Készült: 2021.09.20.12:20:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 112. felszólalás
Felszólaló Csárdi Antal (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, abban nincs vita közöttünk, hogy gazdasági válság van. Abban viszont bizonyosan van, hogy ezt a válságot a kormány hogyan kezeli, és hogy mit kellene csinálni. A bértámogatásokra hónapokat várnak a magyar vállalkozások, a munkáltatói járulékcsökkentés pedig nem érinti a munkavállalók nettó jövedelmét, tehát azt, amit hazavisznek.

(14.00)

A mostani iszonyatos válsághelyzetben pedig tökéletesen kirajzolódni látszik a magyar adórendszer összes igazságtalansága és strukturális problémája. Nem véletlen, hogy az LMP olyan módosító javaslatot nyújtott be a múlt héten az szja-törvényhez, ami egyrészt a munkavállalói járulékokat csökkenti, másrészről többkulcsos személyijövedelemadó-rendszert vezet be ismételten, hogy a kevesebbet keresők kevesebbet adózzanak arányosan is; és adómentessé válna a minimálbér.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint mennyire igazságos egy ilyen válsághelyzetben, általában a nemzeti együttműködés rendszerének a 11. évében, hogy a magyar munkavállalók még mindig adóznak a minimálbér után? Ön szerint mennyire igazságos az, hogy én ugyanolyan adókulccsal adózom országgyűlési képviselőként, mint az, aki havi 200 ezer forintot visz haza? Szerintünk ez igazságtalan, káros, és növeli a jövedelmi-társadalmi különbségeket.

A negatív értelemben vett Európa-bajnok bérterhek és a nettó jövedelmek mellett itt van az a tény is, hogy idén még tovább gyorsul az infláció, az élelmiszerek az átlagosnál is lényegesen nagyobb mértékben drágulnak, ami megint csak elsősorban az alacsony jövedelműeket sújtja. És már nagyon régóta követeljük az alapvető élelmiszerek áfájának egységes 5 százalékra való csökkentését, és különösen ebben a mostani válsághelyzetben ennek itt lenne az ideje. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai