Készült: 2020.09.24.21:08:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2002.02.04.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Deák Ferenc, amikor már nagyon öreg volt, és az ifjúság bárhogy szóba került, akkor mindig azt mondta, hogy neki ehhez feltétlenül hozzá kell szólnia, mert ez egy olyan rendkívül fontos téma, és egyébként is ő közvetlenül érintve van így ebben a kérdésben.

Mi, kisgazdák így vagyunk a földdel; minden alkalmat megragadunk arra, hogy a földről beszéljünk, a földről és a föld népéről beszéljünk, különösen így a tavaszi ülésszak idején, amikor már minden gazdaember minden idegszálával azon van, hogy mit kell tenni a határban, és már a kertészek arra készülődnek, hogy mennek metszeni. A készülődés, a felkészülés mindig jó arra is, hogy számot vessen az ember, mi is történt, mi is volt a mezőgazdaságban az elmúlt időszakban. Kétségtelenül fontos a téma, hiszen a legutolsó számvetések, statisztikák szerint is mintegy kétmillió ember van valamilyen formában érintve a mezőgazdaságban, akár fő-, akár kiegészítő tevékenységként. Ez a lakosság 20 százaléka, tehát minden ötödik ember valahogy érdekelve van ebben a kérdésben.

A sajtó is éppen ezért sokat beszél róla, sok álhírt, mondhatnám, rémhírt közöl a mezőgazdaság állásáról; persze a balliberális ellenzéknek a mondókáját közlik, és még a legjobb hírből is rémhíreket faragnak. Erre volt jó példa, hogy amikor szép termés volt várható - az örvendetes dolog, ha jó a termés -, még ebből is rémhírt faragtak, hogy úristen, tele lesznek a magtárak, ott fog rohadni, nem fognak tudni vele mit kezdeni. Majd aztán amikor nem következett be a tragédia, és igenis tudtak vele mit kezdeni, akkor azt mondták, hogy most momentán, véletlenül szerencséje van a kormánynak, ezért nem következett be a tragédia.

Nos, ezek a hírek - de mik a tények? A tények természetesen egészen mások. Ha a mezőgazdaság értékét, a termelés értékét nézzük, akkor az feltétlenül növekvő tendenciát mutat. Ha a két nagy termelési ágat vesszük, a törvénytermelést és az állattenyésztést, a bruttó termelési érték kétségtelenül növekvő tendenciát mutat. Ha a beruházásokat nézzük, hatalmas mérvű beruházások következtek be a mezőgazdaságban, soha ilyen az elmúlt tíz évben nem következett be, ami természetesen - és ez a valóság - a támogatási rendszernek is a következménye. 2000-ről 2001-re több mint 50 százalékkal nőtt a támogatás összege, 50 milliárd forinttal, és ez így van ebben az évben is. Ebből igazán lehet szépen beruházni, és meg is történnek ezek a beruházások - ez a valóság.

Az is valóság, hogy a mezőgazdaság külkereskedelmi mérlege pozitív (Felzúdulás az MSZP soraiban.), vagyis a behozatal kevesebb, mint a kivitel. Ez az egyetlen egyébként a népgazdaságban, ahol a külkereskedelmi mérleg ilyen pozitív. Ha azt nézzük, hogy mennyit keresnek a mezőgazdaságban dolgozók, akkor minden ellenkező híresztelés ellenére itt is azt lehet mondani, hogy a bruttó kereset növekvési indexe nő az iparhoz és mindenhez képest (Derültség az MSZP soraiban.), ami persze nem jelenti azt, hogy eléri az iparban dolgozók keresetét, de igenis azt mutatja, hogy ez az index nő. Tehát nem lehet azt mondani, amit híresztelnek - és itt a miniszterelnök úr napirend előttijére is reakcióként jött -, hogy soha ilyen mélyen nem volt a mezőgazdaság. Amiket itt elmondunk, ezt cáfolják, a számok cáfolják az önök állításait.

Nem vitás, hogy ez az új hír, amely az Európai Bizottság e bizonyos megállapításáról szól, nem hangzik jól, de pillanatnyilag ez is csak hír, hír és nem tény. Ténnyé akkor válhatna, ha már az Európai Unió tagja lennénk, de nem azok vagyunk, így mindaddig ez csak hír, és remélhetőleg, mire azok leszünk, majd a tárgyalások úgy fognak folyni, hogy ez a hír ne is váljon ténnyé.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az FKGP és a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai