Készült: 2020.02.24.22:05:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Brenner Koloman (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a soproni régió többet érdemel, hiszen ez a valamikor szép, nyugodt, fenyvesekkel övezett polgárváros teljesen élhetetlenné vált, különös tekintettel az elmúlt tíz év „építsünk még egy munkásszállót” fideszes városvezetésének hála, idézőjelben.Jómagam mint soproni poncichter polgár, aki 1730-ig vezeti vissza a családfáját a városban, ezt nagyon-nagyon nehezen élem meg, nagyon sok olyan emberrel együtt, aki nagyon nehezen éli meg azt, hogy például a legutóbbi KSH-adatok szerint a város lakossága hivatalosan csökkent, 58 ezerre, miközben a legvisszafogottabb becslések szerint legalább a duplája, 120-130 ezer ember él életvitelszerűen Sopronban a belső migráció és a migráns munkások miatt sajnos. Tehát itt nagyon sürgős lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy a soproni lakosság megkapja az ország költségvetéséből azokat a támogatásokat, amelyeket a valós lakosságszám arányában meg kellene kapnia.

Jómagam pedig a folyó költségvetési vitában a következő konkrét javaslatokat terjesztem a tisztelt Ház elé.

Először is, mivel a soproni kórház ugyan viszonylag jó állapotban van, ugyanakkor a falak nem gyógyítják meg a betegeket, mert nagyon kevés a szakorvos a soproni kórházban, hiszen a bérezés miatt nyilvánvalóan egy helyi orvos megy négy kilométert, és Ausztriában egészen más kereseti lehetőségeket kap, ezért nagyon fontos volna egyrészt a soproni kórház adósságának rendezése, amely a Magyar Államkincstár kurrens adatai szerint jelenleg 331 millió forint. Ezért kezdeményezem a kórház tartozásállományának a rendezését, és ezen felül pedig az intézmény hatékony működése érdekében még egy 10 százalékos pluszösszeget is javaslok a költségvetés módosításában. Ezt az összeget pedig a kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatoktól vonjuk el, hiszen azért lássuk be, hogy egy működő egészségügy sokkal fontosabb, mint a fideszes kormányzati pénzen működtetett álhírgyártás és propaganda.

Ezenkívül a megyei szociális központ adósságának a rendezését is kezdeményeztem, hiszen a szociális szféra a mi nyugat-magyarországi régiónkban azokkal a fizetésekkel, amelyeket a mai országgyűlési vitákban már hallottunk más képviselőtársaimtól, teljesen versenyképtelen, akár csak azzal is, hogyha heti két napra átmegyünk takarítani négy kilométerrel odébb Ausztriába. Az az isteni csoda, hogy valaki még ebben a régióban egyáltalán a szociális szférában dolgozik. Ezért a megyei szociális központ vonatkozásában egy 20 százalékos pluszösszeget fogok javasolni a költségvetés módosításában.

Ahogy tegnap is jeleztem, az egyetemek és az egyetemi világ arányosan az egyik legnagyobb vesztese a 2020. évi költségvetésnek, hiszen a nominális növekedés ellenére, hogyha az összköltségvetést nézzük, akkor az oktatás és különös tekintettel a felsőoktatás ismét mostohagyereke lesz a magyar költségvetésnek.

Márpedig egy társadalom fejlettségi szintjének az egyik legfontosabb mutatója az lenne, hogy hogyan becsüli meg az egyetemi világot és a kutatókat.

Itt nagyon fontos kiemelni azt, hogy csak az egyetemi hierarchia legmagasabb szintjén lévő egyetemi tanárok fizetése emelkedett az elmúlt években, mondjuk, egy szemmel már látható összegig, de különös tekintettel a nem vezető oktatók fizetésére, ezek a kollégák több esetben már tudományos fokozattal és hosszú publikációs listával rendelkeznek, és mégsem keresnek annyit, mint bármelyik árufeltöltő az Aldiban. Ez nem maradhat így tovább, ezért aztán kezdeményezni fogom az egyetemek és főiskolák személyi juttatásai rovatának a 37 milliárd forintos emelését, hogy végre megkaphassák a kollégák  különös tekintettel a nem vezető oktatókra  azt a béremelést, amelyet véleményem szerint ez a költségvetés ebben a nagyságrendben bőven megenged.

(16.40)

Végezetül ki szeretném emelni azt, hogy a Jobbik mint nemzeti néppárt és mint valóban polgári és konzervatív erő, ezekkel a konstruktív költségvetés-módosítási javaslatokkal is szeretné jelezni azt, hogy Sopron mint egy régi polgárváros a mi szívünk csücske. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai