Készült: 2019.10.23.03:46:40 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
89 100 2011.05.09. 1:03  93-100

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet orvoslására, azt gondolom, az az eszköz már nem elég, amivel a megyei önkormányzatok próbálnak élni. Meg kell érteni őket is, meg akarják őrizni az intézmények működését, próbálnak minden eszközt igénybe venni ehhez. De nem az összevonás a megoldás erre szerintem, egy átfogó törvényi változásra van szükség. Az ezzel kapcsolatos munkát el is indítottuk.

Ahhoz, hogy a mostani helyzetről is beszélni tudjunk a fenntartókkal, ahhoz, hogy a majdani törvénymódosítás ügyében is eredményt érjünk el, szerintem nagyon fontos, hogy a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanácsot összehívjuk. Szeretném a képviselő úrnak mondani, hogy a tanács ülésével kapcsolatos előkészítő munkákat meg is tesszük, és erre az ülésre hamarosan sor kerül. Itt tudunk beszélni a mostani összevonással kapcsolatos helyzetekről, és tudunk beszélni a távlatilag igazán megoldást adó törvényi keret átalakításáról.

Köszönöm szépen a kérdését, és köszönöm az aktivitását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
89 170 2011.05.09. 2:03  167-171

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az önkormányzatiság jelenleg fennálló rendszerének egyik alapelve, hogy hasonló ügyekben a kormánynak, illetve a szakminiszternek nem tartozik hatáskörébe hasonló esetek szabályozása.

(16.40)

A pályázat kiírásának, illetve lebonyolításának szabályait megfelelően rögzíti a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, illetve a vonatkozó rendeletek. Ezek nyilvánvalóvá teszik, hogy az intézményvezetői tisztség betöltésével összeférhetetlen a hivatali állás, ha tehát az érintett osztályvezető a pályázatot elnyerné, le kell mondania a jelenlegi állásáról. A pályázaton részt vevők körét azonban csak maga az önkormányzat által kiírt pályázat korlátozhatja.

A konkrét helyzetben arról van szó, hogy az önkormányzat a távlati demográfiai perspektívát figyelembe véve alakítja át az intézményi struktúrát, éspedig közös vezetés alatt működtetve az intézményeket, de tagintézményi önállósággal, éppen a pedagóguslétszámmal való humánus és racionális gazdálkodás értelmében. Így sem iskolabezárás, sem pedagóguselbocsátás nem lesz. Nem lesz iskolabezárás Nagykanizsán, képviselő úr.

A kérdésben szereplő pályázat nem erre a vezetői állásra van kiírva. Nem ritka eset különben, hogy önkormányzati alkalmazottak pályáznak valamelyik intézmény vezetésére. Az országban számos helyen van ilyen példa. Ilyenkor azt a jól bevált módszert lehet alkalmazni, hogy az etikai összeférhetetlenség kizárására a pályaművek a polgármesterhez érkeznek be közvetlenül, a pályázat kiírását is ehhez szabva. Jelen esetben is ez történik.

Tisztelt Képviselő Úr! Biztos vagyok benne, hogy valamennyien fontosnak tartjuk az ellenzék parlamenti szerepvállalását mindazokban a problémás ügyekben, amelyek nyilvános megbeszélése sokat segít a megoldásban. Nem igazán érdemes azonban ott keresni a problémát, ahol nincs igazi probléma.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 68 2011.05.16. 4:25  65-71

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt állítja, hogy a "magát nemzetinek tartó" kormány lemondott a nemzeti filmművészetről. Először is tisztázzunk valamit! A kormány valóban nemzeti kormány, mégpedig a nemzeti együttműködés kormánya. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Az előző kormányok idején tett felelőtlen ígéretek és megalapozatlanul vállalt kötelezettségek következtében mély válságba sodródott a magyar filmszakma. Ezt ön sem vitatja.

A magyar mozgóképipar megmentése érdekében is lépéseket tett és tesz a nemzeti együttműködés kormánya. Konzultációsorozat folyamán találkoztunk a teljes filmszakmával. Elkészítettünk egy részletes problématérképet, és mindent megteszünk azért, hogy megoldást találjunk az elmúlt évtizedben felgyűlt filmes adósság kezelésére és a bajba jutott filmesek megmentésére.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt is mondja, hogy nem akarja Andy Vajna tisztességét megkérdőjelezni. Pedig pontosan ezt teszi, képviselő úr, és ez nem helyes. Ön pontosan úgy beszél, mint az önök parlamenti elődei, a szabad demokraták: hasonlóan vádaskodik és csúsztat. Például képviselő úr azt állítja, hogy összeférhetetlenséget lát. Ezzel szemben az az igazság, hogy Andy Vajna nem elnöke és nem tulajdonosa sem az Intercomnak, sem a Korda Stúdiónak. Andy Vajna hosszú évek óta dolgozik a filmszakmában, olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint annak a világszerte is működő és elismert feltételrendszernek a kidolgozása, amelyen keresztül minden műfajú film eljuthat a közönséghez. Produceri karrierjét nemcsak a sokat emlegetett Rambo- és Terminátor-filmek jelzik, hanem a Berlinben Arany Medvét nyert Music Box vagy az Evita és az Angyalszív. Munkásságát a világon mindenütt elismerik, hozzáértése nem vonható kétségbe.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt is kérdezi, hogy miért olyan biztos a kormány abban, hogy az üzletileg sikeres filmek művészi értéke is magától értetődő, írta az interpellációban. Hadd fordítsam meg ezt a kérdést! Miért értékeli le ön a közönség ízlését? Hiszen ami közönségsiker, nem jelenti azt, hogy az művészileg értéktelen. Azt ugye ön sem gondolja, hogy a biztos művészi érték mércéje egyenlő azzal, hogy senki sem vált rá jegyet a moziban?

Ön kétségesnek nevezi azt, hogy egy nagyon szűk grémium dönt a filmek létrejöttéről. Teszi mindezt úgy, hogy közben ön is pontosan tudja, hogy eddig is néhány fős kollégiumok döntöttek a megvalósításra javasolt forgatókönyvekről. Ön szerint helyes volt az a megoldás, amit a szocialista-szabad demokrata kormányok tettek? Ön szerint megengedhető, hogy alig néhány ezer ember által látott filmeket támogassunk a magyar adófizetők pénzéből milliárdokkal? Ön szerint elfogadható, hogy 5,1 milliárd forintnyi banki hitelállományt és több mint 2 milliárd forint egyéb kötelezettséget halmozzanak fel? Majd ön rajtunk kéri számon, hogy miért nem rendezi egy olyan nemzeti kormány a tartozást, amely semmilyen szinten nem tehető felelőssé ezen adósságállomány felgyülemléséért.

Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére, hogy lesz-e még magyar filmművészet, az egyértelmű válasz: igen, lesz. Tiszta, átlátható pályáztatási és támogatási folyamat jön létre. A források felosztásával hamarosan elindítjuk a konszolidációt.

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti kormány nem mondott le a nemzeti filmművészetről, hanem annak felvirágzásán dolgozik. Ezt segíti áldozatos munkájával Andy Vajna is. A magyar filmművészet eddig sem és ezután sem kerül üzleti alapokra. A sikernek ugyanis kétféle útja van: a magyar filmes fesztiválsiker és a magyarországi és nemzetközi mozisiker. 2010-ben a moziforgalmazásra került 37 magyar film összesen 410 ezer nézőt vonzott a filmszínházakba, öt éve még ez majdnem egymillióval több néző volt. Azt hiszem, egyetért velem abban, hogy ez megengedhetetlen.

(15.00)

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottakkal ellentétben a filmekhez nyújtott állami támogatások összege nyilvánosságra kerül, az adófizetők számára ellenőrizhető lesz minden filmre költött forint. Nem lesz utófinanszírozás, addig nem indul el egy film készítése sem, amíg a Filmalap nem lát pénzügyi garanciát a befejezésére. Az állami tulajdonban lévő filmstúdiók veszteségesen működtek; a Mafilm pedig - az ön állításával ellentétben - nem szűnik meg, a cég eddig is üzleti alapon működött, de sajnos a csőd szélére került. Mostantól átgondolt, új üzleti koncepcióval lesz versenyképes a piacon. Ami a többlettámogatás esetén a Nemzeti Filmalaphoz a reményeink szerint befolyó bevételi részesedést illeti: a koncepció lényege, hogy a keletkező bevételt további magyar filmek megvalósítására lehessen fordítani. Remélem, ön szerint ez nem baj.

Kérem, a válaszomat most is fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 82 2011.05.16. 3:58  79-85

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön előtt is ismertek azok a problémák, amelyek a magyar egészségügyben az elmúlt években olyan súlyossá váltak, hogy már az egész ellátórendszer működőképességét veszélyeztették. Az ágazat a fenntarthatóság peremére sodródott, a betegutak kaotikusak, az orvosok és az ápolók elvándorolnak, egészségügyi intézményeink pedig sosem látott adósságállománnyal küzdenek.

A szocialista kormányok óvatos számítások szerint is 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyi kasszából, az egészségügyi közkiadásokat pedig drasztikusan a nemzeti össztermékünk 5,5 százalékáról 4,3 százalékára csökkentették. Ebben a helyzetben a legfontosabb az volt, hogy az ágazat túléljen, ezért minden lépésünket az vezérelte, hogy a működőképességet meg tudjuk őrizni. A 2010-es év tehát az egészségügy működésének biztosításáról szólt, az idei esztendő már a fenntartható működés kialakítását szolgálja.

Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyi ágazatban dolgozók iránti igény nemcsak hazánkban, hanem a világ valamennyi országában megnövekedett az utóbbi években, így még a legfejlettebb államokban is hiány mutatkozik az egészségügyi dolgozók tekintetében. A jelenlegi helyzet hosszú, több évtizedes folyamat eredményeként alakult ki. Ezen hosszú évtizedek óta tartó tendencia következményeit csak lépésenként, fokozatosan lehet kiküszöbölni.

Az egészségügyi kormányzat több fontos intézkedést is hozott a szakorvosjelöltek helyzetének javítása érdekében. Első lépésben 2010 nyarán, az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítési rendszerről szóló kormányrendelet módosításával eltöröltük a rezidensek által leginkább sérelmezett röghöz kötést. Ezt követően sor került a kormányrendelet átfogó felülvizsgálatára és ennek eredményeként a módosítására.

A rendelet módosítása öt fontos új elemet tartalmaz. Biztosítottuk a szakképzési rendszerbe az adott éven belüli folyamatos bekapcsolódást, amely lehetővé teszi a végzést követő azonnali munkakezdést, így a kieső időkre a jelöltnek nem kell más, esetleg külföldi lehetőséget keresni a munkavégzésre. Támogatjuk a képzéssel összefüggő dologi költségeik megtérítését. Erre azért van szükség, mert a szakorvosjelöltnek a szakképzés során számos olyan költsége keletkezik, amelyet az alacsony fizetéséből nehezen tud kigazdálkodni. A támogatás összege minden évben a rezidensképzésre rendelkezésre álló források figyelembevételével a költségvetési törvényben kerül meghatározásra, ez első alkalommal 2012. január 1-jétől jár.

A rendelet módosítása lehetővé teszi a szakváltást és egészségügyi szolgáltató váltását a szakképzés ideje alatt, így biztosítandó a dolgozók mobilitását. Korábban, ha a jelölt szakot kívánt váltani, azt csak költségtérítéses formában tehette. A gyakorlatban eddig gondot okozott, hogy a ráépített szakképesítés megszerzéséért a felsőoktatási intézmények túl magas díjat szedtek. Ez nem állt arányban az általuk nyújtott szolgáltatással, és anyagilag jelentősen megterhelte a második szakképesítésüket megszerezni kívánó orvosokat, ezért maximalizáltuk a ráépített szakképesítések képzési költségeit. A módosítás az adott évi, de fel nem használt keretszámok átcsoportosításának lehetőségét is megteremti, így a rendelkezésre álló források hatékonyabban, a jelöltek igényeinek, irányultságuknak megfelelőbben kerülhetnek felhasználásra.

Tisztelt Képviselő Úr! A tárca kiemelt hangsúlyt helyez a Magyar Rezidens Szövetséggel történő együttműködésre, ennek keretében is támogatjuk a költségvetésből 8 millió forinttal, a tárca pedig a jövőben a Magyar Rezidens Szövetséggel stratégiai partnerségi megállapodás megkötését is tervezi.

És, képviselő úr, a hivatkozott esetben - erről szintén kérdezett - a hiányszakmára járó támogatást a Pécsi Tudományegyetem csakúgy, mint valamennyi hiányszakmára rezidenst felvett egészségügyi szolgáltató előzetesen igényelte, és a bérkiegészítést a rezidensek utólag minden esetben megkapták a munkába lépésük napjától kezdődően. A kifizetés késedelmességét az új eljárásrend bevezetése okozta.

Tisztelettel kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 146 2011.05.16. 2:02  141-150

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy ön is aggódik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ágazatainak sorsáért, és köszönöm, hogy említi az írásbeli kérdést.

Tisztelettel szeretném jelezni önnek, hogy amennyiben nem ismétli meg újra a kérdését az Akadémiára vonatkozóan, akkor is kérni fogom a kollégáimat, hogy nézzék meg, mi történt ebben az ügyben, semmiképpen sem szeretnénk házszabálysértést elkövetni, és szeretnénk önnek megfelelő választ adni. Most is ezt próbálom megtenni.

Az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a kormány összesen több mint 187 milliárd forint összegű zárolást rendelt el, ebből a Nemzeti Erőforrás Minisztérium zárolási kötelezettsége 39 milliárd forint. A kormányhatározat szerint mentesülnek a zárolási kötelezettség alól a NEFMI-fejezetnek a kormányhatározat 2. számú mellékletében meghatározott előirányzatai. A kormány külön figyelmet fordított arra, hogy az előirányzatok közül olyanok ne képezzék a zárolás alapját, amelyek a hallgatói juttatásokat, az otthonteremtés támogatását, szociális humánszolgáltatók normatív támogatását, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával összefüggő kérdéseket, támogatásokat illetik.

Szintén kiemelt figyelmet kapott, hogy a NEFMI a hazánk európai uniós tagságából eredő, valamint a nemzetközi szerződésekből, bi- és multilaterális kapcsolatokból, továbbá nemzetközi szervezetekben meglévő tagságából következő kötelezettségeinek változatlanul eleget tegyen. Mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy nem megszorításról van szó; a kormány a zárolással először magán kezdte, magán kezdi a spórolást.

A következő egy percben majd szeretném még folytatni. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 150 2011.05.16. 1:05  141-150

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megérdemli az az öt ágazat, hogy soroljuk föl. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban foglalkozunk az oktatás ügyével, az egészségüggyel, a szociális, ifjúsági területtel, a kultúrával, nemzeti kultúránkkal és a sport ügyeivel. Amit ön mondott, nyilván így gondolja - én látom az értelmét és az eredményét is nagyon sok tekintetben a minisztériumunk ilyetén való működésének és az ágazatok közötti együttműködésnek. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban ön is meg fogja majd ezt látni. Igyekszünk úgy dolgozni, hogy ez mindnyájunk, itt a parlamentben ülők számára is, de leginkább a magyar emberek számára legyen látható és érezhető.

Egyébként még engedje meg, azt hadd tegyem hozzá, hogy ezt a zárolást, amiről kérdezett és amiről beszéltünk, igyekszünk úgy végrehajtani - még egyszer mondom, nem megszorítás -, hogy a közfeladat-ellátás lehetőleg zavartalan legyen, és hogy a közfeladat-ellátás a jövőben is biztosított legyen, ezen leszünk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 174 2011.05.16. 1:51  171-174

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Zeneakadémia nehéz helyzetének oka elsősorban az, hogy a művészeti képzés rendkívül drága, az állami finanszírozásnak viszont korlátai vannak.

A képviselő úr is kiemelte, hogy a zeneművészeti képzés világszínvonalú, amellyel messzemenően egyetértünk. Ez azonban azzal is jár, hogy a hallgatók személyre szabott, egyéni képzést kapnak a tehetségük minél jobb kibontakoztatása érdekében, a lehető legjobb tanároktól, és ez nagyon sokba kerül.

A másik fontos tényező az, hogy az egyetem központi épületének az EU által finanszírozott beruházása késésben van. Ennek egyik oka a most folyó belső vizsgálat szerint, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium az önrészt nem biztosította időben. Ezért a beruházás csúszott. A Zeneakadémia épületének kivitelezésére lefolytatott közbeszerzési eljárás a közelmúltban eredményhirdetéssel lezárult, ez azt is jelenti, hogy a munkák hamarosan elkezdődhetnek.

2010 decemberében az egyetem a működőképesség biztosítása érdekében egyedi kormánydöntés alapján kapott 100 millió forintos többlettámogatást a nemzeti együttműködés kormányától. A költségvetésileg biztató 2011. évi indulást követően a felsőoktatási intézményeket is érintő márciusi előirányzat-zárolás nemcsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, hanem az összes felsőoktatási intézményt azonos arányban érintette. Az egyetem szenátusa által elfogadott intézkedési terv - más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan - a takarékosság jegyében megtakarításokkal próbálja segíteni a konszolidációt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ismeri a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem problémáit és értékeit, és a lehetőségeinken belül igyekszünk olyan támogatást biztosítani az egyetem számára, ami biztosítja a világszínvonalú képzés zavartalan folytatását.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 178 2011.05.16. 2:12  175-178

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatási rendszer képviselő úr által említett anomáliái valóban olyan problémák, melyeket meg kell szüntetni. Ezért a nemzeti szociálpolitikai koncepció készítése során ezeket megvizsgáltuk, és ezek megoldásán jelenleg is dolgozunk.

Ahhoz, hogy a szociális ellátórendszer diszfunkcióit felszámolhassuk, szükséges a szolgáltatások megszervezésének és finanszírozásának új alapokra helyezése. Ennek hosszú távú, 2020-ig megvalósítandó irányvonalait vázolja fel a koncepció, az ellátórendszer átalakításával a jelenlegi merev, intézményközpontú struktúra helyett az egyéni szükségleteket helyezi a középpontba; ezen célzott kiegészítésre képes, szolgáltatásokra épülő rugalmas rendszert vezet majd be.

A koncepció célja egy, a megjelenő egyéni, közösségi szükségletekre reagáló, az egyéni problémákat komplex módon kezelő, a szolgáltatók közötti választás lehetőségét a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vevő és az egyenlő hozzáférés esélyét megteremtő szolgáltatási rendszer kialakítása. Az új szolgáltatási rendszert több fontos alapelvre építjük föl, így egyrészt az ellátást igénybe venni kívánó személyek szociális helyzetének, szükségleteinek felmérésén, másrészt pedig a szolgáltatásokra való jogosultság megállapításán alapul.

(16.40)

De az alapelvek közé tartozik az adott helyi szükségletekre adekvát választ adni képes szolgáltatók kiválasztása és a rendelkezésre álló források hatékony elosztása is.

A koncepció egyaránt épít az egyéni és a családi felelősségre, az állami szerepvállalásra és a társadalmi szolidaritásra. Fontosnak tartjuk, hogy a társadalom különböző csoportjai a közösségi és védő funkciójukat el tudják látni. Az állam ebben nyújt segítséget, tehát csak ott lép be, ahol az egyén, a család, illetve a közösség nem tud megoldást találni.

A nemzeti szociálpolitikai koncepció tehát a minőségi, rugalmas, emberközpontú és lakosság közeli szolgáltatások erősítésével megoldást fog kínálni a jelenlegi rendszer diszfunkcióira. Szándékunk szerint a reformokkal a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetővé válnak. Ugyanez a célunk a szolgáltatások nyújtása terén is, ahol a rendszer a szükségletekre nyitottá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 190 2011.05.16. 2:01  187-190

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön állításaival ellentétben a szociális konzultáció során a konzultációval érintett személyek személyes adatainak kezelését törvényi rendelkezés alapozza meg. Nyugodjon meg, képviselő úr, a szociális konzultáció során is betartjuk a törvényeket.

Képviselő Úr! A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 18. § (2) és (3) bekezdése rendelkezik erről a kérdéskörről, amikor a csoportos adatszolgáltatásról, a polgárok szélesebb körének adatait érintően a központi szervtől igényelhető kérdésekről ír a (2) bekezdés, a (3) pedig az adatszolgáltatásról, egész pontosan arról, hogy adatszolgáltatás helyett a kérelmező igényelheti, hogy kapcsolatfelvétel céljából a nyilvántartás illetékes szerve az általa megjelölt személyt, személyi kört keresse meg, majd az a) és b) pontban tovább bontja a törvény ezt a kérdéskört. Az érintett törvényi rendelkezés alapján tehát bárki, magánszemély, közjogi tisztséget betöltő személy vagy állami szerv kezdeményezheti a központi szerv, azaz a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, ahogyan ön is említette, azon eljárását, hogy kapcsolatfelvétel céljából az általa megjelölt személyt, személyi kört keresse meg.

A szociális konzultációt, ahogyan ezt hallhatta is, bejelentés történt, Orbán Viktor miniszterelnök úr mint kezdeményező kezdeményezésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala bonyolítja le, amely feladatra a KEKKH-t a szociális konzultációval összefüggő feladatok ellátásáról szóló 1137/2011. számú kormányhatározat 1. pontja jelöli ki. A kérdőívek kiküldése tehát törvényben szabályozott körülmények között zajlik, annak során a címzettek adatait nem ismerheti meg olyan szerv, amelynek erre törvényben meghatározott, egyértelmű jogosultsága nincsen.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
91 235 2011.05.16. 1:45  232-244

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az előterjesztő felszólalását hallva sok teendőm nincs, csak jelezni azt, hogy a kormány az előterjesztéssel egyetért. Ennél azért néhány mondattal többet is szeretnék mondani. Ugyanazon elvek alapján, amit képviselő úr is mondott, elnök úr is mondott, egyetértünk ezzel a kezdeményezéssel, sőt készen állunk az egész ügy gondozására, a munka végzésére.

Az a cselekvési terv, amelyről elnök úr is említést tett, már meg is jelöli egyébként a központi államigazgatási szervet, amely az új létrejövő intézmény gondozásával a kormányzati oldalról kell hogy foglalkozzon. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága lehet a megvalósításért felelős központi államigazgatási szerv, ahogy a cselekvési tervben szerepelt. Tekintettel arra, hogy intézményi oldalról is nagyon sok szállal kötődik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ehhez az ügyhöz, ezért komolyan is foglalkozunk az államtitkárságon belül ezzel a kérdéskörrel.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum alapító okiratának módosításával jöhet létre ez az új közgyűjtemény. Ez szervezeti értelemben egy világos, egyenes lépés lehet. Az intézmény létrehozására, átalakítására egyébként a szükséges forrás költségvetési soron rendelkezésre áll, és az uniós elnökségünk alatt is fontos célnak tartjuk az intézmény létrejöttét, ezért is örülünk az előterjesztésnek. A törvénymódosítás tárgyalását és az elfogadását is támogatja a kormány.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
92 62 2011.05.17. 6:41  19-63

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretnék reagálni a vitában elhangzottakra. Ritka pillanat ez az Országgyűlésben, hogy olyan törvényjavaslatról tárgyalunk, amelyet széles körű egyetértés övez. A négy bizottságban történő tárgyalás is ezt mutatta, az ottani, majd' mindenütt egyhangú szavazás és itt a plenáris vita. A plenáris vitáról és az általános vitáról is elmondható, hogy a tervezet célját és szükségességét mindenki elfogadja és üdvözli. Egyetértünk abban is, hogy kiemelkedő társadalmi érdek, hogy a világörökségi helyszíneket ápoljuk, megóvjuk, megfelelőképpen fejlesszük, és lehetővé tegyük azt, hogy ezek a világörökségi helyszínek a jövő nemzedék számára is fennmaradjanak.

Természetesen, mint minden törvényjavaslat vitájában, itt is elhangzottak észrevételek, kritikák, megfontolandó javaslatok. Már számos módosító indítvány érkezett. Ezeket mind tanulmányozni fogjuk és megfontoljuk azokat.

Kiemelnék három kérdéskört, amelyet több képviselőtársam is említett. Az egyik a finanszírozás kérdése volt. Elhangzott, hogy a majdan biztosítandó 400 millió forint mire elegendő. L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka is boncolgatta ezt a kérdést, és Hiller miniszter úr is említette ezt. Köszönöm szépen reális megközelítését ebben is.

Valóban, a tervezett 400 millió forintos költségvetés önmagában a világörökségi helyszínek hosszú távú megóvására nem alkalmas, ez az induláshoz, a kezelési tervek megalkotásához, az intézményrendszer kiépüléséhez és működtetéséhez lehet elegendő. Erről beszélt részletesen Demeter Ervin és Hoppál Péter is, amit köszönök szépen. Ebből az összegből nyilván nem lehet nagy rekonstrukciókat végrehajtani, de nem is ez a cél. A cél az, hogy a munka elkezdődhessen, a folytatáshoz szükséges forrásokat pedig majd a mindenkori éves költségvetések rendezik.

(13.30)

Ezekhez a pénzekhez pályázati úton lehet majd hozzájutni. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha mindez arra ösztönözné a helyszíneket, hogy ne csak a központi forrásokra támaszkodjanak, hanem próbáljanak más, többek között uniós forrásokat is felkutatni, vagy akár magántőkét is bevonni a világörökségi helyszíneink megóvása, azok értékalapú fejlesztése érdekében. Köszönöm szépen Pál Béla szocialista képviselő úr eddigi felvetéseit, értékes megjegyzései voltak, amelyek a vállalkozói világ ösztönzéséről is szóltak. Ha javaslatok érkeznek, ezeket is megfontoljuk.

A második, sokak által említett pont a várományos helyszínek listája. Fontos elmondani, hogy ez a kategória jelenleg gyakorlatilag több értelmezésben is létezik, maga az UNESCO sem tudja ezt a fogalmat egyértelműen, pontosan definiálni, nemzetközi szinten is a fogalom, a kapcsolódó eljárásrend revíziója folyik jelenleg. A világörökségi listán ugyanis 911 helyszínt tartanak számon. Ez meglehetősen magas szám, közelíti az ezres lélektani határt, ezért jól körbe kell járni a várományosi helyszínek kérdéskörét, megelőzendő, hogy a világörökségi helyszínek száma kezelhetetlenné váljon, értéke pedig devalválódjon. Vélhetően ezért az új helyszínné válás folyamata le fog lassulni. Magyarországnak talán arra lehet esélye, hogy még legfeljebb 3-4 helyszínt tud felvetetni a világörökségi listára, ezért ezzel a felelősséggel is kell gondolkodnunk erről az ügyről.

A harmadik problémakör, amellyel kapcsolatosan már több módosító javaslat is érkezett, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának visszaállítása. Például Kara Ákos képviselő úr is érintette ezt a kérdést, ezt a grémiumot a kormány is rendkívül fontosnak tartja, ugyanis ez egyfelől egy komoly tanácsadó testülete lehet a miniszternek, amely a döntéshozatal szempontjából rendkívül fontos. Másfelől pedig lehetőséget biztosít a helyben érintettek és érdekeltek közreműködésére a szakmai munkában. Ugyanakkor egy központi kormányzati szándék szerint, amit támogatunk, és helyesnek tartunk, a döntés-előkészítő tanácsok és bizottságok tekintetében egy világosabb, egységes rendszer jön létre a jövőben, így a világörökségi területet egy alacsonyabb szintű szabályozás keretében szeretnénk nevesíteni majd. Tisztelettel kérem a megértésüket ebben a tekintetben.

A Jobbik képviselői szóvá tették, hogy bizonyos fogalmak, mint a fejlesztés vagy a beruházás, a világörökségi helyszíneken létrejövő beruházás, így szerepel ez a törvényben, ezek a fogalmak, ahogy mondták, nem egyértelműek, túl tág keretet engednek. Ha jól értettem, számukra szimpatikusabb lenne egy jobban körülírt, tételes megfogalmazás. Úgy érzem, szándékaink közösek, értem a felvetéseiket. Várjuk módosító indítványaikat, amelyeket megfontolunk, de a vitában is sok minden kiderült szerencsére ez ügyben, nem érzek nagy konfliktust a témában, de fontos ezt a kérdéskört is említenünk.

A KDNP vezérszónoka, Pálffy képviselő úr és az LMP vezérszónoka, Jávor Benedek képviselő úr is élt egy felvetéssel, hogy a civil szervezetek, illetve a természetvédelmi szervezetek szerepét erősítsük a világörökséggel kapcsolatos intézményekben. Ezekkel a felvetésekkel, amit az LMP is megtett többször, korábban is már, egyet tudunk érteni.

Köszönöm szépen a kezelési tervvel kapcsolatos felvetéseket, itt Ivanics Ferenc képviselő úr volt, aki ezt boncolgatta hosszasan, illetve Demeter Ervin képviselő úr. A módosító indítványokat várjuk, és bizonyára vagy a most megfogalmazott formában, vagy egy kapcsolódó módosítóval kezelt formában be tudjuk azt fogadni, erről még bizonyára lesz időnk tárgyalni és konzultációt folytatni.

Zakó László tegnapi felszólalásához annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a tervezet előkészítéséről semmiképpen nem mondható el, hogy összelapátolt. Ő ezt a szót használta. Hiszen, ahogy Réthelyi miniszter úr is elmondta az expozéban, és már magam is utaltam rá, csaknem hároméves előkészítő munka eredménye ez a dolog. Ami a sürgősséget illeti, a világörökségi bizottság már véleményezte 2009-ben a tervezetet, és 2011 januárjában az első olvasatot teljes mértékben el is fogadta. Egyébiránt ez az ígéret biztosította számunka azt a jó szándékot, amelynek következményeként nem szankcionálták a pesti zsidónegyed, illetve a tokaji szalmatüzelésű erőmű kapcsán felmerült problémákat. Nem volt ilyen szerencsés Drezda városa, amelyet egy autópályahíd megépítése miatt bizony töröltek a világörökségi listáról. Éppen ezért lenne örvendetes, ha a világörökségi bizottság júniusi ülésén be tudnánk mutatni az elfogadott jogszabályt, ezért is tárgyaljuk most ezt.

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek a konstruktív hozzáállását, amely közelebb visz ahhoz, hogy a világörökségi törvény megszülessen.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 32 2011.05.23. 4:06  29-35

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy feltette a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdéseket, örülök, mert fontos tisztázni néhány igen komoly elvi kérdést. Fontos tisztázni annak a kérdését, hogy mi a nyugdíj; fontos tisztázni annak a kérdését, hogy mi a jogszabályok célja, és úgy látom, fontos tisztázni annak a kérdését is, hogy meg kell-e változtatni azokat a jogszabályokat, amelyek ellentétben állnak a társadalom igazságérzetével.

Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük az első kérdést, hogy mi a nyugdíj: a nyugdíj célja, hogy idős korban, amikor munkavégzéssel már nem biztosítható a jövedelemszerzés, a nyugellátás adja a megélhetés alapját; a nyugdíjkorhatárt elért munkavállalók jogosultak nyugdíjra. Ma Magyarországon 65 év a nyugdíjkorhatár. Ugye, ön is emlékszik rá, hogy a korhatárt önök, szocialisták emelték először 62, majd 65 évre?

Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük a második kérdést, hogy mi a jogszabályok célja! Minden jogszabálynak az a célja, hogy meghatározza azokat a kereteket, amelyek a társadalom működését biztosítani tudják. Mivel az életkörülményeink folyamatosan változnak, ezért időről időre változnak a szabályok is. Azokat a jogszabályokat meg kell változtatni, amelyek a társadalom igazságérzetét sértik, és ezzel zavart okoznak az életünkben, ez az oka annak, hogy megváltoztatjuk a különböző támogatásokat. A szocialista kormányok számtalan olyan jogszabályt hoztak, amiről kiderült, hogy igazságtalanok és súlyos zavart okoznak.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerünk számos lehetőséget kínál a korhatár előtti nyugdíjba vonulásra, majd mellette a munkavállalásra. Ma sokféle címen lehet a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulni. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjnak hívják azokat a juttatásokat is, amelyek nem az időskorú emberek megélhetését biztosítják; ezen változtatni kell.

Tisztelt Képviselő Úr! A harmadik kérdés, hogy meg kell-e változtatni azokat a jogszabályokat, amelyek ellentétben állnak a társadalom igazságérzetével. Igen, meg kell változtatni. Ma, amikor Magyarországnak még évekig 2500-3000 milliárd forint adósságot kell törlesztenie a szocialista kormányok felelőtlen gazdaságpolitikája következtében, elfogadhatatlan az emberek számára, hogy a jogszabályok lehetővé teszik például egy 44 éves képzett és életerős fiatal ember nyugdíjazását.

(14.10)

Elfogadhatatlanok az olyan jogszabályok a társadalom számára, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki egészségügyi okok miatt szolgálati nyugdíjra jogosult, miközben például kommandós világversenyt nyer. Természetesen nem az érintett illetőt akarom megbántani, neki gratulálunk. (Dr. Vadai Ágnes: De sikerült!)

Tisztelt Képviselő Úr! Gondolom, egyetértünk abban, hogy a nyugdíjjárulékból fizetett szolidaritásban azoknak kell részesülniük, akik idősek, és hosszú ideig fizettek járulékot. Gondolom, egyetértünk abban is, hogy az a fiatal, aki nem fizette meg azt az ellátást, amit hosszú évekig kap, az nem igazságos.

Gondolom, egyetértünk abban is, hogy egy kommandós világbajnok nem valószínű, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzd.

Tisztelt Képviselő Úr! Nem a kiadások csökkenése miatt szükséges átalakítani a nyugdíjrendszert, illetve megszüntetni a korai nyugdíjak lehetőségét, hanem a társadalmi igazságosság érdekében. A társadalmi szolidaritás nem azokat akarja még jobb helyzetbe hozni, akik egyébként is képesek jövedelemszerzésre, munkavégzésre, hanem azokat, akik idős koruk miatt már nem tudják biztosítani a jövedelemszerzésüket, és megszerezték a nyugdíjhoz szükséges jogosultságot, azaz járulékot fizettek és szolgálati időt szereztek.

Tisztelt Képviselő Úr! A minősítés új rendszere a korábbi gyakorlathoz képest annyiban fog változást hozni, hogy elsősorban a megmaradt munkaképességre, a foglalkoztatásra fog koncentrálni a szakértői vizsgálat. Azok, akik újra munkába állnak, a nyugdíjkorhatár betöltésekor a szünetelő ellátások értékét, illetve ha közben szolgálati időt szerző tevékenységet végeztek, és új nyugdíjat kell számukra megállapítani, akkor a két összeg közül (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) a magasabb kerül folyósításra a korhatár felett.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 56 2011.05.23. 3:58  53-59

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2010-re, mire átvettük a kormányzást önöktől, az egészségügyi ellátórendszer az elmúlt évek elhibázott kormányzati politikájának következtében a fenntarthatóság szélére sodródott mind gazdaságilag, mind emberi erőforrás tekintetében. Képviselő úr, ez az önöktől kapott szomorú örökség, centralizált és önkényes egészségpolitikai döntések, szétzilált betegutak és súlyos, több száz milliárd forintos forráskivonás, az átgondolatlanul áterőszakolt strukturális átalakítások, leépítések, a feleslegesen túlbonyolított szabályozás, az értelmetlen adminisztrációs terhek, valamint a rendszer kiszámíthatatlan és követhetetlen alakítgatása válsághelyzetbe sodorta az egészségügyi ágazatot. Ebben a helyzetben kellett a nemzeti együttműködés kormányának megkezdenie a munkát. Az átadás-átvételt követően stratégiai partnerségre és kölcsönös felelősségvállalásra alapozott egyeztetéseket kezdtünk a szakma képviselőivel. Úgy gondoltuk és gondoljuk ma is, hogy az egészségügy csak a benne dolgozók közös cselekvésével változtatható.

Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt egy évben a tárca számos olyan intézkedést hozott, amely az egészségügyi szolgáltatások fenntartását és az önök által tehetetlenül nézett szakemberhiány megoldását segítette. 2010 decemberében az egészségügyi szolgáltatók részére több mint 31 milliárd forintos konszolidációs támogatás került kifizetésre, a korábbi években felhalmozódott tartozások rendezésére. A konszolidáció részeként a háziorvosi praxisok egyenként 200 ezer forint kiegészítő díjazásban részesültek. A fogászati szolgálatot működtetők rendelésiidő-arányosan 150 ezer forintot kaptak. 2011-ben az E-alap 1,7 százalékkal, a fejezeti kezelésű előirányzatok összege 58,6 százalékkal növekedett.

A 2011. évben több forrást biztosított a kormány oltóanyag-beszerzésre, mentőgépjármű- és eszközbeszerzésre, a légi mentés eszközparkja bérlésével összefüggő kiadásokra. Még 2010-ben a költségvetés általános tartalékából az egészségügy részére jelentős összegű pótelőirányzat került felhasználásra, az árvízi védekezésre vagy a koraszülött-mentési feladatok ellátására. Hosszabb távon a forrásteremtés olyan új formáit kívánjuk kidolgozni a Semmelweis-terv keretében, amelyek lehetővé teszik az ágazat pénzügyi, gazdasági és szervezeti konszolidációját. Új állami egészségszervezési intézményrendszer kialakítását tervezzük. A szükséges strukturális átalakítások megvalósítása és a hatékonyság növelése révén felszabaduló forrásokat az egészségügyi ágazatban tervezzük felhasználni.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselő Úr! A szakorvosjelöltek támogatása érdekében is tettünk lépéseket. Ilyenek a röghöz kötés megszüntetése, a Magyar Rezidens Szövetséggel az együttműködés megerősítése, a szakképzés rendszerének egyszerűsítése, a rezidensek támogatása, a rendszerbe lépés megkönnyítése, a munkáltató-rezidens kapcsolat erősítése. Jelenleg folyamatban van az orvosok és szakdolgozók továbbképzésére vonatkozó jogszabály módosítása. A Semmelweis-terv részeként szerepel előttünk az egészségügyi dolgozók életpályamodellje. A modell az ágazaton belül különböző életpályacsoportokban gondolkodik, például háziorvosok, szakdolgozók, szakorvosjelöltek, hiszen az eltérő életkörülményekből adódóan különböző területeken van szükség és egyben lehetőség is a beavatkozásra.

Az életpályamodell célja egy látható, kiszámítható jövőkép kialakítása. Az életpályamodell keretein belül a hangsúly négy beavatkozási területre helyeződik: az egészségügyi ágazati képzések felülvizsgálata, fejlesztése, az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének javítása, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek javítása, valamint más fontos motiváló, ösztönző intézkedések megtétele.

Tisztelettel kérem, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 74 2011.05.23. 3:57  71-77

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hóman Bálint tudományos pályafutását és eredményeit ma már a történelemtudomány ismét elismeri, műveit újra kiadják, tanítják. Politikai pályafutása azonban a magyar történelem egyik legtragikusabb korszakával is összekötődik. A Hóman Bálint születésének évfordulójára emlékezve tartott tudományos konferencián is általános vélemény volt, hogy indokolt Hóman tudósi és politikai megítélését elválasztani egymástól. Hóman Bálint mint vallás- és közoktatásügyi miniszter mélyreható reformokat valósított meg, az óvónőképzők ügyében hatáskörét megosztotta a belügyminiszterrel, a népoktatási intézmények felügyelői érdekében rendszeresítette az iskolalátogatók intézményét, a népiskolát, a gyökeresen átszervezett középiskolák számára új tanterveket és utasításokat adott ki, a tanítóképzők alsó tagozata számára új típusként a líceumot létesítette, a tanügyi közigazgatás terén kiszélesített hatáskörrel újjászervezte a tankerületi főigazgatóságokat.

A történettudós Hóman tudományos teljesítményének megítélése nem a kormány feladata. Az alkotmány szerint tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Ezért a tudományos közösség dolga, hogy megvizsgálja, és ha indokolt, újraértékelje Hóman tudományos életművének jelentőségét.

Hasonló a helyzet Orsós Ferenc patológus professzor esetében is, akinek megítélésében a tudományos munkássága mellett a politikai tevékenysége szintén nem mellőzhető mozzanat. A katyni tömegmészárlás feltárásában való részvétele mellett a Magyar Orvosi Kamara elnökeként, akadémikusként, felsőházi tagként a cigányok sterilizációját szorgalmazó álláspontja is történelmi tény.

Tisztelt Képviselő Úr! Orsós Ferenc professzort 1945. július 20-án zárta ki az Akadémia a tagjai sorából. Fontos szempont, hogy ez a kizárás tehát nem az Akadémia 1949. évi átszervezése és a tisztogatások alkalmával történt. Az elfogadott kizárási javaslat indokolása szerint Orsós Ferenc végzetes szerepet játszott a nemzetiszocialista Németországot támogató magyar irányzat szellemi vezetésében.

Tisztelt Képviselő Úr! A politikusi teljesítmény megítélése maga is történelemtudományi kérdés, azonban Hóman és Orsós politikai vagy politikai indíttatású tevékenységével összefüggésben kiszabott népbírósági ítélet törvényességi jogi megítélést igényel. Ez pedig egyrészt a konkrét peranyag kérdése, másrészt pedig hatásköri kérdés.

Büntetőítélet felülvizsgálatára a büntetőbíróság jogosult, amelyet a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az elhunyt elítélt javára az ügyészség vagy a hozzátartozók kezdeményezhetnek. Az a kérdés tehát, hogy indokolt lehet-e a jogi rehabilitáció megindítása, olyan jogi kérdés, amely nem tartozik a kormány feladatkörébe, és amire a népbírósági periratok ismerete nélkül nem is lehet érdemben válaszolni. Ezért csak alapos feltárás, jogi elemző munka alapján lehet eldönteni, hogy történt-e olyan törvénysértés a népbírósági eljárás során, amely az ítéletet megalapozatlanná teszi. Ilyen elemző munka elvégzésére az ügyészségnek van lehetősége vagy a hozzátartozók által felkért ügyvédnek, és ezekre a kormánynak nincs befolyása.

Az akadémiai rehabilitáció, a kizárás eltörlése pedig a Tudományos Akadémia hatáskörébe tartozik, amiben nyilvánvalóan a tudományos teljesítmény mellett az életút más lényeges elemei is jelentősek lehetnek, de ebben sem foglalhat állást a kormány.

1991. április 23-án egy határozatot terjesztettek a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése elé, ebben Hóman Bálint tudományos rehabilitációjának ügyét vizsgálták. Személyét, tudományos munkáját méltányosnak tartották arra, hogy az Akadémia a rendes tagjai közé visszafogadja.

Végül ebben a kérdésben akkor nem foglaltak állást. Üdvözöljük a Magyar Tudományos Akadémia elnökének azon szándékét, hogy alakuljon egy új bizottság, amely ezt a kérdést újabb nézőpontból vizsgálja.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 80 2011.05.23. 2:12  77-84

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, a múlt héten egy szóbeli kérdésben érdeklődött a témával kapcsolatosan. Most az azonnali kérdések kapcsán lehet, hogy egy kicsit több időnk lesz, és az akkori, ön által most jelzett félreértéseket tudjuk tisztázni. Kérdezte, amit kérdezett. Én válaszoltam. Én úgy ítélem meg, hogy ön értette félre a válaszomat. Lehet, hogy az időhiány miatt volt. Ha nem haragszik, én most szó szerint felolvasom önnek az 1992. évi LXVI. törvény 18. §-ának (2) és (3) bekezdését, amely az alábbiak szerint rendelkezik.

18. § (2) bekezdés: "Csoportos adatszolgáltatás a településen, illetőleg az okmányiroda illetékességi területén lakcímmel rendelkező polgárok adatairól az illetékes jegyzőtől, a polgárok szélesebb körének adatait érintően a központi szervtől igényelhető. Adatszolgáltatás helyett a kérelmező igényelheti, hogy kapcsolatfelvétel céljából a nyilvántartás illetékes szerve az általa megjelölt személyt, személyi kört keresse meg, és a): kérje az írásos hozzájárulását ahhoz, hogy név- és lakcímadataikat a kérelmező rendelkezésére bocsáthassa, vagy b): arról értesítse, hogy a kérelmezőt közvetlenül keresse meg, ha vele a kapcsolatot fel kívánja venni."

Képviselő úr, ez az a törvényi hely, amire ön rákérdezett, és a kérdése, amely azt sugallja, hogy nem a törvények szerint jártunk volna el, úgy gondolom, hogy rossz és téves következtetés. A törvények szerint jártunk el. E tekintetben a szociális konzultáció során is betartjuk a törvényeket, hiszen egy kormányrendelet az, amely a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala számára, az imént idézett törvényszöveg után, egy kormányhatározatban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) teszi lehetővé, hogy lebonyolítsa ezt az akciót.

Képviselő úr, talán eloszlattam a kételyeket, de az egy percben várom az esetleges újabb kérdéseit. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Gúr Nándor: Még az enyémet se sikerült!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 84 2011.05.23. 0:56  77-84

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Újfent segítek a képviselő úrnak. A figyelmét szeretném felhívni, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló '92. évi LXIII. törvény 3. §-ában foglaltakkal összhangban a szociális konzultációs kérdőíveken a személyes adatok kezelésének törvényességét biztosító és önkéntes hozzájárulást kinyilvánító nyilatkozat szerepel. Ezen nyilatkozat aláírásával az érintett hozzájárulását adja személyes adatainak az abban megjelölt célokra történő kezeléséhez. (Nyakó István: Az alkotmánynál nem volt ez meg!)

A kormányhatározat pedig, amire utaltam az imént, biztosítja azt, hogy valamennyi érintett számára azonosítható legyen az, hogy a nyilatkozaton tett írásos hozzájárulása alapján adatai mely szerv birtokába kerülnek, mely szerv kezeli azokat. Egyébként az, amely erre jogosult is.

Kérem, gondolja át ezt még egyszer, és bízom benne, hogy érthető választ adtam önnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 158 2011.05.23. 1:36  153-158

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hát, ön most megint jó sokat kérdezett, de kérem, gondoljuk át együtt újra a kormányprogram ön által is idézett sorait. Bízom benne, hogy figyelmes olvasással az ön számára is világossá válik, hogy nincs semmiféle ellentmondás a kormány programja és a kormány tettei között.

Minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága. Éppen ezért a mi szociális biztonságot teremtő politikánk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika. Ez számukra ennek a társadalmi rétegnek a megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni. Ha jól figyelt, a kormányprogram az idősek tiszteletéről, megbecsüléséről, az ő szociális biztonságuknak a megteremtéséről szólt. Gondolom, ezzel ön is egyetért.

Képviselő úr! A nyugdíjkorhatárt önök már kétszer is felemelték az elmúlt években. Két évvel ezelőtt emelték fel utoljára, 65 évre, mégpedig azzal az indokkal, hogy az átlagos várható élettartam 3 évvel meghosszabbodott, az idős kor küszöbe kitolódott. Azaz önök is úgy gondolják, hogy nyugdíj az időseknek jár. Ugyanakkor az, amiről ön kérdezett engem az alkotmánymódosítás kapcsán, egy másik területet érint, ott nem idősekről, hanem sokszor 40-45 évesekről van szó.

Tisztelt Képviselő Úr! Ma, amikor Magyarországnak még évekig 2500-3000 milliárd forint adósságot kell törlesztenie a szocialista kormányok felelőtlen gazdaságpolitikájának következtében, elfogadhatatlan az emberek számára, hogy egy például 44 éves képzett és életerős fiatal ember nyugdíjba vonuljon. A társadalmi igazságosság követeli meg lépéseinket.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 162 2011.05.23. 1:53  159-162

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Értem és megértem a kérdéseit, köszönöm. Engedje meg, hogy kicsit messzebbről indítsak a választ illetően. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai a közalkalmazottak számát illetően 2010 negyedik negyedévéről állnak rendelkezésünkre. Eszerint akkor a közalkalmazottak száma átlagosan 465 ezer körül volt, egészen pontosan 465 200 fő volt. A negyedik negyedévi létszám megegyezik a 2010. évi átlaglétszámmal. A közalkalmazottak 88 százaléka az oktatási, egészségügyi és szociális ellátásban, valamint a kulturális ágazatban dolgozott, a mi minisztériumunk ezekkel az ágazatokkal foglalkozik.

Az elmúlt 8 év kormányzása következtében olyan államadósság halmozódott föl, aminek csökkentése nélkül fontos társadalmi céljainkat nem tudjuk megvalósítani, pedig ezek a célok az ön által föltett kérdéseket is szolgálnák, segítenék. Elsődleges feladatunk tehát az adóssághegy kezelhető keretek közé történő mérséklése. Ez nem képzelhető el szigorú költségvetési gazdálkodás nélkül. A kiadások terén elkerülhetetlen tehát az ésszerű gazdálkodás feltételeinek megteremtése, a szigorú, takarékos állami gazdálkodás megkövetelése.

(16.30)

A költségvetés helyzetének javítása ugyanakkor nem képzelhető el a bevételi oldal erősítése nélkül. A kormány e tekintetben hosszú távon gondolkodik, és a gazdasági növekedés gyorsításában látja a bevételek fenntartható növekedésének legfontosabb biztosítékát. Már számos ösztönző intézkedést tettünk annak érdekében, hogy a gazdaság versenyképességét erősítsük, a foglalkoztatás színvonalát növeljük. Gyarapodó gazdaság és javuló költségvetési egyensúlyi helyzet teremti meg a közszférában dolgozók helyzetének javításához szükséges feltételeket. Ezen dolgozunk.

Köszönöm szépen a kérdéseit. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 170 2011.05.23. 2:04  167-170

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Minden várandós anyának alkotmányos joga van ahhoz, hogy eldöntse, otthoni körülmények között vagy kórházban szeretné világra hozni gyermekét. A kormány ezt a jogot maximálisan tiszteletben tartja azzal, hogy az édesanya döntése nem veszélyeztetheti saját vagy a születendő gyermeke életét, egészségét. A kormány egy közel két évtizede húzódó problémát kezelt sikerrel, amikor elfogadta az otthonszülésről szóló rendeletet. Az új szabályozás alternatívát kínál a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor.

A nemzeti együttműködés kormánya szakított a 2010 előtti években megszokott, parancs vezérelte egészségpolitikával, az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytattunk az érintett szakmai és civil szervezetekkel, és az elfogadható észrevételeket beépítettük a készülő tervezetbe. Ennek eredménye a kormányrendelet, amely a szülő nőnek biztosítja az alkotmányból is levezethető jogait, ugyanakkor az anya és az újszülött védelme érdekében szabályozza az otthonszülés feltételeit. Nem szűkítjük le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget adunk úgynevezett születésházak létrehozására is, de szigorúan előírjuk a tárgyi és higiénés követelményeket, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget.

Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a terhesség szövődménymentes. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie. Jelezni kívánom, hogy a várandósgondozás szabályainak és feltételrendszerének átgondolása és újraszabályozása is szerepel a tárca tervei között.

Köszönöm jelzéseit, és szeretném jelezni azt is, hogy minisztériumunk a jövő év folyamán, a gyakorlati tapasztalatok alapján felül fogja vizsgálni az otthonszülés szabályozását, és amennyiben szükséges, javaslatokat tesz a kormány részére a kormányrendelet korrekciójára. Köszönöm jelzéseit, ez is ott lesz az előkészítő munka során az asztalunkon.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
95 157 2011.06.06. 2:03  154-157

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Már a gyógyszerek forgalombahozatali engedélyezése során meghatározásra kerül az, hogy az adott gyógyszer milyen alcsoportba kerüljön. Az onkológiai gyógyszerek nagy része "sz" jelzésű, amelynek megfelelően a szakorvosi kórházi diagnózist követően csak folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók, vagyis csak szakorvos rendelheti a készítményeket. Amennyiben a beteg szakorvosa úgy ítéli meg, hogy nem indokolt havi rendszerességgel a páciens állapotának nyomon követése, lehetőség van a járóbeteg-ellátás során a szükséges gyógyszerek három hónapra történő rendelésére. Arra is van mód, hogy a beteg szakorvosa tizenkét hónapra szakorvosi javaslatot állíthat ki a háziorvos részére, de csak azokban az esetekben, ahol nem indokolt az időközbeni szakmai kontroll.

Tisztelt Képviselő Úr! Teljességgel megértve az ön által képviselt betegek problémáit, tájékoztatom arról, hogy a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer felülvizsgálata - amelynek része a járóbeteg-ellátás keretében finanszírozott, azonban a fekvőbeteg-ellátásban felhasznált gyógyszerek kérdéskörének az áttekintése is - a tárca közeljövőben tervezett feladatai között szerepel. Elismerem, hogy a jelenlegi gyakorlat csak korlátozottan képes megfelelni annak, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések komplex ellátása olyan rendszerben történjen, amelyben a szűrés, a kivizsgálás, az aktív ellátás, a rehabilitáció, az utógondozás és a hospice-ellátás összehangoltan egymásra épül.

A Semmelweis-tervnek a betegutak megszervezésével kapcsolatos koncepcióelemei azt a célt is szolgálják, hogy az ellátórendszer - beleértve természetesen az onkológiai ellátás teljes vertikumát is - átalakítása az egyes szolgáltatások iránt felmerülő szükségletek figyelembevételével történjen. A szükségletekhez igazított, egyúttal a betegellátás biztonságát is garantáló intézmény- és szolgáltató rendszer a szakellátásban való várakozás idejét is kedvezőben fogja befolyásolni.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
96 26 2011.06.07. 15:31  23-233

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy kormányzat munkáját jól jellemzi az a magatartás, hogy mennyire képes felismerni a legfontosabb társadalmi és gazdasági problémákat, és hogy ezekre a problémákra milyen válaszokat tudni adni. Most az egészségügyi ágazat újabb fontos lépéseit szeretném önökkel ismertetni. A nemzeti együttműködés kormánya ugyanis tisztában van a problémákkal, és képes megfelelő válaszokat is adni, most az egészségügy területén.

A tavalyi év az ágazat működőképességének megőrzéséről szólt. Olyan lépéseket tettünk, amelyek elmaradása esetén az ellátórendszer összeomlott volna. Ilyen lépés volt például a röghöz kötő rezidensrendelet módosítása, a szakmai minimumfeltételek egy részének felfüggesztése vagy az ápolói képzés uniós normákhoz igazítása. Az idei esztendő már a fenntartható átrendeződés éve. Lehetőség nyílik a rövid távú intézkedések mellett az egész ellátórendszer jövőjét meghatározó fontos lépések előkészítésére. Az elmúlt hónapokban létrejött új szakmai kollégiumi rendszerünk, átláthatóbb szakképzési rendszerünk, az erősebb kamarák és a teljes körű hiteles adósságfelmérésünk az eddiginél sokkal jobb alapot nyújt ehhez a munkához.

Tisztelt Ház! Azzal a vállalással vettük át az egészségügy irányítását, hogy rendbe tesszük és hosszú távon fenntarthatóvá alakítjuk az ágazatot. Az egészségügy azonban olyan összetett, érzékeny rendszer, amelyhez nem lehet kellő óvatosság és a szakmával való egyeztetések nélkül hozzányúlni. Ezért 2010 őszén az akkor bemutatott "Semmelweis-terv az egészségügy megmentésére" című vitairat folyamatos egyeztetések után, a szakmától érkezett számos javaslat beépítését követően vált koncepcióvá, és nyerte el mai formáját. A Semmelweis-tervet a kormány május 31-én elfogadta, és ez kulcsfontosságú lépés, mert megnyílik az út egy jobb és hatékonyabb egészségügyi ellátórendszer felé.

Ma abban az örömteli helyzetben vagyok, hogy egy olyan törvényjavaslatot mutathatok be önöknek, amely ugyan még nem kifejezetten a Semmelweis-terv végrehajtása érdekében készült, ugyanakkor szellemiségében és irányultságában már az új egészségügy üzenetét hordozza. Szellemiségről beszéltem, mert meggyőződésem, hogy a megújulásnak ez a kulcsa. Természetesen tudjuk, hogy égetően fontos az egészségügy finanszírozásának kérdése, a pénzügyi háttér újragondolása, nagyon fontos az ellátórendszer újrastrukturálása, egy átláthatóbb, hatékonyabb és gazdaságosabb rendszer felépítése.

(9.00)

Nagyon fontos az emberi oldal, a szakemberhiány megoldása, orvosaink, ápolóink megtartása, a méltó feltételek kialakítása. Több kulcskérdés van még, amelyek megoldásáról a következő hónapokban sokat fogunk még beszélni.

A legfontosabb talán mégis a szemlélet, és ebben ez a törvény alapvetően újat hoz. A korábbi, betegségközpontú megközelítés helyett az egészségügyet valóban az egészség ügyévé, az egészség megőrzésének, mielőbbi helyreállításának és fejlesztésének eszközévé teszi. Ez az új szemlélet, a népegészségügy új szintre emelése az, ami magában hordozza az előrelépés, az egészségesebb társadalom, az egészségesebb nemzet reményét.

Büszke vagyok arra, hogy a törvény szellemisége alapján lehetőségünk van érdemi lépéseket tenni, összefogva minden érintett ágazatot az oktatástól a szociális ügyekig, a sporttól a környezet védelméig. Büszke vagyok arra, hogy végre valóban védelmet tudunk nyújtani a gyermekeinknek és unokáinknak, és lehetőségünk van egészségesebb és tudatosabb generációkat fölnevelni. A mai törvényjavaslattal újabb lépést teszünk az egészségügy megújítására.

Javaslatunk kilenc törvény módosítását tartalmazza: a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény, az egészségügyről szóló törvény, az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény, az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló törvény, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény, a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény, a kémiai biztonságról szóló törvény, a munka törvénykönyvéről szóló törvény, illetve az illetékekről szóló törvény. A törvényjavaslat célja a Széll Kálmán-tervben foglaltak végrehajtása, valamint számos szabályozás pontosítása, korszerűsítése, különösen a népegészségügy, az egészségügyi ügyelet, az egészségbiztosítás területén.

Engedjék meg, hogy a népegészségügy kérdésére kicsit részletesebben is kitérjek! A nemzeti együttműködés programja és a Semmelweis-terv egyaránt fontos célul tűzte ki a népegészségügy megújítását. Az egészségügyről szóló törvény módosításának célja többek között elősegíteni az egyén és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javulását, az egészséget befolyásoló feltétel- és eszközrendszer, valamint az annak kialakításában közreműködő feladatainak meghatározásával.

A jelenlegi törvény népegészségügyről szóló fejezete több ponton nem tartalmazza azokat a korszerű fogalmakat, amelyek utalnak arra, hogy az egyén miként teheti képessé magát a saját egészségének fejlesztésére, és a közösségfejlesztés jelentősége sincs kellően kihangsúlyozva. Az egészségmegőrzés kifejezést a törvény teljes szövegében mellőzni javasoljuk, helyette a szövegkörnyezettől függően az egészségfejlesztés, egészségvédelem kifejezéseket illesztettük be. Erre azért volt szükség, mert az egészségmegőrzés egy biomedikális megközelítésű fogalom, amelyben a hangsúly a gyógyításon és a már kialakult kórállapotok kezelésén van.

Ugyanakkor az egészségfejlesztés ennél több. Tartalmát tekintve az a folyamat, amelynek során az egyén növeli jártasságát saját egészségének javítása érdekében, képességet szerez az egészséges életvitel fenntartására és a változó környezethez való alkalmazkodásra. Az egészségfejlesztés a lakosság egészséggel kapcsolatos műveltségének fokozására, az egészséges magatartásra, az egészséget veszélyeztető ártalmak és megbetegedések megelőzésére irányuló tevékenység. Az egészségfejlesztés tevékenységi területei lefedik az egyéni képességek fejlesztését, a közösségi cselekvések erősítését, az egészséget támogató környezet fenntartását, az egészséget támogató szakmapolitikai irányelvek megfogalmazását és az egészségügyi ellátórendszer megelőzés-központú áthangolását.

Mindezzel összhangban aktualizáltuk a népegészségügy fogalmát, ahol a népegészségügy összkormányzati, a társadalom egészére építő szervezett tevékenység, az egészség védelme és fejlesztése, a betegségek, sérülések és rokkantság megelőzése érdekében. A népegészségügy feladata a lakosság egészségi állapotának monitorozása, az egészségproblémák és -prioritások meghatározása, népegészségügyi intézkedések kimunkálása és foganatosítása kormányzati, szakmai és civil szervezetekkel való együttműködésben. Világossá kívántuk tenni azt, hogy a népegészségügy minden ágazat számára kiemelt jelentőségű feladat, nem kizárólag az egészségügyi ágazat feladata, közös összefogással és felelősséggel kell a lakosság egészségi állapotának javításához hozzáállni.

Ugyanakkor a nemzetközi irányvonalakkal összhangban lévő népegészségügyi stratégia és az ennek megvalósítását elősegítő akcióterv kidolgozása szükséges, amely előre meghatározott, mérhető célokat tartalmaz az egészség javítása érdekében. A népegészségügy feladata a lakosság egészségi állapotának és az erre ható tényezőknek a folyamatos monitorozása és rendszeres elemzése, különös tekintettel az egészség előfeltételeire: lakás, oktatás, élelem, jövedelem, stabil ökológiai rendszer, fenntartható erőforrások, társadalmi igazságosság és egyenlőség.

Tisztelt Ház! A törvénymódosítás tartalmazza, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az ifjúkori betegségek felismerésére, a betegségek és szövődmények kialakulásának megelőzésére, valamint a fizikai és mentális állapot szűrési módszertanának, programjának kidolgozására, országos kiterjesztésére, az életmód-tanácsadási rendszer megvalósítására. Rendszeres szűrőprogramokat szükséges megvalósítani előzetesen meghatározott korcsoportokban, a szűrőprogramok eredményeit személyre szabott tanácsadásra és népegészségügyi akciók indítására kell felhasználni.

Törvényjavaslatunk az egészségkommunikáció jelentőségét is hangsúlyozza, kitér az egészséges életmódot elősegítő ismeretek terjesztése körében a sajtótermékekben, valamint a médiaszolgáltatások nyújtása során az egészségnevelés szempontjainak figyelembevételére.

Gyermekeink egészségét helyezzük előtérbe, amikor a korcsoportokhoz igazodva a közoktatási intézményekben a teljes körű egészségfejlesztés bevezetését és megvalósítását írtuk elő. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást, a mindennapi testnevelést, testmozgást, a gyermekek érett személyiséggé válásának elősegítését személyközpontú pedagógiai módszerekkel és a művészetek alkalmazásával, valamint az egészségismeretek hatékony oktatását, amely többek között magában foglalja a környezet-, fogyasztó- és balesetvédelmi, valamint a társas kapcsolati készségekre, a családi életre és a médiatudatosságra nevelést is.

Ugyancsak az összefogás jelentőségét emeljük ki azzal, hogy a települési önkormányzatok együttműködését kérjük a lakosságra, közösségekre, családi, munkahelyi, iskolai színterekre irányuló egészségfejlesztési tevékenységekben.

A nemzeti egészségfejlesztési program a jog szintjén létezik jelenleg, tényleges program azonban nem áll mögötte, ezért a programot a törvényből töröljük, az egészségügy stratégiai átalakítását mi a Semmelweis-terv alapján képzeljük el.

Felülvizsgáltuk a táppénzfolyósítás szabályait azért, hogy egy tisztán biztosítási elven működő, hatékony, átlátható rendszer álljon fel, olyan rendszer, amiben változatlanok maradnak a jelenleg jól működő elemek.

Amikor az idei év gyógyszertámogatási rendszeréről, annak átalakításáról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a problémákat, amelyek e rendszert jelenleg jellemzik. Az elmúlt években ugyanis a közfinanszírozott gyógyszerellátás keretei között számos anomália kialakult. Mik ezek a problémák? Az állami biztosítói szerep nem érvényesül hatékonyan, a befogadási eljárások bonyolultak, nem egyértelműek. Nincs ösztönző elem a rendszerben a hatékony gyógyszerfelírásra, -felhasználásra, a generikus gyógyszerek árai magasabbak a nemzetközi árakból következtethető lehetségesnél, nem elég hatékony a forrásallokáció, és a gyógyszerek támogatása nem függ a tényleges hatékonyságtól.

A gyógyszerellátás rendszere nagyon összetett rendszer. A gyógyszerkasszát érintő jelentősebb átalakítás hatást gyakorolhat az ágazat minden szereplőjére: az államra, a betegekre, az orvosokra, a patikákra, a gyógyszer-nagykereskedőkre és a -gyártókra. Ezért minden átalakítást csak úgy teszünk meg, hogy e hatásokat együttesen figyelembe vesszük.

Az átalakításainkat négy fontos alapelv mentén képzeljük el. Ezek a következők: az egészségtudatosság növelése, a prevenciós szemlélet javítása, a lakossági terhek növekedésének elkerülése, a térben és időben folyamatos gyógyszerhez való hozzáférés biztosítása. Azt várjuk az új rendszertől, hogy hatékonyabb legyen, és jelentősen visszaszoruljon a korrupció lehetősége, ehhez megfelelő szabályozókat és ösztönzőket fogunk alkalmazni. Az intézkedések bevezetésének legfontosabb célja, hogy a gyógyszerkassza kiadási és bevételi oldalának költségvetési törvényben meghatározott egyenlegét tartani tudjuk. Támogatáspolitikai intézkedéseink 2011 júliusától kerülhetnének folyamatosan bevezetésre. A támogatáspolitikai intézkedések kiegészítését szolgálja a gyógyszergyártói promóciós tevékenységek szigorítása.

Ezenfelül a törvényjavaslat jogharmonizációs és a jogalkalmazást segítő módosításokat tartalmaz. Pontosítjuk azokat a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények körét, amelyek gyógyhatásra hivatkozással csupán 2013. március 31-éig forgalmazhatóak.

A kamarákkal kapcsolatban egy apró, de fontos módosításra van szükség; hivatásrendi köztestületeink jogköreit az előző kormányzat jelentősen gyengítette, mi az idei esztendőben visszaadtuk az őket megillető megbecsülést. Most az illetékekről szóló törvény módosításával, a szakmai kamarai tagság első létesítése esetén tárgyi illetékmentességet biztosítunk.

(9.10)

Tisztelt Ház! Engedjenek meg néhány szót az egészségügyi ügyeletek után kötelezően kiadandó pihenőidőről. A vonatkozó jogszabály jelenlegi rendelkezései alapján nem egyértelmű, hogy mi a szóban forgó pihenőidő munkajogi minősítése, annak órái beleszámítanak-e a személyi alapbér fejében teljesítendő órák, a rendes munkaidő órái közé.

Javaslatunkkal megerősítjük az egészségügyi tevékenység végzéséről szóló törvényben is rögzített azon követelményt, amely szerint a heti munkaidő legmagasabb időtartamába az egészségügyi ügyelet teljes időtartamát be kell számítani. Ennek érdekében a munkavállaló bérét a személyi alapbérére, illetve közalkalmazott esetében a garantált illetményre kell kiegészíteni, ha az ügyeleti feladatellátások, illetve az erre tekintettel kiadott kompenzáló pihenőidő alkalmazása miatt a rendes munkaidő egészét nem dolgozta le a munkavállaló. Ettől csak a felek megállapodása alapján lehet eltérni, ha az egészségügyi dolgozó a munkáltatóval kötött külön megállapodás alapján rendes munkaidő terhére egészségügyi ügyeletet is ellát.

Tisztelt Ház! Megoldást adunk egy olyan problémára is, amelyet számos orvosnő jelzett felénk az elmúlt időszakban, akiknek hivatalos nevük, illetve azon nevük, amelyen évtizedeken át a praxisukat folytatták, eltérő. Az ügyvédi szakmához hasonlóan egészségügyi ágazati szinten is szükséges megteremteni a szakma gyakorlása során használni kívánt név kategóriáját, ugyanis a hivatalos név a személyek esetében gyakran változhat. Az egészségügyi tevékenység bizalmon alapul, sok esetben névhez kötődik, ezért fontos a folyamatosság lehetőségének fenntartása ezen a területen. Az egészségügyi dolgozók továbbra is hivatalos nevük alapján lesznek nyilvántartva, azonban a szakmájuk gyakorlása során használt nevük is hozzáférhetővé válik.

Végezetül engedjék meg, hogy kiemeljem: az egészségügy mindannyiunk közös ügye, a társadalmi összefogás, az egymásért vállalt szolidaritás kézzelfogható megvalósulása. Közös érdekünk, hogy egy jól működő, színvonalas, emberarcú, ugyanakkor hosszú távon fenntartható rendszert hozzunk létre. Közös érdekünk, hogy egy olyan rendszer alapjait tegyük le, amely valóban a miénk, mindannyiunké, amelyet elfogadunk, óvunk és fejlesztünk mindannyian most és a jövőben egyaránt.

Nagy tisztelettel arra kérek tehát mindenkit e Házban, hogy érdemben vegyen részt a törvény parlamenti vitájában. Folytassunk lényegi szakmai párbeszédet, akár vitát is, s ígérhetem önöknek, hogy nyitottak leszünk minden konstruktív kezdeményezésre és együttműködésre még akkor is, ha természetesen nem minden elképzelést lesz módunk támogatni és beépíteni a javaslatba. Szeretném és kívánom, hogy ez a törvény az egészségügyért végzett közös munka kezdete, a közösen hordozott felelősség felvállalása és a közös jövő megalapozása legyen mindannyiunk számára.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
98 185 2011.06.14. 1:59  182-185

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel hallgattam felszólalását, örülök, hogy megerősítette: a Jobbik-frakció is támogatja a kormány szándékát, hogy igazságos rendszert alakítson ki. Azért is örülök ennek, hiszen az ön mai felszólalása azt is jelenti, hogy a rokkantellátás igazságossá tételében a tisztelt Ház közel egésze egyetért.

Azért merem ezt mondani, mert 2008 szeptemberében Szűcs Erika akkori szociális és munkaügyi miniszter a következőt mondta a több mint 400 ezer munkaképes korú rokkantnyugdíjasról: "Az elvárás világos: aki munkaképes, az dolgozasson és dolgozzon is, legyen több adófizető" - hangzott el. Ugyanakkor azt is leszögezném: a szocialista kormányok nem tettek semmit a probléma megoldásáért. Azt gondolom, minden józanul gondolkodó ember egyetért azzal, hogy aki munkaképes, az dolgozzon. A kormány hisz abban, hogy minden magyar állampolgár képességei és lehetőségei arányában hozzá tud járulni a nemzet gyarapodásához, az előző kormány által lerombolt ország újjáépítéséhez.

Vissza kell utasítanom ugyanakkor a képviselő úrnak azt a megközelítését, amely különbséget tesz roma és nem roma rokkantnyugdíjas között. Az érintett körön belül mi az alapján teszünk különbséget, hogy ki az, aki ténylegesen rászorul erre az ellátásra, és ki az, aki munkájával, tapasztalatával hasznára lehet nemcsak saját családjának, de a nemzetének is.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön is értesülhetett arról, hogy a foglalkozási rehabilitáció teljes átalakításának és ezen belül a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálati rendszerének módosítása jelenleg még folyamatban van. Az új szabályok várhatóan 2012. január 1-jétől lépnek hatályba. A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végzi. A minősítés új rendszerében elsősorban a megmaradt munkaképességre koncentrálunk. Önökkel együtt a kormány is bízik abban, hogy a nemzeti együttműködés keretében sikerül a munka örömét megadni sok-sok embernek.

Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
100 144 2011.06.20. 1:50  141-144

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évek szocialista kormányainak intézkedései nyomán mintegy félezer település 546 iskoláját zárták be önök. Ön az elmúlt években képviselőként itt tapsolt Gyurcsány Ferencnek és kormányának a parlamentben, amikor ezeket az iskolákat bezárták. Akkor miért nem állt föl, akkor miért nem kérdezte meg akár Gyurcsány Ferenctől vagy Hiller Istvántól, hogy mit kíván tenni az akkori kormány annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a világnézetileg semleges oktatást az adott településen?

Képviselő Úr! A helyi önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége a közoktatás lehetőségének biztosítása. Ezt a kötelezettséget a szülők egy része és a volt fenntartó számára is megkönnyíti az egyházi iskolák működése, ez a lehetőség. Azoknak a szülőknek, akik nem akarják gyermeküket egyházi fenntartású iskolába adni, lehetőségük van más települések önkormányzati fenntartású iskolájába járatni gyerekeiket.

Képviselő úr második kérdését pedig pontosítanom kell, május 31-ig egyetlen egyház sem vehetett át közintézményeket. Május 31. annak a határideje volt, hogy az erre vonatkozó önkormányzati döntés megszülessen, az átvétel tényéről augusztusig lesznek majd adataink.

Arra a kérdésére, hogy mennyivel fog a költségvetésnek többe kerülni az oktatási intézmények fenntartása, az ön mellett ülő egyes frakciótársai tudják a választ, hiszen ők akkor is itt ültek az Országgyűlésben, amikor a Horn-kormány - egyébként nagyon helyesen - aláírta a vatikáni szerződést, amely alapján az egyházi iskolákat finanszírozzuk. A pontos összeget, mint említettem, éppen az adatok véglegesítése miatt augusztus végén lesz lehetőségem elmondani önnek.

Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
100 176 2011.06.20. 1:54  173-177

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány legfontosabb gazdasági és fejlesztéspolitikai céljaként a foglalkoztatás bővítését határozta meg. Erre azért volt szükség, mert - mint ön is megállapítja - nincsen kellő számú munkahely Magyarországon, ezért a munkahelyek megteremtése a kormány legfőbb célja, ennek érdekében gazdaságpolitikai fordulatot hajtottunk végre.

Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország háborúban áll a munkanélküliséggel. A kormány átalakítja a közfoglalkoztatás rendszerét. A közfoglalkoztatási program a munkaaktivitás és a munkakultúra növelésével segíti elő a tartós munkanélküliek, közöttük számos roma ember visszailleszkedését a munkaerőpiacra. A kormány gazdaság- és munkaerő-politikai erőfeszítéseinek eredményei között említhetjük a foglalkoztatottak számának mintegy 30 ezer fővel történő növekedését, az ipari termelés évek óta nem látott jelentős mértékű, 7,1 százalékos emelkedését.

A kormány munkahelyteremtés iránti elkötelezettségét jelzi, hogy ebben az évben több mint duplájára, 5 milliárd forintra emelte a közvetlen munkahelyteremtésre rendelkezésre álló keretet. Ennek eredményeként jelentősen élénkült a vállalkozások beruházási aktivitása, 372 kis- és középvállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást 3095 új munkahely kialakításához. A program közvetett hatásaként további mintegy 6 ezer munkahely is megőrzésre került. Az új álláshelyek döntő többségét, közel 80 százalékát regisztrált álláskeresőkkel töltik be a cégek.

Végül szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a munka világát érintő változások a munkaerő-kínálat növekedésén túl arra irányulnak, hogy ne a segélyek jelentsék több százezer munkára képes állampolgár egyedüli megélhetési lehetőségét.

Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
104 186 2011.06.27. 2:12  183-186

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztérimi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar lakosság egészségi állapota - ahogy ön is mondta - nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne.

Az elmúlt évtizedekben az egészségpolitika mozgástere ugyanakkor nagyon leszűkült a szükséges egészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez. A GDP-arányos egészségügyi kiadás 1994 és 2008 között a közfinanszírozásban 7,1 százalékról 5,2 százalékra csökkent. Mindezekre figyelemmel merült fel, hogy legyen több új forrás a népegészségügyi célok eléréséhez; az egészséges életmód fontosságára, a népegészségügyi programokba ágyazottan pénzügyi eszközökkel is felhívjuk a figyelmet.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslat célja éppen ezért az, hogy az egészségügyre fordítható források bővüljenek. További fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerpiac kínálata az egészséges táplálkozás irányába változzon, illetve az élelmiszer-gazdaság szereplőit ilyen termékek előállítására ösztönözze. A kormány ezzel a céllal egyetért. Mindezt segíti, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, amely azon termékek forgalmazását terheli, amelyek fogyasztása bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordoz.

(17.30)

E tekintetben egészségkockázati tényezőt jelent a termékek jelentős cukor-, illetve sótartalma, továbbá bizonyos magas cukortartalmú termékek koffeintartalma; adóköteles terméknek minősülnek az előre csomagolt termékek, mint például az üdítőital, az energiaitalok, a cukrozott készítmények, a sós snack vagy az ételízesítők. A népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba, amennyiben az Országgyűlés elfogadja. A javaslat szerint a népegészségügyi termékadó a központi költségvetés bevételét képezi, a meghatározott termékkörre kivetett tételes adó esetén a becslések alapján számított költségvetési többletbevételként összesen mintegy 20 milliárd forint adódhat. A népegészségügyi termékadóból származó bevételek mellett az Új Széchenyi-terv is lehetővé teszi a közeljövőben számos népegészségügyi fejlesztés elindítását.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
104 190 2011.06.27. 2:01  187-190

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Önt hallgatva a szabad demokrata képviselők alakja rémlik fel. Ön már szinte úgy beszél, mint az önök liberális elődei, azaz állít valamit - például, hogy a kormány el akar űzni embereket az országból -, ami persze nem igaz, hiszen ön is jól tudja, hogy Gyurcsány Ferenc szólította fel a magyar fiatalokat, hogy menjenek külföldre. Úgy látom, önt nem érdekli az igazság, és így nyilvánvaló csúsztatásból vonja le a következtetéseit, csakhogy téves állításból csak tévedés következhet, képviselő asszony. Az ön állításával szemben az az igazság, hogy a nemzeti együttműködés kormánya a készülőben lévő új felsőoktatási törvénykoncepcióban azt fogalmazza meg, hogy az egyetemek kutatóbázisait erősíteni kell.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ön azt állítja, hogy a kutatók is a zárolások áldozataivá váltak; ezzel szemben az az igazság, hogy a Magyar Tudományos Akadémia idei költségvetésében az OTKA és a Lendület-program költségvetését egyáltalán nem érintették az elvonások, sőt az ön állításával ellentétben a Lendület-program költségvetése idén - kiterjesztve az egyetemekre is - 600 millió forinttal nőtt. Ön azt is állítja, hogy a Lendület-program csak néhányakat támogat sok pénzzel; ezzel szemben az az igazság, hogy a Lendület-program önálló kutatócsoport alapítására ad lehetőséget. A nyertesek nem csupán személyükben kapnak kiemelt támogatást, hanem maguk köré gyűjtik a téma legkiválóbbjait.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az szintén nem igaz, hogy én nyilvánosan kifejezett ígéretet tettem a tartalékképzés részletes tartalmáról; az ön állításával ellentétben én a következőt válaszoltam legutóbb: "a tartalékképzés részletes tartalmáról mostanáig nem született végleges kormánydöntés" - mondtam ezt akkor. Ez volt ön szerint a nyilvános ígéret?

Képviselő Asszony! Remélem, hogy sem ön, sem az LMP nem akar az SZDSZ útján járni; ha az SZDSZ útján jár, akkor nem lehet más a politika, mint az SZDSZ-é volt - ennek eredményével pedig mindannyian tisztában vagyunk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Moraj az LMP padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 162 2011.07.04. 2:06  159-166

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban többször kérdezett már ebben a témában, ezért engedje meg, hogy hadd tisztázzak valamit. Úgy látom, egyetértünk abban, hogy a magyar egészségügyben rendet kell csinálni, csak azt nem értem, képviselő úr, hogy pont ön veti ezt a mi szemünkre. Emlékszik-e arra, hogyan szavazott ön a szocialista reformokra? Remélem, nem felejtette el, ön akkor a fizetős egészségügyre szavazott, megszavazta 2006 decemberében a vizitdíjat, megszavazta ön a kórházi napidíjat is, és emlékeztetném képviselő urat, hogy 2007 elején ön végigasszisztálta a gyógyszertámogatások drasztikus csökkentését. A betegterhek akkor olyan jelentősen emelkedtek, mint azóta sohasem. Ugye, arra is emlékszik, hogy mi lett a szocialista reformok sorsa. Káosz, vagyonvesztés, kórházi bezárások és a közbizalom szétzilálása lett annak az eredménye, amit önök tettek.

Tisztelt Képviselő Úr! Az önök árreformjával ellentétben a nemzeti együttműködés kormányának legfontosabb célkitűzései közé tartozik a betegek minőségi és megfizethető gyógyszerellátásának fenntartása. Mindannyian tudjuk, hogy az elmúlt években drasztikusra nőtt államadósságunk csökkentése érdekében fontos intézkedésekre van szükség. A gyógyszer-támogatási rendszer átalakításának a kiadások csökkentése mellett legfőbb célja új, hatékony és átlátható rendszer létrehozása, és ennek eredményeként a rendszerben lévő belső tartalékok feltárása és felszabadítása.

Kiemelten fontos, hogy mindeközben a betegek megfelelő színvonalú ellátása továbbra is biztosított legyen. A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítására vonatkozó első lépések kialakításakor figyelembe vettük s figyelembevételre kerültek a rendszer jelenlegi alapvetései, hogy azok összességében minden szereplőt arányos és elviselhető mértékig terheljenek, és azonos minőségi szinten legyen fenntartható a betegek ellátása.

Ha megengedi, majd folytatom a válaszomat a következő egy percben. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 166 2011.07.04. 0:54  159-166

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Ahogy telik az idő, egyre több a szocialista ellenálló, úgy látom, a frakcióban. (Moraj és derültség az MSZP soraiban.)

Képviselő Úr! Nagyon szomorú, hogy nemcsak ön szavazta meg a fizetős egészségügyet és amit mondtam, hanem az egész kormánytöbbség megszavazta akkor. Hogyha önt ez megnyugtatja, akkor legyen, de azt hiszem, hogy nem érdemes ellenállóként küzdenie, hiszen valóban minden olyan alapkérdést, ami tönkretette a magyar egészségügyet, ön is támogatott itt a Gyurcsány-kormány idején.

De mondok valamit, amit csak ön mondott itt a Házban 2009 decemberében; ön azt mondta: "Úgy gondolom, hogy amikor elvárjuk a kormányzattól a felelősségteljes, hatékony kormányzást és az egészségügy működési feltételeinek biztosítását, kérhetjük - hangsúlyozom, ezt a szót alkalmazom, kérhetjük - az ellenzéktől a felelősségteljes ellenzéki magatartást."

Képviselő Úr! Legyen már hű a szavaihoz és viselkedjen így!

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 178 2011.07.04. 2:00  175-178

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tavalyi év végén hozta nyilvánosságra a digitális megújulás cselekvési tervét. Ez a 2010-14 közötti időszakra vonatkozóan tartalmazza az információs társadalom nyújtotta előnyök hasznosítási szándékát, hangsúlyozom: nem csak a kultúra területén.

A terv kiemelt célja a gazdasági versenyképesség és a fogyasztói jólét növelése mellett egy modern európai digitális nemzet megteremtése. Ezen belül kiemelt feladat a magyar nemzeti digitális archívum létrehozása. A Manda, mert ez a rövidítése, mind költségvetési, mind pedig szakmai szempontból leghatékonyabban a Magyar Nemzeti Filmarchívum feladatkörének kibővítésével oldható meg.

Az ön kérdésében is hivatkozott törvénymódosítások megteremtették a jogszabályi hátteret az új szervezeti struktúra kialakításához. A Manda alapító okirata elkészült, a Magyar Államkincstár által történő törzskönyvi bejegyzése folyamatban van. Az idén a filmarchívum működésére korábban megállapított mintegy 200 millió forinton felül 180 millió forint költségvetési támogatás áll rendelkezésre a működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtésére.

Hasonló nagyságrendű költségvetési támogatással számolunk az elkövetkező években a folyamatos működés és a legszükségesebb fejlesztések biztosítására. A magyar kultúrkincs digitalizálására ez az összeg természetesen nem elegendő, ezért számítunk különféle pályázati, elsősorban uniós forrásokra is. Ezek felkutatására és elnyerésére a Manda mellett működő magyar nemzeti digitális dokumentációs cluster közreműködésére építünk. A clustert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának kezdeményezésére a nemzeti gyűjtemények hozták létre, hogy közösen segítsék elő a Manda létrejöttét, és a munkánk során, ahogy ön is kérdezte, nem fogjuk elfelejteni Ózdot.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 182 2011.07.04. 1:39  179-182

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önt hallgatva a szabad demokraták legrosszabb pillanatai jutnak az eszembe. (Zaj, felzúdulás az LMP soraiból.) Kérem képviselő urat, hogy nyugodjon meg, próbáljon meg visszatérni a világvégét idéző vízióiból a valóságba. Amit ön állít, abból semmi sem igaz. Higgye el, akkor érünk célt, ha sikerül kialakítanunk az együttműködést.

Nézze meg, ön pontosan úgy beszél, mint az önök liberális elődei, ahogy ők beszéltek az elmúlt 8 évben - és mi lett ennek az eredménye? Semmi, nem vezetett sehová. Képviselő úr, a nemzeti együttműködés kormánya ezzel szemben 2011 januárjára elkészített egy intézkedési tervet. Az ebben szereplő feladatok kiegészítése, egyeztetése zajlik most, a közeljövőben válik véglegessé.

A nyár végén indul a hajléktalan emberek foglalkoztathatóságának növelését és foglalkoztatását elősegítő program. Szintén a közeljövőben indul az önálló lakhatás megteremtését támogató programunk. Ez folytatása annak a pályázatnak, amelynek során eddig közel ezer hajléktalan ember jutott lakhatási támogatáshoz. Fontos eleme ezen túl a pályázatnak a hajléktalan emberek számára lakhatást nyújtó intézmények átalakításának támogatása. Ez olyan kisebb beruházásokat jelent, amelyek révén páros elhelyezésre lehetőséget adó szobák kialakítása, a nagy hálótermek felszámolása, az intim szféra megteremtésére lehetőséget adó szobák kialakítása érhető el.

Tisztelt Képviselő Úr! Remélem, sikerült megnyugtatnom önt (Vágó Gábor nemet int.), hiszen ezen intézkedések révén tényleges és megfigyelhető változás érhető el a közterületen élők helyzetében, ha ők is úgy akarják.

Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 186 2011.07.04. 1:47  183-186

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szocialista kormány Oktatási és Kulturális Minisztériuma, ahogy ön is mondta, 2010-ben a pécsi konferencia- és koncertközpont egyéb működési célú támogatások és kiadások céljára a költségvetési törvényben 50 millió forintot határozatott meg. Ám miután Páva Zsolt lett a polgármester, a szocialistáknak nem volt fontos tovább az Európa kulturális fővárosa program, ezért ezt a költségvetési támogatást az akkori minisztérium a pécsi konferencia- és koncertközpont 2010-11-es kulturális programjainak támogatására használta fel, az európai uniós kulturális főváros 2010. évi programsorozathoz kapcsolódóan. A működési költségeket programfinanszírozásra használták.

Ennek megfelelően az OKM 2010. március 31-én szerződést kötött a 2010. évi programsorozatot bonyolító Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-vel. E támogatási szerződés 1. számú melléklete tartalmazta a támogatott programok listáját, amely programsor a művészeti tanács döntése alapján jött létre.

A fent leírtakból megállapítható, hogy az Országgyűlés által biztosított összeget a pécsi konferencia- és koncertközpont a Hungarofest Nonprofit Kft.-n keresztül zárolással csökkentett mértékben megkapta, és kulturális programokra fordította.

Szóval, ez úgy fordulhatott elő, hogy a szocialistáknak már nem volt fontos ez az egész ügy. De nekünk ez fontos, és éppen ezért fordulhatott az elő, hogy az idén az Új Széchenyi-tervben már szerepel a Kodály Központ működtetése, valóra váltása, amely - és remélem, hogy ezen tudunk közösen együtt dolgozni - segíteni fogja Pécset és a pécsi embereket, és ezt az ügyet is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
108 172 2011.07.11. 1:49  169-172

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nyilvánvalóan emlékszik rá, hogy márciusban tartottunk itt a Házban népesedéspolitikai vitanapot, és ezen a népesedési vitanapon elmondottak közül a Jobbik számos javaslata találkozik a kormány elképzeléseivel, sőt azok jelentős részben már meg is valósultak. Példának okáért mind az új alaptörvényben, mind a családok védelméről szóló, az őszi ülésszakban benyújtandó sarkalatos törvényben vagy az új médiatörvényben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a gyermekek védelme vagy a házasság és a család értékének a megjelenítése.

Az idei évben számos alkalommal sikerült kifejezésre juttatni a kormány családbarát szellemiségét, például a házasság világnapja, az EU-elnökség, a családok napja alkalmával, illetve a családbarát munkahelyek létrehozása vagy az abortuszok számának visszaszorítása érdekében tett intézkedésekkel.

Bízunk abban, hogy a kormány családbarát lépéseit látva - mint például a gyes folyósítási idejének a gyermek 3 éves koráig való visszaállítása vagy az adórendszerben megjelenő családi kedvezmény jelentős kibővítése, a kisgyermekes nők foglalkoztatási járulékkedvezménye, a gyed maximális összegének felemelése - mind több fiatal immár alkalmasnak véli majd az időt a gyermekvállalásra, sőt akár azok közül is sokan így döntenek, akik egyébként még vagy már nem tervezték a család bővítését. Az új kormány idén január 1-jétől életbe lépett családbarát intézkedéseinek hatása reményeink szerint az év vége felé már megmutatkozik, így a jelenlegi kedvezőtlen folyamatok mérsékelhetők és megállíthatók.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
108 176 2011.07.11. 1:58  173-176

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormányzati szervek, a jogszabály-előkészítésért elsődlegesen felelős miniszterek, illetőleg a minisztériumok szakértői 2011 elejétől folyamatosan dolgoznak az egészségkárosodott személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő intézkedések kidolgozásán. A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódó intézményrendszerről szóló koncepciót egy munkacsoport 2011 márciusától kezdődően folyamatosan tárgyalja. A kormány hamarosan döntést fog hozni a részletesen kidolgozott koncepcióról. A kormány e kérdést különösen fontosnak tartja.

Magyarországon az egészségkárosodással élők száma valóban 900 ezer fő körül mozog. Ebből rokkantsági nyugellátásban 2011-ben 338 ezer fő részesült. Közülük 220 ezerre tehető azok száma, akik a III. csoportos rokkantsági nyugellátásra jogosultak. Ez utóbbiak körében mintegy 120 ezer főre becsülhető a foglalkozási rehabilitációra javasolhatóak létszáma.

A rokkantsági nyugellátásban részesülők legfrissebb adatait életkor szerint áttekintve megállapítható, hogy az ellátottak döntő része 50-60 év közötti személy. Jelentősen kevesebb a 40-50 év közötti rokkantsági nyugdíjas. Az ennél is fiatalabbak száma mintegy 3 százaléka a rokkantsági nyugdíjas ellátotti létszámnak.

Egyetértek egyebekben a képviselő asszonnyal abban, hogy az államnak kell példát mutatnia a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának a kérdésében. Hiszem, hogy csak olyan társadalmak tudnak hosszú távon életben maradni, amelyek a gazdasági értékek mellett a humánumot és a szociális szempontokat is szem előtt tartják. Ez az értékrend az, amely a kormány által hamarosan tárgyalandó koncepciót is áthatja.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 88 2011.09.12. 3:55  85-91

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint azt már több alkalommal is elmondtuk, a kormány célja, hogy a meglévő igazságtalan és inaktivitásra ösztönző rendszert átalakítsa. A tervezett átalakítás nem az ellátások megszüntetését jelenti, hanem azokat igazságosabb, hatékonyabb, racionálisabb alapokra kívánjuk helyezni.

Elsődleges célunk, hogy mindenki aktív életet tudjon élni, mindenkinek lehetősége legyen a képességeinek és az adottságaiknak megfelelő munkát végezni. Ez egyezik a foglalkoztatásért felelős uniós biztos által is megerősített céllal: az Unió 2020 stratégiához igazodva 75 százalékra kell növelni a foglalkoztatottságot, ideértve a fogyatékos és egészségkárosodott emberek foglalkoztatottságát is. Ez összhangban van az uniós fogyatékosügyi stratégia 2010-2020 célkitűzéseivel is. Az OECD-országokban a rokkantsági ellátásban részesülők aránya a munkaképes korú népességen belül átlagosan 6 százalék, nálunk 12 százalék. Ezért a tervezett átalakítás a rehabilitálhatóság és a foglalkoztathatóság vizsgálata alapján az ismételt munkába állást kívánja ösztönözni. Természetesen azok sem maradnak ellátás nélkül, akik nem képesek munkavégzésre.

A foglalkozási rehabilitáció teljes átalakításának és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálati rendszerének módosítása jelenleg még folyamatban van. Az új szabályok várhatóan 2012. január 1-jétől lépnek hatályba. A minősítés rendszere változni fog, a megmaradt munkaképességet figyelembe véve új alapokra épül. Soros és rendkívüli felülvizsgálatokra is sor fog kerülni. Ez így igazságosabb, hiszen minden érintettet közel azonos időben érint. A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végzi. A minősítést követően a munkaképes személyeket egy új, ügyfélközpontú intézményrendszer közreműködésével, egyszerűen megszerezhető támogatások segítségével kívánjuk a munka világába visszavezetni.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítéséhez a következő eszközök állnak rendelkezésre. A nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedés elősegítését szolgálják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által biztosított támogatások, képzések és szolgáltatások. Közvetlen állami munkahelyteremtésre a közfoglalkoztatás továbbfejlesztése és bővítése keretében van lehetőség, ahol a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű munkavállalók átmeneti foglalkoztatása valósulhat meg. A TÁMOP 1.1.1 intézkedése keretében olyan támogatások és szolgáltatások érhetőek el, amelyek hozzájárulnak a résztvevők rehabilitációjához, munkaerő-piaci esélyeinek javításához és személyes fejlődéséhez. A rehabilitációs hozzájárulás jelenlegi rendszere a 20 fő feletti munkáltatóknál a pénzbeli befizetés helyett a tényleges foglalkoztatást ösztönzi, ami az érintett munkavállalók iránti piaci kereslet fenntartását szolgálja. Az alapelv az, hogy nincsenek fogyatékos specifikus munkakörök, hanem mindenki számára alkalmas munkakörülményeket szükséges kialakítani. Természetesen mindazok, akiknek a rehabilitációja a szakorvosi vizsgálatok alapján nem javasolható, akik nem képesek munkát végezni, továbbra is ellátásban fognak részesülni.

Végezetül, hadd nyugtassam meg még a képviselő urat egy dologban: a szakmai szervezetekkel az előkészítő munka során folyamatosan konzultáltunk, amelyet a koncepció elfogadása után tovább folytatunk.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 94 2011.09.12. 4:03  91-97

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kertész Ákos cikke elfogadhatatlan. Minden olyan határt átlépett, amit Európa kijelölt önmaga számára. Európa ilyet nem mond, nem ír le, sőt nem is gondol. Kertész Ákos cikke védhetetlen. Nagyot hibázik, aki védelmébe veszi. Nem is nagyon akad olyan magyar, aki erre hajlandó.

A kivételt talán csak a szocialisták nevében megszólaló Szanyi Tibor jelenti, aki szerint a szocialisták maximálisan szolidárisak Kertész Ákossal. Vajon mit jelenthet ebben az esetben a szolidaritás? Azt, hogy a szocialisták egyetértenek Kertész Ákossal? Azaz a szocialisták igazolnak bármilyen gyalázatos hazugságot, ha olyan ember írja, akit ők terjesztettek fel Kossuth-díjra. A szocialistákat az sem zavarja, hogy a kollektív bűnösség alkalmazása a polgári demokráciákban megengedhetetlen. Egyetlen etnikai vagy társadalmi csoport, közösség egyetemleges felelősségre vonása sem megengedett. A Magyar Szocialista Pártnak legalább ebben az egy esetben nem Kertész Ákossal, hanem a magyarsággal kellene szolidárisnak lennie. (Közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiból. - Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azzal kezdi az interpellációját, hogy sok botránya volt ennek a nyárnak. Ebben is igaza van, önök, jobbikos képviselők nemcsak szeretik, de gerjesztik is a botrányokat. Ahol önök megjelennek, ott általában történik is valami botrányos. Véleményem szerint ön ezzel a felszólalásával sem a megoldást keresi, pedig jobb lenne, ha a Jobbik a szélsőséges megnyilvánulások helyett a megoldást keresné. (Több jobbikos képviselő közbeszól: Szégyelld magad!)

Tisztelt Képviselő Úr! Hadd szóljak néhány szót a kérdésével kapcsolatos eljárásrendről! A Kossuth-díj adományozásának rendjéről szóló kormányrendelet 14. §-a szerint a Kossuth-díj megvonása során alkalmazandó eljárásra az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. A javaslattételre többen jogosultak; hogy csak néhányat említsek, az országos köztestületek, a Kossuth-díjjal korábban kitüntetettek, a tudományos és művészeti élet területén működő országos szervezetek elnökségei, valamint az országos érdek-képviseleti szervek. A visszavonást a javaslattételre jogosultaknál írásos előterjesztés formájában bárki kezdeményezheti.

Tisztelt Képviselő Úr! Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni. Nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, amelyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük. Bibó István gondolatait idézve kijelenthetem itt, a Magyar Országgyűlésben, hogy Magyarország demokratikus állam. Mi nem félünk. Az ország polgárai becsületes, megfeszített munkájukkal bizonyítják, hogy értékteremtő nemzet a magyar. Nem másra mutogatva, nem a dagonyában ülve, hanem önnön erőnkből küzdünk a szocialista kormányok elhibázott intézkedései okozta nehézségekkel.

Minden jóérzésű magyar ember önérzetét és hazafiságát bántja Kertész Ákos írása. (Novák Előd többször közbeszól.) Kertész Ákos 2006 őszén nem vádaskodott, amikor Gyurcsány Ferenc beismerte, hazudtak reggel, éjjel, este. Még 2008-ban sem nyilvánította bűnösnek az összmagyarságot, hanem átvette a Kossuth-díjat. Elgondolkodtató ez.

Tisztelt Képviselő Úr! A kormány feladata, hogy megteremtse a nemzeti együttműködés alapjait. Mi ezen dolgozunk. Visszautasítunk minden rágalmat, amit Magyarországra vagy a magyar népre mond bárki. Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie. Amennyiben nem kér bocsánatot, a magyar kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra.

Kérem válaszom elfogadását. (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 208 2011.09.12. 2:00  205-208

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon örülök, hogy ön most már aggódik a kórházak anyagi helyzetéért, csak azon csodálkozom, hogy a Gyurcsány-kormány idején nem aggódott, amikor óvatos számítások szerint is 250 milliárd forintot vontak ki önök az egészségügyből, az egészségügyi közkiadásokat pedig drasztikusan, a nemzeti össztermékünk 5,5 százalékáról 4,3 százalékra csökkentették. Az önök szocialista kormányzásának szomorú következményeit nyögjük még ma is. Abban megvan az ön felelőssége is, tisztelt képviselő úr, hogy olyan súlyos és szomorú örökséget hagytak ránk, amelynek eredményeként az egészségügy a fenntarthatóság szélére sodródott, és az ágazat soha nem látott válsághelyzetbe került.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön még kormánypárti képviselőként a fizetős egészségügyre szavazott. Ugye, emlékszik? Megszavazta 2006 decemberében a vizitdíjat, megszavazta a kórházi napidíjat is. Emlékeztetném arra is a képviselő urat, hogy 2007 elején végigasszisztálta a gyógyszertámogatások drasztikus csökkentését. A betegterhek akkor olyan jelentősen emelkedtek, mint azóta sohasem.

Ezzel szemben a nemzeti együttműködés kormánya az elmúlt év végén több mint 30 milliárd forint többletforrást biztosított kórházainknak, és ezután is azon leszünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítsük a fekvőbeteg-intézményeinket.

Ön a kérdésében - persze nem azt olvasta fel, amit leírt - a kriminalitás határát súrolónak nevezi az államtitkárság állásfoglalását, amelynek alapján nem lehetséges a részletes adatközlés az egyes kórházak adósságáról. De a képviselő úr is tudja, a 2005. január 1. és 2009. december 31. közötti időszakra vonatkozó adatokat részletesen megkapta, ezeket látnia kell, és emlékeztetném a képviselő urat arra is, hogy a kórházak adósságállományáról a tárcánk közleményben már beszámolt.

Kérem tisztelettel, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 221 2011.09.12. 0:55  220-224

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hazánk egyéb szociális biztonsági egyezményeihez hasonlóan a magyar-mongol egyezmény szabályozásának tárgya a magyar és a mongol öregségi, rokkantsági, valamint halál esetén járó nyugellátásokra vonatkozó szerzett jogok biztosítása, a nyugdíjbiztosítás területén felmerülő kétoldalú koordinációs kérdések szabályozása, valamint a másik országban foglalkoztatottak, különösen az ideiglenes jelleggel tartózkodó kiküldöttek jogállásának rendezése. Az egyezmény részét képezik a hatóságok közötti együttműködés és a biztosítottak jogainak és kötelezettségeinek végrehajtására szolgáló szabályok is. Az egyezmény részletes adatvédelmi szabályozást is tartalmaz, mivel a személyes adatok nemzetközi szintű felhasználása során a hazai szabályozással azonos szinten szükséges garantálni az érintett személyek személyes adatainak védelmét.

Tisztelt Ház! Kérem, hogy az elmondottak alapján támogassák a törvényjavaslat elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 225 2011.09.12. 1:22  224-228

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar-ausztrál szociális biztonsági egyezmény megkötésének elsődleges célja az egyenlő bánásmód alapelvén nyugodva az állampolgárok biztosítási jogviszonyának rendezése, a szolgálati idők beszámítása lehetőségének megteremtése azokban az esetekben, amikor a személyek mindkét országban szereznek jogosultsági időt, azonban ez az önálló nyugellátásuk biztosítását nem teszi lehetővé valamelyik szerződő fél rendszerében.

Az egyezmény biztosítja a magyar öregségi, rokkantsági, valamint halál esetén járó nyugellátásokra, valamint az ausztrál állami öregségi nyugellátásra jogosultságot szerzett személyek részére a két ország rendszerében szerzett jogaik megőrzését a másik országba való áttelepülés esetére is.

A magyar-ausztrál szociális biztonsági egyezmény megkötésének különös lehetőségét adja, hogy ezáltal lehetővé válik az Ausztráliában élő nagy számú, a hivatalos ausztrál népszámlálási adatok szerint 67 500 magyar számára a két országban szerzett szolgálati idők beszámítása. Ez vonatkozik az Ausztráliából hazatelepültekre is. Az egyezmény részletesen rendelkezik az információcsere és kölcsönös segítségnyújtás, illetve az adatvédelem kérdéseiről is.

Kérem, hogy az elmondottak alapján támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 372 2011.09.12. 0:58  367-372

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha megengedik, csak röviden. Az általános vitára utalnék. Ott többször is elhangzott, hogy egy nemzet számára fontos az identitás, és ezért szükséges őrizni, megbecsülni emlékeinket, történelmünk kiemelkedő és tragikus pillanatait. Ezzel a gondolattal egyetértek, és úgy vélem, hogy a felszólaló képviselők sem vitatták sem korábban, sem most ennek a fontosságát.

Összesen hét módosító indítvány érkezett, itt néhányról hallottunk. Azt hiszem, a végső szót még nem mondtuk ki egyikben sem, Mile képviselő úr, majd a kormány támogatott sorát látva láthatjuk az eredményeket. Bízom benne, hogy azok a módosítások is, amelyeket befogadtunk, amelyeket önök megfogalmaztak, mind-mind javítják ezt a törvényt. Kérem, hogy majd amikor a végszavazásra kerül sor, akkor a törvény elfogadásával is jelezzék ezt.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
109 382 2011.09.12. 1:00  373-382

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előző törvény kapcsán is sokat beszéltünk nemzeti identitásunk, emlékeink megőrzésének fontosságáról, most is hasonló kicsit a téma. Nemzeti kulturális örökségünk tartóoszlopa, nemzeti identitásunk meghatározó tényezője, a magyar nemzet elsődleges összetartó ereje, legfőbb szellemi, kulturális öröksége az anyanyelvünk, erről beszéltünk, folyt a vita most is, illetve a polémia. Fontos tehát megőrizni, óvni és ápolni, ezért szeretném megköszönni önöknek, hogy az erről szóló határozati javaslatot nagy odafigyeléssel és gondossággal próbálták jobbá tenni.

A tervezethez nyolc módosító indítvány érkezett, melyek közül a kormány többet támogathatónak tart majd, amikor eljön az ideje, nyilván ez kiderül az önök számára is. Tisztelettel kérem, hogy önök is járuljanak majd hozzá a támogató szavazatukkal a határozati javaslat megszületéséhez.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
113 170 2011.09.26. 2:11  167-170

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő asszony, ön megint nem mondott igazat, de sokszor így tett már ebben a Házban - én már nem is csodálkozom. Nem azért nem mondott igazat, mert nem sorolta fel, hogy önök azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés és 13-szor emelték a gáz árát, hanem itt a konkrét esetben leginkább azért nem mondott igazat, mert azt a támogatási rendszert, a gáz- és távhő-támogatási rendszert, amely működött korábban, éppen önök szüntették meg (Ékes József: Így van!), hisz csak 2010. június 30-áig tervezték.

(16.30)

A megszűnésért, a megszüntetésért, egyébként ha lett volna ilyen, önök a hibásak. Ha igazat mondott volna, akkor viszont elmondta volna az önhöz forduló állampolgárnak azt, hogy 2011. szeptember 1-jétől egy új rendszer van, mert már lakásfenntartási támogatás jár, hiszen az önök által 2010. június 30-án megszüntetett rendszer után ki kellett dolgoznunk egy új rendszert. Ráadásul a korábbi, június 30-án megszűnő támogatási rendszer esetén a nemzeti együttműködés kormánya a rászoruló háztartások érdekeit szem előtt tartva ezt a megszűnési határidőt többször meghosszabbította, míg kidolgoztuk az új rendszert most szeptember 1-jétől.

A 2011. szeptember 1-jén hatályba lépett átalakítás fő célja az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartási támogatás új rendszerébe. Ennek érdekében jelentősen, 42 750 forintról 71 250 forintra megemeltük azt a jövedelmi határt, ameddig a támogatás igénybe vehető. Az új rendszerben támogatásban részesülhetnek azok az új igénylők is, akik egyéb fűtési nemeket, mint például fát, olajat, villanyt használnak. Szóval, a rendszer bővült, képviselő asszony, kérem, ne állítson valótlanságot.

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
113 178 2011.09.26. 1:53  175-179

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kulturális kormányzat nem kívánt beleszólni, és nem avatkozott be a Márai-kollégium munkájába. A benevezett közel 4000 cím között bizonyára akadna további legalább 500 cím, amelynek helye lenne a Márai-programban. A Márai-program céljai közt nem szerepel, hogy bármelyik írónak vagy életműnek elismerést szerezzen. Az a célja a programnak, hogy olyan könyveket juttasson el a könyvtárakba, amelyek onnan nagy valószínűséggel hiányoznak, és amelyek értéket képviselnek.

Képviselő úr, egyetértünk abban, hogy Wass Albert művei értékesek, egyébként Wass Albert életművét széles tömegek olvassák, kedvelik, szavalják. Azt gondolom, hogy egy kormány egy írói életművet nem vihet sikerre az olvasók ellenében, és ebben az esetben nincs is erre szükség. A Wass Albertet kedvelő közönség megtalálhatja az író műveit a könyvtárakban, a könyvtárakban is, hiszen közkedveltségére való tekintettel egy okos könyvtáros nyilván már beszerezte ezeket a műveket. Ahol nem, ott segíthet a későbbiekben a Márai-program, én is úgy gondolom, érdemes lesz erre figyelni, és a Márai-program újragondolásakor, mert vélhetően erre is szükség lesz, odafigyelni több olyan elemre, amire eddig nem jutott elég figyelmünk.

(16.40)

Tisztelt Képviselő Úr! Ön és a Jobbik Wass Albert írói munkásságát politikai célokra - vagy politikai célokra is - akarja használni. Nincs rá szükség, képviselő úr. Wass Albert mára már egy olyan művész, aki körül kultusz alakult ki mind Erdélyben, mind Magyarországon. Alakját legendák övezik, és többen az emigráció írófejedelmeként emlegetik. És ez így helyes.

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 80 2011.10.03. 2:11  75-84

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hiller Miniszter Úr! Mindig öröm önt hallani, hogy mennyire felkészült. Azt gondolom, ez így is van. Azt is öröm látni, hogy milyen elkötelezett felsőoktatási szakmai kérdésekben.

(15.10)

Persze, ezt az elkötelezettséget az utóbbi nyolc évben, amikor kormányoztak, szívesebben láttuk volna. Éppen az ön minisztersége idején is alakult ki egy olyan finanszírozhatatlan, a munkaerőpiacon sokszor használhatatlan végzettségeket adó felsőoktatási rendszer, amit most át kell alakítanunk. Amiről ön beszél, az ennek az átalakításnak egy része, amikor a költségtérítésről és az önköltségről beszél.

De beszélt arról is, hogy mi a célunk, és azt kérdezi tőlünk, hogy mit szeretnénk. Miniszter úr, ön nagyon jól tudja - korábban is kérdezett erről bennünket -, hogy elfogadtunk egy olyan koncepciót, amely a felsőoktatási törvényről szól, és ebben egészen pontosan lefektettük, hogy mi a célunk. Szeretnék ebből néhány dolgot idézni, mert nagyon remélem, hogy legalább az abban foglaltakkal egyetértünk. Ebben a koncepcióban mi az európai felsőoktatás fejlődési irányainak figyelembevételével újraértékelendőnek és újraszabályozandónak tekintjük a felsőoktatás alapelveit, az állam szerepvállalásának mértékét - ezt ecsetelte az előbb, s amit mondott, abból az igaz, hogy én debreceni vagyok, de nem tudom, hogy a többi igaz-e -, illetve ebben a felsőoktatás kereteit is szabályozni fogjuk. Szerintünk az állam a teljes magyar felsőoktatást jogi szabályozással kell hogy irányítsa, és kell, hogy a minőséget ellenőrizzük, és garantáljuk is azt. Ehhez a nemzetstratégiai szempontból fontos képzéseket az állam finanszírozott helyekkel és ösztöndíjakkal fogja támogatni, miniszter úr. Azt gondolom, hogy a hangsúly ezen is van.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 84 2011.10.03. 1:29  75-84

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő úr, önök jól szórakoznak azon, ami pedig egy fontos dolog. Tudja, képviselő úr, költségtérítéses képzés és önköltséges képzés eddig is volt. Hogy mi mibe kerül, az persze kérdés, és az is kérdés, hogy az ország teherbíró képessége mit visel el, mit tudunk biztosítani a felsőoktatási rendszer átalakításakor. Képviselő úr, tudja, az a probléma, hogy önök az elmúlt nyolc évben rengeteg pénzt elköltöttek már előre, több mint 100 milliárd forintot költöttek PPP-beruházásokra. Ez mind hiányzik most a felsőoktatásból. Az idén a költségvetés tervezésekor azzal szembesülünk, hogy 2012-re több mint 20 milliárd forintot törlesztésként be kell állítanunk az oktatási, kulturális és egyéb célú, önök által elköltött PPP-programokra. Ez mind hiányzik a felsőoktatásból, képviselő úr.

De kidolgozunk egy olyan ösztöndíjrendszert, amely pont azoknak fog segíteni, akik ezekben az új képzésekben önköltséges képzésbe szorulnak, mert nem veszik fel őket normál képzésbe, és ezzel az ösztöndíjrendszerrel biztosítani tudják - ha akarják -, hogy tanulhassanak. Ezt a rendszert ki fogjuk dolgozni. Kérem kísérje majd figyelemmel, és amikor elkészül, vegye ezt figyelembe, és dicsérje majd meg, mert ez egy jó rendszer lesz. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 152 2011.10.03. 2:11  149-152

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy az ön, úgy a kormány számára is kiemelten fontos kérdés a magyar fiatalok boldogulásának elősegítése. Fontos, hogy a jövő reménységét hordozó fiatal nemzedék megtalálja élete értelmét itthon, hogy ne kelljen elhagyniuk az országot ahhoz, hogy terveiket, céljaikat megvalósíthassák. Ennek érdekében több lépést is tettünk már.

A kormány 2011-től bevezetett családi típusú adózási rendszere éppen a gyermeket vállaló - ahogy a példában is szerepelt - és emellett dolgozó adófizető állampolgároknak kedvez. Eszerint a három gyermeket nevelő családok esetében 99 ezer forinttal marad havonta több a zsebükben, az egy gyermeket nevelők is 10 ezer forinttal járnak jobban. Az európai tagállamok közül talán Franciaországot és a skandináv országokat leszámítva sehol sem működik ilyen családtámogatási rendszer, mint Magyarországon.

A családok segítése mellett a kormány lépéseket tett a gazdaság rendbetétele érdekében is. Ennek első eredménye, hogy bővült a foglalkoztatás az elmúlt egy év alatt, csökkentettük az államadósságot, és javult Magyarország versenyképessége. Az egész kelet-közép-európai régióban egyetlen ország van, amelynek javult a versenyképessége, mégpedig négy hellyel, ez Magyarország.

A fiatalok foglalkoztatási helyzetével kapcsolatban pedig azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a 2010. évi adatok szerint Európában számos országban magasabb a fiatalok munkanélkülisége, mint hazánkban. A fiatal munkanélküliek aránya öt országban - Írországban, Olaszországban, Észtországban, Görögországban és Szlovákiában - meghaladja a 30 százalékot, Spanyolországban pedig a 40 százalékot. Ez nem öröm, csak egy összehasonlító lehetőség.

A konkrét példával kapcsolatban elmondható, hogy a kormány már több intézkedést is hozott a devizahitellel rendelkezők helyzetének javítása érdekében. Bevezettük az árfolyamgát intézményét, lehetővé tettük a devizahitelek egyösszegű visszafizetését, a végtörlesztést, valamint a kormány elfogadta a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvénytervezetet is. Ez utóbbi lehetőséggel a szociálisan rászoruló családokat kívánjuk segíteni.

Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 160 2011.10.03. 1:59  157-160

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértve önnel, nekem is meggyőződésem, hogy az építészet a kultúra egyik különösen jelentős, az életminőséget befolyásoló, a nemzeti karaktert megjelenítő és az országképet tartósan meghatározó eleme.

A korábbi rendszerektől örökölt nívótlan, bürokratikus építésügy helyett nyugati színvonalú és nemzeti gyökerű építészet megteremtése a célunk. Hosszú távú gondolkodásra, a múlt, a jelen és a jövő értékeinek egységes egészként kezelésére van szükség, hiszen ez a szakma évszázadokra szóló jeleket hagy, legyenek azok jók vagy rosszak. Az építészeti kérdések kisebb bürokráciát, egységes szakmai irányítást igényelnek. Az igazi nemzeti építészpolitika nemzeti jövőképünk része. Sajnos, a háború óta nem volt építészeti jövőképünk, ezért hosszú távú, közmegegyezéses, a pótolhatatlan értékeket szaporító, az igazi tehetségeket a köz érdekében támogató, hosszú távú stratégia kell. Elő kell segítenünk a közízlés, a vizuális kultúra általános szintjének emelését. A felsőoktatás feladata, hogy felelős, elhivatott építészek kapjanak diplomát. Rájuk, a Művészeti Akadémiára, a Mesteriskolára, a Vándoriskolára, az Építőművészek Szövetségére, a kamarákra kell építeni. Be kell látnunk végre, hogy egy országunk, egy épített környezetünk van, és azt közösen kell kezelnünk.

Éppen most gyászolja az építész szakma és a nemzet Makovecz Imrét, az iskolateremtő építészmestert. Úgy véljük, a mester és tanítványai alkotásai, építészeti értékei követendő példaként állnak előttünk. Ennek szellemében nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter úr Nagy Ervin alternatív Kossuth-díjas organikus építészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját, Makovecz-tanítványt országos főépítésznek. Úgy gondolom, ez is jelzi a kormány figyelmét és elkötelezettségét.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
117 55 2011.10.10. 3:58  52-58

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Messzemenően egyetértek a képviselő úr felvetésével, miszerint a pedagógusok fizetése hivatásuk fontosságához mérten alacsony, és ezen változtatni kell. A nemzeti köznevelés ügye elválaszthatatlan kötelékkel fonódik össze nemzetünk sikerességének sorskérdésével. A közösségi nevelés sikere érdekében vissza kell állítani a pedagógusok tekintélyét és a pedagógusi pálya társadalmi rangját. A közösségi nevelés nemzeti közérdek, nem szolgáltatás.

Az állam kötelességévé kell tenni a köznevelési rendszer fenntartását. A kormány már elfogadta a nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepcióját. A társadalmi konzultáció keretében érkezett hozzászólások nagy része kifejezetten támogató hangvételű, ami nem jelenti azt, hogy az érintettek ezekben nem tettek javaslatokat, sőt, megfogalmaztak kifogásokat is. Ugyanakkor sokak készek arra, hogy munkájukat szigorúbb, teherbíró képességükhöz igazodó feltételek között, komolyabb tervezés és ellenőrzés mellett végezzék.

Mindehhez természetesen az állam kötelessége megfelelő társadalmi presztízsnövekedést és anyagi megbecsülést biztosítani. Ezt vázolja fel a jövőt illetően a pedagógus-életpályamodell. E mellett az igény mellett másik súlyos feladatunk az államadósság csökkentése.

(14.40)

Az elmúlt időszak nemzetközi gazdasági fejleményei azt bizonyítják, hogy az Európai Unió még éveken keresztül egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági problémákkal küzdő övezet lesz, Magyarországnak ebben a nemzetközi gazdasági környezetben kell sikeresnek lennie. Az elhúzódó válságot alapvetően az okozza, hogy az országok jelentős része nem tudja megállítani államadósságának növekedését.

Magyarország ezzel szemben 2011-ben elkezdte csökkenteni államadósságát, és a közeljövőben is tesz ebben az irányban lépéseket. Az euróválság magyarországi hatásainak kivédése érdekében tartja Magyarország a költségvetés hiányát stabilan tartósan 3 százalék alatt. Az államadósság újratermelődéséért felelős költségvetési hiányt olyan intézkedésekkel kívánjuk letörni, amelyek egyben a gazdaság legfontosabb szerkezeti problémáit is orvosolják. Az államháztartás hiányának fenntartható szerkezetben megvalósuló csökkentését célozzák az intézkedéseink, amelyek elengedhetetlenek az államadósság tartós mérséklődéséhez.

A 2012. évi költségvetési kiadási előirányzatok már számos új elemet tartalmaznak, de a kialakult helyzetben az egyenlegjavulás további takarékos költségvetési tervezést igényel. 2012-ben elindul a közoktatás rendszerszintű átalakítása, egyidejűleg az önkormányzatok átszervezése, eközben fokozott figyelmet fordítunk a nevelési rendszer biztonságos működésére. Ezért a 2012. évi költségvetési törvény tervezete szerint nem csökken - nem csökken - a támogatása a települési önkormányzatok normatív hozzájárulásának, a határon túli magyar felsőoktatási intézményeknek, és nő a támogatása - nő a támogatása - a közoktatási célú humán szolgáltatásoknak, 91,5 milliárdról közel 108 milliárd forintra. Több jut a felsőoktatás speciális feladataira, több jut a nemzeti tehetségprogramra is, hisz kicsivel több mint 1 milliárd forint helyett 1 milliárd 318 millió forint jut erre a célra, és több jut a határon túli oktatási feladatokra is.

Tisztelt Képviselő Úr! A pedagógus-életpályamodell bevezetését kiemelt ügyként kezeljük, ám a köznevelés új, állami irányítással működő szervezeti rendszerének kialakítását követően, javuló nemzetgazdasági helyzetben garantálható csak, hogy a pedagógusok bére jelentősen emelkedjen. Kérem, fogadja el válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
117 177 2011.10.10. 1:59  174-177

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A világ legtöbb országának diákjai évente több tudományterületen mérik össze a tudásukat; a diákolimpiák eredményei nagymértékben függnek a tehetséggondozás programjaitól, az elkötelezett és felkészült pedagógusoktól.

Hazánk e területen komoly eredményekkel és hagyományokkal rendelkezik. A minisztérium minden évben támogatja a felkészítő szakmai táborok megvalósulását, a magyar diákolimpikonok és felkészítő tanáraik kiutazásának fedezetét. Teszi mindezt annak érdekében, hogy a magyar diáktehetségek is kellőképp bizonyíthassák a nemzetünkben rejlő kiváló lehetőségeket.

2011-ben a 9. európai uniós természettudományos diákolimpián Csehországban a hazánkat képviselő mindkét csapat aranyérmet kapott. A 43. nemzetközi kémiai diákolimpián Törökországban a magyar csapat idén is kimagasló eredményt ért el: 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel a kilencedik helyen végzett. Az európai uniós tagországok közül Magyarország szerepelt itt a legjobban. A 42. nemzetközi fizikai diákolimpián Thaiföldön a magyar csapat 3 tanulója ezüstérmet, 2 bronzérmet szerzett. Az 52. nemzetközi matematikai diákolimián Hollandiában 101 ország 564 diákja indult. Az országok nem hivatalos pontversenyében Magyarország a 25. helyen végzett, és 2 tanulónk ezüst-, 3 bronzérmet szerzett. A 10. National Geographic világbajnokságon az Egyesült Államokban hazánkat háromfős csapat képviselte. A magyar csapat a szoros mezőnyben a 11. helyezést érte el.

Tisztelt Képviselő Úr! Mint az eredményekből is jól látható, nemzetünk büszke lehet diákjaira, az őket felkészítő tehetséges, nagy tudású pedagógusokra; áldozatos munkájukkal mindannyian a nemzet hírét, a magyar iskola elismertségét növelik, ezzel is hozzájárulva Magyarország versenyképességének növeléséhez. Erről a helyről is köszönjük ezeket a szép eredményeket minden érintettnek.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
117 230 2011.10.10. 0:03  229-231

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: A kormány a javaslatot támogatja. Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 40 2011.10.17. 4:11  37-43

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön téved, amikor azt állítja, hogy a kormány nem támogatja a hazai vállalkozásokat. A kormány már a hivatalba lépését követő első intézkedéseivel bizonyította, hogy kiemelten támogatja a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokat. Képviselő úr, a kormány a kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcs alkalmazásának körét 50 millió forint pozitív adóalapról 500 millió forintra emelte. Így az érintett kör társaságiadó-terhelése 19 százalékról 10-re csökkent. Az intézkedés mintegy 260 ezer társas vállalkozást, a társas vállalkozások 73 százalékát és közel 155 ezer nyereséget kimutató egyéni vállalkozót, az egyéni vállalkozók 59 százalékát érintette pozitívan. A becslések szerint ez 2010-ben 70 milliárd forinttal csökkentette a magyar vállalkozások terheit.

A kormány kiterjesztette a Széchenyi-kártyaprogramot is. A hitelek teljes összegének a kormány kamat- és garanciadíj-támogatást biztosít. 2011. januárban a kormány döntött az új Széchenyi-terv elindításáról. Az új Széchenyi-terv több mint 500 milliárd forintnyi forrást tartalmaz a vállalkozások támogatására. A vállalkozásfejlesztési program idén februártól 18 pályázat keretében 200 milliárd forint forrást nyitott meg a hazai vállalkozások előtt. A kormány döntött a vállalkozói adminisztrációs terhek csökkentéséről is. A 2011. április 20-ai döntés eredményeként 105 milliárddal csökkennek a vállalkozásokat sújtó terhek, és egy második, jelentősebb lépésre is készülünk e tekintetben.

Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország csak akkor lehet sikeres egy gyorsan változó, modern világban, ha mi is a termelőkapitalizmusra koncentrálunk, és a világban zajló folyamatokat a magunk javára fordítjuk. A termelőkapitalizmus középpontjában pedig a munka áll. Ezért kérem, ne felejtse el, hogy a teljes ipari termelés 67,4 százalékát, illetve az ipari export 82,1 százalékát adták a 49 fő feletti létszámú, külföldi érdekeltségű vállalkozások, miközben 609 ezer főt foglalkoztattak.

Kérem, ne felejtse el azt sem, hogy a multinacionális nagyvállalatok által igénybe vett társaságiadó-kedvezmények összege alacsonyabb, mint az általuk befizetett társasági adó. Tisztelt Képviselő Úr! 2010 júniusa óta 30 cég mintegy 2,5 milliárd euró nagyságrendben ruház be Magyarországon, és 8 ezer új munkahelyet hoznak létre közvetlenül. Ezen túlmenően közvetve 15-20 ezres nagyságrendben jöhetnek létre új munkahelyek hazánkban. Közöttük vannak természetesen az Audi és a General Motors ismert nagyberuházásai is. Velük beszállítói együttműködési megállapodást is aláírtunk, hogy minél több magyar beszállítónak teremtsenek munkalehetőséget.

Tisztelt Képviselő Úr! Az elvándorlás évek óta tartó folyamat. Tárcánk kiemelten fontosnak tartja az elvándorlás csökkentését a fiatal diplomások esetében is. Az új felsőoktatási törvény megpróbálja egy szerződéses szabályozás kereteit lehetővé tenni, amely az állam által a tanulásra fordított költség visszafizetését helyezi kilátásba hosszabb vagy végleges külföldi tartózkodás esetén.

Az egészségügyi ágazat eddig számtalan intézkedést hozott az elvándorlás csökkentése érdekében. Ezek közül csak egyet emelnék ki: a szocialista kormány a rezidenseket röghöz kötötte, ennek eredményeként csak körülbelül 400-an vállalták a rezidensképzésbe való belépést. Mi eltöröltük ezt az intézkedést. A szakorvosképzésbe történő belépést folyamatossá tettük. Elindítottuk az ösztöndíjrendszerű rezidenstámogatási programot. Megtérítjük a képzés dologi költségeit számukra.

A megtett intézkedések eredményeként megindult a korábbi negatív tendencia megállítása. Az előző kormányzat által bevezetett intézkedések eredményeként, ahogy mondtam, a szakorvosképzésbe mindössze 400-an léptek be. Az idei évben, a jelenlegi adatok alapján is jól látszik már, hogy ennél (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) biztosan többen kezdik meg a szakképzésüket, hiszen 500-an jelentkeztek már erre a dologra. Tehát a folyamat változni látszik.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 117-119 2011.10.17. 2:26  113-123

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! (Az államtitkár mikrofonja nem működik. - Közbeszólások: Cenzúra! - Derültség.)

ELNÖK: Kérném a technikai problémát orvosolni. (Az államtitkár elé kézi mikrofont tesznek.) Igen. Öné a szó.

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, hogy nem rendesen kérdezett engem, hanem próbálta már a válaszaimat sorba venni, a), b), c), d) és egyéb változatban. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Nem szokása.) Tudja, képviselő asszony, én a saját válaszomat mondom el, nem azt, amit ön vizionál.

És egyúttal szeretném emlékeztetni egy dologra, képviselő asszony. Például arra, hogy 2002 májusában a Nemzeti Színház élére... - a Nemzeti Színház ugye az a színház, amelynek fenntartója a kormány; ön most egy olyan színházról kérdez, aminek a fenntartója egy önkormányzat, még ha a Fővárosi Önkormányzat is. Szóval akkor pályázat nélkül neveztek ki egy nagy tekintélyű színházi szakembert, ön pedig előtte megígérte, éppen ön, mint az MSZP akkori alelnöke, hogy pályázat lesz. Hát nem lett pályázat. Persze, kapkodtak, és azt a nagy tekintélyű színházi szakembert még jól meg is hurcolták. Ilyenek voltak önök.

De önöknél, Szegeden, 2003-ban, mert a szocialisták vezették akkor a várost, volt egy színházigazgatói kinevezés. Kineveztek egy tudottan liberális kötődésű színházi kollégát, aki még az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje is volt. Akkor sem kiabált a képviselő asszony itt, pedig őt úgy nevezték ki akkor az önkormányzati színház vezetőjének, hogy nem őt terjesztette föl a szakmai bizottság első helyen.

Képviselő Asszony! Akkor kellett volna kiabálni. De egy pillanat! Én sem emeltem föl akkor a szavam, mert tudom azt, hogy a parlamentben mi a dolgunk. Az egy önkormányzati ügy volt. És egyébként azt is tudom, és önnek is tudnia kell, hogy olyan az eljárásrend, hogy van egy szakmai bizottság, az tesz javaslatot, de a fenntartó nem köteles azt figyelembe venni, a fenntartó saját maga - akár eltérve attól a javaslattól, amit kapott - kinevezhet a pályázók közül, ha szabályos volt az a pályázat, tulajdonképpen bárkit a színház vezetőjének, ez az ő felelőssége.

Képviselő Asszony! Akkor miért nem kiabált a parlamentben, és most miért csinálja ezt a műsort? A műsort a színházban kell csinálni, nem itt. (Taps a kormánypárti padsorokban és a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 123 2011.10.17. 1:16  113-123

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön itt most vizionál valami nagyon csúnya dolgot, de elfelejti azt, hogy ugyanazon a napon, amikor Tarlós István főpolgármester úr döntött, nemcsak egy színház vezetéséről döntött, hanem többről is. És ugyanaznap kinevezte Szirtes Tamást a Madách Színház élére újra, és kijelentette azt is főpolgármester úr, hogy Bálint András, Puskás Tamás, Mácsai Pál igazgató is az ő szándéka szerint a helyén marad.

Képviselő asszony! A helyzet a következő. Itt a parlamentben könnyű kiabálni önnek. De figyeljen már oda, mit mond a főpolgármester - aki jogilag is fölhatalmazva az ügyben, mert szabályos volt az eljárás, és a minisztériumnak erre oda kell figyelnie és oda is figyeltünk -; azt mondta, idézte, hogy Dörner György milyen szerzőket kíván bemutatni a színházban: Csokonait, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, és így tovább, és így tovább, Petőfi Sándort, Márai Sándort. És azt mondta erre a főpolgármester úr, tessék megmondani, melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának? Egyik sem - teszem én hozzá.

(15.50)

Várja meg, képviselő asszony, az előadásokat, és utána is viselkedjen politikushoz méltóan, és ne minősítse majd azokat! De nézze meg! Remélem, jól fog szórakozni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Szávay István közbeszólása.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 155 2011.10.17. 2:12  152-155

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. Nyilván ön is jól emlékszik arra - egyébként utalt is rá a kérdésében -, hogy ön megszavazta a 2010. évi költségvetést, amelyben foglaltak szerint a Bajnai-kormány megszüntette volna a gáz- és távhő-támogatási rendszert 2010. június 30-ával. Igen, tisztelt Ház, a szocialisták annak idején ilyen törvényt fogadtak el, június 30-a után ez az ellátás, ez a támogatás nem lett volna - és most erről kérdezgetnek bennünket a szocialisták.

Mi is történt? Ez egy rossz döntés volt, a kormányunk hivatalba lépése után röviddel ezt korrigálta, és a támogatási rendszert a rászorultak érdekeit szem előtt tartva meghosszabbítottuk, 2011. augusztus 31-éig, több mint egy évvel. A tények, képviselő úr: 2011. szeptember 1-jétől kibővült a lakásfenntartási támogatásra jogosultak köre, változtattunk a támogatási rendszeren, ezzel elértük a célunkat, hogy a gázár- és távhőtámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultakat be tudjuk fogadni az új rendszerbe, hiszen ez volt a társadalmi érdek.

A 2011. évi költségvetés tervezésekor a szociális alapú gáz- és távhőtámogatásra és a lakásfenntartási támogatásra együttesen 42,5 milliárd forinttal kalkulált a kormány, ebből 16 milliárd forint a lakásfenntartási támogatás forrását szolgálja, amelyre év közbeni belső átcsoportosítással a gázár- és távhő-támogatási előirányzat terhére 6,5 milliárd forintot áttettünk. A két támogatásra együttesen felhasználható összeg nem csökkent, csupán a megoszlás változott. Az ön által is hivatkozott 22,5 milliárd forint a lakásfenntartási támogatás kiadási előirányzatát veszi figyelembe, nem számol a gázár- és távhő-támogatási rendszer működése folytán történt ez évi kifizetésekkel, amelyek a tényadatok alapján meghaladják a 19 milliárd forintot. Tehát megnyugtathatom, hogy az ön által említett 20 milliárd forintot (Az elnök a csengő megkocogatásával jelzi az időkeret leteltét.) nem vettük el a rászorulóktól.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 163 2011.10.17. 2:08  160-163

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A ritka betegségben szenvedő gyerekek gondozása Európa-szerte a gyermekgyógyászat és a teljes egészségügyi ellátás egyik leginkább kihívásokkal szembesülő területe. A Duschenne-féle betegség kapcsán családi előfordulás esetén van lehetőség prenatális diagnosztikára, illetve izombetegség felvetődő gyanúja esetén történnek célzott vizsgálatok. A diagnózis felállítása a tünetek megjelenése után speciális genetikai vizsgálatok alapján történik, amely vizsgálatokhoz történő hozzáférés Magyarországon is biztosított; a cél a beteg életminőségének javítása, a panaszok csökkentése.

A Duschenne-szindrómás gyerekek ellátásában a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórházának szakemberei több évtizedes tapasztalatot szereztek, a betegek ellátása jól működik. Itt az országban egyedülállóan magas ágyszámmal és a gyermekegészségügy szakembereinek koncentrációjával széles körű szakmai háttér áll rendelkezésre az ilyen típusú betegek kezelésére, gondozására. Rendelkezésre állnak azok a személyi, tárgyi feltételek, amelyek alapján Magyarországon a neuromuszkuláris diagnosztikai és gondozói referenciaközpont címet használhatják. Az intézmény hazai és nemzetközi elismertsége széles körű.

Tisztelt Képviselő Úr! A Semmelweis-tervvel is összhangban fontos olyan központok kijelölése az európai tagországok által közösen kialakított, egységes kritériumrendszer alapján, ahol lehetőség van az interdiszciplináris teamek közreműködését igénylő ritka betegségek kezelésére is. A stratégia része a ritka betegségek gyors diagnosztizálása, a megfelelő szaktudású, egészségügyi végzettségű szakemberek munkájának összehangolása és megfelelő szociális és pszichés háttér biztosítása. Ennek a kritériumrendszernek a kidolgozása magyar szakértő részvételével Koppenhágában befejeződött, az anyag hivatalos elfogadása és adaptálása ez évben megtörténik.

Mindezek megvalósításához kérjük a tisztelt képviselő úr támogatását is, és bízunk abban, hogy a kiemelkedő szakmai tudással rendelkező hazai intézményekben még inkább magas színvonalú egészségügyi ellátás nyújtható, ezzel biztosítva betegeinknek is a kedvezőbb életkilátásokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
119 175 2011.10.17. 2:01  172-176

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Amint azt képviselő asszony a kérdésében is megfogalmazta, a korengedményes nyugdíj esetében egy munkaerő-piaci eszközről van szó, mert a munka világából kiszoruló emberek számára nyújt jövedelempótló ellátást. Az erről szóló kormányrendelet ez év végén hatályát veszíti. Ennek az eszköznek a fenntartása nem indokolt, mert az a kormány szándéka, hogy csak a korhatár betöltésétől lehessen nyugdíjba vonulni. Ez összhangban van azzal a céllal, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyi helyzetét el kell érni, majd tartósan meg kell őrizni. Ennek érdekében határozott intézkedésekre volt és van szükség. Ezt az elvárást tartalmazza a Széll Kálmán-terv is.

Ezen túlmenően a hatályban lévő alkalmazandó szabályozással sem illeszthető össze a korengedményes szabályozás. A korhatáremeléssel egy időben, már 2009-ben született döntés arról, hogy az 1951-es születésű férfiak 2011-től már csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat vehetnek igénybe. A csökkentés mértéke kizárólag attól függ, hogy az igénylőre irányadó korhatárhoz képest hány évvel hamarabb veszi igénybe valaki a korhatár előtti nyugdíjat. Aki két évvel hamarabb veszi igénybe ezt a lehetőséget, annak 8,4 százalékkal kell csökkenteni a nyugdíját, ha valaki öt évvel hamarabb menne korengedményes nyugdíjba, annak a rendszer logikája szerint már 22,8 százalékkal kellene csökkenteni a nyugdíját. Szóba jöhetne egy olyan megoldás is, amely szerint nem csökkenne jobban a nyugdíj összege 8,4 százaléknál, de ennek az lenne a következménye, hogy két azonos járulékfizető közül az egyik fiatalabb, a másik idősebb korban vehetne igénybe nyugdíjat ugyanolyan mértékű csökkentés mellett.

Megítélésem szerint a tiszta rendszerek működtetése biztosítja az átláthatóságot, segíti az egyensúlyi pozíció fenntartását, ezért a munkaerő-piaci problémákat a nyugdíjrendszeren kívüli szabályozással látom, látjuk megoldhatónak.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
121 112 2011.10.19. 9:19  1-113

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Próbálkoztunk időt átadni az LMP-frakciónak, csak az utolsó pillanatban ez nem sikerült. Köszönöm szépen képviselő asszonynak a vita lezárásában elmondott gondolatait és a vita egészében kifejtett véleményét. Távolról kísértem figyelemmel a vitát, ami itt a Házban zajlott, de nagy öröm számomra, hogy a zárszóban elmondhatom a magam és a kormány véleményét.

A mai vitából egyértelműen kiderült, a pártok egyetértenek abban, hogy nagyon fontos a nők közéleti szerepvállalásának a megkönnyítése. A feltételek megteremtésének a mikéntjéről azonban sokféle elképzelés hangzott el itt ma. Abban nem volt vita az itt lévők között, hogy a nők közéleti szerepvállalásának növelésére azért van szükség, hogy a szabad döntésre ugyanolyan joguk legyen a nőknek és a férfiaknak is. A szabadság növelését azonban nehezen lehet elképzelni olyan kvóta bevezetésével, amely sérti a szabad választások elvét.

Magyarország 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvénye rögzíti, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak, valamint Magyarország az esélyegyenlőség megvalósulását, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket külön intézkedésekkel segíti. Hogyan tudjuk segíteni ezt? Úgy, hogy lehetővé tesszük, a nők szabadon dönthetnek arról, hogy milyen pályát választanak. A kormány ennek a célnak a megvalósítása érdekében támogatja a nők és a férfiak közötti társadalmi egyenlőség politikájának stratégiai elve megvalósulását és a nemek közötti egyenlőség érvényesítését. Tudjuk, a nők és a férfiak közötti, a jog által garantált egyenlőség a mindennapi életben jelentős egyenlőtlenségeket takar. Nagy felelősség hárul a döntéshozókra minden szinten, amikor ezen egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében intézkedéseket hoznak, hiszen minden, a területen született döntés rövid és hosszú távon egyaránt befolyásolja a nők és a férfiak egyenlőségének alakulását, ezzel az egyének és a családok életét.

Nagyon átgondoltan kell megtalálni az egyensúlyt a különböző értékek, érdekek és lehetőségek között, hiszen a döntések minden esetben hátrányosan érintenek egyeseket, míg mások előnyökhöz jutnak. Az ember helyzetét minden esetben meghatározza a családjában és a társadalomban elfoglalt helye is. A család a társadalom alapegysége, értékmegőrző és értéktovábbító szerepe, a gyerekek egészséges felnőtté válásához biztonságot teret nyújtó egységként való értelmezésének fontossága vitathatatlan. A nők és a férfiak egyenlőségének helyes megközelítése a családok harmonikus működésén alapszik.

A köztudatban erről a kérdésről sok ellentmondó információ és félreértés él, ezért a felelős döntéshozatalban fontos az alapvető fogalmakat tisztázni annak érdekében, hogy téves fogalomértelmezések ne hassanak negatívan a nők és a férfiak egyenlőségére. A társadalomnak elő kell segítenie a munka és a magánéleti kötelezettségek összehangolását családon belül, a nők és a férfiak számára egyaránt. Hangsúlyt kell fektetni a közvélemény formálására, felhasználva a média jelentős szerepét a hagyományos társadalmi nemi szerepek egyenlőség irányában való elmozdításában, valamint a nők és a férfiak egyenlőségével kapcsolatos kép kialakításában.

A nemzeti együttműködés kormánya kiemelten támogatja a párbeszéd és együttműködés fontosságát a nők és a férfiak közötti, a mindennapi életben előforduló egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A jelen politikai vitanap is ezt a célt szolgálta, szolgálja. Ezért tartom fontosnak, hogy a mai vitanapon sok kérdésben egyetértés is volt. Morvai Krisztina felszólalását így dicsérte Karácsony Gergely: mintha LMP-s képviselői felszólalást mondott volna. Karácsony képviselő úr egyben jelezte, ő is igényt tart apai szerepének kiteljesítésére. Fontos mondatok ezek, mert rámutatnak, mennyire fontos, hogy a munka és a családi élet összeegyeztetésében megfelelő támogatást kapjanak a nők a társadalomtól és a férfiaktól.

Kaufer képviselő asszonynak is igaza van abban, hogy a jelenlegi társadalmi mechanizmusok között nagyobb megterhelés egy nőnek a politikai részvétel vállalása, mint egy férfinak. Éppen ezért hangsúlyozni kell, hogy a munka és a családi élet összehangolása nem a nők egyedüli önálló feladata. Ezt együtt kell megoldaniuk a nőknek és a férfiaknak, az anyáknak és az apáknak, hogy a szerepek változása ne törést és konfliktust okozzon a családban és a társadalomban, hanem erőt adjon, és építkezésre sarkalljon minden benne részt vevőt.

Tisztelt Ház! A család a társadalom alapegysége. Jelentősége, értékmegőrző és értéktovábbító szerepe, a gyermekek egészséges felnőtté válásához biztonságos teret nyújtó egységként való értelmezésének fontossága vitathatatlan. A már vagy még egyedülálló embernek is van családja: édesanyja, édesapja, testvérei, rokonai. Mindnyájan együtt alkotjuk azt a közösséget, amit társadalomnak hívunk, és mindnyájan egyenrangú fontosságú szereplői vagyunk e közösségnek. A nők és a férfiak egyenlőségének helyes megközelítése a családok harmonikus működését is segíti. Ebben nagy felelősségük van a férfiaknak is, hogy magukra tudjanak vállalni olyan családi feladatokat, amelyekkel a gyermeknevelésben is hasonló szerepet vállalhatnak, vállalnának, mint a nők.

Dúró Dóra képviselő asszony a felszólalásában jelezte - s azt gondolom, amit mondott, az igaz, tehát igaza van képviselő asszonynak -, hogy a kormány a demográfiai trend megváltoztatásán dolgozik. Tudjuk, hogy korábban általánosan jellemző volt a keresőtevékenységet nem folytató nők magasabb gyermekvállalási hajlandósága, azonban napjainkban az tapasztalható, hogy éppen a magas női foglalkoztatási rátát felmutató országokban magas a termékenység szintje is. A felszólalás fényében ugyanakkor kérdés, ha képviselő asszony egyetért azzal, hogy segítséget kell adni a nőknek a szerepvállalásaik teljesítésében, akkor hogyan történhetett, hogy képviselő asszony a 2010. évi költségvetés vitájában megkérdőjelezte a tárca költségvetési terveit, és úgy gondolta, hogy nem kell semmilyen forrást biztosítani a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a kormányzat részéről a témával foglalkozó egység számára bevezetett költségvetési sorra, mert akkor ilyen is volt.

Lendvai Ildikó képviselő asszonynak - aki éppen most lépett be; üdvözlöm, képviselő asszony - szeretném mondani, hogy a vitával kapcsolatban igaza van - ahogy én figyelemmel kísértem -, a politikusnők között is lehetnek héják és galambok is. De mielőtt a jelenlegi kormányzatot elmarasztalná az ellenzéki képviselők egy csoportja, jelezném, hogy a kormányzat ellenzéki pozícióban is fontosnak tartotta a nők politikai szerepvállalásának fontosságát. Elég, ha megemlítjük, hogy a listás részvételre vonatkozó kvótatörvény szavazásánál több, egészen sok fideszes képviselő is igent mondott, például miniszterelnök úr és miniszterelnök-helyettes úr is. Ez is mutatja azt, hogy a Fideszben magas szinten is megvan az elkötelezettségünk a probléma iránt.

Jelenleg is azon dolgozik a kormány, hogy megtalálja a megfelelő utat a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének megteremtéséhez, és ennek egyik terepe lesz többek között a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségét elősegítő, megújított nemzeti stratégia elfogadása és a kétéves intézkedések ebben az irányban történő megfogalmazása.

(14.20)

Egyetértünk Ertsey képviselő asszonnyal, hogy a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség megteremtésének kérdése lehet a pártok feletti összefogás egyik lehetséges területe. Mindnyájan egyetértünk abban, hogy a jelen helyzet tarthatatlan, azonban a nézőpontunk különböző arról, mik a legsürgősebb teendők a politika számára, hiszen a demográfiai trend megfordítása össznemzeti feladat, de a hogyan az már politikai prioritások kérdése.

A vitanap fontos terepe volt ezen nézőpontok összeegyeztetésének, és azt gondolom, le is kell vonnunk a megfelelő következtetést, és meg is kell fontolnunk az itt elhangzottakat mindnyájunknak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Úgy gondolom, a kormány feladata, hogy támogassa a nőket és rajtuk keresztül a családokat a mindennapi életükben, kormányunk családpolitikájának épp ezért elválaszthatatlan részét képezi a női érdekek képviselete, s nem véletlen, hogy például uniós elnökségünk alatt a családügyi miniszterek informális találkozóján és az e körül szerveződő tematikus héten is épp e kérdések álltak a középpontban, hiszen meggyőződésünk, hogy a munka és a családi élet összeegyeztetésének biztosítása nélkül nem érhetünk el eredményeket a népesedés területén sem.

Köszönöm szépen a figyelmüket, köszönöm szépen mindnyájuknak a vitát, köszönöm szépen a kezdeményezőknek, hogy erre alkalmat adtak, és bízom benne, hogy az itt elhangzottak alapján a kérdésben minden politikai erő együtt tudja segíteni a társadalmunkat, és előre tudunk lépni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az LMP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
122 186 2011.10.24. 1:48  183-186

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány minden támogatást megad a vidéki magyar kultúra intézményeinek, ugyanakkor ön téved: a probléma nem általános, ahogy mondta, hanem azon vidéki mozik esetében áll fenn, amelyek több mint 60 százalékban a multiplexekkel megegyező tartalmú filmeket forgalmaznak. Nagyon csodálkozom azon, hogy a Jobbik képviselője nem a magyar és európai filmek forgalmazása mellett érvel, hanem a multikulturális filmprodukciók mellett.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium elsődleges célja, hogy olyan filmszínházak fejlesztését és működését támogassa, amelyek elsősorban a magyar és európai filmek közvetítői, szemben azokkal, amelyeknek a műsorstruktúrája gyakorlatilag megegyezik a multiplex mozik kínálatával.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ismeri a filmszínházak forgalmazóinál történt digitális fejlesztéseket, amelyeket a multiplex mozik már be is vezettek. Ezeket azonban nem támogatta a minisztérium. Ezzel szemben az artmozihálózat digitális fejlesztésének támogatására a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatot írt ki. Idén 100 millió forint összegű keret jutott erre a célra. A költségvetési törvény tervezete 2012-re is 100 millió forintot irányoz elő e tekintetben.

Azon vidéki filmszínházak esetében, ahol az amerikai közönségfilmek a műsorstruktúra 95 százalékát adják, szükséges lesz a mozit üzemeltetőknek is átgondolniuk, hogyan tudják a piaci szempontokat érvényesítő, valamint kultúra- és értékközvetítő szerepeiket egyensúlyba állítani egymással. Abban az esetben, ha kulturális értéket közvetít egy vidéki filmszínház, a kormány minden tőle telhető támogatást meg fog adni.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
122 208 2011.10.24. 1:50  205-209

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar egészségügyben rendet kell tenni; rendet kell tenni, de nem szocialista módra, hiszen a szocialista kormány a fizetős egészségügyre szavazott, megszavazták a vizitdíjat, a kórházi napidíjat is - emlékszünk -, és emlékeztetném képviselő urat arra is, hogy 2007 elején a gyógyszertámogatások drasztikus csökkentésével a betegterhek akkor olyan jelentősen emelkedtek, mint azóta sohasem. Ez volt a szocialista rendrakás az egészségügyben.

Tisztelt Képviselő Úr! A feltett kérdések arra engednek következtetni, hogy a képviselő úr nem érti vagy nem akarja megérteni a közgyógyellátási rendszert. Listáról beszél a kérdésében, de Magyarországon jelenleg nincs közgyógylista, mert önök 2006-ban megszüntették.

Ön azt kérdezi - írja a kérdésében és most is mondta -, hogyan garantálható, hogy az addig szedett gyógyszer helyett a hatóanyagában nem egyező készítmény is ugyanazt a hatást biztosítsa. Sehogy, képviselő úr. Más hatóanyag más hatást ér el. Épp ezért, akik közgyógyellátás keretében gyógyszert kapnak, mindig azonos hatóanyagú gyógyszerhez jutnak.

A támogatott hatóanyag térítésmentesen hozzáférhető, a változás tehát annyi, hogy a drágább gyógyszerek nem terhelik tovább a központi költségvetés kiadásait, mert elfogadhatatlan az, hogy ugyanazon hatóanyagú készítményért csupán azért, mert más cég gyártja, jelentősen többet fizessen a beteg.

(18.00)

A lényeg, tisztelt képviselő úr, hogy a beteg változatlan hatóanyagú, jó gyógyszert kap, ami olcsóbb a betegnek és olcsóbb az adófizetőknek.

Elmondható, hogy a bevezetett új intézkedések hatására fokozódott az árverseny, a gyógyszerárak csökkenése pedig kedvező a betegek és a biztosító számára egyaránt. Az új szabályozással lefolytatott első árverseny 20 milliárd forint éves megtakarítást eredményezhet.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
127 154 2011.11.02. 4:01  151-157

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megítélésem szerint az alkotmány egyetlen rendelkezéséből, így annak 67. §-ából sem vezethető le, hogy az állam valamennyi gyermekre tekintettel azonos mértékű támogatást lenne köteles nyújtani. Amennyiben az egyes gyermekek között alkotmányosan semmilyen különbségtétel nem volna lehetséges, ez, szándékosan szélsőséges példákkal élve, megkérdőjelezhetővé tenné akár a családi pótlék összegeinek gyermekszám szerinti vagy éppen az egyedülállóság ténye alapján történő differenciálását.

Amint ezen megkülönböztetéseknek, úgy annak is van ésszerű indoka, hogy az élettársak gyermekeit a családtámogatási törvény nem engedi összeszámítani. Az utóbbi ésszerű indok abban áll, hogy a hatályos családjogi szabályozás értelmében az élettársaknak a közös háztartásba hozott, tartásra szoruló, de nem vér szerinti kiskorú gyermek tekintetében, ellentétben a házastárssal, nincs jogszabályon alapuló tartási kötelezettsége, ugyanakkor a családi pótlék a gyermeknevelési, iskoláztatási kötelezettségekhez való állami hozzájárulásként funkcionál. Ezen túlmenően vitatom a hivatkozott jelentés azon kitételét, amely elvi szinten leszögezi, hogy az egymás gyermekeit élettársi kapcsolatban nevelő család szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése nem volt, illetve nem célja a családtámogatási törvénynek. Ez a megállapítás akkor állná meg a helyét, ha a gondozott, nevelt gyermekek részére családi pótlék egyáltalán nem került volna megállapításra és folyósításra.

Kérem fenti tájékoztatásom szíves tudomásulvételét. Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, bólintson, tudomásul veszi. De úgy látom, nem bólint, nem veszi tudomásul, pedig az általam eddig mondottakat a Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi miniszterének, Kiss Péternek a 2006-os leveléből idéztem. (Felmutatja.)

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt mondta, mi, szocialisták azt mondjuk, minden gyermek nagyon fontos. Akkor én kérdezem: önök, szocialisták miért mondanak mást kormányon és ellenzékben? Miért mondanak mást 2006-ban, amikor az előbb idézett levél íródott, mint most, 2011-ben? Nincs elegük a hazugságokból, képviselő úr? (Zaj az MSZP soraiban.)

Képviselő Úr! Szeretném hangsúlyozni: amit ön elhallgatott, az élettársi kapcsolatban élő közös, vér szerinti gyermekeik után pontosan ugyanazt a családi támogatást kapják, mint a házasságban élők.

Tisztelt Képviselő Úr! Kiss Péterrel teljesen egybehangzó módon válaszolt Göncz Kinga miniszter asszony is az önök kormányzása idején az akkori ombudsmani felvetésre, miszerint az élettársi kapcsolatban élő szülők összességében kevesebb családtámogatásban részesülnek, mint a házasságban élők. Idézem: alkotmányos védelemben a házasság részesül, az élettársi kapcsolat viszont nem, tehát a két jogviszony tartalmának, a belőlük eredő jogoknak és kötelezettségeknek eltérő szabályozása nem valósít meg diszkriminációt.

A kezemben tartott levélben, mert itt van nálam a levél, a miniszter asszony ebben a levélben így folytatja: A gyermekek között nem valósul meg hátrányos megkülönböztetés, hiszen a szülők minden gyermekre tekintettel részesülnek családi pótlékban. Az a tény pedig, hogy ennek összege alacsonyabb, mintha a gyermekek közös gyermekeik lennének, vagy házastársi kapcsolatban élnének, a szülő az élettársi és a házastársi jogviszony fent bemutatott különbözősége miatt szintén nem valósít meg alkotmányellenes megkülönböztetést. Az élettársi kapcsolattal szemben a jog nem támasztja az állandóság követelményét, így a családi pótlék összegének megállapításával kapcsolatban nem biztosított a visszaélés lehetőségének kiszűrése. - Ezt írta a szocialista miniszter, Göncz Kinga. Azt hiszem, a leveléhez nem szükséges kommentárt fűznöm.

Talán csak annyit kérek öntől, hogy ezek után álljon fel, és kérjen bocsánatot a hazugságaiért, a kormány igazának elismeréseként pedig fogadja el a válaszomat.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
127 264 2011.11.02. 2:05  261-264

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Csodálkozom, hogy ön beszél itt a parlamentben kormányzati bűnökről, ön, aki a szocialisták elmúlt 8 éves kormányzása alatt képviselőként itt tapsolt Gyurcsány Ferencnek és kormányának, amikor iskolákat zártak be. Akkor miért nem számított önnek, önöknek a diákok érdeke? Akkor miért nem foglalkozott a szülők türelmével? Akkor nem zavarta a szocialistákat, köztük önt sem, hogy sárba tiporják a pedagógusok hitét, bizalmát, hivatástudatát.

Tisztelt Képviselő Úr! Nem most, hanem az elmúlt 8 évben volt minden bizonytalan. A nemzeti együttműködés kormánya éppen azt a bizonytalanságot szünteti meg, amit maguk állandósítottak Magyarországon. Önök okoztak bizonytalanságot a munkahelyeken, a hitelfelvételeknél, az egészségügyben, a közbiztonságban és a közoktatásban is. Önök azzal, hogy eladósították az országot, tönkretették a gazdaságot, és válságba sodorták Magyarországot, megteremtették az elmúlt 8 évben a totális bizonytalanság rendszerét. Éppen ezen kell nekünk változtatnunk. Ezt a bizonytalan helyzetet fogjuk felszámolni azzal, hogy csökkentjük az államadósságot. Az állam feladatai közé soroljuk az iskolák fenntartását és a pedagógusbérek kifizetését. A kormány célja ezzel az intézkedéssel az, hogy biztosítsa az iskolák hosszú távú biztonságos működését.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön akkor sem mond igazat, amikor azt állítja, hogy nem vontuk be az egyeztetésekbe a szakmai partnereket. Hónapok óta egyeztetések, társadalmi párbeszéd tárgya a köznevelésről szóló törvénytervezet, a szakmai partnerek tucatnyi fórumon, tárgyaláson segítették ezt a munkát, a gyermekeink jövője érdekében hosszas előkészítő munka után most nyújtjuk be a törvényt az Országgyűlésnek.

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya a pedagógus-életpályamodell bevezetését kiemelt ügyként kezeli. Össztársadalmi cél a pedagógusok presztízsének, foglalkoztatási biztonságának megteremtése. Kérem, támogassa e cél elérésében a kormány előterjesztéseit.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 64 2011.11.07. 4:10  61-67

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Ön téved, nem a mi kormányunk tagja nevezte botránynak, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként mondta ezt napirend előtti felszólalásában 2007. február 12-én, itt, a tisztelt Ház előtt. Így fogalmazott: "Ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének." Bizonyára emlékszik ezekre a mondatokra.

Tisztelt Képviselő Úr! A szocialisták olyan ügyekkel vádolják rendszeresen a kormányunkat, amelyeket éppen ők követtek el, önök, az elmúlt nyolc év során. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Úgy van!) Ezt igazolja az előbb elhangzott, Gyurcsány Ferenctől származó idézet is.

A sort egyébként még hosszan folytathatnám, de ehelyett ismétlem, most már sokadszor elmondom a rokkantnyugdíjasokban félelmet kelteni igyekvő szocialistáknak, hogy a kormány célja biztosítani az értelmes munka lehetőségét azoknak, akik képesek dolgozni. (Nyakó István: Most megnyugodhatnak, kifújhatják magukat.)

(15.00)

A tervezett átalakítás nem az ellátások megszüntetését jelenti, hanem azokat igazságosabb, hatékonyabb, munkavállalásra ösztönző alapokra kívánjuk helyezni. Elsődleges célunk, hogy mindenki aktív életet tudjon élni, lehetősége legyen képességeinek megfelelő munkát végezni. Ez megegyezik a foglalkoztatásért felelős uniós biztos által is megerősített céllal: 75 százalékra kell növelni a foglalkoztatottságot, ideértve a fogyatékos és egészségkárosodott emberek foglalkoztatottságát is. Ez összhangban van az Unió fogyatékosügyi stratégia 2010-2020 célkitűzéseivel is.

Az OECD-országokban a rokkantsági ellátásban részesülők aránya a munkaképes korú képességen belül átlagosan 6 százalék, nálunk 12 százalék. Ezért a tervezett átalakítás a rehabilitálhatóság és a foglalkoztathatóság vizsgálata alapján az ismételt munkába állást kívánja ösztönözni.

Természetesen azok sem maradnak ellátás nélkül, akik nem képesek munkavégzésre. A foglalkozási rehabilitáció teljes átalakításának és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálati rendszerének módosítása jelenleg még folyamatban van. A minősítés rendszere változni fog, a megmaradt munkaképességet figyelembe véve új alapokra épül. A minősítést követően a munkaképes személyeket egyszerűen megszerezhető támogatások segítségével kívánjuk a munka világába visszavezetni. Célunk, hogy minél többen dolgozzanak a versenyszférában és a közszférában is tranzitfoglalkoztatás és tartósan támogatott foglalkoztatást segítségével. A közfoglalkoztatásban is lehetőséget kell teremteni a számukra.

Természetesen mindazok, akiknek a rehabilitációja a szakorvosi vizsgálatok alapján nem javasolható, akik nem képesek munkát végezni, továbbra is ellátásban fognak részesülni. Az egészségkárosodott személyek ellátórendszerének átalakításával a kormány célja nem az ellátottak számának csökkentése, hanem az egészségkárosodott személyek munkaerőpiacra való visszatérésének ösztönzése és segítése. A tervezett átalakítás tehát nem az ellátások megszüntetését jelenti, hanem azokat igazságos és megfelelő alapokra helyezi.

Tekintettel arra, hogy az átalakítás több százezer embert érint, szükség van kimunkált, szakmailag alátámasztott koncepcióra és az abból kiinduló szabályozási rendszerre. Jelenleg a koncepció kidolgozása folyik.

Válaszomat idézettel kezdtem, és azzal is fejezem be. Veres János pénzügyminiszterként e témával kapcsolatban 2008 márciusában szintén itt a tisztelt Házban azt mondta: "Nem kerülhetők meg ezek a bizonyos strukturális átalakítások, azaz hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjrendszerhez is. Meg vagyok arról győződve, hogy a következő időszakban, amikor ilyen döntésekre sor fog kerülni Magyarországon, akkor bizonyosan mindazok, akik immár belátják, hogy az elmúlt időszak elhalasztott döntései károsak az országnak, támogatni fogják ezeket a javaslatokat."

Képviselő úr, ön akkor tapsolt. (Az elnök csenget.) Kérem, most fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 144 2011.11.07. 2:11  141-148

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Én önnel ellentétben nem szoboráthelyezésekről szeretnék beszélni, hanem a kérdésről általában is.

Megítélésem szerint ugyanis ebben a kérdésben az a fontos, hogy egy ország, jelen esetben Magyarország milyen jövőt szeretne magának, és erről a jövőről milyen hagyomány alapján alkot képet. Arra helyzeném a hangsúlyt, hogy az elmúlt évszázadok történeti örökségéből mit és kit, illetve kiket tart példamutatónak az állam. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk a kérdést - és meggyőződésem szerint ebből kell -, akkor világossá válhat az ön számára is, hogy nem József Attila személyéről, alkotói nagyságának megítéléséről van szó ebben a kérdésben; még ha ön erre is próbálja kihegyezni a dolgot, és erre akar rávilágítani és csak ezt akarja látni ebben a kérdésben.

Minden vitán felül áll az, hogy József Attila a legnagyobbak közül való, ezért óvnám önt, önöket attól, hogy József Attila szobrát vagy személyét politikai célra akarják felhasználni. Remélem, nem teszik ezt. Erre már felhasználták azok - az önök elődei -, akik felállították a szobrot. Ezért kérem önt, önöket hogy ezt most ne tegyék.

Egy országgyűlési határozati javaslatról van szó, amit képviselő asszony is volt kedves említeni. De ha megengedi, én pontosan idéznék ennek az indoklásából, az indítvány indoklásából. "Az Országház közjogi funkciói mellett a benne megtestesülő felbecsülhetetlen képzőművészeti értéknek is köszönhetően turisztikai célpont is, amely több százezer érdeklődőt vonz bel- és külföldről egyaránt. Az Országház előteréül szolgáló Kossuth tér maga is visel közjogi funkciókat, és osztozik az Országgyűlés épületének turisztikai szerepében. A jelen tanúsága szerint azonban e funkciókeveredésből fakadó elvárásoknak jelen állapotában sem a tér, sem az Országház nem képes a XXI. századnak megfelelő színvonalon eleget tenni. Kívánatos tehát, hogy a következő Országgyűlést már egy olyan épület fogadja, amely nem csupán külsőleg, de belül is megújul, és amelyhez az előtte fekvő tér is méltó módon illeszkedik."

Ez szerepel a javaslatban. Én igazából arra lennék kíváncsi, képviselő asszony, hogy mit gondol erről. Mondja már el nekem! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 148 2011.11.07. 1:11  141-148

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Örülök, hogy József Attilát idéz. Nekem is kedvenc költőm. Van is első kiadású József Attila-kötetem, hozok jövő héten önnek. Az még olyan, ami akkor megjelent, ahogy azt ő írta. (Derültség és taps a kormánypártok és a Jobbik padsoraiban.)

De képviselő asszony, én azért úgy látom, hogy nem akar érdemben foglalkozni ezzel a javaslattal. Mondta, hogy van javaslat, de ennek az indoklását én folytatom. Miről szól még ez? Azt mondja az indítvány: az 1956-os tragikus sortűz áldozatai emlékének megörökítése és a téren jelenleg álló képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése mellett visszaállítható a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapota.

Azaz nem szoboreltávolításról rendelkezik az indítvány, képviselő asszony, hanem a tér minden szempontból való alkalmassá tételéről. Talán önöknek, szocialistáknak is érdemes volna arra fókuszálni, hogy végre méltó emlékmű álljon a Kossuth téren az 1956. októberi sortűz áldozatainak tiszteletére.

Képviselő Asszony! Szobrokat kellene állítani és méltóbbá tenni ezt a teret. Erről szól ez az ügy. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Gőgös Zoltán: Miért kell elvinni?)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 152 2011.11.07. 2:07  149-152

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én önnek is ugyanolyan örömmel, tudással és ugyanazzal az állásponttal válaszolok, mint Lendvai Ildikónak. Kérdezzen nyugodtan!

Arra megkérem, hogy tartsa be a Házszabályt, és azt kérdezze, amit jelez, mert sokkal értelmesebb a párbeszéd akkor, ha van egy olyan közös szabályunk, hogy ön kérdez, arra én válaszolok - akkor azt kérdezze!

(16.30)

De ne aggódjon, a válasz adott, mert amit mi, a kormányzat teszünk most az egészségügy területén is, az részben romeltakarítás, képviselő úr, az önök munkájának a következménye. A sokkos állapotot, ami itt szóba került az ön részéről, nem mi idéztük elő, hanem önök idézték elő az egészségügyben is az elhibázott politikájukkal. (Gőgös Zoltán: Nem unod még?) Nem értem, miért nem érti, hogy át kell alakítani az egészségügyet. Megmondom: azért kell átalakítani, mert önök tönkretették, képviselő úr. (Tukacs István képviselőtársaival beszélget.) Tönkretették, és ha figyelne rám, akkor talán még értelmesebb lenne a párbeszéd, de nyugodtan beszélje meg a képviselőtársaival. (Tukacs István közbeszólása.) Ha figyel, folytatom, mert önnek válaszolok, tudja! Köszönöm.

Szóval, a helyzet a következő, képviselő úr: igazából már az sem igaz, amit ön kérdezett. Miért gondolja komolyan, hogy a kormány hiányszakmából akar elbocsátani dolgozókat? Ha valamiből munkaerőhiány van valahol, akkor azt fel kell tölteni, azokat az üres álláshelyeket fel kell tölteni, ez a helyes út, és erre törekszünk. A kormány feltett szándéka, hogy végre egy átfogó, alapos előkészítést követő, szakmailag alátámasztott változás valósuljon meg. Mi nem rögtönözünk, nem alakítgatjuk át évente a finanszírozást, hogy követhetetlen legyen, mint ahogy önök tették; ez az önök módszere. A benyújtott törvénymódosítás az ágazati érdekektől független, egységes kormányzati álláspontot tükröz a megyei és fővárosi intézmények állami átvételével összefüggésben, és ha egyszer majd alaposabban áttanulmányozza a javaslatot, látni fogja, hogy az több garanciális elemet is tartalmaz.

Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 164 2011.11.07. 1:56  161-164

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány - mint ön is tudja - igen rossz állapotban vette át az országot a szocialistáktól 2010-ben. A szocialisták eladósították az országot, ráadásul a lakosság is jelentősen eladósodott, ami jelenti egyrészt a devizaeladósodást, de jelenti a rezsiköltségekben tapasztalható eladósodást is. Mindez veszélyeztette a családok biztonságát.

2010 májusában, amikor a kormány megalakult, már az első kormányülésen döntést hozott arról, hogy a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítja először 2010. december 31-ig, majd 2011. április 15-ig, és végül 2011. július 1-jéig. A kilakoltatási moratóriummal a kormány több mint egy évig oltalmat adott a legnehezebb helyzetbe került adósoknak, és megakadályozta, hogy utcára kerüljenek A kormány ezenkívül elindította az úgynevezett ötpontos otthonvédelmi akciótervet. Az öt fő pont, amelyben a kormány és a bankok megállapodtak: árfolyamgát bevezetése, fokozatos limitált árverezés, nemzeti eszközkezelő létrehozása, feltételekhez kötött devizaalapú lakáshitelezés, otthonvédelmi kamattámogatás bevezetése.

A lakásfenntartási támogatás új rendszere 2011. szeptember 1-jétől indult. A rendszer egyik lényeges eleme, hogy a lakásfenntartási támogatás jövedelmi jogosultsági határa jelentősen, az öregségi nyugdíjminimum 150 százalékáról 250 százalékára emelkedett, a korábbi 42 750 forint helyett 71 250 forint jövedelem alatt jár a támogatás. Fontos a családok számára az adósságkezelési szolgáltatás is, amely utólagosan segít az elmaradt rezsiköltség-, közösköltség-, lakbérhátralék vagy akár a lakáscélú hiteltartozás kifizetésében minimum néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig terjedő összeggel.

Kérem, képviselő úr, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
131 170 2011.11.08. 0:31  139-170

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a részletes vita java részében az ellenzéki képviselőtársak az általános vitához tértek vissza, ezért ajánlom figyelmükbe az ott elhangzottakat, és nagyon szépen köszönöm mindnyájuknak, hogy részt vettek a mai vitában.

(14.20)

Nagy öröm volt végighallgatni a véleményüket. Természetesen mérlegelünk minden elhangzott véleményt és minden benyújtott módosító indítványt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 4 2011.11.14. 4:10  1-4

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök a kérdéseinek, de nem örülök annak, hogy fél a változásoktól, pedig a változásokra szükség van. Beszéltünk ebben a Házban már sokszor, néha mutattak önök olyan arcot, amikor azt mondták, amit mi is, hogy az elmúlt kormányok súlyos és szomorú örökséget hagytak ránk, és ennek sajnos olyan eredménye van, amellyel együtt kell küzdenünk. Úgy látom, hogy önök most, amikor a feladat neheze hárul ránk, már nem akarnak együtt küzdeni, nem akarnak ezekért a közszolgáltatásokért is, amelyeket említett, az emberekért, az esélyegyenlőségért igazán tenni. Beszélni, feleselni könnyű, de a képviselő úr nagyon jól tudja, például az egészségügy területén is - ön az egészségügyi bizottság tagja, említette is itt az egészségügy kérdéskörét -, hogy például ott az elmúlt kormányok szomorú örökségéből adódóan több száz milliárd forintos forráskivonással kell szembesülnünk, átgondolatlan, erőszakos strukturális reformok történtek, leépítések, felesleges túlszabályozottság. Ez mind-mind például az egészségügyet mint ágazatot válságba sodorta. Ezt a válságot kell nekünk megoldani, azzal együtt, amire utalt az államadósság kérdésével, hogy a GDP közel 80 százalékára emelkedett a szocialista kormányzás végére az államadósság. Az államadósság ellen pedig küzdenünk kell, mert megfojt mindnyájunkat, megfojtja a közszolgáltatásokat is. Közel 70 százalékosra csökkentettük a GDP-arányos államadósságunkat, de így is tudnia kell önnek is, hogy minden évben, például az idén is közel 2500 milliárd forintot kell visszafizetnünk hiteltörlesztésre. Ha ez nem lenne, ha nem költötték volna el a szocialisták ezt a rengeteg pénzt, mindnyájunk pénzét előre, egészen másképpen állnánk a közszolgáltatások területén is.

De így is a kormány mindent, amit ésszerűen meg lehet tenni, a közszolgáltatások területén is megtesz úgy az egészségügy területén, mint az oktatásügyben. A kormányhivatalok létrejöttével és az oktatásügy teljes átszervezésével és az állami szerepvállalás erősödésével - egészen biztos lehet benne, képviselő úr, és biztosak lehetnek benne mindnyájan - helytáll az állam, helytáll a kormány az oktatás területén is. Nem lesznek elérhetetlen települések, mindenütt, ahol a reális igény megvan rá, működni fog iskola, és olyan kiszámítható, valóban a szakmai elkötelezettséghez nélkülözhetetlen és kézzelfogható előmeneteli rendszere lesz a pedagógushivatást választó kollégáinknak, amellyel a megelőző kormányzati időszakokban marginalizált erkölcsi és szakmai megbecsülést felváltja egy korrekt és felelősségteljes rendszer.

Ezt a felelősségteljességet szeretném kérni önöktől is, az SZDSZ utódjaitól, LMP-s képviselőtársaimtól. Ne haragudjanak, azért mondom ezt a rövid kis megjegyzést, mert a felszólalásaik egyre inkább a korábban jellemző, az SZDSZ-re jellemző, a felelősségteljes magatartás hiányát mutatják; kérem, ne így álljanak a kérdésekhez! Annál is inkább ne így, mert a közszolgáltatások rendszerének átalakításában sarkalatos és nagyon fontos törvények vannak a Ház előtt, amelyben számítunk az önök véleményére, számítunk az önök konstruktív hozzáállására is (Ertsey Katalin: Mondd azt, hogy nem tudsz válaszolni! Mondd azt, hogy nem tudsz válaszolni, és kész!), tisztelt képviselőtársaim.

Hogy csak néhány törvényt említsek, a héten kezdjük el a köznevelési törvény tárgyalását. Itt van előttünk a felsőoktatási törvény, mint szintén egy fontos közszolgáltatási rész, és az egyes egészségügyi törvények tárgyalása is szerdán este kezdődik a tisztelt Házban, a családjogi törvényre is mint egy sarkalatos törvényre sor kerül hamarosan. Kérem szépen, hogy ne napirend előtt vádaskodással, hanem a törvényalkotási munkában segítséggel legyenek, hiszen ez közös érdekünk. Ha nem segítenek, persze mi akkor is megtesszük, amire szüksége van a hazának.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 58 2011.11.14. 4:07  55-61

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem mentünk el szó nélkül a probléma mellett, és több lépést is tettünk a megoldás érdekében. Engedje meg, hogy ezeket elmondjam a válaszomban, de előbb egy kicsit általánosan kezdeném, hiszen valóban komoly kérdésről van szó.

A gyógyszerek nem orvosi rendelvényre történő fogyasztása és az ennek következtében kialakuló gyógyszerfüggőség nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett ipari országok többségében is növekvő probléma. Míg az Egyesült Államokban az opiáttartalmú fájdalomcsillapítók használata jelent napjainkra népegészségügyi méretűvé növekedett problémát, addig Európában a nyugtató, altató típusú készítmények visszaélésszerű használata a vezető probléma. Hazánkban elsősorban és kifejezetten a benzodiazepin típusú készítmények visszaélésszerű használata terjedt el. Az OEP 2008. évi gyógyszerforgalmi adatai alapján körülbelül 7 millió doboz ilyen tartalmú készítményt váltottak ki a hazai gyógyszertárakban. Összességében ez azt jelenti, hogy csaknem minden felnőtt magyar állampolgár átlagosan egy doboz ilyen tartalmú készítményt fogyasztott el az adott év során.

A fiatalkorúak körében végzett vizsgálatok alapján kimondható, hogy a középiskolások körében viszonylag magas, 12,1 százalék azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy fogyasztottak már gyógyszert visszaélésszerű célzattal. A magyarországi adatok - különösen a lányok tekintetében - nemzetközi összehasonlításban magasnak mondhatóak. Érzékelhető tehát, hogy a visszaélésszerű altató-, nyugtatófogyasztás mind a fiatalok, mind az idősebbek körében elterjedt, a kormány összehangolt intézkedésekkel igyekszik érdemi javulást elérni ebben a kérdésben. Ezek közé az intézkedések közé tartozik többek között a háziorvosok és szakorvosok gyógyszerfelírási gyakorlatának monitorozása és a kiváltott gyógyszerek mennyiségének nyomon követése az OEP adatbázisainak segítségével. További cél az indokolatlan pszichoaktív szerek felírásának csökkentése, az egyszerre felírható dózis szabályozásával. Szükséges a problémássá váló betegek mielőbbi azonosítását célzó ismeretek és készségek átadása a háziorvosoknak és az ilyen betegekkel foglalkozó más szakorvosoknak, szervezett képzési programok által. További fontos elem, hogy azokat az állapotokat, amelyek esetlegesen nyugtató, altató visszaélésszerű használatához vezethetnek, idejében felismerjék az orvosok, és megfelelő ellátásban részesítsék a rászorulókat.

A legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Ezért a TÁMOP egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramjainak keretében - ez egy európai uniós program - közel 3 milliárd forintra pályázhatnak költségvetési szervek és intézményeik, gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek. A programok alapvető céljai közül kiemelendő a korai és elkerülhető halálozás életmódi tényezőinek javítása, az egyének egészségük iránti felelősségének, az öngondoskodás képességének erősítése, a helyi közösségek és társas támogatások erősítése, az egészséges életvitelhez, életmódhoz szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, célzott egészségfejlesztési és megelőzési programokkal az egészségkockázati tényezők befolyásolása, továbbá a program pályázati kiírásában a kistérségi programok egyik fontos eleme a lelki eredetű megbetegedések korai észlelésének és hatékony ellátásba irányításának programszerű megjelenítése. Hasonló célt szolgál a pszichiátriai és addiktológiai járóbeteg-ellátás fejlesztése, a gondozóintézeti gondozás új finanszírozási rendszerének november 1-jén történt bevezetése, amely a betegellátókat a betegek kezelésben tartására és a gyógyszeres kezelések mellett a közösségben végzett gondozás megvalósítására is ösztönzi.

Tisztelt Képviselő Úr! Remélem, meggyőztem, hogy a kormány valóban több lépést is tett a probléma megoldása érdekében, és ezután sem kívánunk elmenni a probléma mellett. Kérem, a válaszomat fogadja el.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 64 2011.11.14. 3:53  61-66

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden akarnék válaszolni önnek, csak annyit mondanék, hogy természetesen Balmazújváros polgárai számíthatnak a támogatási szerződés teljesítésére és így a tervezett fejlesztés megvalósulására - a hosszabb válaszom is ezt fogja tükrözni.

A konkrét kérdéssel kapcsolatban hangsúlyoznám, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Balmazújváros önkormányzata a feltett kérdés kapcsán közvetlen szerződésben nem áll, de a következő előzményekről tudom tájékoztatni önt.

2008 decemberében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács között született meg az a megállapodás, amely szerint a tanács és a minisztérium három év alatt 180-180 millió forinttal járul hozzá a kistérség szociális és gyermekjóléti szolgáltatásainak fejlesztéséhez. Ez mintegy 11 program támogatását jelenti, amelyek között egyebek mellett idősotthon-bővítés, közösségibusz-beszerzés, fogyatékosok nappali és bentlakásos intézményeinek korszerűsítése, átmeneti gondozóház kialakítása is szerepel.

Ami az ön által felvetett idősotthon-bővítést illeti, arról a következőt tudom elmondani. A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009 decemberében kötött támogatási szerződést a 2008-ban megkötött együttműködési megállapodás alapján.

(14.40)

A fejlesztési tanács ez alapján továbbszerződött Balmazújváros önkormányzatával, tehát szerződéses jogviszonyban a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Tanács és Balmazújváros önkormányzata áll. A szerződésben az idősotthon bővítésének első ütemére 42 millió forint került meghatározásra, amit a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jogelődje 2010 májusáig át is utalt a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Tanácsnak. A fejlesztés első ütemének részeként a város előkészítette a beruházást és el is számolt az erre eső összeggel. Az első ütem tartalmazta még az építkezés első részköltségét is.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Tanács három alkalommal kérte a támogatási szerződés módosítását a teljesítés időbeli hatályának meghosszabbítása okán a minisztériumunktól. Ehhez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden alkalommal hozzájárult. Az első szerződésmódosítás a megvalósítás határidejét 2010. december 31-re módosította, ezt követően a második módosítással 2011. augusztus 31-re, míg az utolsó, a harmadik módosítással most 2011. december 31-re változtatták a felek a teljesítés határidejét.

Tájékoztatom a tisztelt képviselő urat arról is, hogy a feladatátadás okán a támogatási program felügyeletét immár ellátó KIM-mel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen a következő 38,8 millió forint folyósítását előkészítjük, a támogatási összeg rendelkezésre állásával kapcsolatos nyilatkozatot pedig meg fogja kapni a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Tanács. Egész pontosan azt kérdezte a tisztelt képviselő úr, hogy számíthatnak-e a támogatási összeg rendelkezésre állásáról szóló nyilatkozat kiállítására. Én tájékozódtam és intézkedtem Soltész államtitkár úrral is közösen az ügyben, és a kérdésére az a válaszom, hogy igen, mégpedig ön 2011. december 31-éig kéri ezt, lényegesen hamarabb meg fog születni ez az anyag. Kérdezte, hogy számíthatnak-e a támogatási szerződés megkötésére. Erre a kérdésére is azt tudom válaszolni, hogy igen. Remélem, kielégíti a válaszom és elfogadja azt. Erre kérem önt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 76 2011.11.14. 3:57  73-79

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az együttműködés alapja a szabályok betartása; nem csodálom, hogy ön nem támogatja a szabályok betartására vonatkozó javaslatokat, hiszen ön itt hétről hétre megszegi a Házszabályt. Ön vagy nagyon gyenge írásban, vagy szándékosan nem írja le, hogy mit akar kérdezni, pedig a Házszabály erre kötelezi a képviselőket. Márpedig önnek mint orvosnak is nagyon fontos, hogy a betegek betartsák azokat az utasításokat, amelyeket ön ad nekik, ugye, képviselő úr.

Ön mindig azt szokta mondani, hogy orvosként és képviselőként is a legfontosabb érték a felelősségvállalás. Orvosként a betegeiért, képviselőként az adófizetőkért vállal felelősséget. Ha az ön számára fontos a felelősségvállalás, akkor nem értem a kérdését, hogy állíthatja, hogy áruló lenne az az orvos, aki a betegeitől együttműködést vár el. Hogyan állíthatja, hogy az adófizetők pénzével visszaélő betegek jogait korlátozná az, ha a pazarlást, a visszaélést megszüntetjük?

Tisztelt Képviselő Úr! Egy egyszerű példát hadd mondjak: adott egy tüdőbeteg, akinek esze ágában sincs leszokni a dohányzásról. Elmegy a háziorvoshoz, aki beutalja szakrendelésre. Ez az első kiadás, ami az adófizetőket terheli. Utána a szakrendelésen felírnak a betegnek természetesen államilag támogatott gyógyszereket, amiket ki kell váltania. Ez a második kiadás. Utána még felülvizsgálatra jár, folyamatosan szedi a gyógyszereket, miközben dohányzik. Meggyógyulni így nemigen fog, de az adófizetők pénzét folyamatosan használja.

Hát, ezen kell változtatnunk! És ön mint orvos és mint képviselő, ezt nem tartja helyesnek. Önnek el kell döntenie, hogy orvosként a gyógyulást támogatja vagy az egészség tönkretételéhez való hozzájárulást. Gondolom, ön is a gyógyulást támogatja. Önnek azt is el kell döntenie, hogy képviselőként a pazarlást támogatja vagy a hatékony gyógyszerfölhasználást. Melyiket támogatja, képviselő úr? Remélem, a hatékony gyógyszerfelhasználást fogja támogatni.

Tisztelt Képviselő Úr! Felhívnám a figyelmét, hogy az egészségügyről szóló törvény szerint a beteg, amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi, köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint együttműködni, a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani. Ez a rendelkezés már a törvény hatálybalépése napjától, azaz 1998. július 1-jétől a beteg kötelezettségeként előírja az együttműködést. Azaz, amikor ön a betegjogok korlátozásáért harcol, akkor elfelejti, hogy már az önök kormányzásának nyolc éve alatt a betegek együttműködési kötelezettségét jogszabály tette kötelezővé. Szomorú, hogy ennek a jogszabálynak önök nem akartak érvényt szerezni.

Értsék már meg végre, szocialista képviselőtársaink, hogy nem működhet úgy egy ország, hogy a kötelezettségeinket nem akarjuk tudomásul venni.

Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyi szakemberek nemzetközi szinten is egyetértenek abban, hogy a krónikus betegségek kezelésében a legnagyobb, hatékonyságot csökkentő tényező a beteg-együttműködés hiánya. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése arról számol be, hogy a fejlett országokban a krónikus betegségben szenvedőknél a beteg-együttműködés aránya 50 százalék körüli, egyes vizsgálatok szerint a gyenge beteg-együttműködés a vezető oka a várt klinikai eredmények elmaradásának. Az OEP finanszírozási adataira épülő hazai vizsgálatok alapján is hasonló eredményeket láthatunk.

Tisztelt Képviselő Úr! Önnek - mint a betegeiért felelősséget vállaló orvosnak és mint az adófizetők pénzéért felelősséget vállaló képviselőnek - támogatnia kell a kormány javaslatát, ha nem akarja az orvosi és a képviselői esküjét megszegni.

Amennyiben válaszomat elfogadja, azzal egyértelművé teszi, hogy ön felelősen gondolkodó orvos és felelősen gondolkodó képviselő. Amennyiben nem támogatja a felelősségvállalást, azzal azt bizonyítja, hogy sem ön, sem a szocialista képviselők nem változtak Balatonőszöd óta egy cseppet sem. (Hangok az MSZP soraiból: Jaj!)

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 182 2011.11.14. 2:07  179-182

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ebben az esztendőben minden eddiginél rugalmasabb, átláthatóbb, hatékonyabb és kisebb létszámú egészségügyi szakmai kollégium jött létre. A kétszintű szakmai kollégium tagozatokból és tanácsokból áll. A tagozatok tagjai operatív és koordináló szerepük mellett véleményt nyilvánítanak az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a kapacitáselosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, de az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is.

A tanácsok fő feladata a szakmai társaságok tagságának bevonásával a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, szakmai protokollok és módszertani levelek összeállítása. A szakmai kollégium tisztségviselői és az egészségügyi kormányzat folyamatos együttműködésben alakítják ki a jogszabályokkal kapcsolatos véleményeket, kereteket. A többszörösen automatikusan meghosszabbított szakmai irányelvek többsége lejár az év végén.

Szeretnénk olyan irányelveket kiadni, amelyek szerkezetükben és tartalmi elemeikben megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak. Ennek a folyamatnak az első lépése az irányelvek részletes szakértői munkacsoport által történő értékelése volt.

Az új ellátási struktúra kialakítása érdekében folyamatos a kormányzat napi kapcsolattartása a szakmai kollégiummal, illetve annak illetékes tagozataival. Konzultációk folynak a szakmai szabályok kialakítása témakörében az országos centrumok kijelölésében. Felkértük a szakmai kollégiumokat, hogy az adott szakmához tartozó tevékenységeket progresszivitási szintekhez rendeljék, szükség esetén a hozzá tartozó minimumkövetelmények meghatározásával. Ezzel párhuzamosan elemeztük a területek ellátási adatait, majd a szakmai és teljesítményadatokat összevetve meghatároztuk az intézmények egyes osztályainak progresszivitási szintjeit. Ebben a munkában a szakmai kollégium tagozatai a messzemenőkig együttműködtek és folyamatosan részt vettek a konzultációkban. Az új szakmai kollégiummal az egészségügyi ellátórendszer struktúrája megbízhatóbban működik, az orvosi kar és az egészségügyi kormányzat támogatását egyaránt élvező kollégium munkájával hozzájárul a magasabb színvonalú ellátás megvalósulásához.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 190 2011.11.14. 2:13  187-190

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyi ágazat előtt ismertek az értelmi fogyatékkal élő páciensek fogászati ellátásával kapcsolatos problémák. A szolgáltatóknak több éve lehetőségük van szerződést kötni fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fogászati ellátására. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg csak azzal a szolgáltatóval köthet finanszírozási szerződést, amely a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fogászati ellátását vállalja. Sajnálatos módon kevés egészségügyi szolgáltató vállalja ezt a speciális feladatot.

A fogyatékkal élő személyek esetében szükséges fogászati beavatkozások speciális feltételeket igényelnek, és ez nem minden szakrendelés esetében érhető el. A külön szerződéskötési lehetőség éppen azt a célt szolgálta, hogy olyan szolgáltatókkal kerüljön sor a finanszírozási szerződés megkötésére, amelyek alkalmasak a fogyatékkal élő személyek különleges ellátási igényeinek kielégítésére. A probléma egyrészt abból adódik, hogy a fogyatékkal élők fogászati ellátásának nem voltak meghatározva a szakmai minimumfeltételei, így a finanszírozási szerződéssel rendelkező szolgáltatóktól nem követelhetők meg a speciális feltételek.

Az új szakmai kollégiumi rendszerben felkértük az aneszteziológiai és intenzív terápia, valamint a fog- és szájbetegségek tagozatokat, hogy dolgozzák ki az értelmi fogyatékkal élő páciensek fogászati ellátásához szükséges minimumfeltételeket. A jogszabálytervezet elkészült, s néhány hét múlva megjelenhet a fenti javaslatokat tartalmazó rendeletmódosítás. Tárcánk felkérésére a fogászati szakma képviselőiből fogorvosi munkabizottság alakult a fogászati ellátást érintő problémák megoldása érdekében. A bizottság feladata, hogy vizsgálja meg a fogorvosi ellátórendszer helyzetét, javaslatokat fogalmazzon meg a finanszírozás problémáinak enyhítésére, a fogyatékkal élők fogorvosi ellátására. Jelenleg is dolgozunk a fogászati szakma képviselőinek bevonásával az ezen ellátást érintő problémák megoldásán.

A szakmai minimumfeltételekről szóló rendelet módosításának megjelenése után lehet majd intézkedni a szükséges szakmai protokoll megjelenésének, valamint olyan speciális centrumok kijelölésének ügyében, amelyek magas szintű ellátást nyújtanak az értelmi fogyatékos emberek speciális szükségleteihez igazodva, a finanszírozásban szükséges módosításokat pedig a szakma képviselőinek bevonásával meg fogjuk vizsgálni.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 194 2011.11.14. 2:05  191-194

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ismét csak azt tudom önnek mondani, egyetértünk abban, hogy a magyar egészségügy igen rossz helyzetben van. Hogy miért, képviselő úr? Azért, mert önök tönkretették a felelőtlen, a betegek érdekeit egyáltalán nem képviselő politikájukkal. Azért kell nekünk most az egész rendszert újragondolnunk, mert tudjuk, ez így nem mehet tovább, még akkor is, ha vannak szocialista bekiabálók, akik még mindig ragaszkodnának a tönkretételhez.

Azt mondja, képviselő úr, hogy hazánkban csak a GDP 4 százalékát fordítjuk az egészségügyre. Erre megint csak azt tudom mondani, hogy nem mi, hanem önök, szocialisták csökkentették az egészségügyi közkiadásokat drasztikusan a nemzeti össztermékünk 5,5 százalékáról erre a szintre. Hát itt a probléma, képviselő úr. S kérem, legalább azért ne minket hibáztasson, amit önök tettek tönkre. Emlékeztetnék arra, hogy amikor átvettük a kormányzást önöktől, mikkel kellett szembesülnünk. Az egészségügy a fenntarthatóság peremére sodródott, folyamatos volt az elvándorlás, kórházakat zártak be, és olyan adósságállomány gyűlt össze, mint előtte sosem. Képviselő úr, az a közel 250 milliárd forint, amit önök kivontak az egészségügyi kasszából, most is nagyon hiányzik. Mindezek ellenére a kormány megkezdte a rendszer átalakítását, tavaly eltakarítottuk a romokat, amit ránk hagytak, az idei esztendő pedig már a fenntartható működés kialakítását szolgálta.

Tisztelt Képviselő Úr! Fiatal orvosaink jelentik az egészségügyi ellátórendszer jövőjének motorját, ezért folyamatosan és kiemelten kezeljük a rezidensek ügyét. Mit is tettünk eddig? Eltöröltük a rezidensek röghöz kötését előíró rendelkezést, az önök rendelkezését, és folyamatossá tettük a szakorvosképzésbe történő belépést. Eddig közel hatszázan jelezték belépési szándékukat az önök korábbi négyszáz főjéhez képest. Úgy gondolom, hogy ez jelentős előrelépés.

A szakorvosképzésbe tavaly belépett hallgatók most először lettek jogosultak úgynevezett hiányszakmára tekintettel járó állami támogatásra. Ez havonta a diplomás-minimálbér 50 százalékának megfelelő összeg. A rezidensek a képzésük dologi költségeinek megtérítésére 2012-ben évi 100 ezer forint támogatásra is jogosultak lesznek.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
133 198 2011.11.14. 1:40  195-198

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A gyakorló nőgyógyászok régóta ismerik a képviselő úr által említett készítményt, amelyet kollégáink közül sokan alkalmaznak is. Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezt a készítményt nem finanszírozza, ezért ezt a páciensek teljes áron vásárolhatják meg a gyógyszertárakban.

A képviselő úr által megjegyzett, a koraszülések csökkentésére, a meddőségek és a nőgyógyászati gyulladások számának a redukálására vonatkozó állítások - ahogy itt mondta - nagyon hatásosak, hatásosan hangzanak, ugyanakkor ön is jól tudja, hogy a tudomány által állított tények csak akkor nevezhetők bizonyítottnak, ha ezt számos szakmailag ellenőrzött vizsgálat igazolja. A jelzett készítménnyel kapcsolatban sajnos nem áll rendelkezésre ilyen szintű klinikai alapossággal és nagy esetszámmal rendelkező, tehát bizonyító erejű vizsgálat. A szakmai kollégium szülészet-nőgyógyászati tagozata a tudományos megalapozottság hiányára hivatkozva nem javasolja a készítmény OEP-kasszába történő befogadását.

Tisztelt Képviselő Úr! Messzemenőkig egyetértünk azzal, hogy egy magyar találmányt maximálisan támogatni kell, viszont ismételten hangsúlyozni kell ezen készítmény tükrében is, hogy nem térhetünk le a tudományosság útjáról. Ezért azt javasoljuk, hogy az említett vakcinával történjenek meg azok a vizsgálatok, amelyek bizonyító erejűvé válhatnak a hatásosság szempontjából. Amennyiben ezen eredmények meggyőzően mutatják be a készítmény különböző indikációs területeken való eredményességét, örömmel állunk rendelkezésre, segítő támogatást nyújtva a készítmény OEP-kasszába történő befogadásának szakmai támogatására.

Köszönöm kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
138 160 2011.11.21. 2:04  157-160

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önök, szocialisták, gyurcsányabbak Gyurcsánynál Gyurcsány nélkül is. Ön panaszkodik, hogy nem nőtt a normatíva összege, pont ön, aki engedelmesen igent nyomott 2008-ban és 2009-ben is, amikor megszavazták önök a bölcsődei támogatások drasztikus csökkentését. Látom, bólogat, emlékszik rá, nagyon szomorú ez, képviselő úr. A térítési díj bevezetésének a célja egyébként az eddigi igazságtalan rendszer felszámolása, amely jövedelemtől függetlenül azonos terheket ró a családokra. Hangsúlyozom, ez egyébként lehetőség, a rászoruló, valamint a több gyermeket nevelő és a fogyatékkal élő, beteg gyermekeket gondozó családok változatlan kedvezményekkel vehetik igénybe az ellátást. A térítési díj bevezetésének lehetősége, valamint a díj meghatározása a fenntartó önkormányzat döntése alapján történhet. Ezentúl annak mértéke egyedi esetekben mérsékelhető, elengedhető, mindezzel rugalmasan igazodva a felmerülő egyedi élethelyzetekhez.

A tervezet szerint a bölcsődei személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a családban egy főre eső nettó jövedelem 25 százalékát. Az intézkedés a bölcsődefenntartók terheit csökkenti, ezzel motiválva őket további férőhelyek létesítésére. Ha a család egy főre eső jövedelme nem éri el a 37 ezer forintot, akkor térítésmentes a szolgáltatás, azaz ha az ön által kérdezett négytagú család jövedelme 144 ezer forint, akkor egyetlen fillért sem kell fizetniük. Az intézkedés a gyermekvállalásra pozitív hatással is lehet, ugyanis a három- vagy többgyermekes családok is térítésmentesen vehetik igénybe a bölcsődét. A jövőben az ön által mondottakkal ellentétben a rezsiköltség 50 százalékát már nem lehet figyelembe venni, a térítési díj az étkezés költségével csökkenni fog.

Tájékoztatom önt arról is, hogy a kormány támogatásával, uniós források felhasználásával mintegy 8,5 milliárd forintból újabb ezer bölcsődei férőhely létesülhet 2012-től.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

(16.20)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
138 172 2011.11.21. 1:54  169-172

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A komáromi erődrendszer egyedülálló példája a XVI. és XIX. századi erőd-, illetve hadiépítészetnek. A nemzeti együttműködés kormányának szemében kiemelt szimbólum, hiszen a legnagyobb és legerősebb védelmi rendszer volt az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés 2011. június 14-én elfogadta a világörökségről szóló törvényt. E törvény a világörökségi helyszínek kezelése, védelme, továbbá fenntartható használatát segítő fejlesztésének növelése érdekében átlátható, tervezhető szabályozási környezetet hoz létre. Az önálló, a világörökségi helyszínek speciális státusára és különbözőségeire is figyelemmel lévő törvény jogszabályi szintre emeli az egyes világörökségi területek, valamint világörökségi várományos területek kezelési terveit, s rendelkezik a világörökségi helyszínenként kijelölésre kerülő világörökségi gondnokságról.

Ami képviselő úr kérdését illeti: a törvény úgy rendelkezik, hogy a miniszter a hatálybalépését követő egy éven belül felülvizsgálja a központhoz bejelentett helyszínek, világörökségi várományos helyszínek jegyzékébe történő felvételének indokoltságát, amely érinteni fogja a szóban forgó komáromi erődrendszert is. A történelem viharos napjai által sok funkciót betöltő erődök ma leginkább a hadikultúra emlékeinek fellegvárai. Ezeknek az értékeknek az erődöket körülölelő turisztikai látványosságokkal való összekapcsolása megtartó ereje lehet nemcsak a környéken élők, de az egész nemzet számára is.

A kormányzat minden lehetséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy ezután a Világörökség Bizottság a felülvizsgált jegyzékben szereplő, kiemelkedő értékekkel rendelkező magyarországi helyszíneket felvegye a világörökség jegyzékébe.

Kérem, fogadja el a válaszom. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
138 176 2011.11.21. 1:50  173-176

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön, önök - oktatási kérdésekben legalábbis - ugyanazt mondják, mint amit az SZDSZ-től hallottunk évtizedeken át. Önök pont úgy beszélnek, gondolkodnak, mint liberális elődeik, és egyre inkább ugyanazon a már-már erőszakos hangon, mint most is hallottuk öntől. Pedig jó lenne, ha észrevenné, hogy az önből áradó indulat nem a mi kormányzásunk, hanem az előző szocialista-liberális kormányok elhibázott oktatáspolitikája ellen irányul.

Tisztelt Képviselő Asszony! Nézzük, mit értek el az önök liberális elődei azokkal a módszerekkel, amiket ön javasol most a kormánynak. Az elmúlt évtizedben csak nőttek a különbségek, felzárkóztatás helyett lecsúszás lett az eredmény. Amit az előző kormányok integráció címén csináltak, annak katasztrofális következményei lettek. Olyan iskolák jöttek létre sok helyen, ahonnan - ha nagy volt a roma kisebbség létszáma - a szülők inkább másik iskolába vitték a gyerekeket, akár utaztatás árán is. A liberális-szocialista kormány integráció címén megvalósította a szegregált iskolarendszert.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ma sokan nem kapják meg sem az óvodai ellátásban, sem az iskolában a megfelelő felkészítést, ezért ma sokan funkcionális analfabétaként hagyják el az iskolát. A nemzeti együttműködés kormánya az osztállyal együtt nevelve külön is segítené a rászorulókat, hogy végre valóban felzárkózzanak társaikhoz. Mi a Híd-programokat kínáljuk az integráció lehetőségeként.

Tisztelt Képviselő Asszony! Már az sem igaz, amit kérdez. Amit ön integrációnak hív, annak az előző kormányok idején - láthattuk - nagyon durva szegregáció lett az eredménye. Amit ön szegregációnak hív, az el fog vezetni a társadalmi felzárkózáshoz. De mi nem kívánunk a szavakon vitatkozni, hanem segíteni kívánunk és ezt is tesszük. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
138 180 2011.11.21. 1:48  177-180

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A főiskolai tanárok kinevezését a felsőoktatásról szóló törvény a miniszterelnök hatáskörébe utalja. A kinevezés időpontjára a kialakult hagyományok alapján a kinevezéseket előterjesztő miniszter tesz javaslatot, de a miniszterelnöki döntés nincs határidőhöz kötve. Ennek következtében a képviselő úr kérdésében megfogalmazott állítás, a mulasztásos törvénysértés esete nem áll fenn, nem is állhat fenn.

Ha a képviselő úr egyébként figyelt volna, felhívták volna a szíves figyelmét a Magyar Közlönyben megjelenő kormányzati döntésekre, akkor olvashatták volna, hogy alapítványi főiskolák esetén két esetben is történt főiskolai tanári kinevezés az elmúlt időszakban, és ez folytatódni fog.

Képviselő Úr! Az ország gazdasági stabilitását szolgáló intézkedések még a nyáron megszülettek, így a felsőoktatási előirányzatok módosulásának nem volt és nincs köze a főiskolai tanárok kinevezéséhez, de köze van a felsőoktatás átalakításához. A szakmai közvélemény előtt ismert, hogy az új felsőoktatási törvény koncepcionális vitáit követően az ősz folyamán indult meg a törvény végleges kidolgozása. Ismertek voltak azok a viták, amelyek a felsőoktatás minőségéről, a képzésekben tapasztalható párhuzamosságokról és az intézményhálózat átalakításáról szóltak. Természetszerű, hogy a felsőoktatást érintő alapvető kérdések eldöntéséig, a kormányzati szintű konszenzusig a kinevező miniszterelnök felelőssége is más, és döntésének biztonságát az előterjesztés szakszerűsége mellett a vitatott felsőoktatás-politikai kérdésekben hozott döntés adhatja. Ezek a döntések a közelmúltban megszülettek.

Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, legyen nyugodt, a kinevezések hamarosan megtörténnek.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
142 156 2011.11.28. 1:51  153-156

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt kérem, engedje meg, hogy ezúton utasítsam vissza azt a magatartást, ahogy önök lenézik a nyugdíjasokat. (Derültség és moraj az MSZP soraiban. - Taps a Fidesz soraiból.) Önök a kommunista időket idéző hazugságpropagandával akarják átverni az idős embereket, ugyanakkor a kormánynak az a kötelessége, hogy hiteles, valós információkkal lássa el őket. Megértem, hogy nem tetszik önöknek a miniszterelnök úr levelének a tartalma, hiszen abból világosan kiderül, hogy amikre önök képtelenek voltak, a mi kormányunk egytől egyig megvalósítja. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Jézusom! Szegény nyugdíjasok!)

Önökkel ellentétben garantáljuk, hogy a nyugdíjak megőrzik értéküket. Önökkel ellentétben biztonságba helyeztük a nyugdíjakat, önökkel ellentétben lábra állítjuk a nyugdíjkasszát, és önökkel ellentétben féken tartjuk a rezsiköltségeket. A képviselő úr ezen mosolyog, pedig ez így van. Önök emelték a rezsit az egekbe, most egészen más a helyzet. Kérem, vegye figyelembe a tényeket is, ne csak a saját propagandaszövegüket hallgassuk!

Ami pedig az idős embereket tájékoztató levelet illeti, a kézbesítéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok egyértelműen, értelemszerűen az illetékes kormányzati intézményrendszer, tehát a nyugdíjigazgatás feladatkörébe tartoznak. A tájékoztatás 30 forint 40 fillér és postaköltség levelenként, amelynek költségét a Nyugdíj-biztosítási Alap az ellátások kiadásaitól függetlenül, tehát nem azok rovására fedezi, képviselő úr.

A feladatokhoz kapcsolódó posta- és egyéb végrehajtási költségeket ugyanis az alap költségvetése elkülönítetten tartalmazza.

Köszönöm, hogy meghallgatta a válaszomat. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
142 160 2011.11.28. 1:59  157-160

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány célja, hogy a közösségi ellátások a rászorulókat, köztük a pszichiátriai betegeket és a szenvedélybetegeket is saját otthonukban segítsék az önálló életvitel fenntartásában, és segítséget nyújtsanak a munkaerő-piaci elhelyezkedésben. Senkit nem hagy a kormány az út szélén, mindenkinek segítünk, aki engedi, hogy segítsünk neki.

Tisztelt Képviselő Úr! Felülvizsgálatra kerültek a közösségi ellátások szakmai ajánlásai. Az ajánlások hangsúlyt fordítottak az érintettek rehabilitációjára. A cél az ajánlások módosítása során az volt, hogy tegyék képessé a klienseket az egyéb alapszolgáltatások igénybevételére. A kérdésére válaszolva a közösségi ellátások finanszírozása során a megváltozott szakmai tartalomhoz szükséges a forrásokat biztosítani. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es megszüntetése több szempontból érintette negatívan a pszichiátriai ellátórendszert. A legfontosabbak ezek közül az aktív ágyszám jelentős csökkenése mellett a pszichiátriában rendkívül meghatározó orvos-beteg kapcsolat felbomlása. A kormányzat ezért is elkötelezett az országos pszichiátriai és addiktológiai intézet kialakítása mellett. Az új intézet speciális járó- és fekvőbetegegységei révén biztosítaná azokat az ellátásokat, amelyek a legmagasabb progresszivitási szintet teszik szükségessé, és jelenleg nem vagy csak korlátozott mértékben biztosítottak az ellátórendszerben. A Semmelweis-terv megvalósításáról szóló kormányhatározat szerint 2011. december 31-éig kell elkészíteni az új országos pszichiátriai és addiktológiai intézet megvalósíthatósági tanulmányát. E dokumentum elkészítésén az egészségügyért felelős államtitkárság jelenleg is dolgozik.

Tisztelt Képviselő Úr! Legyen nyugodt, a kormány elkötelezett a rászorulók megsegítésében. Senkit nem hagyunk az út szélén.

Köszönöm, hogy meghallgatta a válaszomat.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
142 176 2011.11.28. 1:41  173-176

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önök 8 évig kormányoztak. Ezen idő alatt egyetlen lépést sem tettek az iskola-egészségügyi szolgáltatás megújítása érdekében. Ezzel szemben önök, amellett, hogy több száz milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, kórházakat zártak be, és minden negyedik aktív ágyat megszüntették. Mindezek mellett önök, szocialisták, a fizetős egészségügyre szavaztak, bevezették a vizitdíjat, bevezették a kórházi napidíjat is, valamint a gyógyszertámogatásokat is drasztikusan csökkentették. Abban megvan az ön felelőssége is, tisztelt képviselő úr, hogy olyan súlyos és szomorú örökséget hagytak ránk, amelynek eredményeként az egészségügy a fenntarthatóság peremére sodródott.

Most pedig ön feláll, és az önök alkalmatlansága miatt kialakult problémákat kéri számon a kormányon. Ugyanakkor valóban nagyon fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet, olyanra, amit önök, szocialisták nem tudtak megoldani.

Az iskola-egészségügyi ellátásra a jövőben is szükség van, de megújított formában. Az iskolás korosztály egészséges környezetének, egészségtudatos magatartásának kialakítása a szakemberek sokirányú együttműködését igényli. Ennek része az iskolapszichológusi rendszer és az iskolai szociális munkás rendszer megerősítése, illetve kiépítése is.

Az iskola-egészségügyi hálózat korszerűsítésével az iskola-egészségügyi ellátásban a szűrések helyett fő feladatként az egészségnevelés, az egészségfejlesztés, a népegészségügyi feladatok és a közegészségügyi, a közösségi egészségügyi ellátás kerülhetnek előtérbe.

Köszönöm, hogy meghallgatta válaszomat. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
142 180 2011.11.28. 2:06  177-181

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon életkorhoz kötötten jelenleg tízféle fertőző betegség ellen kötelező a védőoltás. Ezekhez az állam ingyen biztosítja az oltóanyagot.

Szintén térítésmentes a pneumococcus elleni oltás, illetve az influenza elleni oltóanyag beszerzésére évente 1,3 milliárd forintot költ az állam. Az utóbbi kivételével az oltóanyagokat multinacionális cégek vagy azok leányvállalatai állítják elő. A beszállításokban eddig gyakorlatilag nem volt fennakadás. A jelenleg beszerzett oltóanyagok többnyire korszerűbbek, mint a korábbi hazai oltóanyagok voltak. Példaként említeném a diftéria-pertusszisz-tetanusz oltóanyagot, amely a korábbi hazai oltóanyaggal szemben már öt komponenst tartalmaz, és 7 éves koron túl is alkalmazható. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagokat két-három külföldi cég is gyártja, így a közbeszerzés általi versenyeztetés árcsökkentő hatása realizálható.

Tisztelt Képviselő Úr! A kormány egyértelmű célja, hogy az egészségügyben a betegterhek ne növekedjenek. Ennek érdekében bevezettük a vaklicit intézményét is, így az elfogadott új fogyasztói árak árszintje összességében közel 10 százalékkal csökken. A költséghatékonyság érdekében továbbá egységesítjük az egészségügyi intézmények gyógyszerbeszerzését is.

Tisztelt Képviselő Úr! Egy oltóanyag hazai gyártása önmagában még nem garantálná, hogy olcsóbb lenne. Természetesen mi is gondolkodunk azon, mi módon lehetne tovább fokozni az oltóanyagellátás hatékonyságát, biztonságát, és ennek érdekében milyen lehetőségeink vannak az állam szerepének erősítésére, illetve az oltóanyagok hazai előállítására.

Az erre vonatkozó konkrét javaslatait a továbbiakban is köszönettel vesszük. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
147 70 2011.12.05. 4:13  67-72

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt nyolc évben a szocialista-szabad demokrata kormányzat valóban megnehezítette a sport és azon belül a versenysport helyzetét is: egyrészt jelentősen csökkentették az állami támogatást, másrészt rendszeresen megkésve, gyakran az év második felében utalták át azt a sportszövetségeknek, ellehetetlenítve sportolóink eredményes felkészülését.

Jól emlékszünk még arra is, hogy az egykori kormányfő még sportminiszterként éppen az athéni nyári olimpiai játékok előtt vette el a Magyar Olimpiai Bizottság és a többi sportköztestület érdemi, civil ernyőszervezeti, köztestületi, döntéshozatali jogosítványait, majd megszüntette saját, a sportágazati irányításért felelős minisztériumát. Ezzel a sportágazat kormányzati és civil ernyőszervezeti szintje egyaránt eszköztelen, az ad hoc jellegű kormányzati döntésekhez asszisztáló, a folyamatos kormányzati átalakítás napi igazgatási nyomon követésével bajlódó szervezetté vált. Ez a jövőkép nélküli, kiúttalan helyzet az élő sport valamennyi területére rányomta a bélyegét, ami nemcsak a pekingi olimpiai eredményekben vált mérhetővé, hanem negatív folyamatokat eredményezett mind a sportfinanszírozásban, mind a sport aktív területein.

A nemzeti együttműködés kormánya ezzel szemben stratégiai ágazatként kezeli a sportot. 2010-ben az első döntéseink közé tartozott, hogy az előző kormány által a sporttól elvett állami támogatást visszaadtuk, és 1 milliárd forint plusztámogatást nyújtottunk az ágazatnak. Második lépésként azonnal hozzáláttunk a sportirányítás és a sportfinanszírozás hatékony rendszerének kialakításához. Ennek érdekében a sportköztestületekkel, valamint a magyar sportélet különféle ágazatainak irányításában, koordinálásában szerepet vállaló szakmai szervezetekkel közösen áttekintettük a sport szervezeti rendszerét, a hatékonyabb működéshez szükséges módosítások körét.

A változtatások bevezetésére folyamatosan került sor. A tavalyi sporttörvény-módosítással átmeneti intézkedésként visszaadtuk a sportszervezeteknek a korábban elvett köztestületi, döntéshozatali jogosítványokat, sőt a sport civil jellegének kihangsúlyozása jegyében több, addig állami sportfeladat ellátását az ernyőszervezeti szinthez telepítettük, így a versenysport és az olimpiai felkészülés szakmai irányításán kívül az állami támogatások felhasználásának elosztását és folyósítását ma már a legilletékesebb köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság végzi. Az elmúlt hetekben zajlott le a sporttörvény átfogó módosításának vitája, amit reményeim szerint a mai napon el is fogad a tisztelt Ház. A módosítással véglegesen kialakításra kerül a sportirányítás állami és civil szintjének világosan elkülöníthető feladatrendszere, bevezetésre kerül az egycsatornás finanszírozási rendszer, aminek működtetésében kiemelkedő és felelősségteljes szerepet kap a Magyar Olimpiai Bizottság.

A MOB jogosítványainak visszaállításán túl a kormány a londoni olimpiai felkészülés pénzügyi hátterét is biztosítja. 2011-ben 5,7 milliárd forint támogatást biztosítottunk a MOB-nak, amelyből 2,7 milliárd forintot fordíthat a versenysportra és az olimpiai, paralimpiai felkészülésre. 2012-ben 6,9 milliárd forint támogatást nyújtunk a MOB-nak, amiből 3 milliárd forintot fordíthat a versenysportra és az olimpiai, paralimpiai felkészülésre, valamint a magyar csapat londoni kiutazási költségeinek biztosítására. 78,2 millió forintot biztosítunk a 2012-es londoni nyári olimpiai és paralimpiai játékokra készülő sportolók kiemelt egészségügyi ellátásához.

Végül engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy megköszönjem önnek és egyben képviselőtársaimnak is a támogató szavazatát, hiszen a múlt héten elfogadott módosító indítványoknak köszönhetően további forrásbővülés várható a sport támogatásának területén: a MOB működési költségei 231 millió forinttal, a versenysport támogatása 100 millió forinttal, a válogatott kerettagok (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) emelt szintű sportegészségügyi vizsgálatainak támogatása pedig 81,4 millió forinttal növekedhet a jövő évben.

Köszönöm, ha elfogadja a válaszomat. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
147 82 2011.12.05. 3:47  79-85

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az emberek azt gondolták, hogy Gyurcsány Ferenc távozásával vége szakad annak a hazugságáradatnak, amiről maga Gyurcsány Ferenc beszélt Balatonőszödön. Ha már elfelejtette volna, képviselő úr, idézem önnek: "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet, teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz, másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este." Gyurcsány Ferenc így látta a szocialisták, a maguk kormányzását. (Zaj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Ugye önök, szocialisták is emlékeznek ezekre a szavakra? Úgy hallom, igen, hangoskodnak is. Ha önök is emlékeznek még arra, amikor a kormányzásuk idején hazudtak reggeltől estig, akkor itt lenne az ideje annak, hogy befejezzék. Nem a mi kormányunk nevezte botrányosnak, hogy százezreket nyilvánítottak rokkantnyugdíjasnak. Gyurcsány Ferenc mondta napirend előtti felszólalásában 2007-ben itt a tisztelt Ház előtt: "Ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének." Bizonyára emlékszik ezekre a mondatokra!

Amikor Gyurcsány Ferenc botrányosnak nyilvánította a rokkantnyugdíjasok nagy számát, akkor ön mit tett? Semmit, hallgatott. Ezek után ma feláll, és azt állítja, hogy 190 ezer embertől veszik el a rokkantellátást 2012-ben. Ezzel szemben az az igazság, hogy ennyi embert érinthet a felülvizsgálat, és akik az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltik, azok a részükre jelenleg folyósított ellátást kapják a továbbiakban is. Ezt ön is tudja, mégis mást állít!

Tisztelt Képviselő Úr! Ön akkor sem tiltakozott, amikor jelenlegi frakciótársa, Veres János pénzügyminiszterként 2008 márciusában szintén itt az Országgyűlés előtt a következőket mondta: "Hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjrendszerhez is." Tisztelt Képviselő Úr! Akkor sem tiltakozott, amikor a szocialista szociális miniszter, Szűcs Erika a következőket állította: "A társadalom valós elvárására a több mint 400 ezer munkaképes korú rokkantnyugdíjas esetén világos, aki munkaképes, az dolgozhasson, és dolgozzon is, legyen több adófizető." Ezek után ön ma feláll, és azt állítja, hogy a kormány célja a megszorítás. Ezzel szemben az az igazság, hogy a szocialisták célja volt a megszorítás, amikor elvették például a 13. havi nyugdíjat is. Hol volt ön akkor? Miért nem volt hallható a tiltakozása? (Zaj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Ennyit az ön állításairól, de nézzük, mi az igazság. És ha kíváncsiak a szocialisták, befejezhetik az óbégatást, mert szeretném elmondani. Először is nem lesz rendkívüli felülvizsgálat. Másodszor, akiknél a foglalkozási rehabilitáció nem javasolt, azok a továbbiakban is a felülvizsgálat előtti összegben kapják majd ellátásukat, tehát annak az összege nem csökken majd. Harmadszor, felmértünk 110 olyan munkakört, amelyekben biztosan foglalkoztathatók fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek. Negyedszer, bevezetjük a rehabilitációs kártyát. Ez teljes munkaadói járulékmentességet biztosít a megmaradt munkavégzési képességgel rendelkezők foglalkoztatásának teljes időtartamára. Ezzel érdekeltté kívánjuk tenni a munkaadókat is a foglalkoztatásban. Összegezve: nem vesszük el a rokkantellátást 190 ezer embertől.

Képviselő úr, ha ön egyetért frakciótársával, Veres Jánossal, akkor nem tehet mást, mint hogy elfogadja a válaszomat. Ellenkező esetben beismeri, hogy a szocialisták Gyurcsány nélkül is a gyurcsányi hazugságok útján járnak.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
147 200 2011.12.05. 1:57  197-200

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A jelenlegi népegészségügyi helyzetben a kormány kiemelt célja a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. A gyógyászati ellátások akkor rendelhetők társadalombiztosítási támogatással, ha az adott szolgáltatás szerepel az 5/2004., valamint a 23/2007. számú egészségügyi miniszteri rendeletekben. A szén-dioxid-gyógygázfürdő, mint egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás, támogatásba történő befogadásának első lépése a szakmai szabályozás kialakításával a fentieknek megfelelően megtörtént, amint azt képviselő úr is jelezte.

(17.00)

Ennek eredményeként megkezdhető az ellátás árának kialakítása, majd rendeletben történő kihirdetése. Az ártárgyalás feltételeinek kialakítása jelenleg zajlik, amelynek elindításához elengedhetetlenül szükséges volt a 2012-re irányadó költségvetési keretek ismerete.

Természetesen a betegek ellátáshoz való hozzáférésének lehetővé tétele elsődleges szempont a tárcánk számára. Az érbetegek kezelésében alkalmazott szén-dioxid-terápia jelenleg is biztosított a járóbeteg-ellátásban alkalmazott szénsavfürdő, illetőleg a támogatott gyógyászati ellátások között szereplő szénsavas fürdő formájában, melyek bővítését hivatott ellátni a mofettakezelés.

Tisztelt Képviselő Úr! A konkrét kérdésére, amely szerint mikor lesz receptre mofetta, azt tudom elmondani, hogy a sikeres ártárgyalás alapján az árak miniszteri rendeletben történő kihirdetését követően, előreláthatólag 2012 elejétől rendelhetik az orvosok.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
147 548 2011.12.05. 0:38  417-548

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálom, hogy a mai részletes vita sok pontján inkább az általános vitára hasonlított, ugyanakkor szeretném biztosítani azon tisztelt képviselőtársaimat, akik a részletes vitához hozzászóltak és érveltek javaslataik mellett, hogy az érvelésüket természetesen a későbbiekben figyelembe vesszük, és szavazási magatartásunknál igenis ez számítani fog. (Vágó Sebestyén: Köszönjük szépen!)

Köszönöm szépen, hogy ezen késői órán is részt vettek ebben a vitában. Mindnyájuknak jó éjszakát kívánok!

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 72 2011.12.12. 4:05  69-75

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztérimi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön pont úgy beszél, mint az önök liberális elődei, a szabad demokraták (Taps az LMP padsoraiban. - Ertsey Katalin: Igen!), akik Gyurcsány Ferenc szélsőséges álláspontját támogatták. Sőt, ha jól értem, képviselő úr, ön már nemcsak úgy beszél, de azt is üzeni, amit Gyurcsány üzent a magyar fiataloknak. Ön és az LMP tényleg úgy gondolja, mint Gyurcsány Ferenc, hogy a magyar fiatalok jól teszik, ha elmennek az országból? Komolyan ezt üzenik a fiataloknak?

Képviselő Úr! Azt sem értem, hogy ön a szélsőséges álláspontjának kifejtéséhez miért használja fel Szabó Lőrinc Az Egy álmai című versét. Hiszen ebben a versben nem a magyar fiataloknak üzeni Szabó Lőrinc: "ideje volna végre már / megszöknöm közületek", hanem azoknak, akik az igazságot hamuvá porlasztják, mint például önök. Szabó Lőrincnek ez a verse egészen másról szól, mint amihez ön felhasználja. Miért Szabó Lőrincet idézi, miért nem Gyurcsány Ferencet? (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Mire gondolt a költő? - Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Az álláspontját valótlan állításokkal igyekszik alátámasztani. Azt mondja ön, hogy a kormány a válságra hivatkozva halogat. Utána, néhány mondattal később pedig azt állítja, hogy a válság hatására 2009-ben annyian mentek el az országból - ahogy írja az interpellációban -, ahányan friss diplomát szereztek. Azaz elismeri, hogy a válság hatására indult el a folyamat.

Tisztelt Képviselő Úr! Mikor nem mond igazat? Amikor a jelenlegi kormányról beszél vagy amikor a válság hatásáról? Arra is emlékeztetném képviselő urat, hogy 2009-ben még a szocialisták és az önök liberális elődei kormányoztak. (Taps és közbekiáltások az LMP padsoraiban. - Ertsey Katalin: Még háromszor! Hol a harmadik?) Emlékeztetném arra is, hogy olyan súlyos örökséget hagytak ránk, ami évekre kényszerpályára állította Magyarországot. (Zaj és közbeszólások az LMP és az MSZP padsoraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya önökkel szemben kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók bérének kérdését. Tisztában vagyunk az egészségügyi dolgozók anyagi viszonyaival, elismerjük áldozatos munkájukat és a rájuk nehezedő fokozott felelősséget. Ezért számos intézkedést hoztunk és hozunk, hogy javítsuk anyagi helyzetüket. Első lépésként a rezidensek helyzetén javítottunk. Példaként említettem a hiányszakmákra tekintettel járó támogatást és rezidensösztöndíj-programot. 2012-től a rezidensek újabb támogatásra lesznek jogosultak, a szakképzéssel összefüggő dologi költségeik megtérítésére. Ennek mértéke a költségvetésről szóló törvényben kerül meghatározásra, ez 2012-ben 100 ezer forint.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottakkal ellentétben az az igazság, hogy az idei évben sikerült visszafordítani a tavalyi év negatív tendenciáját az elvándorlás tekintetében. Emellett a rezidenstámogatási program keretében több mint 600 szakorvos- és szakgyógyszerész-jelölt vállalta, hogy a havi 100 ezer forintos állami támogatás fejében a diplomája megszerzését követően is még több évig Magyarországon fog egészségügyi tevékenységet végezni.

A kormányzat elkötelezett az egészségügyi dolgozók bérhelyzetének rendezésében, a népegészségügyi termékadóból befolyt összeget is az egészségügyi dolgozók jövedelmének javítására fordítjuk. 3,4 milliárd forint forrásból hozzávetőleg háromhavi pótlékuknak megfelelő egyszeri juttatást kapnak még az idén a munkahelyi pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók. A 2012. évben ugyanebből a forrásból már 15 milliárd forint kerül felhasználásra az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének javítása érdekében.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha elismeri, hogy tévedett és tévedésből választott rossz idézetet, tévedésből állította, hogy a válság nincs hatással az egészségügyi dolgozók béremelésére, akkor fogadja el a válaszomat. Ha ön nem fogadja el a választ, azt ismeri el, hogy ugyanazt üzenik önök LMP-sek a fiataloknak, mint Gyurcsány Ferenc.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Ertsey Katalin közbeszól.)

(16.20)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 183 2011.12.12. 2:02  180-183

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek a képviselő úrral abban, hogy az öngyilkosságok megelőzésében valóban szerepet játszik a pszichiátriai betegek korai kezelésbe vétele is.

Erre, valamint a mentális betegségek, köztük a depresszió egyre fokozódó népegészségügyi jelentőségére tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium prioritásként kezeli a pszichiátriai ellátás átfogó fejlesztését.

(18.00)

Ahogyan azt a képviselő úr is jelezte, a 2006-2007-es átgondolatlan kormányzati lépések következtében, amelyek során az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is megszüntetésre került, az aktív pszichiátriai ágyak száma 25 százalékkal csökkent, amit nem követett a rehabilitációs ágyak növekedése. A kormányzat ezért is elkötelezett az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, vagyis az OPAI kialakítása mellett.

A jelenlegi szakmai koncepció értelmében az OPAI egy korszerű, szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat is ellátó, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ funkcióját töltené be. Az új intézet speciális járó- és fekvőbeteg egységei révén biztosítaná azokat az ellátásokat, amelyek a legmagasabb progresszivitási szintet teszik szükségessé, és jelenleg nem, vagy csak korlátozott mértékben biztosítottak az ellátórendszerben.

A Semmelweis-terv megvalósításáról szóló kormányhatározat értelmében az új országos pszichiátriai és addiktológiai intézet megvalósíthatósági tanulmányát a Nefmi 2011. december 31-éig készíti el.

Emellett az öngyilkosságok megelőzésében fontos szerepet játszik a gondozóintézetek megerősítése is. Ennek érdekében minisztériumunk 2011. november 1-jétől egy olyan új, teljes mértékben teljesítményalapú finanszírozást vezetett be, amely képes a lakosság közeli gondozási tevékenység sajátosságait jobban honorálni. Ezen túl a tárca több mint 13 milliárd forinttal támogatja majd hat régióban a pszichiátriai és az addiktológiai rehabilitáció fejlesztését.

Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 187 2011.12.12. 2:05  184-187

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyben az alapellátás a legköltséghatékonyabb ellátási forma, és a háziorvosi ellátást a kormány is prioritásként kezeli.

Az új egészségügyi kormányzat 2010-ben az alapellátás esetében hármas fő cselekvési irányt határozott meg: a humánerőforrás-krízis kezelését, a finanszírozás javítását és a hatékony ellátás zálogaként az informatika fejlesztését. Örömmel mondhatom, hogy sikerült több területen eredményt elérnünk, így például 2011 januárja óta online módon zajlik a háziorvosi jelentés, a korábbi, kőkorszaki floppylemezes rendszer után. A háziorvos az OEP adatbázisán keresztül megnézheti, hogy a betege milyen közfinanszírozott ellátásban részesül.

Az idén áprilisban indult új indikátorrendszerrel a korábbi havi 100 millió forint helyett 2,5-szer annyi pénz jut a praxisoknak bónuszként, mint korábban. Meghatározó előrelépésként értékeljük, hogy több mint 12 milliárd forintot sikerül eszköztámogatásra fordítani a hároméves programban, ami azt jelenti, hogy praxisonként 1,5 millió forintos támogatáshoz juthatnak átlagban a háziorvosok.

A múlt héten elfogadott egészségügyi törvény értelmében létrejön egy praxiskezelő, amely a praxisjoggal kapcsolatos nyilvántartások vezetésén kívül támogatást fog nyújtani a praxisjogot megszerezni kívánó háziorvosoknak. A praxisalapot a törvény értelmében 2012. május 1-jétől kell felállítani, azonban már azt megelőzően is támogatni szeretnénk a fiatal, pályakezdő háziorvosokat.

Az úgynevezett praxisprogramok keretében a rezidensképzésbe felvételt nem nyert kollégák képzése folyik, illetve beléphetnek a háziorvosi rendszerbe olyan orvosok is, akik bizonyos szakképesítéssel már rendelkeznek. A tapasztalatok igen kedvezőek, így azok figyelembevételével szeretnénk támogatni már a közeli jövőben a házi gyermekorvosok és védőnők képzését is.

Úgy gondoljuk, hogy a háziorvosi rendszerben dolgozók helyzetének javítása, egzisztenciális biztonságuk fokozása emelni fogja az alapellátás presztízsét, és ezzel növelni fogja azoknak az orvosoknak a számát, akik ezen a pályán szeretnék biztosítani a jövőjüket.

Köszönöm kérdéseit.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 191 2011.12.12. 2:08  188-191

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szociálisan rászoruló személyeket mind a földgázellátásról szóló 2008. évi, mind pedig a villamos energiáról szóló 2007. évi törvény védendő fogyasztóként ismeri el, és így biztosítja számukra a státushoz fűződő kedvezményeket.

E kedvezmények egyike a képviselő úr kérdésében megemlített, előre fizető kártyás fogyasztásmérő készülékek felszerelésének lehetősége, amelyre valamennyi, szociális rászorultság alapján nyilvántartásba vett védendő fogyasztó jogosult. A törvények alapján egyaránt szociálisan rászorulónak tekintendő többek között az a fogyasztó, aki aktív korú ellátásra jogosult, időskorúak járadékában, lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy otthonteremtési támogatásban részesül.

Minderre tekintettel tehát elmondható, hogy a védendő fogyasztói státusra potenciálisan jogosult személyek száma, az egyes ellátások közötti esetleges átfedéseket is figyelembe véve, több százezerre tehető. Ahhoz, hogy egy rászoruló személy védendő fogyasztó lehessen, mindössze a szolgáltatónál történő nyilvántartásba-vételére van szükség. Ez a gyakorlatban egy adatlap kitöltését és annak a jogosultságot megalapozó ellátást megállapító szervvel való ellenjegyzését követően a szolgáltatóhoz történő eljuttatását jelenti.

(18.10)

A mérőkészülék felszerelését annak költségei sem gátolhatják, hiszen a szociálisan rászoruló fogyasztók esetében az előrefizető mérő felszerelésének, illetve a berendezés bekötéséhez szükséges mérőhely-átalakítás költsége a földgáz- és a villamosenergia-szolgáltatás esetében is a szolgáltatót terheli. Az előrefizető fogyasztásmérő készülékek, azon túl, hogy megakadályozzák a további adósságok felhalmozását, kezelik a már felgyülemlett hátralékállományt is, hiszen a két említett törvény végrehajtási rendeletei megteremtik annak lehetőségét, hogy a mérőkészülék feltöltésekor befizetett összeg 25 százalékát, nagyobb tartozás esetén 50 százalékát a szolgáltató a fogyasztó fennálló tartozásának csökkentésére fordíthassa.

Köszönöm, hogy felhívta figyelmünket a már általunk is ismert problémákra, és bízom benne, hogy ezek orvoslást is nyernek.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 199 2011.12.12. 2:02  196-199

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben a kormány azzal a céllal vezette be a Széchenyi-pihenőkártyát a béren kívüli juttatások rendszerében, hogy az üdülést, pihenést, egészségmegőrzést és ezek révén a belföldi turizmus élénkítését egy modern elektronikus formátumú, egyszerűen használható, és a lehető legolcsóbban működő juttatási forma szolgálja.

A kártya kibocsátásának és felhasználásának részletes szabályait lefektető kormányrendelet ebben a szellemben készült el 2011 áprilisában. A SZÉP-kártya megjelenésével az üdülési csekk fenntartása, tekintve, hogy a két elem profilja nagyon hasonló, indokolatlanná vált, ezért azt 2011. október 1-jétől kivezettük a béren kívüli juttatások rendszeréből, amelyet 2012-től jelentősen átalakítunk. A változások fő célja, hogy a jelenleginél világosabban elkülönüljenek egymástól a gazdaságfejlesztési, a szociálpolitikai és az öngondoskodást szolgáló juttatási formák.

A gazdaságfejlesztési célú béren kívüli juttatások 2012-től döntően a Széchenyi-pihenőkártyába integrálódnak. A SZÉP-kártya a munkavállalók és a munkáltatók számára ingyenes, az elfogadóhelyek pedig csak egy rendkívül alacsony, 1,5 százalékos jutalékot fizetnek a kibocsátóknak.

Ez úgy lehetséges, hogy a kártyát jelentős piaci tapasztalattal és országos lefedettségű ügyfélszolgálati hálózattal rendelkező vállalatcsoportok bocsátják ki, amelyeknél különösebb többletbefektetés nélkül rendelkezésre állnak a bevezetéshez szükséges erőforrások.

A SZÉP-kártya piaci bevezetését és a gazdaság élénkítését többek között az alacsony jutalék garantálja, így nem vonható párhuzam az üdülési csekk korábbi működésével, amely során a magas jutalék egy része szolgált szociális üdültetési célokat. A rászorulók számára a szociális üdültetés rendszerét a kormány új alapokra kívánja helyezni, az ezzel kapcsolatos előterjesztést a kormány hamarosan megtárgyalja.

Köszönöm szépen a kérdéseit. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
152 209 2011.12.12. 1:54  200-209

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A népegészségügyi tevékenység történeti megalapozása Johan Béla nevéhez kötődik, akit a prevencióelmélet képviselőjeként tartanak számot a modern egészségügy szervezetének kialakítói között.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye nem érinti Johan Béla szaktudományos munkásságát, csak a politikai tevékenységét nézi, amelynek két, egymással összefüggő kritikus területe van. Az egyik az 1930-as évek végén játszott szerepe, a másik az 1944-es tevékenysége. Johan Béla orvos államtitkárként Magyarország német megszállása után is hivatalában maradt, mivel lemondását nem fogadták el, így továbbra is közreműködött a jogszabályok végrehajtásában. Tehát a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye szerint az 1939 és '44 közötti tevékenysége teszi a nevét alkalmatlanná arra, hogy egy országos program névadója legyen.

2004-ben országgyűlési határozat született az "Egészség évtizedének" Johan Béla nemzeti programja név "Egészség évtizedének" népegészségügyi programja elnevezésre módosításáról.

Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a népegészségügyi program mindenkori elnevezésétől függetlenül törekszik arra, hogy a lakosság egészségi állapotát javítsa, amelyhez keretet a Semmelweis-terv ad. A Semmelweis-terv népegészségügyről szóló fejezetének 9. pontja alapján az azonnali cselekvés érdekében szükséges a 2011-2013-ig terjedő időszak népegészségügyi akcióihoz a jelenleg hatályos nemzeti népegészségügyi program stratégiai keretén belül cselekvési irányokat kijelölni. Emellett elengedhetetlen a stratégia megújítása is, és legkésőbb 2013-ban új népegészségügyi program létrehozása.

Köszönöm szépen a kérdéseit. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
156 44 2011.12.19. 4:07  41-46

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönjük elismerő szavait, amellyel a tavaszi életvédő kampányt méltatta. Sajnos, önnel ellentétben bizonyos intézmények és egyes szervezetek közel sem ennyire elfogadóak a kampány céljainak megértésében, sőt némelyek tudatosan értelmezik félre a plakátkampány üzeneteit, és alaptalanul riogatnak.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy számos nemzetközi dokumentum, valamint beszédes statisztikák is rendelkezésre állnak, amelyek jól mutatják, hogy igenis, van értelme beszélni erről a súlyos társadalmi problémáról és az arra adható válaszokról, megoldásokról.

Nézzük először a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény VI. cikkelyét, amelyet Magyarországon 1991. november 6-ától kell alkalmazni. Az egyezményben szerepel a következő mondat: "Az egyezményben részes államok elismerik, hogy minden gyermeknek velejáró joga van az életre." Ugyanezt az álláspontot erősíti meg az Európai Unió Legfelsőbb Bíróságának egy hónappal ezelőtt döntése is. A bíróság kimondja, hogy az a sejt is, amely az emberré való kifejlődés lehetőségét magában hordja, már emberi embriónak tekintendő.

E nemzetközi dokumentumokkal összhangban Magyarország alaptörvénye így szól: "Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg." Ezt a családok védelméről szóló törvénytervezet kiegészíti azzal, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem és tisztelet, valamint külön törvényben foglaltak szerint támogatás illeti meg. Ezen túl a törvénytervezet külön említést tesz az örökbefogadásról, miszerint az állam annak érdekében, hogy minden gyermek családban nevelkedhessen fel, támogatja az örökbefogadást, és gyors, méltányos határidőn belüli, a gyermek érdekeit szem előtt tartó örökbefogadási eljárás kialakítására törekszik.

Ennek érdekében már az idei évben is történtek jogszabályi változások. A gyermekvédelmi törvénybe például bekerültek olyan, a nyílt örökbefogadást elősegítő szolgáltatások, amelyeket a várandós anya és a gyermeket örökbe fogadni szándékozó szülő számára az erre a feladatra szakosodott civil szervezetek nyújthatnak. Ilyen szolgáltatás egyebek mellett a kapcsolatfelvételhez nyújtott segítség, a tanácsadás, a családok átmeneti otthonában való elhelyezés biztosítása, valamint nyilvántartás vezetése az örökbefogadásokról.

Nézzük a statisztikákat! Ahogy képviselő úr is említi, valóban jelentősen csökkent az abortuszok száma az idei évben, és szembetűnő a kedvező változás a tavaszi hónapokban, azaz a kampányt követően. 2011 első 9 hónapjában 7,5 százalékkal, azaz 2350-nel kevesebb terhességmegszakítás volt hazánkban, mint az előző év azonos időszakában.

Az örökbefogadások számának lassú növekedése is tapasztalható, például július és október között másfélszer annyi újszülöttet érintő zárt örökbefogadás zajlott, mint előző évben, bár a végleges adatokkal csak év végén fogunk rendelkezni.

Az említettekből is jól látszik, hogy nem dughatjuk homokba a fejünket, az abortuszokról és az örökbefogadásról igenis lehet és kell beszélni nemcsak a közéletben, hanem a családokban és az iskolákban is. Reményeink szerint az emberi élet értékéről, az egészséges életmódról, a házasságra való felkészítésre szolgáló felelősségteljes párkapcsolatról és a családi életről szóló ismeretanyag az alap- és középfokú oktatási intézményekben folytatott oktatás tárgya lesz. A figyelemfelkeltést és az értelmes párbeszédet tehát mindenképpen folytatni kell, és a kormány ennek érdekében már meg is tette a 2012. évre vonatkozó előkészületeket.

Köszönöm szépen írásban is beadott kérdését, képviselő úr, kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
159 70 2011.12.23. 0:04  67-70

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. A kormány a javaslatot támogatja. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 28 2011.12.28. 4:03  25-31

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt visszautasítom azt a magatartást, ahogy önök lenézik a nyugdíjasokat. Önök a kommunista időket idéző hazugságpropagandával akarják becsapni az idős embereket, ugyanakkor a kormánynak az a kötelessége, hogy hiteles, valós információkkal lássa el őket. Megértem, hogy nem tetszik önöknek miniszterelnök úr levelének a tartalma, hiszen abból világosan kiderül, hogy amire önök képtelenek voltak, azt a mi kormányunk egytől egyig megvalósítja. Önökkel ellentétben garantáljuk, hogy a nyugdíjak megőrzik értéküket, önökkel ellentétben biztonságba helyeztük a nyugdíjakat, önökkel ellentétben megvédjük a nyugdíjkasszát, önökkel ellentétben féken tartjuk a rezsiköltségeket. Mi fenntartható, költségvetési hiányt nem generáló nyugdíjrendszert kívánunk működtetni; olyan nyugdíjrendszert, amelynek keretében a nyújtott szolgáltatás a nyugdíj funkcióját tölti be. Tehát nem foglalkoztatáspolitikai eszközt helyettesít, nem a munkavégzés során elszenvedett ártalmak utólagos kompenzációját valósítja meg, és a nyugdíjas státus sem válik indokolatlan versenyelőny megszerzésének eszközévé.

Mindezek helyett cél, hogy a nyugdíj egy járulékfizetéssel megalapozott, az aktív életpálya során nyújtott biztosítási teljesítménnyel arányos időskori pénzbeli szolgáltatás legyen. További cél, hogy a mai fiataloknak is legyen nyugdíjuk. Ehhez egy hosszú távon fenntartható, pénzügyileg stabil nyugdíjrendszert kell felépíteni. A jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozása a járulékbevételeken túl költségvetési hozzájárulást is igényelt. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a Nyugdíj-biztosítási Alap számára 433 milliárd forint átadásával biztosítja annak 2011. évi egyensúlyát. Ilyen módon a magánnyugdíjpénztárakból befolyt vagyon részben közvetlenül a nyugdíjasok nyugellátásának finanszírozását szolgálja.

Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, hogy legalább a karácsonyi időszakban mondjon igazat. Ön nem bontja ki az igazság minden részletét, amikor azt állítja a nyugdíj mellett munkát vállalók nyugdíjnövekedésével kapcsolatban, hogy arra az első évben nem jár emelés. Ezt írta az interpellációjában. Mert azt elfelejti megemlíteni, hogy korábban csak az a nyugdíj mellett dolgozó nyugdíjas kaphatott emelést befizetett járuléka ellenében, aki legalább egy évig tudott dolgozni. Most ha egyetlen napot dolgozik valaki, akkor is jogosult az emelésre. Ön akkor sem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a nyugdíjasoktól elvesszük az utazási kedvezményt. Megnyugtatom: nem vesszük el a nyugdíjasoktól az utazási kedvezményt. A korhatár előtti ellátásban részesülők nem lesznek nyugdíjasok, és a nyugdíjas státushoz kapcsolódó kedvezmények részükre valóban nem járnak, viszont az ellátás összegét a nyugdíjemeléssel növelt összegben kapják. Az ellátás mellett dolgozhatnak, s mert nem nyugdíjasok, a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíj-megállapítási igényt nyújthatnak be. A csökkentett összegű előrehozott nyugdíj ily módon a korhatár elérésekor csökkentés nélküli nyugdíjra váltható.

A nyugdíjrendszer átalakításának célja, hogy a biztosítottak a nyugdíjkorhatáruk elérésekor részesüljenek nyugdíjban, és a nyugdíjkiadások a nyugdíjjárulékokból legyenek finanszírozhatók, s mindezt úgy, hogy a járulékok mértéke a gazdaságra se rójon aránytalan terhet. Képviselő úr, a kormány a nyugdíjasok megélhetési költségeinek alakulását folyamatosan figyeli. A nyugdíjak reálértékének megőrzése továbbra is kiemelt kormányzati cél. A nyugdíjak értékmegőrzése 2012-ben is a nyugdíjtörvény rendelkezése szerint történik. A kormány kötelezettsége, hogy vállalásáról és ennek megvalósításáról a nyugdíjas-társadalmat hitelesen tájékoztassa. Ebbe a folyamatba illeszkedik miniszterelnök úr levele is. A megfelelő tájékoztatás most különösen fontos, hiszen számos félremagyarázó információ lát napvilágot a nyugdíjtémában. Ilyen körülmények között az idős, a félretájékoztatásnak sok esetben kiszolgáltatott emberek joggal várják el a hiteles, megnyugtató információkat. Jó lenne, ha önök is a hiteles tájékoztatásra törekednének. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 34 2011.12.28. 3:57  31-37

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem ez az első ellenzéki felszólalás ebben a tárgyban. Alig egy héttel ezelőtt egy képviselőtársa már egyenesen az állami egészségügy végét vizionálta egyetlen módosító indítvány miatt.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném világosan leszögezni: ez a kormány nem akarja és nem is fogja privatizálni a magyar egészségbiztosítási rendszert. Biztosan emlékszik rá, hogy korábban volt egy ilyen kísérlet: a szocialista-liberális kormány éveiben egyszer megkísérelték az egységes társadalombiztosítási rendszert profitorientált, több-biztosítós rendszerrel felcserélni. A Fidesz és a KDNP volt az, aki ez ellen a leghatározottabban tiltakozott. A több-biztosítós szocialista-liberális elképzelés szerencsére megbukott.

A képviselő úr által említett módosítás az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény egyik rendelkezése. Az indoklás szerint: "A javaslat adómentessé teszi a kifizető által a magánszemély javára fizetett, visszavásárlási értékkel nem rendelkező betegbiztosítási díjat, ugyanakkor ezen biztosítékok jövedelmet pótló szolgáltatása csak meghatározott értékhatáron belül minősül adómentesnek." Azaz annyi történt, hogy az adómentesen adható juttatások körét bővítette a kormánytöbbség.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném hangsúlyozni, hogy betegbiztosítást eddig is árultak az üzleti biztosítók. Szinte nincs olyan biztosítási módozatuk, amely betegbiztosítási kiegészítő elemet ne tartalmazott volna vagy ne tartalmazna.

Önálló biztosításként is széles körben kötöttek baleset- és betegségbiztosítási kockázatokra kiterjedő biztosításokat. A képviselő úr azt állítja, hogy a baleset-biztosítás adómentessége azért volt elfogadható, mert balesetet kellett ahhoz elszenvedni, hogy a biztosítók szolgáltassanak

Két dolgot kell ezzel kapcsolatban megjegyezni. Egyrészt a betegbiztosítások esetén is először meg kell betegedni ahhoz, hogy a biztosító szolgáltasson, másrészt pedig fontos kiemelni, hogy a baleseti eredetű kockázatok is egészségkárosodást jelentenek, ezért a baleset-biztosítások esetén sincs alapvetően más biztosítási szolgáltatás, mint a betegségbiztosításoknál. Márpedig, képviselő úr nem látott veszélyt abban, hogy baleset-biztosítás esetén csak a magasabb jövedelműek élveznék a biztosítási védelmet.

Megjegyzem, hogy az üzleti biztosítók nem a társadalombiztosítás funkcióinak sérelmére fejtik ki tevékenységüket, azaz nem a társadalombiztosítás helyett, hanem mellett biztosítanak ellátást. A kifizetők által fizetett egészségbiztosítások díjának adómentesítése így kifejezetten korszerű eszköze annak, hogy az a munkáltató, aki társadalmi felelősségvállalás keretében a dolgozói iránt érzett elkötelezettsége okán betegbiztosítást is köt a dolgozóira, belépjen az egészségügyi finanszírozásába. Az szja-törvény módosítása tehát kifejezetten jó társadalmi célt szolgál, kifejezetten megfelelő eszközzel, és nincsenek mögötte olyan szándékok, amelyeket a képviselő úr feltételez, előrevetít.

Tisztelt Képviselő Úr! Szakértők szerint a betegbiztosítás adó- és járulékmentessé tétele jelentős többletbevételt hozhat a kórházaknak, ez pótolhatja a szocialista kormányok által elvont összegeket. Most mindössze annyi történt, hogy az adómentesen adható juttatások körét bővítette a kormánytöbbség, és ezzel egy újabb lehetőséget adott az emberek kezébe.

A kormány továbbra is - ahogy eddig - a szolidaritáselvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítási rendszerben hisz. Olyan jelentős változások zajlanak az egészségügyi ellátórendszer átalakításával, amely során az állami szerepvállalást, az állami felelősséget erősítjük. Ez olyannyira így van, hogy néhány nap múlva minden megyei és fővárosi fenntartású kórház állami fenntartásba kerül, a későbbiekben pedig minden fekbőveteg-intézmény állami fenntartású lesz. Meggyőződésem, hogy ésszerűbb, hatékonyabb ellátórendszer jön létre, amelyben az egészségbiztosítási rendszer szolidaritási elve és a nemzeti egységes kockázatközösség is megmarad.

Köszönöm, hogy meghallgatta válaszomat. Kérem, fogadja azt el. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 62 2011.12.28. 3:46  59-65

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról című törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta, ez a törvény és a hozzákapcsolódó végrehajtási rendeletek hivatottak a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzetén javítani. Ehhez több intézkedés összehangolt meghozatala szükséges. Így természetesen az is rendkívül fontos, hogy minél több munkáltató akarjon fogyatékos és megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatni, mind a rehabilitációs hozzájárulás befizetésére kötelezettek, mind az arra nem kötelezettek is.

A kormány által elfogadott koncepció tartalmazza, hogy a foglalkozási rehabilitáció teljes rendszere átalakításra kerüljön. Ennek keretében egyszerűsödik az akkreditáció rendszere, lesznek, akik csak tartós támogatással, védett munkahelyeken dolgozhatnak, de bevezetésre kerül az úgynevezett kimeneti szabályozás is. Ennek lényege, hogy az olyan megváltozott munkaképességű és fogyatékos személy, aki ilyen minősítést kap, legfeljebb három évig védett körülmények között készülhet fel a későbbi, nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. Ez idő alatt személyre szabott szolgáltatásokat, képzéseket kaphat, és munkatapasztalatot szerezhet. A folyamat végén, a tranzitfoglalkoztatás után könnyebben fognak munkalehetőséget kapni a nyílt munkaerőpiacon.

Az átalakítás fontos eleme, hogy egy szolgáltatási és foglalkoztatási hálózatot építünk ki, amelynek részesei a munkaerőpiac szereplői, a szakhatóságok, a védett műhelyek, a munkaerő-piaci szolgáltatók és a munkáltatók is. Az összehangoltan működő, átlátható, ellenőrizhető és hatékony rendszer egyik szolgáltatása és valóban nagyon fontos része az úgynevezett érzékenyítés; ez felvilágosító és motivációs elemeket egyaránt tartalmaz. Azonban a cél ennél több: nem elég valakit felvilágosítani, nem elég a motivációt felkelteni, emellett a foglalkoztatót érdekeltté is kell tenni. A munkáltató érdekeltségét elősegíti, hogy az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű és fogyatékos munkavállaló után bér- és költségkompenzációs támogatást kap vagy kaphat.

(11.50)

Természetesen emellett fel kell hívni a munkáltatók figyelmét a foglalkoztatás előnyeire, de a lehetséges problémákra is, amelyek megoldásához folyamatos segítséget kell biztosítani a szolgáltatóknak. Csak így lehet elvárni, hogy egy munkáltató belevágjon egy számára ismeretlen és lássuk be, sokszor idegenkedést kiváltó foglalkoztatásba.

Fontos változás lesz, hogy új támogatási formát vezetünk be - a rehabilitációs kártyát -, továbbá átalakítjuk a védett műhelyekben történő foglalkoztatást, a már korábban említett tranzitfoglalkoztatás bevezetésével. Szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy ma is létező gyakorlat a felvilágosító, motiváló tevékenység végzése. Több szervezet is működtet ilyen célt szolgáló programokat. A kormány az általuk kimunkált jó gyakorlatot kívánja támogatni, fejleszteni, kiszélesíteni és rendszerszerűen alkalmazni, ezért is hangsúlyoztuk a törvény szövegében a strukturális átalakítás kapcsán a munkaerő-piaci szolgáltatások kiemelt szerepét. Ezeket a konkrét feladatokat a készülő rendeletekben fogjuk szabályozni.

Bízunk abban, hogy az elvégzett feladatok hozzájárulnak az alapvető célhoz, és valóban bővülni fog a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása.

Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 105 2011.12.28. 2:07  100-109

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön parlamentáris diktatúráról értekezik a kérdésében. Képviselő úr, parlamentáris demokrácia, mint értelmes fogalom, létezik, de a parlamentáris diktatúra egy önellentmondás. Ilyen nincsen, mert a kormány betartja a parlamentáris szabályokat, tehát jogállam van, egy jogállamban pedig nincs diktatúra, képviselő úr. (Moraj az MSZP soraiban.) Egy parlamenti demokrácia alapja, hogy az állampolgárok felhatalmazásán alapul. A 2010-es választások kétharmados felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP-pártszövetségnek.

Egyébként, képviselő úr, ön akkor nem beszélt diktatúráról, amikor Gyurcsány Ferenc 2006-ban diktatórikus eszközökkel, valóban durva erőszakkal véresre verette a békés magyar állampolgárokat. Akkor kellett volna ezt mondani, képviselő úr.

Egy parlamenti demokrácia másik fontos jellemzője, képviselő úr, hogy az ellenzéknek lehetősége van a kormány kritikájára. Ön most is felállt, és beszélt, ezzel is bizonyította, hogy bármilyen butaságot szabadon mondhat itt a parlamentben, vagy bárhol Magyarországon, ha a törvényeket és a jogszabályokat betartja.

A kérdésével kapcsolatosan engedje meg, hogy elmondjam önnek, a korábbi években jogszabály alapján nem volt az egészségügyi szolgáltatók számára előírva az adósságukról szóló tájékoztatási kötelezettség. 2010 nyarán a szolgáltatók az egészségügyért felelős államtitkárság által összeállított kérdőív alapján önkéntesen adták meg adósságállományukat azzal, hogy a feldolgozott adatok nem kerülnek nyilvánosságra, figyelemmel arra, hogy az számukra kedvezőtlen hatást gyakorolhatna mind a szállítókkal való kapcsolatukban, mind a bankokkal való kapcsolatukban. Ezeket az adatokat kérte ön, de ezek döntés-előkészítő jellegűek, képviselő úr, ezért nem kaphatta meg.

Dr. Joóri András adatvédelmi biztos úrral egyébként levelezésben állunk ez ügyben, és ahogy említette is, ön vitte bíróság elé az ügyet, ezért is nem értem, hogy a per lezárulta előtt mit is szeretne tőlünk. Az álláspontunk, azt gondolom, mindenki előtt ismert. Természetesen, ha a bíróság úgy dönt, hogy az ön által kért adatokat ki kell adnunk, akkor ezt haladéktalanul megtesszük.

A további kérdéseire a következő egy percben válaszolok majd. Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 109 2011.12.28. 1:06  100-109

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön eszmefuttatásaitól okosabbak nem leszünk, azt sem érti, hogy mit akar kérdezni. De ha megengedi, beszélek arról a folyamatról, ami zajlik, és még egyszer elmondom, hátha világos lesz most már önnek is.

Dr. Szócska Miklós államtitkár úr az elmúlt időszakban nem véletlenül hangsúlyozta, hogy a jelenlegi adataink szerint 16 kórház esetében indokolt a funkcióváltás (Dr. Garai István Levente: Melyek ezek? Ezt tessék megmondani!), és mivel a térségi és intézményi egyeztetések még most is folynak, képviselő úr, ezt követően konkretizálódik, hogy pontosan mely kórházakban milyen típusú ellátás lesz a fekvőbeteg-intézményekben. A kapacitások és a feladatok tekintetében az egyeztetések intézményre lebontva folytatódnak, a funkcióváltás célja pedig az lesz, hogy kapacitásaiban a tényleges lakossági szükségletekhez igazított, az ellátás biztonságát is garantáló és finanszírozható ellátás jöjjön létre. Ezzel szüntethetők meg a betegek érdekeit joggal sértő, az ellátás színvonalában és körülményeiben jelentkező különbségek. Erre törekszünk. (Taps a Fidesz soraiban. - Dr. Garai István Levente: A szociális otthonokban lesznek a műtétek?) Ne beszélj már hülyeségeket! (Dr. Garai István Levente: Hülyeségre csak hülyeséggel lehet válaszolni.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
160 145 2011.12.28. 2:02  142-145

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel tájékoztatom önöket, hogy az elmúlt másfél évben bevezetett családpolitikai intézkedések kedvező hatásai már mára is megmutatkoznak, a KSH legfrissebb adatai már nem a születésszám drámai csökkenéséről számolnak be. Az idén tavaszig tapasztalható romló tendencia a júniusi hónapoktól megállt, hiszen azóta 2011. október végéig öt teljes hónapon át összesen 1273-mal, azaz 3,4 százalékkal több gyermek született, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A 2010 tavasza és '11 tavasza közötti, az elmúlt mintegy 12 évben negatív rekordot jelentő élveszületési adatok a Bajnai-kormány családtámogatásokat érintő szigorításaira vezethetők vissza. A mi kormányunk idén januártól hatályba lépett családbarát intézkedéseinek, mindenekelőtt a családi kedvezmény kiterjesztésének és a gyes jogosultsági ideje újbóli meghosszabbításának hatására jelentősen javultak a gyermekvállalás anyagi feltételei. Az említett intézkedéseket már a tavalyi év vége felé bejelentették, így nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy a születésszámokban idén júniustól bekövetkezett kedvező fordulat már az új családbarát politika eredménye is lehet.

2011. január 1-jétől szélesebb körben és nagyobb összegben vehető igénybe a gyermekek utáni adókedvezmény: egy és két gyermek esetében 62 500 forinttal, a három és több gyermek esetében 200 ezer forinttal csökkenthető az adóalap gyermekenként. Az egygyermekes szülők havi nettó 10 ezer, kétgyermekesek 20 ezer, a háromgyermekesek 99 ezer forint kedvezményben részesülhetnek.

Említette a szociális kártyát, képviselő úr. A szociális kártya helyett van Erzsébet-utalvány, ezt elfelejtette említeni, pedig az is nagyon fontos dolog, éppen a gyermekeket segíti. Ezt is bevezetjük, és ez várhatóan jövőre több mint 10 milliárd forinttal segíti a gyermekek szociális étkeztetését és üdülését. Képviselő úr, mi ilyen eszközökkel kívánjuk elérni közös nemzeti céljainkat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)