Készült: 2020.02.20.16:07:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:44


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr, ha nem lenne ennyire komoly ez a téma, akkor akár annyival is kezdhetném, hogy jó reggelt kívánok, mert több mint kilenc éve került elfogadásra az a törvény itt az Országgyűlésben, amely módosította a magyar állampolgárságról szóló törvényt. Egyébként az országgyűlési képviselők 98 százaléka ezt elfogadta, helyesen. Ez tette lehetővé nyilván ezt a fajta egyszerűsített eljárást a magyar állampolgárság felvételére számtalan nemzettársunknak, sokaknak.Ezt követte az a politikai folyamat, amelyet önök mintegy politikai célként tűztek ki, legalábbis Semjén Zsolt sokszor beszélt erről: 2014-re félmillió ilyen állampolgárság került megadásra. Ha jól néztem a híradásokat, 2018. szeptember 8-a volt, amikor hír volt az, hogy egymillióval bővült a magyar állampolgárok száma, tehát mintegy nyolc év alatt az új törvény alkalmazása kapcsán.

Nemzetpolitikailag ez egy érthető, helyes dolog, bár ez a fajta erőltetett menet is hozzájárult ahhoz, hogy egyébként azokra a kockázatokra, amelyekre a kezdetektől fogva felhívta egyébként az MSZP, de az ellenzék több politikusa is a figyelmet, nem fordítottak kellő figyelmet. Nyilván ez a fajta rohamtempó nem tette lehetővé, hogy megfelelő biztonsági elemeket tegyenek a rendszerbe, és azt kell mondjam önnek, hogy bár az MSZP már 2013-ban konkrét eseteket említett a Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, többször fölhívtuk ezekre a figyelmet több politikusunk által, vizsgálatot érdemben önök nem indítottak.

Hadd mondjak két konkrét esetet is. 2013. október 16-án válaszolt Szabó Vilmos MSZP-s képviselő kérdésére Semjén Zsolt, a következő szó szerinti idézet a válaszából: „Biztosíthatom képviselő urat, hogy az egyszerűsített honosítás kapcsán minden törvényi garancia fennáll a törvénytelenségek kiszűréséhez.” Semjén Zsolt, 2013. október 16. Egyébként itt van a teremben Mesterházy Attila is, nyilván utalna a saját írásbeli kérdésére, de hadd tegyem meg én is, mert több írásbeli kérdést nyújtott be ebben a témában. Az egyikre Lázár János válaszolt, az alábbit írta le  ez nem sokkal később volt, 2014 őszén -: a kormánynak valóban van tudomása arról, hogy bizonyos bűnözői körök üzletszerűen visszaéléseket folytattak a honosítási okmányokkal, a nyomozások azt mutatják, hogy több esetben az ügyintézők közbenjárásával történtek ezek a cselekmények. Ez 2014 ősze tehát. Semjén Zsolt körülbelül egy évvel azelőtti válasza után legalább Lázár János elismerte, hogy történtek ilyen típusú törvénytelenségek, de egyébként 2019 májusáig a köztársasági elnök 177 főtől vonta vissza a magyar állampolgárságot. Ez annak fényében, hogy ’14 szeptemberében a Belügyminisztérium szerint 256 ügyben volt folyamatban büntetőeljárás 1032 érintettet érintőleg, ’16 júliusáig összesen 2519 fővel szemben indult büntetőeljárás állampolgársági eljárásban történt visszaélés ügyében, és 450 esetben folytattak le közigazgatási eljárást. Összefoglalva: látszik, hogy az első pillanattól fölhívta az ellenzék, így az MSZP is a figyelmet arra, hogy itt biztonsági kockázatok vannak, hogy vissza fognak élni bűnözői körök ezzel a helyzettel. A valós visszaélésekhez képest a töredékét vonta vissza a magyar állampolgárságoknak, az ilyen érintettségű magyar állampolgárságoknak a köztársasági elnök.

Ezek után idejönnek kilenc évvel az eredeti jogszabály elfogadása után azzal, hogy bizony itt szigorítani szükséges. Előrelépés, egyszerűsítés, biztonság  ilyen szavakat mondott államtitkár úr, amivel egyébként nyilván egyet lehet érteni, persze, minél biztonságosabb egy ilyen eljárás, annál jobb, minél egyszerűbb az érintettek számára ezt igénybe venni, annál jobb. Csak nem értem, hogy mi történt kilenc évig, és az utóbbi időben benyújtott előterjesztések kapcsán azon gondolkodom már, hogy mi történt most, vagy mi történt május vége után. Ezt is a Néppárt kérte önöktől, hogy ezt most hozzák be? Miért nem hozták be évekkel hamarabb? Csak azért mondom, merthogy a nyugat-európai sajtót is bejárta az a rengeteg visszaélés, hogy a magyar állampolgárság ilyen módon való felvétele kapcsán sok-sok visszaélés történt. Nyilván ennek kapcsán többször jelezte az EU a magyar kormánynak, hogy itt szigorításra van szükség.

De természetesen persze el lehet mondani, hogy előremutató változás akár a tízről húszéves határra emelés az állampolgárság visszavonása kapcsán, de azt kell mondjam, hogy az azonosítási feltételek előírása is kedvező változás. Ha jól értem az államtitkár úr által elmondottakat, innentől már az eskütételnél biztosak lehetnek abban, hogy tényleg az a személy teszi le az esküt. Azt gondolom, hogy ha ez eddig nem így volt, akkor az azért nagyon komoly kérdéseket vet föl az egész eljárás kapcsán.

Tehát összefoglalva: 2010 májusában egy komoly konszenzus övezte azt a konkrét előterjesztést, a kockázatok és a visszaélésgyanú akkor is felmerültek, és folyamatosan felmerültek az elmúlt kilenc évben, mégsem tették le az asztalra ezt az előterjesztést. Vagy érdekükben állt, hogy ezek a visszaélések az elmúlt kilenc évben folyjanak, vagy valami történt az elmúlt néhány hétben, ami miatt úgy döntöttek, hogy ezt az előterjesztést most hozzák be.

Válaszoljon, államtitkár úr, ezekre a kérdésekre, lehetőleg még a vitában, mert nyilván sokaknak függhet a további véleménye az előterjesztésről ennek függvényében. Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai