Készült: 2020.07.10.17:03:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

158. ülésnap (2016.05.30.), 147. felszólalás
Felszólaló Varga Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA GÁBOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Éppen a múlt héten volt a tisztelt Ház előtt annak a törvényjavaslatnak az általános vitája, amely rendezni kívánja a nagy múltú Mezőhegyesi Ménesbirtok helyzetét. Az 1785-ben alapított ménesbirtok nemcsak hazánk, hanem Európa legrégebbi állami birtoka volt, amely 220 éven át a nemzeti vagyon elválaszthatatlan részeként létezett. A Medgyessy-Gyurcsány-kormány privatizáló ámokfutása azonban Mezőhegyest sem kímélte, ezt is magánkézre játszották, és az állami vagyont elherdálták.

Tudjuk, hogy nem egyedi eset ez, hiszen 2002 és 2010 között a maffia módjára működő privatizációkkal tönkretették, leépítették vagy külföldi kézre juttattak több stratégiai fontosságú állami vagyont és hazai tulajdont az agráriumban, a feldolgozóiparban és az energetikai szektorban.

Tisztelt Miniszter Úr! A jelenlegi kormány célja, hogy hazánk a hagyományait őrző, természeti szépségekben igen gazdag ménesbirtokot állami szerepvállalással, a hagyományokhoz igazodó fejlesztésekkel a térség kiemelkedő mintagazdaságává és mezőgazdasági képzési, turisztikai szereplőjévé tegye. A terület jelentős agrár-kultúrtörténeti helyszín, amely a természetbeli adottságokon kívül épületeivel, berendezésével, a gazdaságban fellelhető hagyományos eszközeivel megőrzendő érték az utókor számára. A mintagazdaságban megvalósuló fejlesztések szolgálnák a honos lófajták fenntartásával történő lótenyésztést, a honos és más haszonállatok tenyésztését, emellett növénytermesztéssel, gépesítéssel, öntözési technológiákkal, erdő- és vadgazdálkodással foglalkoznak majd. A mintagazdaság a mezőgazdasági kutatások, a szakképzés, a felnőttképzés és az egyetemi képzések egyik legszínvonalasabb helyszíne lehet.

Tisztelt Miniszter Úr! Az elhangzottakkal kapcsolatban kérdezem: lóvá tesznek minket a szocialisták? Vajon miben mesterkednek megint? Most milyen érdekeket szolgálnak? Miért tiltakoznak kézzel-lábbal a Mezőhegyesi Ménesbirtok fejlesztése ellen? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai