Készült: 2021.01.23.08:40:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 184. felszólalás
Felszólaló Mayer Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MAYER BERTALAN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Azt gondolom, ha Hanó képviselő úr pártelnöke itt ülne az Országházban, akkor úgy kezdené a kétperces hozzászólását: képviselőtársam legalább két kérdésben téved. Én ezt megfejelem: legalább három alapvető kérdésben téved.

Azt gondolom, az agrártámogatásokban a családi támogatásokat úgy előtérbe helyezni és szembeállítani a társas vállalkozásokkal - és képviselőtársam, nem a szövetkezetekről beszéltem, hanem a társas vállalkozásokról -, azokat egymással szembemotoroztatni, alapvetően nagy tévedés. Azt gondolom, célt tévesztett a költségvetés megfogalmazása az agrárcéloknál, mert nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzet stabilizálása lehetne a cél, hanem a magyar mezőgazdaság versenyképessé tétele az EU-csatlakozás időszakára. Ebben azonban ketté kellene választani a magyar agrárszférát egyrészt a szociális és kényszervállalkozókra, akiknek a támogatása nem az agrártámogatásokból kellene hogy megtörténjen, hanem a népjóléti minisztérium által, másrészt a versenyképes gazdaságokra kellene fordítani az agártámogatásokat. Tehát ne a versenyképes bt.-k, kft.-k, szövetkezetek, állami gazdaságok rovására történjen meg a szociálpolitikai támogatás - erről volt szó.

A másik, amiben, azt gondolom, alapvető tévedés van, hogy igenis vannak Nyugat-Európában, nevezetesen Franciaországban is kifejezett termelő típusú szövetkezetek, csak azokat nem úgy hívják, hanem úgy, hogy családi vállalkozáson alapuló szövetkezés, amit rövidítve GAEK-nak mondanak. Emellett van a KUMA, a gépkölcsönzés és a többi, és egyetlenegy fillér támogatásban nem részesül az, aki nem tagja Franciaországban a szövetkezetnek.

A harmadik: azt gondolom, igenis akkor lesz előrelépés, ha nem demagógiával, hanem szakszerűséggel próbáljuk megközelíteni az agrárgazdaság és a vidék problémáját.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai