Készült: 2021.04.23.01:02:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2009.11.10.), 24. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az adócsökkentés, amiről önök beszéltek, azt jelenti, hogy kevesebb bevétele származik a költségvetésnek, legalábbis hosszú éveken keresztül, előre nem prognosztizálható módon csökken a költségvetés bevétele. A költségvetés bevételeiből ezáltal kevesebb forrás áll rendelkezésre, hogy a különböző programokra, a különböző célokra a költségvetésből fordítani lehessen.

Ön arra hivatkozik, mintha a környező országok vagy az európai uniós tagállamok többsége valamiféle adócsökkentést és jelentős adócsökkentést hajtott volna végre az elmúlt időszakban. Ez nem igaz, tisztelt képviselő úr. Az viszont igaz, hogy még a válság közepette is a lehetőségekhez képest a magyar parlament már a nyári ülésszak előtt elfogadta azt az adócsökkentési programot, amely egyrészt jelentős személyijövedelemadó-csökkentést jelent a következő évekre, de már erre az évre is, tisztelt képviselő úr, a lehetőségekhez mérten a személyijövedelemadó-kategóriában, és a társasági terhek tekintetében pedig az egészségügyi hozzájárulás és egyéb más, a tételes egészségügyi járulék eltüntetésével jelentősen csökkennek a jövő évben a gazdasági társaságok terhei.

Tehát a dolgot úgy beállítani, mintha ez a kormány a lehetőségek mérlegelésével ne tenne meg mindent annak érdekében, hogy fölkészüljön a gazdaság a válság utáni időszakra, és előnyösebb helyzetben legyünk, mint más környező országok, ahol az államadósság és a költségvetési hiány jelentős mértékben nőtt az elmúlt időszakban, egyszerűen ez megint csak olyan tétel, amivel félrevezetik az embereket, tisztelt képviselő úr.
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai