Készült: 2020.04.06.01:30:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 204. felszólalás
Felszólaló Dr. Ángyán József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF (Fidesz): Egy javaslatot szeretnék - ahogy Katona képviselő úr jelezte - tenni arra vonatkozóan, hogy milyen módon lehet további lehetőséget kínálni a gazdáknak. Egyetértek azzal, hogy emelni kell az aranykoronánkénti kifizetési összeget, továbbá kapják meg a területalapú támogatást; ezen nincs vita közöttünk. Tehát ugyanazt a támogatást kapja, mint bárhol máshol az országban.

Annak idején az volt a terv, hogy a nemzeti vidékfejlesztési tervben az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések zonális programjai közé bekerülnek ezek a területek mint speciális vízbázisvédelmi területek. A zonális programba bekerülvén normatív ötéves állami szerződés alapján rendszeres kifizetést is kaphatnak még, ha előkészítjük ezeket a tározó területeket az AKG-ra. Az ÉTT-rendszerbe illeszthetők lennének ezek a területek.

Továbbá változatlanul fennáll a lehetőség, hogy ha valaki nem akar az ártéren belül egy ilyen bizonytalan helyzetben gazdálkodni, az állam vagy megvásárolja tőle a földet - kisajátítja vagy piaci áron megvásárolja; egyébként a 9. § (3) bekezdése erről szól, tehát a törvény maga mondja, hogy ilyen lehetőség van, ha valaki nem akar ezzel az egész tortúrával foglalkozni -, vagy meg lehet nézni a földcsere lehetőségét a Nemzeti Földalapból. Ez mind-mind olyan lehetőség, ami a gazdálkodás és a vízügy közti konfliktust meg tudja oldani. Csak ezzel kéne foglalkozni, és nem az a megoldás erre, higgyétek el, hogy megszüntetjük a vízbázisvédelmi szempontból szükséges területeken az összes korlátozást, és csináljon mindenki, amit akar, mert ezek után gyakorlatilag ez van, és oda telepítünk vízérzékeny kultúrákat - tudván hogy elárasztjuk -, ahol víz fog érkezni, majd utána kárpótoljuk az ebből származó károkért a gazdát. Ez nem jó megoldás. Sokkal jobbak azok a javaslatok, amik itt kínálkoznak ennek a helyzetnek a megoldására.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai