Készült: 2020.02.19.20:53:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Oláh Lajos (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OLÁH LAJOS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Tisztelt Országgyűlés! Erzsébet- és Terézváros országgyűlési képviselőjeként évek óta hallom, hogy mit tesznek önök ezzel a várossal. Ahelyett, hogy Budapest fejlődne vagy felzárkózna az európai nagyvárosokhoz, már azon is izgulnunk kell, hogy elviszike majd a szemetünket. Ahelyett, hogy azt látnánk, hogy egyre több a zöldfelület a városban, hogy egy ilyen forró nyár is könnyen átvészelhető legyen, önök azt a kevés fát is kivágják, és arra a kevés zöldfelületre is inkább térkövet tesznek, ami van.Önöket soha, egyetlen pillanatra sem érdekelte ez a város, csak saját érdekeik. Azért ültették Tarlós Istvánt a főpolgármesteri székbe, hogy minden pontosan úgy történjen, ahogy önök ezt akarják.

Új, légkondicionált metró a budapestieknek? Ugyan! Inkább felújítják az 50 éves metrókocsikat az oroszokkal az új áráért. Több zöldfelület? Ugyan! Inkább térkő, ezért lehet uniós pénzt kapni. Átlátható és tisztes parkolási rendszer? Dehogy! Sokkal jövedelmezőbb ellopni a parkolási pénzeket. (Cseresnyés Péter: Karácsony Gergely!) Közben pedig a milliárdos Fidesz markába került minden ellopható vagy felvásárolható ingatlan: kastélyok, villák vagy az Orbán család leendő szállodái. Látjuk, hogyan vették be Budapestet, hogyan ültetnek egy olyan bábot a főpolgármesteri székbe, akit madzagon lehet rángatni.

Eddig ezt büntetlenül megtehették, most viszont fordul a kocka: Budapest felébredt, és ősszel ki fogja vetni magából Tarlós Istvánt. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) A DK egy olyan főpolgármester-jelöltet állított a budapestieknek, aki véletlenül sem keverhető össze a csendben bólogató Tarlóssal. Idézzék csak fel magukban, hogy hányszor készültek összeszorult gyomorral arra, hogy bemenjenek az Egyenes beszédbe Kálmán Olgához. Esetleg kérdezzék meg a miniszterelnöktől, hogy pontosan hány éven át volt képtelen összeszedni a bátorságot ahhoz, hogy bemenjen és tíz percet beszélgessen Olgával.

Azért mondom ezeket önöknek, mert ősztől nem fognak tudni elfutni Kálmán Olga elől, aki akkor már remélhetőleg a budapestiek hangjaként szállhat szembe önökkel ezért a városért. Ősztől vége lesz annak, hogy Budapestnek a kormány diktál.

Ha a budapestiek úgy döntenek az előválasztáson, hogy Kálmán Olgának szavaznak bizalmat, akkor már csak egy lépésre leszünk attól, hogy nem számít majd, milyen gyáva a miniszterelnökük, kutya kötelessége lesz leülni és Budapestről tárgyalni. A budapestieket többé nem lehet majd semmibe venni (Németh Szilárd István: Ki lesz? Karácsony vagy Kálmán Olga?), a budapesti gondokat pedig nem lehet majd többé levegőnek nézni, amelyeket jelentős részben pedig éppen önök okoztak. Nem lesz több diktátum, utasítás, zsarolás, hogy a főváros mit tehet és mit nem tehet. A budapestiek meg fogják találni a hangjukat az előválasztáson, és akkor hiába mutogatnak majd az összecsalt kétharmadukra, mert akkor a demokratikusan megválasztott főpolgármesterrel fognak szemben állni. (Németh Szilárd István: Még a Jobbik is beleszólhat ebbe!)

A fő ok, amiért a DK Kálmán Olgát ajánlja a budapestieknek a holnapután kezdődő előválasztáson, mégsem az, hogy ő képes lesz kiállni a városért, a fő ok az, hogy a DK a legeurópaibb pártként egy szabad, élhető, zöld és legfőképpen európai fővárost szeretne. Itt az ideje annak, hogy Budapest végre az legyen, aminek lennie kell, csak önök kilenc éve akadályozzák ebben.

Ne csak a legszebb főváros legyen a miénk, hanem legyen a legélhetőbb is, szóljon az itt élőkről! Igenis, legyen légkondicionálva a metró, mert európai országban állatokat sem hagynak 40 fokban utazni, mint önök a magyarokat a 3-as metrón. Igenis, legyenek Budapesten elektromos buszok, hogy amikor arról beszélünk, hogy minél többen használják a BKV-t, ne a kisebb és a nagyobb környezetszennyezés között kelljen választani.

Igenis, megérdemlünk egy olyan várost, ahol parkok, nyilvános ivókutak és nyilvános illemhelyek vannak a városban. Egy olyan város, ahol nem luxus a saját lakás vagy a jó állapotú albérlet. Megérdemlünk egy olyan fővárost, ahol nem kell halált megvető bátorság ahhoz, hogy felüljünk a biciklinkre, ahol ha leparkolunk az autónkkal, nem kell attól félnünk, hogy ellopják a parkolásra befizetett pénzünket. Mi, budapestiek megérdemlünk végre egy olyan főpolgármestert, aki minket képvisel, és aki érdekeink szerint vezeti ezt a várost. Meggyőződésem, hogy ha a budapestiek is úgy akarják, akkor ezt az embert Kálmán Olgának fogják hívni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai