Készült: 2020.02.21.01:33:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 58-60. felszólalás
Felszólaló Nacsa Lőrinc (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:44


Felszólalások:  Előző  58 - 60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönjük szépen az expozéban kifejtett részleteket és az előttünk fekvő határozati javaslatnak a pontjait, amiket én most nem ismételnék meg. Azért megdöbbentett jobbikos képviselőtársam hozzászólása, hogy felmászik a pulpitusra Varga-Damm Andrea, majd olyan szavakat… (Dr. Varga-Damm Andrea: Mászni ember nem szokott…) Majd olyan szavakat használ… Fölment, elnézést. Olyan szavakat használ a magyar… (Dr. Varga-Damm Andrea: Nem baj, nem baj, a jegyzőkönyvben benne lesz!)

ELNÖK: Úgy gondolom, hogy ez a „fölmászik” méltatlan volt. (Dr. Varga-Damm Andrea: Mászni ön szokott…)

NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Olyan szavakat használ a Magyar Honvédséggel összefüggésben, mint komolytalan, kusza, összevissza, indokolatlan. Ez egy veszélyes terep, képviselő asszony, én azt gondolom, hogy a tizenakárhány perces felszólalásában egyszer nem tudott a katonákról a tisztelet hangján beszélni, egyszer nem köszönte meg a szolgálatukat. Azt a szolgálatot, amivel például a határaink őrzésében részt vesznek, és amit ott végeznek, azt a szolgálatot. Egyszer nem tudott a tisztelet hangján hozzászólni a honvédségi törvényjavaslathoz. Azt gondolom, hogy ez nyilvánvalóan szégyen. (Dr. Varga-Damm Andrea: Csak ön beszél a tisztelet hangján! Borzalmas, és ez a KDNP, ez a kereszténydemokrata!) Az, hogy ön azt állítja, hogy olyan létszámról beszélünk vagy olyan keretszámról, amit soha nem fogunk elérni, hát, nagyon egyszerű, az látszik, hogy akkor önre meg a Jobbikra sem számíthatunk ebben a munkában. Hiszen ön elmondta, hogy ezt soha nem lehet elérni, ez egy teljesen irreális cél. (Dr. Varga-Damm Andrea: Mi nem vagyunk elég a 37 ezerhez.) Most tetszett beszélni az előbb. (Az elnök csenget.  Dr. Varga-Damm Andrea: Hozzám beszél egyfolytában, persze, hogy reagálok!)

(13.00)

Tehát ön elmondja, hogy soha nem fogjuk elérni ezt a keretszámot, mert önökre nem számíthatunk ebben a munkában. Azt is elmondja, hogy semmilyen konkrétumot nem tartalmaz a „Zrínyi 2026”, amikor akár az utánpótlástól kezdve az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül a honvédelmi táborokon át a konkrét haderőfejlesztés, gyakorló-repülőgépek, helikopterek, felderítő repülőgépek, buszgyártástól kezdve rengeteg konkrétum szerepel egyébként a „Zrínyi 2026” haderőfejlesztésben, amit el kellett volna önnek olvasni, hogy mi is van benne.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy Varga-Damm Andrea képviselő asszony 2010-ben a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, tehát pontosan láthatta, hogy mit ért el a balliberális kormány pusztítása a honvédelem tekintetében 2002-2010 között, mert 2010-ben ott a minisztériumban pontosan látta a Magyar Honvédség állapotát, látta azt, hogy 2002-2010 között a balliberális kormányok kivéreztették ezt a katonaságot, drámai mértékben csökkentették a honvédség létszámát, megpróbálták eltörölni a honvédség megbecsültségét, miközben pedig totálisan kiszolgáltatták az országot a külföldi érdekeknek.

Gyurcsány Ferenc kormányzása idejéről nemcsak az ország elképesztő mértékű eladósodása vagy kórházak és iskolák bezárása idézhető fel, hanem a Magyar Honvédség tudatos leépítése és az ország védekezőképességének tudatos meggyengítése is. Ez olyan történelmi bűn, amit Gyurcsány Ferenc és szocialista elvbarátai követtek el, ami talán a mindennapi életünkben akkor nem volt érezhető. De gondoljunk bele, hogy mi történt volna akkor, ha Magyarországot ilyen, önmaga által lefegyverzett, kivéreztetett és végletesen legyengített állapotban érte volna akkor a migrációs válság; gondoljanak bele, képviselőtársaim, hogy hogyan tudott volna válaszolni akkor a Magyar Honvédség. Államtitkár úr is említette, azért beszédes szám, hogy 2010-ben 17 fő volt a tartalékos katonája a honvédségnek. Most már 8000 fölötti létszámról beszélünk.

Nagyon fontos, és Magyarország erejét is mutatja, hogy 2024-re elérjük a NATO-ban előírt honvédelmi finanszírozási szintet, vagyis a GDP 2 százalékát vagy akár azt meghaladó összeget fogunk fordítani erre a célra.

Még egy adat. 2002-ben a honvédség 45 ezer főből állt, amelynek a létszámát a nyolcéves szocialista ámokfutás alatt mélypontra csökkentették, és 23 950 főben maximálták a szocialista politikusok ezt a keretlétszámot. Ezért volt nagyon fontos, hogy megtörtént az emelés. Tavaly decemberben már döntött az Országgyűlés; most megerősítheti az Országgyűlés azt a keretszámot, amely erről a 37 650-ről szól, ez már 13 600 fővel több, mint a 2010-es keretszám.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

És nyilvánvalóan jól döntött akkor is a kormány és az Országgyűlés is, amikor 2015-ben arról döntöttünk, hogy 50 százalékkal magasabb illetményt kapjanak a katonáink. Azt gondolom, hogy ez volt érezhető abban a 2018. áprilisi választásban is, amikor a magyar emberek elmondták, hogy számukra a biztonság az első, és ők fontosnak tartják azt, hogy erős hadserege legyen Magyarországnak, hogy a honvédeink helytálljanak katasztrófahelyzetekben, migrációs válság közepette vagy bármilyen biztonsági helyzetben.

Azt gondolom, hogy itt pontosan arról beszélünk, hogy a tisztelet és a köszönet hangján kell szólnunk a Magyar Honvédség munkatársai, katonái felé, hogy kifejezzük a megbecsülésünket. Azon dolgozunk, hogy elérjünk egy olyan haderőfejlesztési programot, amely a régió legerősebb hadseregévé teheti a Magyar Honvédséget. Azon dolgozunk, hogy a katonák megbecsültsége tovább növekedjen.

Eközben egyébként ellenzéki politikusok Brüsszelben például át akarják ruházni a határvédelem jogát másokra, pedig a magyar katonák a magyar rendőrökkel közösen tökéletesen helytállnak ebben a feladatban, hiszen bebizonyították azt, hogy szárazföldön a határt meg lehet védeni a migrációs inváziótól is. Mi ezt tudjuk, és pontosan ezért a Fidesz-KDNP-frakció támogatja ezt a javaslatot is, hogy a magyar emberek biztonságának és az ország szuverenitásának egyik legfontosabb biztosítéka a Magyar Honvédség. El kell mondanunk azt is, hogy a magyar katonákat rendkívüli nagy elismerés és tisztelet övezi külföldön is, nemzetközi elismerés övezi. Bármilyen misszióban, amiben részt vesznek a katonáink, ott mindig a tisztelet és az elismertség legnagyobb fokán beszélnek róluk.

Nyilvánvalóan támogatjuk a kormánynak ezt a honvédelmi politikáját. Ez az életpályamodell, a béremelés, a haderőfejlesztés együtt, a fiatalokra helyezett hangsúly, a honvédelmi táborok, a hazafias nevelés, az utánpótlás kérdésére helyezendő hangsúly egy örvendetes irány, pontosan ennek kell folytatódnia a következő években is. Ezért értük el azt ebben a kilenc évben, hogy mára a honvédség mérlege már pozitív, nem pedig negatív, mint a szocialista kormányok alatt volt, így nyilvánvalóan ezt a törvényjavaslatot vagy határozati javaslatot is a frakciónk is támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  58 - 60  Következő    Ülésnap adatai