Készült: 2020.10.01.21:48:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2011.12.01.), 174. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, csak nagyon röviden tenném ezt. Köszönöm szépen mindenkinek a vitában kifejtett álláspontját. Volt, amelyik nyilván támogató volt, volt, amelyik ellenezte a javaslatot. Most csak két dolgot emelnék ki.

Az egyik az, ami itt a vitában többször felmerült, hogy valóban egy munkakör alapú karriert szeretnénk a közszolgálatban dolgozók számára kínálni. Ez főleg a teljesítményértékelésnél lesz fontos, hiszen hogyha valaki egyik vagy másik területén dolgozik annak a közszolgálati szférának, ami, ha csak a minisztériumok háttérintézményeit és a területi szerveket nézzük, mégiscsak 66 ezer emberről szól. És ha a közalkalmazottakkal kibővítenénk, mert ez a törvény róluk nem beszél, úgy pedig több százezres lenne ez a nagyságrend.

(4.20)

Tehát rengeteg emberről beszélünk, rengetegféle hivatást töltenek be ezek az emberek. Pontosan azért van a munkakör alapú karrierpálya lehetősége, hogy a teljesítményértékelés pontosabb legyen, az ösztönzők sokkal inkább egyértelműek legyenek, és ki-ki sokkal inkább megtalálja a számítását a közszférán belül.

Másrészről itt a béremeléssel és egyebekkel kapcsolatban azt elmondanám, hogy a közszférában, igaz, hogy az elmúlt másfél évben nem történt emelés, de ne feledjük el, hogy pár évvel ezelőtt nagy bércsökkentés volt, amikor az egytizenharmad rész, a 13. havi juttatás megszűnt a közszolgálati dolgozóknál.

Bízom benne, hogy nagyfokú támogatást fog kapni ez a törvényjavaslat, a részletes vitában még fogunk egymással találkozni és ezeket a kérdéseket megvitatni. Úgy gondolom, hogy egy stabil, kiszámítható, a közjót szolgáló új és a bent lévő személyeknek hosszú távon karrierpályát kínáló és minőségi közszolgáltatásokat nyújtó személyzeti háttér jogszabályáról, óriási kódexéről van szó, amely alkalmas arra, hogy a közjót szolgáló közszolgálati tisztségviselői rendszert építsen fel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai