Készült: 2020.07.05.06:43:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2017.05.22.), 74. felszólalás
Felszólaló Varga Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánk kiegyensúlyozott fejlődéséhez a város és a vidék kölcsönös együttműködésére van szükség. A vidék fejlesztésének kulcsa a hazai kis- és közepes gazdaságok helyzetbe hozása. A kis és közepes családi gazdaságok azok, amelyek növelni tudják a vidék megtartóerejét, amelyek több munkahelyet képesek biztosítani a helyiek számára, amelyek egészséges hazai mezőgazdasági termékkel és élelmiszerrel tudják ellátni a környező lakosságot, amelyek biztosíthatják hazánk számára az élelmiszer-ön­ren­del­ke­zést, amelyek nyitottak az emberléptékű környezetkímélő gazdálkodási formák iránt, és amelyek alapját képezik a vidéki közösségek erősödésének.

Az utóbbi hat évben a hazai mezőgazdaság kibocsátása folyamatosan emelkedett, ezen belül az export is jelentősen nőtt. A „Földet a gazdáknak!” program keretében közel 200 ezer hektár föld került helyi gazdákhoz, mintegy 30 ezren jutottak területekhez, illetve a földbérleti pályázatok is eredményesen zárultak.

A baloldali kormányok idején hazánk birtokrendszerében igen kedvezőtlen változások történtek. A szocialisták a külföldi spekulánsok és nagybirtokosok érdekeit képviselték. Emlékszünk még arra, hogy sok más állami vagyon között hogyan játszották a szocialisták magánkézre például Európa legrégebbi állami birtokát, a Mezőhegyesi Ménesbirtokot. A szocialisták voltak azok, akik engedték volna azt, hogy külföldi cégek felvásárolják a hazai földbirtokokat, kihúzva ezzel a magyar gazdák lába alól a vidék jövőjének alapját jelentő földet.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezekkel kapcsolatban kérdezem önöktől, a polgári kormány által tett intézkedések a magyar föld hazai kézben maradását, a vidék megerősödését, a kis- és közepes családok helyzetbe hozását tűzte ki célul: javult-e hazánkban a kis és közepes családi gazdaságok helyzete? Várom megtisztelő válaszát.
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai