Készült: 2020.10.27.07:15:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2004.02.16.), 196. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Nos, hogy mit tettünk? Ha a képviselő asszony megnézné a Központi Statisztikai Hivatal számait, akkor azokban azt olvashatná, hogy az utóbbi 12 évben még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint jelenleg - közel 4 millió fő. És az utóbbi 12 évben, mióta a KSH a munkanélküliek arányát méri az országban, még soha ilyen alacsony, 5,5 százalékos munkanélküliségi rátát nem mértek.

Ezek az országos adatok, de abban önnek, képviselő asszony, teljesen igaza van, hogy az országos átlag nem vigasztalja azokat az embereket, akik egy konkrét helyen veszítették el az állásukat. Ennek azonban a jóléti rendszerváltáshoz semmi köze nincs, itt egyszerűen jogsértés történt, ugyanis a cipőgyár mind a munka törvénykönyve, mind a csődtörvény vonatkozó előírásait megsértette. A végelszámolási eljárásban ugyanis a végelszámoló gyakorolhatja a munkáltatói jogokat, ennek során a dolgozók juttatásainak a határnapon történő kifizetése is az ő kötelezettsége. A cipőgyár esetében azonban a végelszámoló - a jogszerű eljárás helyett - egyszerűen eltűnt a cég vagyonával. Ebben az esetben természetesen a mi dolgunk a tájékoztatás is, a dolgozók jogainak az ismertetése, ezért az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség a cipőgyár székhelyén a késedelmes bérfizetés miatt eljárt a munkáltatóval szemben, a dolgozók képviselőit pedig tájékoztatta arról, hogy az elmaradt bérük miatti igényüket bíróság előtt érvényesíthetik.

Ami egyébként az emberek problémáinak a megoldását illeti, erre két válaszom is van; sokkal több is lehetne, de az időkeret ennyit tesz lehetővé. Az egyik: a munkaügyi központ munkatársai, akár átképzési támogatással, akár álláshelyek felajánlásával ebben az esetben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy bezárt cég esetében a dolgozóknak egy másik helyen legyen munkájuk. Másrészt pedig a képviselő asszony figyelmébe ajánlom a nemrég kiírt munkahelyteremtő támogatásokat, amelyekkel élhet az a vállalkozó is, aki ebben a körzetben van. Ebben az esetben további munkahelyeket tudunk még ebben az évben teremteni.

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai