Készült: 2020.01.21.03:37:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 36. felszólalás
Felszólaló Tóbiás József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a pénztárgépek adóhatósághoz történő bekötésének előírása, annak szabályozása teljességgel végiggondolatlan, elhamarkodott, és mind az üzleti, mind a szakmai körökben piaci káoszt eredményezett, és az egész ügy, úgy tűnik, mintha nem lenne más, mint csak egy újabb mutyi, ezt hívjuk pénztárgépmutyinak.

Ez a módszer, ami az elmúlt hónapokban, sőt, már a törvény elfogadásával elindult, ez kizárólag a pénztárgép-forgalmazóknak és a mobil adatkapcsolatot szolgáltató cégeknek jelenthet jó üzletet, miközben az érintett kereskedők aránytalanul magas árat kell hogy fizessenek. Ráadásul a kormányzat lehetetlen helyzetbe hoz több mint 80 ezer olyan vállalkozót ma Magyarországon - kis- és középvállalkozásokról beszélünk -, akiknek utólagosan, a határidő lejártát megelőző néhány napban módosítják a szerződési feltételeit. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal ugyanis - ismeretlen indokok alapján - visszavonta az egyik forgalmazó, az Alt Cash Kft. forgalmazási engedélyét, így ma már gyakorlatilag csak azok a pénztárgépek vásárolhatók, amelyek a Mobil Adat Kft. adatkommunikációs szolgáltatásán keresztül kapcsolódnak a NAV-hoz.

Az is bizonyára a véletlen műve, tisztelt államtitkár úr, hogy ez az 5 milliárdos éves piac, amit a Mobil Adat Kft. megnyert, ennek a tulajdonosa sporttársa a NAV informatikai helyettesének; ez a sport szeretete. Értelmetlen lenne, ha 2013 augusztusában még az önök által állami támogatásban részesített Alt Cash Kft. kedvezményes pénztárgép-értékesítés céljából megkapva ezt a több tízmillió forintot, majd ez a cég ugyanezen Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által elbukik az engedélyeztetési eljárásban, nem egészen egy héttel a határidő lejárta előtt.

Szeretnénk hinni, hogy ennek az engedély-visszavonásnak sincs semmilyen köze az emberi és a sportbaráti kapcsolatokhoz. Azt azonban fontos föltenni, hogy mi lesz ezután azzal a 80 ezer jóhiszemű kereskedővel, aki a kormány által beharangozott olcsó pénztárgép reményében megrendelte azt az Alt Cash Kft.-nél. Ők most valójában duplán kell fizessenek; vagy ha a NAV ellenőrei megérkeznek, mivel a mai nap a határnap, és holnaptól bírságolhatnak, akkor mit mondjanak, hogy egy felelős kormány felelőtlen döntéseivel ők jutottak abba a helyzetbe, hogy többmilliós bírságokat kénytelenek kifizetni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném megkérdezni, hogy van-e arra szándék a kormányban, hogy a saját maga által elkövetett hibát a 80 ezer vállalkozónál kárpótolja. (Az elnök csenget.) Szeretném megkérdezni, államtitkár úr, hogy mi történt az Alt Cash Kft. milliárdos támogatása és az engedélyének visszavonása ügyében.

Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai