Készült: 2021.05.16.20:18:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2004.10.11.), 262. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:21


Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha egy törvény módosítását kezdeményezzük, akkor célszerű végiggondolni, hogy vajon az érintettek ezt hogy fogadják. Persze, ha az érintettek körét meghatározzuk, akkor azonnal a polgármesterekre, alpolgármesterekre gondolunk - én úgy vélem, hogy azért az érintettek köre ennél tágabb. Nem csak a kötelező udvariassági félmondat kedvéért mondom azt, hogy a helyi adófizető polgárok közössége is érintett, hiszen jogot formál ahhoz, hogy ha az adóját felhasználják, akkor a fizetéseknél vezetőik mértéktartóak legyenek. Erre a módosításra azért volt szükség, mert néhány helyen nem voltak mértéktartóak.

 

(20.10)

 

Ha szűkebb értelemben vesszük, akkor valóban a polgármesterek az érintettjei a törvénynek, és ha megvizsgáljuk ezeket - ahogy képviselőtársam is mondta -, akkor nagyon-nagyon kevés helyen fog ez valamiféle korlátozást jelenteni. A 3100 önkormányzat közül, úgy vélem, nagyon kevés helyen jelenthet ez majd korlátozást, összegszerűen persze ezeknél annál nagyobbat.

Azt hiszem, azt is érdekes megvizsgálni, hogy nagyon sok helyen azért ilyen kiugróan magasak a jutalmak, mivel ezeken a helyeken többnyire a köztisztviselői illetményalap is magasabb az átlagosnál. Talán elfogadható volt ez a gyakorlat azokban az években, amikor nem is emelkedett a polgármesteri fizetés - több egymást követő évben sem volt lehetőség rá -, én azonban úgy érzem, hogy az elmúlt évben konszenzussal meghozott törvénnyel ezt a kérdést tisztességesen rendeztük. Ezek után a korlátozásnak helye van. Azért van helye, hogy valóban védjük a jól teljesítő, jól dolgozó polgármestereket.

A jutalomhoz mindig valamiféle többletteljesítés társul - legalábbis a közgondolkodás szerint -, ha azonban ugyancsak megvizsgáljuk a kifizetéseket, akkor nagyon sok esetben akár munkaköri kötelességként tekinthető feladatokat is meghatároznak a teljesítéshez: például a költségvetés beterjesztését, elfogadását, Ha nem képes erre egy polgármester, akkor nagy valószínűség szerint a feladatát nem tudja ellátni. Úgy érzem tehát, hogy szükséges lenne helyben - természetesen helyben - definiálni azt is, hogy valóban mit értünk jutalom alatt.

Milyen hatással lesz ez a településeken, illetve polgármesterek körében? Úgy érzem, hogy néhány helyen ez bátorítást is jelenteni fog. Azokon a helyeken, ahol abszolút nincs semmiféle jutalom, hiszen ennek a fölső mértéknek a meghatározása - azoknál az önkormányzatoknál, ahol a polgármester soha nem vett fel jutalmat vagy adott esetben csak egyhavit - akár még ösztönző vagy elvárásszerű is lehet.

Aztán alkalmat adhat arra a “mi mindent nem veszek én fel, bár megtehetnémö kezdetű önigazolások elmondására is, de ha ezeket a felhangokat félrerakjuk, akkor megállapíthatjuk, hogy úgy érezzük, úgy érzi a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja, hogy ez a szabályozás mindenképpen megpróbálja megőrizni a közszolgálat, a polgármesteri tisztség presztízsét.

Ezért az MDF frakciója a törvényjavaslat elfogadását támogatja.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai