Készült: 2020.04.07.20:48:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2005.04.05.), 157. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:49


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hogy valamely településből város lesz-e, avagy sem, meggyőződésem, hogy nem csak a város ügye; még csak nem is a többi városé, hogy ezáltal az ő régen elnyert címét esetleg degradálja-e. Úgy vélem, hogy teljesen más megközelítést kellene adni ennek az ügynek, hiszen az elsődleges szempont az legyen, hogy azokból a településekből legyen város, amelyek városhiányos térségben találhatók, ahol a térségi szerepkör ezt indokolja.

 

(17.50)

Úgy vélem, hogy különösen alátámasztja ezt akár a kistérségi társulások ügye is, hiszen ha kistérségekbe egyre és egyre több közszolgáltatást kívánunk telepíteni, akkor talán elvárható lenne az is, hogy ezekben a kistérségi központokban legalább városi rangú települések legyenek. Kettő kivétel van egyébként ez alól az országban, az egyik Őriszentpéter.

Visszatérve a szabályozáshoz: a jogalkalmazók, azt hiszem, indokoltan várják el tőlünk, törvényhozóktól, hogy a szabályozás egzakt legyen; ha elolvasunk egy törvényjavaslatot, az bármilyen helyzetre konkrét, alapos iránymutatást adjon. Nos, azt hiszem, hogy ez az a terület, amelyik kivétel. Hiszen ha bármely pontot és bármely feltételt kőbe vésnénk: láttuk itt például a létszámot, a létszámmal szemben is kormánypárti és ellenzéki képviselők is vannak, akik egy adott szituációra azt mondják, hogy nem feltétlen indokolt az, hogy valamely, akár 5 ezer fős létszámot is rögzítsünk. Nemcsak azért, mert a világban járva látjuk azt, hogy jóval kisebb városok is vannak - elég, mondjuk, a Belső-Isztriára elmenni vagy horvátországi kisvárosokat megnézni -, mindenképpen ott is fontos talán az, hogy milyen a település térségi szerepköre. Ezért én ezt a jogszabályt vagy jogszabálytervezetet is a tekintetben nézem, hogy vajon amikor felsorolja azt, hogy az alapvető feltétel micsoda, akkor az azt követő ismérvrendszer mennyire kógens szabály.

Úgy érzem, hogy itt ez a „ példáulö felsorolás nem kizáró jellegű, hanem mintegy iránymutatás-szerű, tehát nem kipipálás módján kell előrehaladni, hogy megvan a rendőrőrs - igaz, hogy még szervezés alatt van, de ha nincs meg, akkor kizárjuk -, a mentőállomást félig építik vagy lealapozták, de ha nincs meg, akkor kizárjuk, s a többi, s a többi. Úgy vélem, hogy ennek az ismérvnek ez a javaslat megfelel, és egyelőre nem akadályozza meg azon települések vágyát, elképzelését, amelyek akár nagyközségi címmel is rendelkeznek, de most egy új törvényi szabályozás okán az eddig rendelkezések átszabásával hátrányba jutnának.

Ezért én magam a módosító indítványok benyújtása után alakítom ki véleményemet. A jelenlegi formában ezt a javaslatot támogathatónak vélem. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai