Készült: 2021.02.28.01:47:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

3. ülésnap (2006.06.08.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Surján László
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Európai Parlament, Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportja): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Dicsérni szeretném a kormányprogramot, nem temetni, de ezt a vágyamat, elolvasva a szöveget, nem tudom kiélni. Milyen jó lenne pedig kitörni a kötelezőnek látszó ellenzéki szerepből, milyen jó lenne, ha a kormánypártok is abbahagynák a szédelgő földicsérést, és a realitások talajára kerülnénk!

Európai képviselőként örvendek annak, hogy 59-szer szerepel az "Európa" szó ebben a fogalmazványban, de ha megnézem az összefüggéseket, akkor azt látom, hogy a lényegi európai kérdések nem kerülnek elő. Nem kerülnek elő azok, amik itt rajtunk múlnak, hogy a tíz új tagállam közül csak a hatodikak vagyunk abban a sorban, hogy mennyire tudjuk fölhasználni ezeket a pénzeket, és nem kerülnek elő a nagy európai problémák. Európa ugyanis nemcsak bőségszaru; Európa probléma, Európa feladat, amelyben tagállamként dolgunk van. Hiszen erről az Európáról Michel Rocard volt szocialista francia miniszterelnök azt mondja, hogy a halálán van, és a gyilkosai között megnevezi a rövidlátó kormányokat. Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője, Martin Schultz még keményebb: "Európa válsága az európai állam- és kormányfők válsága. Kivétel csak Verhofstadt belga és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő."

(14.10)

A magyar kormányfő nem szerepel a kivételek között. (Gyurcsány Ferenc dr. Veres Jánossal konzultál.) A miniszterelnök úr, ugyan látom, nagyon készül valamire, készüljön arra, hogy bekerüljön a kivételek sorába, készüljön arra, hogy államférfi legyen, hiszen ugyancsak Martin Schulz azt mondta: Európának az a baja, hogy régebben államfők, most pedig kereskedők, üzletemberek és kufárok vezetik. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.) Szocialista képviselő mondta, félreértés ne legyen!

Gondot jelent számomra egyébként az is, hogy a kormány szemmel láthatóan eltávolodik az európai gyakorlattól. Nincs olyan ország, ahol a minisztériumokban ne lenne valaki, aki a mi most megszüntetendő közigazgatási államtitkárunknak a funkcionális partnere. Nincs olyan ország, nincs olyan parlamenti demokrácia, amelyben gond nélkül meg lehet azt csinálni, hogy a lényegi döntéseket kiszervezik a kormányból egy parlament által ellenőrizhetetlen testületbe, mint a fejlesztést és a stratégiakészítést. Mit szólna ehhez Hack Péter? Mit szólna ehhez Kis János? És nem tudom, hogy mit szólna ehhez az SZDSZ, ha egy polgári kormány állna elő ilyen gondolatokkal. Ha az új Magyarország építése ilyen elemekre támaszkodik, akkor nem reformkor, hanem "deformkor" áll előttünk, deformálódnak intézményeink, ahelyett, hogy valóban fejlődni indulnának.

Nem szól ez a program arról, amit a kormány valójában tesz vagy tenni fog. Most meghallottuk, hogy szombaton jön egy ezermilliárdos csomag. Mi ennek a részlete? Hogy lehet erről a kormányprogramról szavazni úgy, hogy fogalmunk sincs, hogy mely területeket érint? De hát végeredményben a közigazgatás átszervezéséről sem tudjuk a részleteket, nincs benne ebben a kormányprogramban az a százhatvanvalahány pont, amely az oktatás átszervezésével állítólagos megegyezés a két kormányzó párt között. Nem kellene ezeket is idehozni? Igénylik az együttműködésünket? Igénylik esetenként a szavazatainkat? És nem tudjuk, hogy mire? Ez kérem, kormánypárti képviselőnek is megalázó, nemhogy ellenzékinek. Márpedig a kétharmados dolgokban valóban össze kellene fogni.

(A jegyzői székben Béki Gabriellát Nyakó István váltja fel.)

Annak idején, azt hiszem, 1996-ban Horn Gyula és szocialista miniszterei írásba adták számomra, hogy egy kormánytagon nem lehet számon kérni a választási programban szereplő dolgokat. Ezáltal a választási program értelmét veszti és kiüresedik. Ez az anyag, amit most kaptunk, a Gyurcsány-kormány írásban lefektetett programja pedig azt bizonyítja, hogy a kormányprogramnak sincs semmi értelme, ha az sincs benne, amit két nap múlva a kormány csinálni fog.

Ilyen körülmények között sajnos nem tudtam teljesíteni azt, amit szerettem volna, ezért köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai