Készült: 2020.09.27.06:55:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2003.09.30.), 107. felszólalás
Felszólaló Ivanics István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság általános vitára nem tartotta alkalmasnak a benyújtott törvénytervezetet. Megpróbálom összefoglalni röviden a gazdasági bizottságban elhangzott tartalmas vitát, mely, úgy gondolom, nagyon sok olyan kérdést vetett fel, amely mindenképpen megfontolásra alkalmas.

A kutatási és technológiai innovációs alap létrehozásáról szóló T/5157. számú törvényjavaslat célja a versenyképesség javítása. A cél kézenfekvőnek látszik, hiszen ez a vágyuk a magyarországi vállalkozásoknak is. A versenyszféra számára - nyugodtan mondhatjuk - élet vagy halál kérdése a versenyképesség megőrzése és növelése. Csak az ő részükről az adóterhek szintje sokkal keményebb feltétel, mint egy bizonytalan módon elérhető pályázati lehetőség.

A szakmai szervezetek véleménye alapján is nyugodtan állíthatom, az innovációs alapról és az adóterhekről egymástól függetlenül beszélni hamisság. Megkérdőjelezi az építő szándék komolyságát, és egy miniszteri vezényléssel történő új apparátusépítést, klientúrahízlalást sejtet. Az OMFB szerepe eltűnik, pedig a legkevésbé támadott fejlesztési forráselosztást valósította meg az elmúlt több mint tíz évben.

Képviselőtársaim ellenzéki és kormányoldalról sok kritikát fogalmaztak meg a viszonylag rövid törvénnyel kapcsolatban. Az iparűzési adóhoz hasonló beszedési formát bizottságunk elnöke a legcsibészebb megoldásnak minősítette. Kifogást emeltek képviselőtársaim az újonnan létrehozandó alap magas működési költsége, a felhasználás nagyon laza meghatározása ellen. A többmilliárdos működtetési költségek csökkentésére és a létszám korlátozására javaslat is hangzott el, hogy a regionális tanácsok bekapcsolásával, a források odatelepítésével közel lehet vinni a vállalkozásokhoz a fejlesztést. A felhasználás látszólag mindenre biztosít lehetőséget: konferenciák szervezése, könyvkiadás és számos olyan cél, melyet más alapokból is el lehet érni. Úgy gondolom, mindez bizonytalanságot okoz inkább, és a visszaélés gyanúját ülteti el a vállalkozókban. Az akadémiai és egyetemi kutatóhelyek átmenetileg légüres térbe kerülnek, pedig jelen pillanatban ezek rendelkeznek nemzetközi kapcsolatokkal, ezek tudnak abszorbens felületet biztosítani az innovációhoz.

Összegzésképpen a bizottság - elsősorban tartózkodó szavazataival - azért utasította el a törvénytervezet általános vitára bocsátását, mert az adóterhek növekedése mellett egy olyan elvonás, amely fűnyírószerűen begyűjti ezt az alapot, mindenképpen igazságtalan helyzetet teremt, holott nagyon jogosnak tűnik, hogy aki részt vesz a K+F tevékenységben, azok a nagy cégek, az innovációra már most alkalmas társaságok nyilvánvalóan logikusan mentesüljenek az innovációs adó befizetése alól. De ez a jelenlegi gazdasági struktúrában inkább növelné a különbségeket, és olyan - véleményünk szerint - igazságtalan forráselosztást valósítana meg, mely egy ilyen fokozott adóterhelés mellett az egész gazdaság etikáját, az egész versenyszféra működési logikáját cáfolná, annullálná. Ezért átgondolásra javasoljuk, és a gazdasági bizottság nem javasolja a Ház elé terjesztését.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  107  Következő    Ülésnap adatai