Készült: 2020.07.12.06:13:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

332. ülésnap (2013.12.03.), 130. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati és területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tegnap a bizottsági ülésen, azt kell mondjam önöknek, világosan elmondtam, hogy a polgármesteri funkció vagy a polgármesterség az önök elmúlt három és fél éves törvényhozása következtében merőben új funkciót kapott. Ennek ékes példája a most előttünk lévő előterjesztés. Azt az új funkciót kapta a polgármesterség, hogy míg eddig az adott területnek a gazdája volt, az volt a dolga, hogy gazdálkodjon és vigyázzon a területére, most azt kell lássam ebből az előterjesztésből, a felszámoló funkciót szánták önök a polgármestereknek, és ebben élen jár Papcsák képviselő úr, Zugló polgármestere.

A bizottsági ülésen próbáltunk érdeklődni az előterjesztéssel kapcsolatban - nem volt ott az előterjesztő, csak az egyik kollégája -, hogy egyáltalán a zuglói önkormányzat tárgyalta-e ezt az előterjesztést, tehát akikről mégiscsak szól a dolog, akiknek eddig a terület a kezelésük alatt volt, tárgyalták-e ezt az előterjesztést. Ezt kérdezem is a polgármester úrtól, hátha majd esetleg a vitában erre kapunk választ, hogy volt-e az ő képviselő-testülete előtt, és mit szóltak ehhez az előterjesztéshez.

(14.00)

Azt kell mondanom önöknek, hogy nem a Városliget fejlesztéséről szól ez az előterjesztés, ez egy tévhit, mert pontosan érdeklődtünk, hogy akkor mondjanak már valamit a tervekről, és erről nem tudtunk meg semmit a bizottsági ülésen. Ez az előterjesztés egy eljárási rendről szól, egy eljárási rendet próbál meg törvénybe iktatni, azt az eljárási rendet a Városliget esetében, amit egyébként önök már többször alkalmaztak a főváros különböző területein és az országban is. Mondok önöknek néhány ilyet, ami talán az emlékezetükből előhívja ezt az eljárási rendet. Ilyen volt a Kossuth tér, az Olimpiai park, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Bálna árvízvédelme, a Normafa kérdése, és most itt van a Városliget kérdése előttünk.

Világosan látszik, hogy önök nem csinálnak mást, mint egy speciális eljárási rend alá vonnak különböző területeket, ezeket kivonják mindenféle törvény alól, ez benne van ebben az előterjesztésben, hogy mit nem kell figyelembe venni ebben az eljárásban, és megadják azt a lehetőséget, hogy nagyberuházásokat haveroknak mutyiban odaadjanak úgy, hogy még a közbeszerzést sem kell lefolytatni. Erről szól ez az előterjesztés, ennek semmi köze nincs a Városligethez, csupán arról szól, hogy a haveroknak kívánnak újabb támogatást adni, ezért nem támogatjuk ezt az előterjesztést.

Köszönöm. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai