Készült: 2021.01.25.20:49:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2019.06.18.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem először hívom fel a figyelmet itt az Országgyűlésben arra a tűrhetetlen helyzetre, ahogy a kormány egyik stratégiai partnere, a Suzuki bán itt Magyarországon magyar munkavállalók tömegeivel, ahogy lábbal tiporja a munkavállalói és szakszervezeti jogokat. Láthattuk azt néhány hete, hogy Szijjártó Pétert ez annyira nem zavarja, hiszen ő egy japán befektetői ebéden méltatta ezt a konkrét céget, az önök stratégiai partnerét, az ő magyarországi szerepvállalásukat. Hallhattunk már több ilyen botrányos ügyről az elmúlt időszakból, ami ezzel a céggel kapcsolatos, hallhattuk azt, hogy kirúgtak a sajtóhírek szerint egy olyan munkavállalót, aki érdekképviseletet, szakszervezetet szervezett volna a cégnél. Nem is olyan régen volt hír az, néhány hete, hogy nem engedték be egy szakszervezeti szövetség delegációját azért, hogy találkozhassanak a cégnél dolgozó tagjaikkal. Megjegyzem, hogy mind a kettő alapvető munkavállalói jogot sért és felháborító ügy, önök mégsem tettek semmit egyik ügyben sem.

Azonban egy újabb megdöbbentő ügy történt Esztergomban a Suzuki gyárban. A Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó egyik autóipari szakszervezet közleménye alapján jelent meg nem is oly régen, két napja egy internetes portálon az a hír, amely egészen megdöbbentő minden magyar munkavállaló számára. Szerda éjfélkor az országos tiszti főorvos elrendelte a harmadfokú hőségriadót, s nyilván az óriási hőség kapcsán kötelezettségei vannak minden cégnek. Az óriási hőség ellenére ez a cég Esztergomban a Szakszervezeti Szövetség szerint figyelmen kívül hagyta a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, amely kimondja, hogy a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A munkavédelemről szóló törvény egyébként előírja azt is, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi hőmérséklet zárt térben meghaladja a 24 fokot. A 24 fok feletti hőhatással járó munkahelyeken biztosítani kell, hogy a munkavállalók fokozatosan hozzászokjanak a meleghez, 24 fok felett a munkavállalók igénye szerint, de legalább félóránként 14-16 fokos védőitalt  vizet vagy egyéb alkoholmentes italt  kell biztosítani. Ehhez képest a szakszervezet szerint voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Az ezzel kapcsolatos kötelezettségek betartása, azt gondolom, nem is pénz kérdése, hanem inkább odafigyelés, emberség kell ehhez; ezt mondja a szakszervezet közleménye is. A víz, amit biztosítottak, rossz ízű volt, az előírt hőségszüneteket nem voltak képesek betartani, a soron dolgozók számára legalább palackban eljuttathattak volna megfelelő minőségű vizet egy ilyen döbbenetes napon, amikor ekkora hőség volt. Nyilvánvalóan elfogadhatatlan és döbbenetes az a helyzet, hogy a hőmérsékletre és a munkavédelmi intézkedésekre vonatkozó előírásokat nem tartották be, intézkedéseknek se híre, se hamva.

Újabb döbbenetes, botrányos esemény történt tehát. Amikor megjelenik egy ilyen cikk, ez két napja jelent meg, az a kérdés, hogy hol van a kormány. Hol van Varga Mihály, hol van Szijjártó Péter? Két napja jelent meg ez a cikk, senki nem cáfolta, senki nem lépett a konkrét ügyben, és önök hallgatnak. De nem véletlen ez a helyzet, hiszen önök a sztrájkjog szűkítésével, gyakorlatilag megszüntetésével, a munka törvénykönyvének a munkavállalók kárára való átalakításával és a rabszolgatörvény elfogadtatásával megágyaztak a multik kizsákmányolásának Magyarországon. Önök készítették elő a terepet, pedig önök rakták azt óriásplakátra, hogy ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket. Ezek a multik még ezeket a megnyirbált, a munkavállalók kárára megváltoztatott törvényeket sem tartják tiszteletben. 2010 előtt rendezett munkaügyi kapcsolatok kellettek ahhoz, hogy állami támogatást kapjon bármilyen cég. Nagyon kíváncsi lennék ezekre a kapcsolatokra, bár láthatjuk a sajtóhírekből a Suzuki kapcsán, és arra is  ennek kapcsán egy írásbeli kérdést nyújtottam be , hogy milyen állami támogatásokat kapott ez a cég az elmúlt időszakban önöktől.

Elég volt ebből! Válaszolják meg végre ezeket a kérdéseket, álljanak a munkavállalók pártjára, álljanak a munkavállalók mellé a kizsákmányolókkal szembeni küzdelmükben. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai