Készült: 2019.10.18.09:58:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2017.06.06.), 66. felszólalás
Felszólaló Süli János
Beosztás tárca nélküli miniszter (a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SÜLI JÁNOS tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A beruházás költsége fix áras, 12 milliárd euróból fog megépülni. Ez a teljes költséget fedezi. Ebből elkészül két blokk, és ebből az összegből egy Fukusima-álló három plusz generációs erőművet építünk meg, és ez megfelel a hazai és a nemzetközi előírásoknak. A hűtőrendszer kiépítését is tartalmazza az ár minden üzemmódra, illetve a hálózatcsatlakozással kapcsolatos költségeket is. Tehát ez egy kulcsra kész, fix áras, és garantáltan az orosz fél által ennyiből vállalt költségből fog megvalósulni.

Az új erőmű üzemeltetéséhez szivattyús tározós erőmű nem kell, hiszen a rendszerben az elavuló erőművek miatt ebben az időszakban, a Mavir közleményeit tanulmányozva mindinkább teljesítményhiány fog föllépni a ’25-’30-as években. A szivattyús tározós erőműveknek ott volna szerepe, amit önök is szeretnének, hogy a megújulók arányát növeljük, de a megújulókat csak úgy lehet a rendszerbe beépíteni, ha adott esetben ezeket a tározós erőműveket is megépítenénk. Illetve van már más, modernebb technológia is, amivel Magyarországon a tározós erőművek kiválthatók.

A két új paksi blokk gazdaságosságát a Rothschild Nemzetközi Tanácsadó Cég és az Unió is elemezte, és számítással igazolták. A projekt visszahozza a befektetett tőkét, kitermeli a kamatot, sőt ezenfelül profitot is hoz, a hulladékelhelyezés költségeit is tartalmazza, és értelemszerűen az üzemeltetéshez kapcsolódó béreket. Paks II. az éghajlatváltozás elle­ni fontos küzdelem eszköze. A kieső blokkok pótlása nélkül Magyarország villamosenergia-ellátása biztonsággal nem lenne megoldható. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai