Készült: 2020.07.12.22:04:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2012.05.22.), 108. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mennyire Janus-arcú a mostani politikai ellenzékünk, és a mai nap is többször elhangzottak olyan dolgok, amik nem tartoznak a napirendhez konkrétan, de igazából a magyar kormány bírálatát fogalmazzák meg politikai haszonszerzés céljából. Számtalanszor elhangzott az a mai nap is, hogy miért vásárolta meg a magyar állam a MOL-ban a részvényeket, hogy mennyit bukott a magyar állam a MOL-részvényeken.

Tisztelt Képviselőtársaim! Aki ismeri a tőzsdézés működését, az pontosan tudja, hogy a részvények nyereséghozama és a részvények tőzsdén jegyzett árfolyama köszönő viszonyban sincs egymással. Ha a részvényeket akkor adják el, amikor alacsony az árfolyama, akkor bukik rajta az állam, de a magyar állam nem adta el, a magyar állam részesként, résztulajdonosként (Babák Mihály: Azt a Veres csinálta.) ott van benne, és nyereséget termel a magyar állam számára.

Méltánytalan az, hogy számos esetben mondják, hogy államosítunk. Kérem szépen, nekünk kötelességünk visszaszerezni azoknak a közszolgáltatóknak a felügyeletét valamilyen szinten, akár önkormányzati, akár állami szinten, amelyeken keresztül hatással tudunk lenni a lakossági fogyasztásra, a lakossági fogyasztást végző szolgáltatók áraira.

Ezt én élő példával tudnám igazolni. Például a villanyáramot szolgáltató cégek mind-mind külföldi tulajdonban lévő cégek. Amikor az Őrségben, Zala megyében 59 faluban nem volt áram, bizony majdnemhogy kegyet gyakoroltak nekünk a német tulajdonosok, hogy hajlandók voltak két-három plusz villanypóznát venni, mert a koncessziós idejükbe nem fért már bele az a számítási metódus, amely alapján megérte volna új hálózatot kiépíteni.

(13.10)

Amennyiben ez a magyar állam tulajdonában van, egészen biztos vagyok benne, ott a teljes hálózatot felújították volna. Sajnos, ki lettek ezek árusítva, és a mostani nemzeti kormánynak felelőssége, hogy ahol csak tud, a stratégiai pontokon, szerezzen vissza tulajdont, és ezzel szolgálja a magyar lakosságot.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai