Készült: 2020.11.26.13:59:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2006.11.13.), 195. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Sajnálom, hogy Keller László képviselő úr nem olvasta el az ÁSZ-jelentést, és nem emlékszik vissza arra, hogy én tíz perccel ezelőtt mit mondtam. Nem azt mondtam, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek szabálytalanul jártak el, nem kell visszafizetniük, hanem azt, hogy véleményem szerint egy ilyen módosító javaslatot, amely 160 önkormányzatot érint több mint 3 milliárd forint összegben, az Országgyűlésnek nem szabad úgy megszavaznia, hogy nincs róla vita, hogy az ÁSZ-jelentést egyetlen bizottság sem tárgyalta meg, a módosító javaslat pedig akkor érkezik meg, amikor a parlament már nem tud róla vitázni, mert a módosító javaslatok megszavazásakor vitát folytatni nem lehet. Így szavazott meg a kormányzó többség több mint 160 önkormányzatnak 3 milliárd forint visszafizetést!

Szeretném elmondani azt is, hogy az eredeti megállapítás valóban több mint 3,6 milliárd forint volt. De az Állami Számvevőszék úgy döntött, hogy több mint 500 millió forint és több mint ötven önkormányzat esetében elengedi a visszafizetési kötelezettséget. Pedig ez az ötven önkormányzat ugyanazt a hibát vétette, mint az említett 160, csupán az a különbség, hogy ennél az ötven önkormányzatnál a lakás-takarékpénztári megtakarítás már lejárt és véget ért, a többi 160-nál meg még él és működik. Kérdezem én, hogy mi a különbség a között az önkormányzat között, amelyik ugyanúgy elkövette a szabálytalanságot, de nála már lejárt a lakás-takarékpénztári gyűjtés és befejeződött, illetve a között, amelyiknél ez még nem fejeződött be. Szakmai szempontból ez egyszerűen érthetetlen! Ez az egyik kérdés.

A másik kérdés: azt kell megvizsgálni, s itt nagyon bölcsen kellene döntenie az Országgyűlésnek, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek 2002. május 22. előtt - ez egy fordulónap, mert ez a kormányrendelet hatálybalépésének az ideje, amely teljesen megváltoztatta a közműfejlesztési hozzájárulás visszaigénylésének lehetőségét - teljesen szabályosan és jogszerűen döntöttek a közműfejlesztési hozzájárulás igénybevételéről, és 2002 májusa után is folytatták ezt, azaz kvázi egy szerzett joggal folytatták tovább a közműfejlesztési hozzájárulás visszaigénylését. Az Állami Számvevőszék jelentése ezeket jogi szempontból abszolút egy kategóriába sorolja azokkal, amelyek 2002. május 22. után szabálytalanul kezdték el a visszaigénylést.

Ebből a vitából is látszik, hogy az Országgyűlésnek igenis van mit megvitatnia. S itt jelentkezik vissza a számvevőszéki bizottság hiánya, mert ha a számvevőszéki bizottságot nem törli el a kormányzó többség, akkor az ezt a jelentést meg tudta volna tárgyalni, és egy szakmailag és jogilag is igazságos és reális javaslatot tudott volna az Országgyűlés elé hozni.

(18.10)

Így, hogy egyetlen bizottság sem tárgyalta meg, ez a helyzet van. Mindenki döntse el - egyébként itt van nálam az állami számvevőszéki jelentés -, tisztelt szocialista képviselők, nézzék meg, hogy a saját körzetükben hány önkormányzatot tesznek tönkre azzal, ha ezt a módosító javaslatot így hagyják.

Én összesen annyit kérek, hogy szavazzuk ki most a törvényből ezt a módosító javaslatot, semmi nem késő, ha mondjuk, decemberben a zárószavazás előtt fogjuk belerakni a 2007. évi költségvetési törvénybe ezt a módosító javaslatot, amit az Állami Számvevőszék kér vagy javasol az Országgyűlésnek, hogy fogadja el. Legyen idő ezt kitárgyalni és megtárgyalni, legyen idő mindenkinek megnézni, hogy a saját körzetében az igen szavazatával melyik önkormányzatot fogja ezáltal tönkretenni.

Egyébként a probléma úgyis vissza fog hullni ide, az Országgyűlés elé, mert biztos vagyok benne, hogy az érintett önkormányzatok a Pénzügyminisztériumot, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot, a saját képviselőit és mindenkit keresni fognak, hogy baj van, mert ezeknek az önkormányzatoknak a nagy része képtelen lesz még tíz év alatt is visszafizetni ezt. Egyébként az elmúlt évben megállapítottnak majdnem az ötszöröse, amit most az Állami Számvevőszék vissza akar fizettetni, és még egyszer mondom, egyáltalán nem az a jogi helyzet van, mint egy évvel ezelőtt.

Tehát azt kérem csak az Országgyűlés képviselőitől, illetve jó néhány kormánypárti képviselőtől, hogy segítsenek, támogassák, hogy ez a módosító javaslat kerüljön ki, és kerüljön újra az Országgyűlés elé, s majd azt követően döntsön róla a 2007-es költségvetésnél az Országgyűlés.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai