Készült: 2019.12.07.05:31:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2013.02.25.), 153. felszólalás
Felszólaló Dr. Bene Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  153  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tószeg község önkormányzata több évtizedes nyugodt időszak után 1999-ben szembesült először egy olyan mértékű tiszai árhullámmal, mely komoly védekezést igényelt.

(16.10)

Ekkor még a település körül nem volt olyan magasságú állami védvonal kiépítve, amely az akkori szintnek, a 975 centiméternek megfelelő védelmet biztosíthatta volna. Ezért az önkormányzat mintegy 5,5 kilométer hosszú ideiglenes gátat épített a település köré, amely az állami védvonal része.

2000-ben rekordszinttel tetőzött a Tisza, 1041 centiméteren, és emiatt a teljes ideiglenes védvonalat magasítani kellett. 2006-ban a Vásárhelyi-terv keretében az ideiglenes védvonal mintegy felén elkészült a végleges töltés, ám a teljes 5,5 kilométer hosszú szakaszból mintegy 2,5 kilométeren még mind a mai napig csak a 2000-ben felépített ideiglenes védvonal szolgál az árvíz elleni védekezésre. Ez az ideiglenes töltés azonban rendkívül gyenge, 1999-2000-ben az idő rövidsége miatt nem lehetett kialakítani a felépítmény megfelelő alapját, és a gátszakasz anyaga és tömörsége sem megfelelő a biztonságos védekezéshez. Minden egyes árvíz alkalmával jelentősen megrongálódik a töltés, s 2010 tavaszán ez a víz általi alámosás olyan mértékű károsodást okozott, hogy egy újabb árhullám esetén már kétséges, hogy kellő védelmet tud-e majd nyújtani ez a védvonal.

A problémát fokozza, hogy az ideiglenes védvonalnak mintegy 500 méteres szakaszán, az úgynevezett rétparti részen a tulajdonosok, tulajdonosi jogaik korlátozására való hivatkozással, már több alkalommal is elbontották a gátat, így ott gyakorlatilag semmilyen védvonal nem védte a községet. A gátat ezen a helyen minden egyes árvízkor, 2000-ben, 2006-ban, 2010-ben is teljesen az elejéről kezdve kellett újjáépíteni.

A tószegi polgárok nevében tisztelettel kérdezem államtitkár urat: jelenleg hol tart a védvonal megépítése, és mikor reménykedhetünk a végleges védvonal elkészítésében?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  153  Következő    Ülésnap adatai