Készült: 2020.11.30.09:28:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2004.11.16.), 326-328. felszólalás
Felszólaló Dr. Katona Tamás
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  326 - 328  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Igen, köszönöm szépen. Nem vitazárás jelleggel, de néhány dolgot szeretnék mondani még.

ELNÖK: Maga a vita lezárult, államtitkár úr, önnek arra van most lehetősége, hogy válaszoljon az elhangzottakra. (Béki Gabriellával egyeztet.) Államtitkár úr kapott az SZDSZ-től néhány percet, ennek ellenére lezárult a vita. Kérem, röviden mondja el a mondanivalóját - jó?

DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Igen, köszönöm szépen. Addig nem nyomhattam gombot, amíg nem kaptam erre lehetőséget. Néhány mondatban, tényleg nem visszaélve az idővel, köszönöm, elnök úr a lehetőséget.

Azt gondolom, hogy amikor a jövő évi költségvetésről beszélünk, egy nagyon fontos dologról nem szabad elfeledkezni. Ez az első olyan költségvetése az országnak, amelyet már európai uniós tagállamként készítünk. Ez azért lényeges, mert nemcsak hazai források állnak rendelkezésre, hanem igen jelentős összegben rendelkezésre állnak európai uniós források is. Ami nagyon fontos, ez egy egészségesen fejlődő gazdaság költségvetése, és ezért a kormány olyan költségvetési javaslatot terjesztett be, ami lehetővé teszi azt, hogy ez a gazdaság úgy fejlődjön, hogy közben az államháztartás ennek feltételeit megteremtse azáltal, hogy az államháztartás takarékosan gazdálkodik.

Ezért csökken az államháztartás hiánya, mégpedig olyan módon csökken, hogy az állam saját magán takarékoskodik. Ugyanis kitüntetett célunk, hogy több munkahelyet teremtsünk, hogy tovább növeljük a felhalmozási kiadásokat, és ezzel lehetőség szerint mindenki egy kicsit jobban élhet majd, mint ebben az évben. Ezek talán a legfontosabb elemek. Ehhez tartozik az is, hogy olyan adórendszert fogadott el a tisztelt parlament egy héttel ezelőtt, amely csökkenti az adókat. Az adóterhelés csökken, ezzel is több pénz marad a gazdaságban. Ennek alapján jobban élhetnek az emberek. Ehhez társul az is, hogy igazságosabb lakástámogatási rendszert, igazságosabb családtámogatási rendszert szeretnénk megvalósítani annak érdekében, hogy többek között az életkezdésben segítsük a fiatalokat.

Tulajdonképpen nagyon sok olyan módosító indítvány mellett érveltek a tisztelt képviselők, amelyeket értelemszerűen megfontolunk, a következő időszakban még nyilván a bizottsági tárgyalás során ennek a részleteire is ki lehet térni. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.
Felszólalások:  Előző  326 - 328  Következő    Ülésnap adatai