Készült: 2020.02.23.15:59:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 28. felszólalás
Felszólaló Menczer Tamás
Beosztás Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy újra és újra beszélhetünk erről a témáról, ezúttal napirend előtt. Azt hiszem, hogy a téma fontossága indokolja, hogy időről időre beszéljünk erről itt a magyar parlamentben.Önnek igaza van, magam is azt gondolom, hogy forró szívre és hideg fejre van szükség, amikor az úzvölgyi eseményekről beszélünk, és amikor a megoldást keressük. Valóban én magam is úgy gondolom, hogy nem lehet az egész román nemzettel azonosítani azokat a bűnözőket, akik azt elkövették, amiket láthattunk a felvételeken, randalíroztak és megtámadták a magyarokat az úzvölgyi katonatemetőnél. Ráadásul ma Romániában egy bizalmatlansági szavazás is lesz a kormánnyal szemben, ami egyébként is bonyolítja az egyébként sem egyszerű helyzetet.

A magunk álláspontjával kapcsolatban, tisztelt Ház, tisztelt képviselő úr, mi az RMDSZ álláspontját támogatjuk. Így tehát várjuk és követeljük a sírkert eredeti állapotának visszaállítását, a valós párbeszéd megkezdését, és nem támogatjuk azt, hogy a román védelmi minisztérium kezelésébe kerüljön az úzvölgyi katonatemető.

A tényeket láttuk, a tények ismertek. Magyar embereket támadtak meg, sírokat gyaláztak meg, többen megsérültek. A mi ottani kollégáink is több sérült magyarral találkoztak, tehát mindenfajta cáfolat, amely a személyi sérüléseket cáfolja, és azt mondja, akármilyen magas román szintről érkezik, hogy itt nem történt személyi sérülés, és jól jártak el a hivatalos szervek, nem igaz. Magyarok sérültek meg. Egyébként csak a magyar közösségnek és a helyszínen tartózkodó magyar politikusoknak köszönhető az, hogy nem fajult tovább ott a helyszínen a katonatemetőnél az a konfliktus, amely már így is rendkívül súlyos volt, látható ez a mai napig a felvételeken.

Sajnos, az ezt követő események is elfogadhatatlanok. A Kovászna megyei önkormányzat alelnökét, Grüman Róbertet és a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát is 200 ezer forintnyi lejre büntették a román hatóságok azért, ami ott történt, jelesül azért, mert ők békés, imádkozó embereket vittek oda, akik élőláncot alkottak. Őket büntetik meg, nem pedig a valódi bűnösöket. Ha a békés embereket büntetik meg a valódi, agresszív bűnösök helyett, az rendkívül veszélyes és rendkívül rossz irányba mutat.

Tisztelt Ház! Aminek talán örülhetnénk is, bár meglehetősen óvatosan, az az, hogy a mostani hónap végén, június utolsó napjaiban sor kerül Bukarestben a hadisírokat gondozó román és magyar szakemberek találkozójára, megbeszélésére. A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium is ezt már többször kérte a román féltől. Most erre lehetőség nyílik, de csak bízni tudunk abban, hogy ez nem egy időhúzó és nem egy alibi megbeszélés, hanem valóban észérvek kerülnek az asztalra, és valóban a megoldás irányába tudják a szakemberek elvinni ezt a kialakult helyzetet.

Mindemellett fontos azt is leszögezni, amire ön is utalt, és én is utaltam, amikor elkezdtem a felszólalásomat, hogy érdekeltek vagyunk a jó viszonyban Romániával. Tudom, hogy ezt ilyenkor azok után, amit láttunk, nehéz elfogadni, de a közép-európai együttműködésben vagyunk érdekeltek és a románok és a magyarok békés egymás mellett élésében. Afelé kell mennünk, hogy a magyar érdekeket szem előtt tartva így tudjuk rendezni ezt az ügyet.

Ha a románok, ahogy ön is említette, azt mondják, hogy ott van 11 román katona eltemetve, nem tudjuk, ők mikor lettek oda eltemetve, nekünk ilyen papírunk nincs, de ha van, akkor szintén az RMDSZ álláspontját támogatjuk. Van ott üres terület a temetővel szemben, a temető mellett, ott felállíthatják ők is az emlékhelyüket, ők is megemlékezhetnek békésen, csak hagyják meg ezt a jogot a magyaroknak is.

Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek után szeretném azt is elmondani, hogy örömteli egyébként az is, hogy az ellenzéki padsorokból is, pártok közül is többen támogatták a külhoni magyarokat és támogatták a kormányt ebben a helyzetben. Viszont persze azon sem vagyunk meglepve, hogy az ellenzék új vezető ereje, a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja egy szót sem szólt akkor, amikor a magyarokat megtámadták az úzvölgyi katonai temetőnél.

Ez nem meglepő, hiszen Gyurcsány Ferenc pártjának egyáltalán nem fontosak a külhoni magyarok, sőt politikájának jelentős részét a külhoni magyarok elleni uszításra alapozza.

Ezt csak azért mondom, mert a többi ellenzéki pártnak sem árt majd fejben tartania, amikor az összefogósdi újra megkezdődik, hogy egy ilyen párttal akarnak összefogni, amely pártnak és amely párt vezetőjének a legkevésbé sem fontosak a külhoni magyarok. Összefogás pedig nyilvánvalóan van, hiszen van ez az új menü, ez a Gyurcsány-féle étlap az ellenzéki oldalon: az előétel az MSZP, a főfogás a Jobbik, a desszert pedig az összes többi. A magyar kormány ez idő alatt a külhoni magyarokkal foglalkozik.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai