Készült: 2021.05.17.02:16:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2005.02.21.), 429. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  429  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Azért nagyszerű a parlamentben vitatkozni, mivel különböző helyről hozzuk a tapasztalatokat. Nyilvánvalóan Podolák képviselő úr nagyvárosi mintákat hoz, tehát abban a környezetben próbál megoldási javaslatokat kidolgozni.

Monopóliumok és versenyhelyzet létrehozása - ez nyilvánvalóan bizonyos nagyságrendű településeken megoldást jelenthet. Én viszont azokat a településeket látom, ahol nagyon kis rendszerek vannak. Tehát a rendszerváltozáskor megörököltek a kisvárosok akkora rendszereket, amelyek önállóan sosem mérkőztek meg, hanem egy nagy megyei távhőszolgáltató vállalat keretében keresztfinanszírozással meg állami támogatással valahogy működtek. Ezeknek a rendszereknek egyáltalán az életben tartása emberfölötti energiát igényel, hiszen miközben lehetőséget ad - egy kicsit nagyobbat, mint eddig - ez a törvény például arra, hogy leváljanak a rendszerekről fogyasztók, tehát a fogyasztóvédelmi jellegét erősítjük a törvénynek, aközben az önkormányzat, hogy egyáltalán elviselhető legyen az alapdíj, növeli a rendszert. Úgy növeli, hogy nagyon jól tudja, hogy a mostani beruházásainál, ha gázra köti rá közvetlen egyedi fűtéssel, olcsóbb lesz a működtetés. Mégis erre kényszerül, hogy nagyobb legyen az a rendszer, amelyet valamilyen módon megörökölt.

Tehát ez a fajta javaslat, hogy monopóliumot megtörve új szolgáltatóval, nagyvárosi kategória, elfogadom, hogy ott ez működik. Kisvárosokban ez nem jelent semmiféle lehetőséget. Majd a felszólalásomban folytatom.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  429  Következő    Ülésnap adatai