Készült: 2019.10.15.00:00:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2017.05.08.), 34. felszólalás
Felszólaló Süli János
Beosztás tárca nélküli miniszter (a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SÜLI JÁNOS tárca nélküli miniszter: Tisztelt El­nök Úr! Köszönöm a válaszlehetőséget. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretném megköszönni Szél Ber­na­dett frakcióvezető asszonynak, hogy a parlament nyilvánossága előtt beszélhetek erről a kérdésről.

Amikor miniszteri beiktatásomra a meghívottak listáját összeállítottam, akkor családtagjaim, közeli hozzátartozóim, a teljes paksi városi képviselő-tes­tü­let mellett azokra a személyekre is gondoltam, akik­nek meghatározó szerepe volt a Paksi Atomerőmű meglévő négy blokkjának létrehozásában, illetve az új blokkok előkészítésének elindításában. Szabó Benjamin miniszteri, majd kormánybiztosként koor­dinálta a meglévő blokkok építését; Kónya József a Paksi Atomerőmű első vezérigazgatójaként pedig nemcsak az atomerőmű blokkjainak üzembe helye­zé­séért és biztonságos működtetéséért, hanem Paks vá­ros infrastruktúra-fejlesztési területén is korszak­alkotó munkát végzett.

Kocsis Istvánt személyesen én hívtam meg, mert 2007-ben Veres János szocialista pénzügyminiszter az MVM akkori vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt kérte meg a Teller-, majd a Lévai-projekt kidolgozására és elindítására, amelynek célja az új blokkokhoz vezető program előkészítése volt. Ebben a hosszú folya­mat­ban ez volt az első fontos mérföldkő, amelyet, mint ezt ön is tudja, további parlamenti döntések és jóváhagyások követtek, erősítettek meg.

(10.10)

Kocsis István szerepére vonatkozóan azt tudom megismételni, amiről száz darab írásbeli választ igénylő kérdése alapján Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete önt már tájékoztatta. Nem játszott szerepet a paksi bővítés tető alá hozásában, nem volt szerepe Paks II. szerződésének előkészítésében és megkötésében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nem tudok arról, hogy a jövőben szerepet kapna a területen.

Az olcsó áram (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Idő!), a stabil és biztonságos áramellátás, valamint a klímavédelem célkitűzésének teljesítési záloga a Paks II. projekt. Kérem, hogy ön is támogassa ezt. Köszönöm, elnök úr. (Dr. Szél Bernadett:Ez gyönyörű szűzbeszéd volt! Miniszter úr, gratulálok! ‑ Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai