Készült: 2020.07.10.18:51:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2012.10.29.), 180. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy gondolom, hogy a gépjármű-számlálási adatok alapján a 85-ös Csorna-Győr közötti és a Csorna-Szombathely közötti útszakaszok Magyarország talán legforgalmasabb, járművel terhelt szakaszai. A Csorna-Szombathely közötti szakaszon naponta 12 ezer gépjármű fordul meg, ennél kicsivel több a Csorna-Győr közötti szakaszon.

Még az előző kormány idején, 2006-ban ígéretet tett dr. Ipkovich György, a 86-os út fejlesztési kormánybiztosa, hogy 2010-re elkészül a kétszer kétsávos, összesen négysávos nyomvonalú autópálya - amit később autóútra módosítottak - Győr és Szombathely közötti szakasza. 2010 márciusában elkezdték építeni az első szakaszokat, részben folynak a munkálatok, részben pedig leálltak. Egy biztos, hogy az elmúlt ciklusban mindössze egy körülbelül öt kilométer hosszúságú szakaszt építettek meg, ez gyakorlatilag a Szeleste-Vát elkerülő szakasz, amelynek folytatása lenne a Váttól Szombathelyig tartó útnak a kiépítése. 2010 márciusában kezdték el építeni a 6,2 kilométer hosszú nyomvonal építését Vát és Szombathely között, 3 kilométer hosszon pedig melléképítéssel kétszer két sávon főutat alakítottak volna ki a kivitelezők. Az összesen 11 milliárd 636 millió forintos beruházás 85 százaléka uniós támogatásból, 15 százaléka pedig hazai forrásból lenne finanszírozva, melyet az operatív programokon keresztül kapnának meg az építők.

A kormányváltás után, 2010 őszén tehát úgy tűnt, hogy a késés ellenére sikerül 2011 őszére befejezni a projektet, ám ekkor váratlanul olyan hírek érkeztek, hogy a munka lassul, a kivitelezés áll. A kivitelező konzorcium egyik tagja állítólag az esőzések miatt, mint később kiderült, fizetésképtelenség okán kiszállt a projektből, innentől kezdve bizonytalanná vált az építkezés befejezésének határideje.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, hogy mikorra várható ennek az útnak a befejezése, amely nagyban megkönnyítené az ott élő emberek életét.
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai