Készült: 2020.07.12.15:58:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

288. ülésnap (2013.06.11.), 89. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:06


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Hölgyek! Tisztelt Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvénymódosítás gyakorlatilag nagyon szűk területét érinti hazánknak, a világörökségi helyszíneken működő, 22 óra és hajnali 6 óra között nyitva tartó, szeszes italt árusító üzletekre vonatkozik.

A javaslat ötlete az úgynevezett romkocsmákat üzemeltetőktől származik, akik kérték azt, hogy próbáljunk egy olyan megoldást találni, amelyen keresztül nincsenek kiszolgáltatva folyamatosan feljelentéseknek, zaklatásoknak azért, mert a vendégeik hangosan viselkednek az utcán, illetve amikor távoznak, kicsit vidámabban közlekednek az utcán, a közterületeken.

A javaslat lényege az, hogy minden egyes vendég után 20 forint/fő adót fizetnének be az önkormányzatok számlájára. Ennek az adónak a kivetése magának az üzletnek a nagyságától, illetve az üzlet engedélyében szereplő létszámtól függene. Amelyik üzletben nincsen létszám kötve, ott gyakorlatilag 3 négyzetméterenként lenne egy fő felszámítva, ahol pedig egyértelmű a vállalkozási engedélyben meghatározott vendéglétszám köre, ott pedig ez lenne a döntő tényező. Úgy gondolom, hogy ezzel azért végérvényesen nem tudjuk megoldani azokat a problémákat, amelyeket az ott lakók érdekében mindenképpen az önkormányzatoknak felelősséggel kell kezelniük, azonban egy kis eszköz, egy kisebb lehetőség is segít az önkormányzatoknak abban, hogy orvosolni tudják a felmerülő problémákat.

S miért pont a világörökségi helyszínek jöttek elő? Közismert tény, hogy Magyarországon jó pár világörökségi helyszín van, és ezek közül, gondolom, nem Aggteleket, nem Pannonhalmát és nem a Hortobágyot érinti ez a törvénymódosítás, hanem elsősorban a budapesti belvárost, ezen belül a VII., V. kerület és a budai Vár területén működő vendéglátóegységeket.

Több anomália is felmerült természetesen, mert vannak olyan problémakörök, amelyek a dohányzók védelmében hozott törvényeink miatt adódnak, ugyanis a dohányzásra a vendéglátóhelyek elé kivonuló vendégek egy közepes hangnemű beszélgetéssel is zavarhatják az ott lakó, esetleg éjjeli álmukat töltő lakók nyugalmát. Tehát ezt a törvénykezést még tovább kell majd gondolnunk, mert mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy van egy lakókörnyezet - és itt egy kiemelt lakókörnyezet -, amelyben amellett, hogy vannak turisztikai látványosságok, vendéglátó-ipari üzletek, azért ott egy lakóközösség életterét is biztosítani kell, az ő nyugodt éjszakájukat is biztosítani kell, és a pihenéshez való alapvető emberi jogukat is biztosítania kell részben a törvényeknek, részben a hatóságoknak, részben pedig az önkormányzatoknak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a módosító javaslat nem kezeli véglegesen ezt a témakört. Úgy gondolom, hogy át kell tekintenünk majd teljeskörűen az egész területet, amely részben a vendéglátóegység működését érinti, és az éjszaka működő vendéglátóegységeket különösképpen érinti, ugyanis ez a problémakör fel fog merülni akár Balatonon a szállodasorokon, vagy olyan helyeken is, ahol lakókörnyezet közelében nagy éjszakai mulatóhelyek működnek, többségükben idényjelleggel. És az egy teljesen külön kör, amit az előbb említettem, azoknak a vendéglátóegységeknek a köre, amelyek nem tudják megoldani saját kerthelyiségekben a dohányzás lehetőségét a dohányzó vendégeik számára, tehát nincs erre helyiségük, ezért kénytelenek a vendégek kimenni a közterületre, és ott kicsit hangosabban viselkednek.

Úgyhogy úgy gondolom, hogy ez a törvénymódosítás egy lépés lesz ahhoz, ami alapján elindulhatunk egy komplex áttekintésére ennek a szakmai területnek.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

(13.30)
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai