Készült: 2020.09.23.02:43:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:39


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az igazságügyi orvostan nagy talánya, hogy vajon a piromániás, vagyis az az ember, aki különös élvezetet talál valamilyen tárgynak a felgyújtásában, egy szálloda vagy szalmakazal felgyújtásában vagy a búzaégetésben, szerencsétlen beteg ember-e vagy pedig bűnöző.

A büntetőjog ismeri erre a választ, hiszen a szándékosság mellett ismeri a gondatlanság két formáját. Az egyik, amikor az elkövető, bár felismeri cselekményének a társadalomra való veszélyességét, de könnyelműen bízik annak elmaradásában; a másik az enyhébb forma, amikor nem ismeri fel, de azért nem ismeri fel, mert a tőle elvárható körültekintést elmulasztotta. Nos, ez a szabály, de változatlanul talány, mert nagyon nehéz meghatározni, hogy hol a határ.

Más a helyzet a politikai piromániásoknál, hiszen ott egyértelműbb a helyzet: politikai petárdát csak szándékosan lehet felrobbantani. Tehát itt egyszerűbb a helyzet, aztán ezek a politikai petárdák vagy felgyulladnak, vagy csak füstölögnek és csütörtököt mondanak.

Nemrégen egy ilyen politikai petárdát robbantottak fel, amely csütörtököt mondott: a nagy búzaégető robbantotta ezt fel, aki előszeretettel öltözködik stüszivadásznak; mióta nyilvánvalóvá vált, hogy miniszterelnök-jelöltje nagy vadász, azóta divatos ez az adjusztírung. Ebben a társaságban persze a vattakabát is volt már divatos, de változnak az idők, kevésbé az emberek. Szóval az ismert búzaégető néhány megtévesztett embert összecsődített, és ezekkel akkor kezdte követelni, hogy a kukoricáért az állam adjon 18 ezer forintot, amikor az illetékes minisztérium ezt már napokkal korábban bevezette, sőt be is indult a vásárlás. Igaz, nem olyan mértékben, ahogy arra az állam lehetőséget adott - egyszerűen nem volt ennyi felesleges kukorica.

Tehát csődöt mondott ez a politikai petárda, de ettől függetlenül ráerősített a balliberális sajtó is az ismert búzaégetőre. Már a nyár folyamán kezdte híresztelni, hogy bajok lesznek itt, mert túltermelés van kukoricából, aztán kiderült, hogy egyes nyugat-magyarországi megyékben a takarmány-kukoricából nemhogy felesleg, hanem kifejezetten hiány van az aszályos idők miatt. Mindenesetre ez a balliberális sajtóban megjelent rémhír sem valósult meg.

Aztán amikor kiderült, hogy nincs itt igazán semmi baj, teszi a dolgát az illetékes minisztérium, akkor rögtön kitaláltak egy újabb lejáratást, amikor is azt mondták, hogy azért nincs itt igazán baj, mert szerencséje van az illetékes minisztériumnak: azért van szerencséje, mert külföldön is felment a kukorica ára. Nos, az ismert búzaégető és a balliberális sajtó is úgy járt ezzel a 18 ezer forinttal, amit akkor követelt, amikor ezt már rég bevezették, mint az egyszeri ember, aki akkor kezdte mondogatni, hogy neki két énje van, amikor másnak már régen három volt.

Tehát itt szakértelemmel működik az illetékes minisztérium, előrelátással; nyilván nem akkor hirdeti meg a felvásárlási árat, amikor arra még nincs szükség, hanem amikor szükség van rá. És hogy az előrelátását mennyire bizonyítják a tények: 500 ezer tonnára hirdette meg ezt a felvásárlási árat, és csak 400 ezer tonna ilyen felesleg akadt.

Úgyhogy nem jött be sem a búzaégetőnek, sem a balliberális sajtónak ez a politikai petárdája, amely, mondom: csak szándékosan követhető el, de időnként csütörtököt mond és csak füstölög.

Éppen ezért nem is nagyon érdemes ilyen politikai petárdákat felgyújtogatni, és jó is, ha vigyáznak a gyújtogatók, hiszen ahogy kezdtem az elején, az igazságügyi orvostan nagy talánya a pirománia, úgyhogy az ilyen gyújtogatókra lesnek már az elmeorvosok. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai