Készült: 2021.09.18.05:35:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 182. felszólalás
Felszólaló Stolár Mihály (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:27

Felszólalások:  <<  182  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STOLÁR MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint két éve írásbeli kérdést nyújtottam be Csillag István gazdasági miniszterhez az Ajka Kristály Kft. biztonságos működését is veszélyeztető árfolyam-politika miatt. A válasz kitért arra, hogy a versenyképesség javításához a kormány a kétséges hatékonyságú célzott támogatások helyett kiszámítható és piacbarát gazdasági környezet teremtésével és adóterhek mérséklésével kíván hozzájárulni.

Ma már tény, hogy a kiszámíthatóság, az adóterhek mérséklése és még Csillag miniszter úr is a feledés homályába merült. A nagy ígérgetők számára egyszerűbb volt minisztereket, miniszterelnököt váltani, mint bevallani, hogy csupán a választók megtévesztésére képesek, a gazdaság élénkítésére nem. Mert beszélhetünk-e piacbarát környezetről akkor, amikor az országban napról napra egyre több munkahely szűnik meg vagy kerül veszélybe, és a munkáltatókat újabb és újabb járulékok, adóterhek sújtják?

Minden nehézség ellenére az Ajka Kristály Kft., amelynek őse 1878-ban kezdett el Ajkán dolgozni, mindvégig fizetőképes volt. Mára azonban már nemcsak az ajkai, hanem a parádi, a salgótarjáni, a hollóházi és a Zsolnay manufaktúrák működése, mi több, jövője is bizonytalanná vált. Nem csupán arról van szó, hogy közel 3 ezer munkahely került végveszélybe, amely önmagában is tragikus, de olyan szakmák és szakmai kultúrák szűnhetnek meg akár örökre, amelyeknek Zsolnay Vilmos, Róth Miksa vagy éppen Fischer Mór voltak a reprezentánsai.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az említett manufaktúrák által gyártott porcelán- és üvegipari termékeket méltán tekinthetjük hungarikumoknak. Az azonban, hogy ezek a termékek a továbbiakban is Magyarország reklámhordozói maradjanak a világban, csak úgy lehetséges, ha a munkaügyi és a Gazdasági Minisztérium ebben a rendkívül kritikus helyzetben összefogva segítő kezet nyújt a területnek. A piacon maradást vagy a piacra jutást mozdítaná elő a manufaktúrák segítése munkahelymegtartó támogatással vagy kedvezmények biztosításával.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tudnak és akarnak-e gyors és hatékony segítséget nyújtani az ajkai, a parádi, a salgótarjáni és a Zsolnay manufaktúráknak, hogy az általuk reprezentált szakmák és nemzetközi hírnévre szert tett szakmai kultúrák ne szűnjenek meg végképp, és a továbbiakban is hungarikumként, márkanévként képviseljék hazánkat a nagyvilágban?

Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

Felszólalások:  <<  182  >>    Ülésnap adatai