Készült: 2020.02.26.18:53:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 20. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy megköszönjem a tegnapi bohóckodásához képest meglehetősen mérsékelt felszólalását, ami… (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.  Az elnök csenget.) Engedje meg, hogy elmondjam, én is meghallgattam önt  ez számomra neveltetési kérdés is, remélem, hogy az ön számára is. Ami Oroszországot illeti, én távol tartom magam attól, hogy bárkit is pincsikutyázzak, de nem önök voltak azok, akik egy olyan képviselőt küldtek Brüsszelbe, aki Oroszországnak kémkedett, és minekutána ez kiderült (Bencsik János, Jobbik, kezével ötöt mutatva: Öt éve nem tudjátok bizonyítani!), benn hagyták pozíciójában?

(9.50)

És elmulasztották azt, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot arról, hogy ez pontosan miért is történt. (Bencsik János  Jobbik – felé:) Ön mutogatja az öt évet  igen, addig hagyták a helyén, így van.

De hogy a témát is érintsem, számunkra június 16-a a szabad Magyarország és a nemzeti önrendelkezés ünnepe, de azt is gondoljuk (Dr. Varga-Damm Andrea folyamatosan közbeszól.), hogy a rendszerváltás minden erénye mellett számos adósságot is hátrahagyott. Ön is utalt egzisztenciális kérdésekre, ezért engedje meg, hogy én is megtegyem, mert a legfontosabb ilyen rendezetlen adósság nagyon sokáig a munka kérdése volt. Néhány év alatt másfél millió magyar ember vesztette el a munkáját, és sajnos 2010-ig vékony volt az esély arra, hogy ezeket a munkahelyeket maradéktalanul visszaszerezzük. Ez a kormány 2010-ben azt vállalta, hogy 10 év alatt egymillió új munkahely lesz Magyarországon, és 2019-ben több mint 800 ezer új munkahelynél tartunk.

De azt is gondoljuk egyébként, gondoltuk, hogy a rendszerváltás nem lehet teljes az új alapok lerakása nélkül. Ön is emlékezhet arra, tisztelt képviselő asszony, hogy 1989-ben egy magát ideiglenesnek mondó, átmenetinek szánt, de évtizedekig hatályban maradt alkotmány született, ezért az egyik legfontosabb feladat volt az, hogy a magyar emberek által adott felhatalmazással élve új Alaptörvényt fogadjunk el. Ez egy nemzeti, keresztény értékekre építő, büszke Alaptörvény. (Dr. Varga-Damm Andrea: Aha!)

Ennek pedig az egyik legfontosabb újítása az  azért hozom ide ezt, mert ön is említette a megélhetési kérdéseket , hogy adósságféket épített be a mindenkori kormányok számára. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, többek között dr. Gyüre Csaba: Magyar termőföld…  Az elnök csenget.) Azért is fontos ez, mert 1990-ben az első szabadon választott parlament óriási államadósságot hagyott hátra. (Gréczy Zsolt közbeszól.)

Mindemellett sikerült az állami vagyont is növelni. A rendszerváltást követő évtized egyik fő bűne, hogy olyan stratégiai ágazatokat is bagóért magánosítottak, amelyek nélkül a magyar önrendelkezés nem lehet teljes. Eladták az erőműveink jó részét, eladták a lakossági közműszolgáltatókat, a média jó részét, a bankokat és a kiskereskedelmi láncokat is (Gréczy Zsolt: …székházat, bányákat…), jórészt külföldieknek és jórészt áron alul, de azért néhány vállalat jutott a Gyurcsány-Apró-klánnak is. Összehasonlításképp mondom, tisztelt képviselő asszony, hogy ehhez képest a magyar állam 2010-2017-ig 70 százalékkal gyarapította a vagyonát.

És hogyha már megélhetés, akkor a rendszerváltás egy másik adósságát is hadd említsem meg. Az állandósult megszorítások sajnos túlélték a szocializmust, és az MSZP-SZDSZ-kormányok fő politikai eszközei voltak. Ez a gyakorlatban a bérek alacsonyan tartását és a családok sanyargatását jelentette. Ehhez képest 2010 óta a „megszorítás” szó kikopott a szótárból, a nettó átlagkereset pedig 77 százalékkal nőtt, miközben az otthonteremtési, illetve családtámogatási program is bővül.

Természetesen, tisztelt képviselő asszony, nem gondoljuk azt, hogy elég, ahol tartunk, további lépésekre és további munkára van szükség. Ebben a munkában, tisztelt képviselő asszony, önök is segíthetnének (Dr. Varga-Damm Andrea: Na!), de nem teszik, ehelyett összefognak az utódpárttal, összefognak Gyurcsány Ferenccel, meg persze az SZDSZ aktuális (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, többek között dr. Varga-Damm Andrea: Nana!  Az elnök csenget.), sok-pont-nullás verziójával. Ezt teszik önök. Tették mindezt és teszik mindezt pár jelöltségért, vagy úgy is mondhatnám, hogy egy sokadik oldalkocsiért a roncsderbin. Ez jól mutatja egyébként a Jobbik állapotát.

És még egy dologra szeretnék utalni: önök itt tegnap a KDNP-n próbáltak viccelődni. Csak szeretném elmondani, hadd mondjam el önnek, hogy például Rétvári képviselő úr, aki a KDNP képviselője, tavaly a választókerületében arányaiban nyolcszor akkora támogatást kapott, mint önök május 26-án. Nyolcszor annyit! (Moraj és közbeszólások a Jobbik padsoraiból.  Az elnök csenget.)

Úgyhogy, tisztelt képviselő asszony, az emberek döntöttek a Jobbik SZDSZ-t idéző politikai piruettjeiről. Elmondták, hogy mi a véleményük arról, hogy a Jobbik összeáll azokkal a szocialistákkal, akik, ha tehették volna, meg is akadályozták volna a rendszerváltozást. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Szóval, egy szépreményű nemzeti pártból egy sokadik szocialista oldalkocsi lettek  nem szép történet. Köszönöm, hogy meghallgattak (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai