Készült: 2020.07.12.22:19:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

323. ülésnap (2013.11.12.), 131. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is azért kértem szót, mert Kőszegi képviselőtársam hozzászólásában azt mondta, hogy ne helyi, hanem országos ügyekről beszéljünk. Szeretném jelezni, hogy a költségvetés benyújtásánál nagyon csodálkoztunk, amikor azt láttuk, hogy a közlekedés tekintetében az a bizonyos közlekedési normatíva kimaradt a költségvetésből, amit 2003-ban nagy nehezen, egyébként a kormánypárt és ellenzék együttesen tudott a költségvetésbe betenni, és megjelent a közlekedésnek egy új támogatása. A mostani költségvetésben ez egyáltalán nem szerepel. Pedig ha valami igazán országos kérdés, akkor az az, hogy tudjunk megfelelően közlekedni. Kétségtelen, hogy a vasút esetében van egy komoly fejlesztés, erről éppen az előttem szóló szólt, hogy Felcsúton a kisvasút kiépítését támogatja a költségvetés.

Azt gondolom, ennél egy kicsit fontosabb, hogy a városokban a helyi közlekedés megfelelő minőségű legyen, és mindenki számára elérhető legyen. Kiemelkedik ebből a fővárosi közlekedés, a BKV finanszírozása. Azt kell mondjam, lehet sokat vitatkozni a 4-es metróról, de önök most már nagyon büszkén mondják, hogy jövő év áprilisában ez átadásra kerül, aminek, azt gondolom, kell is örülni, a fővárosnak szüksége van egy ilyen beruházás befejezésére, és szüksége van arra a szolgáltatásra, amit a 4-es metró majd nyújt. De azért az mégiscsak meglepő, hogy miközben ezt mondják, a 4-es metró működtetésére, hogy legyen majd áram, tudjanak bért fizetni, egy fillér sincs a költségvetésben.

Ugyanígy, azt kell mondjam, az összes nagyvárosi polgármester meglepő módon hallgat most, a költségvetés általános vitájában is és a mostani részletes vitában is, hogy az ő számukra a helyi közlekedéshez egyetlen fillér támogatás sincs benne a költségvetésben. Nem lehet tervezni. Valószínű, hogy majd valamikor év közben, ki milyen módon viselkedik, olyan módon számíthat majd a kormányzat támogatására, mint ahogy ezt egyébként már 2013-ban is megtették. Azt gondolom, ez kimondottan egy olyan országos probléma, amivel szégyen, hogy a költségvetés egyáltalán nem foglalkozik. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai