Készült: 2020.02.25.02:04:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 102. felszólalás
Felszólaló Ovádi Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

OVÁDI PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Előttem Szatmáry Kristóf képviselőtársam már nagyon sok mindent elmondott, vezérszónoklatában Bánki Erik elnök úr is nagyon sok mindenre rávilágított, de az LMP-nek és a Párbeszédnek a vezérszónoka elég furcsa következtetésre jutott a benyújtott adócsomaggal kapcsolatban, ezért én pár dolgot megismételnék. A kormány gazdaságpolitikájának a középpontjában a magyar családok támogatása, valamint a gazdasági eredmények fenntartása és védelme áll 2020-ban. Ezen célkitűzések szellemében készült el a gazdaságvédelmi akcióterv és a benyújtott adócsomag is. A 2010-ben megkezdett munka eredményeképpen a magyar gazdaság tartós növekedési pályán áll, növekedési potenciálját erősíti a kormány kezdeményezésére a 2016. év végén megkötött béremelési és adócsökkentési megállapodás, amely a munkaalapú társadalom építésére irányuló törekvések egyik legjelentősebb eleme, egyszerre jelenti a bérfelzárkóztatás, illetve a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek párhuzamos ösztönzését, ami által tovább erősödhet a magyar gazdaság munkahelyteremtő és munkaerő-megtartó, illetve jövedelemtermelő és versenyképessége.

A gazdaságpolitikai intézkedések mára már vitathatatlan eredményei teszik lehetővé az adóterhek folyamatos csökkentését. Veszprém 1. számú választókörzetében én folyamatosan tartok vállalkozói fórumokat, amelyen jelen vannak mikro-, kis- és középvállalkozók, illetve a nagyvállalatok számára is tartok vállalkozói fórumokat, ahol mindig elmondják, hogy mennyire örülnek az adócsökkentés politikájának. Nagyon örülök a velük való konzultációnak, hiszen így tudjuk egymás munkáját segíteni.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának jövő évi várható további csökkenése szintén hozzájárul a kedvező folyamatok fenntartásához. 2010 óta mintegy 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Engedjék meg, hogy egy választókerületi példán keresztül szemléltessem, hogy a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenése milyen összegű megtakarítást eredményez! A nagy múlttal rendelkező és többségi munkavállalói tulajdonosi struktúrában működő Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel 750 fős munkavállalói létszámmal működik.

(15.40)

Az elmúlt évek során a társaság jelentős megtakarítást ért el a különböző adónemek csökkenésével, így 2011 óta a Herendi Porcelánmanufaktúránál végrehajtott 51 százalékos bérfejlesztés ellenére a szochofizetési kötelezettség nem nőtt, hanem szinten maradt. Az ágazati különadó megszüntetése adminisztrációs csökkenést jelentett, a kulturális járulék megszüntetése 14,6 millió forint megtakarítást eredményezett, míg a társasági különadó megszüntetése nyolcmillió forint megtakarítást hozott. Fontos kiemelni, hogy a társaság terhei 2015-öt megelőzően sokszorosai voltak a jelenleginek. A Herendi manufaktúra példáján keresztül is láthatjuk, hogy a kormányzat adópolitikájának köszönhetően a vállalkozások terhei jelentősen csökkentek.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései egyértelmű irányt mutatnak: folytatni kívánjuk a munkahelyteremtést. Az erőteljes munkaerő-kereslet eredményeképpen az elkövetkező időszakban is kedvező folyamatok érvényesülhetnek, folytatódhat a foglalkoztatás bővülése, a munkanélküliségi ráta csökkenése és a bérek dinamikus emelkedése, amelynek eredményeként a reálkeresetek 2018-ban a 2010-es képest 41 százalékkal magasabb szinten álltak, így a háztartások jövedelmi helyzete tovább javulhat.

A magyar kormány arra törekszik, hogy a vállalatok munkaerőigénye biztosított legyen, ezért támogatja a munkaerő-mobilitást is. Veszprémben ebben is élen járunk, hiszen januárban került átadásra az önkormányzat tulajdonában álló épület mintegy 300 millió forintos összegből kialakított munkásszállóval.

A munkaalapú gazdaság erősítése a magyar gazdaság növekedésének fenntartását segíti. A kormány kiemelten kezeli a foglalkoztatási szempontokat, célkitűzése, hogy Magyarországon mindenkinek megérje dolgozni, és az emberek elsődlegesen munkajövedelemből biztosítsák a megélhetésüket. A magyar gazdaság erősödésére és a versenyszférában kialakult munkaerőhiányra tekintettel prioritás a gazdaságban rejlő munkaerő-tartalékok mozgósítása, annak érdekében, hogy a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők, valamint a dolgozni vágyó inaktív tartós-munkanélküliek minél nagyobb számban lépjenek be és térjenek vissza a munka világába.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat is annak bizonyossága, hogy a magyar gazdaság jó úton halad, a kormány elkötelezett az adócsökkentés és a gazdasági eredmények megvédése mellett. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai