Készült: 2020.03.28.10:33:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2005.05.23.), 214. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:20


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Módosító javaslataimnak az a lényege, hogy Balassagyarmat, a legbátrabb város cím mellett ezzel a törvényjavaslattal lehetővé váljon, hogy a legbátrabb falu címet is elnyerje egy település, nevezetesen Kercaszomor.

(19.40)

Az általános vitában már szóltam e cím történetéről. Néhány mondatban megismételve arról van szó, hogy ugyanahhoz a történelmi korszakhoz kötődik a története, mint Balassagyarmaté. Annak ellenére, hogy a békeszerződés az akkori Szomorócot, a mai Kercaszomor részét Magyarországnak ítélte, a szerb-horvát katonaság a települést elfoglalta, majd ez után egy évvel - a lakosok közben természetesen tiltakoztak - határőrök és a helyi lakosok együtt nagyon rövid időre visszafoglalták, majd utána megtorlás következett.

De annyi eredménye volt, hogy az eseményeket követően, 1922. február 9-én mégiscsak visszakerülhetett ez a település Magyarországhoz.

A két világháború között ezt a napot a település minden évben megünnepelte, ennek emlékét őrzi a harangja a mai napig is, azzal a felirattal, hogy a jugoszláv uralom alóli felszabadulást ünnepelve vagy erről megemlékezve.

A rendszerváltozás után elevenítette fel ezt az eseményt a település; többször is kérelmezte azt, hogy ne csak maga tudja ezt az elismerést megfogalmazni, hanem a megyei önkormányzatot is segítségül kérve, a Belügyminisztérium útján a kormányhoz fordult a legbátrabb község cím elnyeréséért. Ez nem járt sikerrel, hiszen olyan tájékoztatást kaptunk, hogy a kormány foglalkozik ezzel, de egy későbbi időpontra tette ezt. Én magam is kérdést intéztem a belügyminiszterhez, amelyben ugyan volt biztató válasz, de ez idáig nem történt ebben előrelépés. Ezért is fogadtam örömmel képviselőtársam törvényjavaslatát, amely Balassagyarmatról, a legbátrabb városról szól, és nem csökkentve ennek esélyét, hangsúlyozom most is, hanem inkább megerősítve azt, úgy látom, lehetőség van arra, hogy ezzel egy időben, a legbátrabb város mellett a legbátrabb falu cím is elnyerésre kerüljön.

Megemlítem azt a vitában, hogy a módosító javaslataimban Communitas Fortissima név szerepel, és ettől eltérően van az írásban kiosztott ajánlásokban a név. Tehát helyesen az én módosító indítványaimban szerepel ez a név, és helytelenül szerepel az Országgyűlés megfelelő szervezete által készített ajánlásban.

Arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák módosító javaslataimat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps az MDF soraiból.)
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai