Készült: 2020.02.17.17:32:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! „Testvéreim, Úzvölgye van és még lesz, itt nem két nép áll szemben egymással. Isten őrizzen ettől, meggondolatlan vagy rossz szándékú intézkedésre felült egy mindenre fogható csoport. Felkorbácsolták az indulatokat, ez történt ott. Fáj, ami történt, de nem engedhetjük, hogy elszabaduljanak indulataink, nem általánosíthatunk, mintha mindenki olyan lenne. Az ügy Isten segítségével valamiféleképpen meg fog oldódni, de nekünk meg kell őriznünk emberi, keresztényi méltóságunkat és úgy, ahogy Széchenyi mondta: Ha kővel dobálnak, mi kövekből lépcsőt építünk.”  mondta Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a csíksomlyói homíliájában.Ahogy fogalmazott az atya, nem mindenkire igaz a szembenállás, ennek ékes bizonyítéka, hogy a Mátyás-szobor előtt Cornel Vilcu kolozsvári egyetemi tanár vezetésével tüntetést szerveztek magyarok és románok közösen, tiltakozva az úzvölgyi katonatemetőt ért román soviniszta támadással szemben. De hogy a Magyarországon élő román kisebbség is mit adott ki, a parlamenti szószólójuk azt írta: „A magyarországi román nemzetiség képviseletében határozottan elítéljük a temető hősi halottai emlékének meggyalázását. Elítéljük a gyűlölet, az erőszak és a szélsőségesség minden formáját, és szolidárisak vagyunk az erőszakos cselekmények áldozataival.”

Azonban nemcsak a megbékélésről kell beszélni, hanem a folytatódó provokációról is, hiszen mindannyian láttuk azt, ami elhangzott a Románia-Norvégia meccsen Oslóban, ahol „Ki a magyarokkal!”, skandálták szélsőséges román drukkerek, természetesen utalva ezzel is az úzvölgyi eseményekre. Vagy a múlt héten szombaton napvilágot látott felvétel, ahol ha Bákó megyéből Kovászna megyébe érkezünk, a Kovászna-táblán a „Kovászna megye” feliratot, a magyar feliratot szélsőséges románok nemzeti színekkel lemeszelték. Vagy nem foghatjuk fel másképp bizonyos Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Párt parlamenti képviselőjének politikai nyilatkozatát, aki a következőket kéri, szeretne Úzvölgyében egy ortodox kápolnát létesíteni. Az ortodox egyház  ez már önmagában is érdekes , különös tekintettel a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség és a román hadisírgondozó hivatal támogatását kéri egy ortodox kápolna felállítására. Ezt írja a közleményében: „A kápolna felépítésére pedig azért van szükség, hogy méltó módon lehessen megemlékezni az itt elesett román hősökről.”

Ma vannak olyan újságírók, mint például Sabina Fati, aki román nemzetiségű újságíró, ő írt egy cikket, és ebből a cikkből szeretnék idézni: „Sem az államelnök, sem a kormányfő és senki a román államvezetés csúcsáról nem akart közbelépni a románok és magyarok közötti keresztkonfliktusban. Még az ellenzék vezetői sem nyilatkoztak, félve, nehogy veszítsenek a szavazóbázisaikból.” Ezt még az európai parlamenti választás előtt írta. Majd folytatja a cikkben: „A védelmi minisztérium anyagi támogatásával felállítottak több betonkeresztet a Hargita megyei Úzvölgyében, amelyet ’17-től magyarok gondoztak, itt leginkább magyar katonai temető van”, felsorolja a nemzetiségeket, majd megemlíti, hogy néhány román katonát is eltemettek itt.

(10.10)

Az incidens során az ortodox pópa 149 nevet sorolt fel. 52 kereszt létesült. A mostani román hivatalos álláspont szerint mindössze 11 katona  de ez sem igazolt, általunk még nem elfogadott számok  lehet esetlegesen ott eltemetve. Akkor miért építettek 52 betonkeresztet, és miért építettek egy ortodox nagy keresztet a magyarok sírjai elé, a 10. honvéd gyalogezred sírjai elé? Folytatódik azzal, hogy büntetik a Kovászna megyei alelnököt, megbüntetik a Hargita megyei elnököt. (Az elnök csenget.)

Én Kölcsey Ferenc idézetét szeretném zárásképp a magunk figyelmébe is ajánlani: „Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi vagy semmivé hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg.” Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai