Készült: 2020.07.07.21:29:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 302. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Értelemszerűen a miniszter úrnak olvasom fel a kérdésemet, mert hozzá szól. Tisztelt Miniszter Úr! Igazi múltidézés volt a belügyi évértékelőn az ön által Orbán Viktornak célzott kádári mondat. Ez így hangzik: "Jelentem, az egész országban rend van, a közrend és a közbiztonság az egész országban szilárd." Ön azt állítja, ezt mérik a közvélemény-kutatók, ezt mondják az önkormányzatok, az iskolák és a szülők is.

Azt tudja-e, miniszter úr, hogy mit mond erről a saját minisztériuma és a Legfőbb Ügyészség közös tájékoztatója. Nos, a következőt; a tájékoztató első mondata így hangzik: "A 2012. évben a regisztrált közvádas bűncselekmények abszolút száma nőtt." Az is kiderül a tájékoztatóból, hogy 2009-ben 400 ezer alatt volt ez a szám, azóta pedig 20 százalékkal emelkedett, 2012-ben 472 ezer volt. Tehát nincs rend az országban, és romlik a közbiztonság. Ez Budapestre különösen igaz, a már említett tájékoztatóban: az Üllői út két oldalán, a Józsefvárosban és a Ferencvárosban a fővároson belül jelentősen romlott a közbiztonság. Lehet persze statisztikákat javítani azzal, hogy szabálysértésnek minősítenek eljárásokat, de valójában a helyzet nem javul. Az igazság az, hogy az emberek úgy általában, ahogy említettem, az Üllői út két oldalán lakók, az ott közlekedők, az ügyeket intézők még sokkal inkább félnek, mint korábban volt, merthogy igencsak rossz a közbiztonság.

Ezért kérdezem a miniszter urat - csak egyetlen kérdést teszek fel, és őszinte választ várok tőle -, hogy ott merné-e hagyni a saját tulajdonú gépkocsiját őrizetlenül egy éjszakára a VIII. vagy a IX. kerület bármelyik fertőzött területén, egy elhanyagolt, sötét mellékutcában. Meg merné-e tenni a saját gépkocsijával, hogy azt őrizetlenül ott hagyja?

Tisztelettel várom válaszát.
Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai