Készült: 2020.04.09.22:54:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 182. felszólalás
Felszólaló Pásztohy András (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Hanó Képviselő Úr! Sajnos vélhetően félreértette a mondandómat, hiszen - itt van előttem az írásos szöveg - én nem arról beszéltem, hogy az agrárválságot ki és mi okozta, az elmúlt egy vagy két év, hanem hogy az elmúlt évtized folyamatait vizsgálva az agrárágazat súlyos, válságos időszakokon ment keresztül. Azt is hangsúlyoztam, hogy az agrárolló ilyen mértékű nyílásában az elmúlt évek gondjai, problémái is közrejátszottak. A sertés- és gabonaválságért én nem tettem felelőssé senkit, hanem jeleztem, hogy gyorsabb, hatékonyabb intézkedés kellett volna, mert a fejlesztési forrásokat nem tudtuk felhasználni, azt a termelők, a gazdaságok, a gazdálkodók biztonságára kellett volna fordítani.

Ments isten, hogy szembeállítsam a családi vállalkozásokat a nem családi vállalkozásokkal, a társas vállalkozásokkal, egy szó nem hangzott el erről. Én azt mondtam, hogy a föld alapú támogatásoknál a versenyképesség fokozása a cél, nem pedig a források elaprózása. Tehát ne írassuk szét 48 hektáros darabokra a földtulajdonokat, hogy több támogatást szívjunk le, hanem másfajta támogatással oldjuk ezt meg.

A szövetkezetek és a családi vállalkozások ragyogóan kiegészítik egymást. Egyébként a jól működő, úgynevezett családi gazdaságok a jól működő szövetkezetekkel csak együtt tudnak hosszú távon boldogulni.

Szeretném kijelenteni: Magyarországon sohasem volt kolhoz típusú szövetkezet; aki ezt állítja, nem tudja, mi a kolhoz típusú szövetkezet.

Végezetül szeretném hangsúlyozni: valamennyien abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyar élelmiszer-gazdaság, a mezőgazdálkodás a vidékfejlesztéssel együtt olyan helyzetbe kerüljön az EU-csatlakozási folyamatban, hogy valóban versenytársak, és ne alárendeltek legyünk az európai integrációban.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai