Készült: 2021.05.17.20:41:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

324. ülésnap (2013.11.13.), 100. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elemi csapások és az azok okozta katasztrófák sajátossága, hogy az ember alkotta államhatárokat figyelembe véve kiterjedt területeken képesek károkat okozni. Az ellenük való védekezés során ezért indokolt a hatékony információáramlás biztosítása, a tapasztalatok megosztása, illetve adott esetben a kézzelfogható konkrét, kölcsönös segítségnyújtás megszervezése. A határokon átterjedő elemi csapások és az azok okozta katasztrófák elhárítása nemzetközi együttműködés keretében a leghatékonyabb, ezért indokolt, hogy Magyarország minél több országgal kétoldalú egyezményt kössön.

A szomszédos országok közül egyedül Szerbiával nincs hatályos katasztrófavédelmi egyezményünk, ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a 2011. márciusi kétoldalú főigazgatói találkozó alkalmával kezdeményezte annak létrehozását. Az egyezmény szövegének kialakítására kétoldalú egyeztetések keretében, a vonatkozó magyar és szerb jogszabályok figyelembevételével került sor. Az egyezmény alapján a szerződő felek katasztrófavédelmi hatóságai együttműködnek és kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak a természeti és ember okozta katasztrófák megelőzésében, következményeik mérséklésében és felszámolásában. A szabályozás konkrét tárgyát a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és annak szerbiai társszerve, a BM veszélyhelyzet-kezelési részlege közötti gyakorlati együttműködés kérdései képezik.

Az egyezmény meghatározza az együttműködés formáit, kijelöli az illetékes hatóságokat, valamint meghatározza a segítségnyújtás esetén követendő eljárás szabályait.

Az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat célja a Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény kötelező hatályának elismeréséhez szükséges országgyűlési felhatalmazás megszerzése és kihirdetése.

Kérem az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat támogatását. Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai