Készült: 2020.10.21.09:24:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap (2013.11.18.), 150. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az országot olyan helyzetben kellett átalakítanunk, és az átalakításnak talán még a végére se értünk bizonyos területen, amikor közben a költségvetést is konszolidálnunk kellett.

(16.10)

A költségvetés konszolidálásának eredményei, azt gondolom, hogy látszanak. Örvendetes tény, hogy lekerültünk az Európai Unió szégyenpadjáról azzal, hogy a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól kivezettük az országot.

Az utóbbi napok GDP-eredményeire szeretnék kitérni, az azt megalapozó adatok optimizmusra adnak okot. Mire is gondolhatok? Olyan inflációs adatokkal találkozhatunk ma, amire 1974-ben volt utoljára példa, tehát negyven évvel ezelőtt. Októberben 0,9 százalék volt az inflációs növekedési adat. Még örvendetesebb talán, és sokak számára meglepő, hogy a Statisztikai Hivatal nagyon jó ipari termelési adatokról is tudott számot adni. Szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Tudunk arról, hogy a mezőgazdaság jobban teljesít idén, mint tavaly, az építőiparnak is viszonylag biztatóak a számadatai. Az alapkamat a Nemzeti Bank következetes politikája folytán már megközelíti a 3 százalékot, ugye, 7 százalékról indultunk.

Mindezek eredményeként azt mondhatnám, hogy nem meglepő, bár sokan meglepődtünk azokon a kedvező GDP-adatokon, amelyek az elmúlt napokban kerültek napvilágra. Az utolsó negyedévhez képest is 0,8 százalékkal növekedett a GDP, az egyéves összevetést alapul véve pedig ez 1,7 százalékos növekedés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezek után joggal gondoljuk azt, hogy az idei GDP-növekedési adatok teljesülni fognak - de vajon ezek fenntarthatók lesznek-e? (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai