Készült: 2021.03.04.03:31:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2005.06.27.), 142. felszólalás
Felszólaló Páva Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egyik fogadóórámon egy nyugdíjas bányász megjelent nálam, és mutatta a vízműves számláját. A hónap végén ugyanezt az összeget kérte tőle a közös képviselő, tekintettel arra, hogy a közös képviselőnek benyújtott vízszámlán jóval magasabb volt az összeg.

(16.10)

Megkértem a városgondnokság vezetőjét, nézzen utána, hogy miért van ez az igazságtalanság.

A helyzet a következő: a 38/1995. számú kormányrendelet 17. § (3) bekezdése szerint az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő az irányadó. Városunkban valamennyi lakásnak van saját vízmérője. Az előbb említett kormányrendeletet kihasználva a szolgáltatást nyújtó vízművek a fogyasztóknak számlát akkor állított ki, ha a mellékvízmérő hiteles és szakszerűen került beépítésre. Általában a mellékmérőket is ők forgalmazzák, majd hitelesítik, természetesen díjazásért, ennek ellenére nem ismerik a rajta átfolyt víz mennyiségét.

A vízművek a bekötési mérőket lecserélte egy nagy érzékenységű precíziós mérőre, míg a forgalmazott mellékmérők pontossága egy kicsivel alacsonyabb. A szolgáltató a főmérőn mért fogyasztásból levonja az almérőkön mért fogyasztások összességét, és a különbözetet a társasháznak számlázza, amely különbözeti összeg sokszor rendkívül nagy, ami adódhat vízlopásból, a vízórák meghibásodásából, a főmérő és az almérők közötti vízvezetékszakasz veszteségéből. Az almérőkön mért fogyasztást a szolgáltató a lakások tulajdonosainak vagy bérlőinek számlázza, a főmérő szerinti fogyasztást az előzővel csökkenti a társasháznak, ezt pedig a képviselő felosztja a lakások között, tehát a fogyasztóknak ezt is meg kell fizetniük. Érthetetlen számomra, számunkra, hogy a vízszolgáltatók miért élveznek ilyen megkülönböztetést, hiszen a villamos művek vagy a gázművek az egyes fogyasztók fogyasztását mérik, és ennek a vízműveknél is így kellene lenni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mit kíván tenni a kormány ennek az ellentmondásnak a feloldásáért, illetve azért, hogy csak a ténylegesen elfogyasztott víz kerüljön leszámlázásra?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai