Készült: 2020.07.09.11:27:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 201. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:09


Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kétmillióan élnek társasházban ma Magyarországon és viselik ennek az együttélési formának a következményeit, szépségeit, de legtöbbször inkább a terheit.

Tisztelt Államtitkár Úr! Erről mi már itt a Ház előtt sokszor váltottunk szót. A társasházak törvényességi ellenőrzését 2010 januárjától 2010 júniusáig az ügyészség látta el. Azóta ez a feladat ellátatlan, az elmúlt 3-3,5 évben nem volt törvényességi felügyelet a társasházak fölött. E helyzeten a 2013. évi CXXXIII. törvény változtatott, amikor módosították a társasházakról szóló törvényt. A módosítás szerint a társasházi szervek működésének törvényességi felügyeletét, jelzem, a törvényességét és nem a tevékenységét, tehát a törvényességi felügyeletét a jegyzőkhöz telepítették, a jegyző látja el ezt a feladatot az önkormányzatnál, a civil törvényben a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzési szabályok megfelelő alkalmazásával. A szabályozással kapcsolatban számos probléma vetődik fel, ami jól tükrözi a jogalkotás előkészítetlenségét, sőt nagyon jól tükrözi az is, hogy az év elején elfogadott törvényt már módosították is egy alkalommal.

(14.40)

De nézzük, hogy melyek ezek a problémák! Az egyik, hogy az új szabályozás nem tartalmazza, hogy a jegyző által ellátott törvényességi felügyeleti hatáskörhöz a bírósághoz való forduláson kívül milyen eszközrendszer kapcsolódik. Ezt a módosításban sem sikerült rendezniük.

A másik probléma, hogy nem tisztázott, hogy a törvényességi felügyelet gyakorlása során a jegyző milyen eljárási szabályokat alkalmazhat. Ugyanis a törvényességi felügyelet nem államigazgatási hatósági ügy, így a Ket. szabályai nem alkalmazhatóak; ezt egyébként Rogán Antal egy módosító indoklásában le is írja.

A következő probléma, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek a társasházak alapító okirataival, szmsz-eivel, illetve nem mindig ismerik a közös képviselőket. Ebben a kérdésben a módosításban sikerült egy kis javítást elérniük, nevezetesen, hogy a dokumentumokat a jegyző rendelkezésére kell bocsátani.

A negyedik probléma pedig az, hogy a törvényességi felügyeleti tevékenység ellátása államigazgatási jellegű tevékenység, így az államnak, a költségvetésnek kell forrásokat biztosítania. A 2014. évi központi költségvetésben az állam pedig nem biztosít forrásokat ehhez a feladathoz. Egy-egy városban vagy kerületben több száz társasház is van, ennek a törvényességi felügyeletnek az ellátása két, három vagy akár öt főt is igényel.

Kérdezem államtitkár urat: milyen jogalkotási és egyéb intézkedéseket kívánnak megtenni annak érdekében, hogy a társasházak törvényességi ellenőrzése tényleg megoldott legyen? A másik pedig: mikor kívánják biztosítani ennek a feladatnak az ellátásához szükséges forrásokat az önkormányzatok számára?

Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai