Készült: 2020.05.25.01:39:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2008.10.06.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! 2008. január 1-jétől önök jelentősen szigorították az idősotthonba kerülés feltételeit. Ezzel az önök számításai szerint is közel 15 ezer várakozó idős embert bizonytalanságban tartottak.

A törvénymódosítás szerint 2008. január 1-je után csak az az idős ember helyezhető el bentlakásos intézményben, akinek a napi ápolási szükséglete meghaladja a négy órát.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy ezt az ápolási, gondozási szükségletet a minisztérium kötelékébe integrált Országos Rehabilitációs és Szociális Intézet illetékes bizottsága állapítja meg. Ezek a bizottságok jelentős, több hónapos késéssel álltak fel, amelyet a minisztérium akkori államtitkára is elismert.

Szakállamtitkár asszony levelet is írt az intézményeknek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy február 1-je előtt ne is küldjenek vizsgálatra való jelentkezéseket, hiszen a rendszer csak erre az időpontra állt fel.

A 2008 júliusában megtartott idősügyi tanácskozás során elhangzott, hogy a szakértői bizottságok már felálltak, és a kérelmek többségét elintézték. Ugyanakkor az államtitkár asszony elismerte, hogy 142 településen még nem is jöttek létre a jegyzői bizottságok. Ez a törvény hatálybalépése és a tényleges intézkedések között eltelt több mint fél év számtalan idős embert hozott nehéz helyzetbe.

Mindezen folyamatokkal párhuzamosan a szociálisan érzéketlen kormányzati intézkedések tovább rontották az idősotthonokban élő polgárok és az otthonokat fenntartók kilátásait, lehetőségeit. Csak azon ellátottak után jár az ideit meghaladó mértékű normatív támogatás, akinek a jövedelme nem vagy csak alig éri el a 40 ezer forintot, de még ez az emelt összeg sem fogja elérni reálértéken a 2005-ös szintet.

Az átlagos szintű ellátást nyújtó intézményeknek járó normatív támogatás összege nem változott az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy annak reálértéke már több mint 20 százalékkal lesz a 2005-ös szint alatt. Például az emelt szintű ellátást nyújtó intézmények gondozottjai és fenntartói sem jártak jobban. Senki sem számíthatott arra, hogy három év alatt közel 40 százalékot fog veszíteni az emelt szintű ellátás normatív támogatásának értéke.

Tisztelt Miniszter Asszony! Kérdéseim a következők. Miért késlekedett a minisztérium az Országos Rehabilitációs és Szociális Intézet bizottsági apparátusának felállításával, és mikor kezdődtek a vizsgálatok?

(15.10)

A késlekedéssel mennyit takarítottak meg a költségvetésnek? Mivel foglalkoznak most a szakértői bizottságok, ha állításaik szerint már ez év júliusában elintézték a kérelmek túlnyomó többségét? Kinek jó ez az új rendszer (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), merthogy a szolgáltatást igénybe vevő nyugdíjasoknak, a fenntartóknak és az intézményeknek biztosan nem.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai