Készült: 2020.09.19.15:58:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

52. ülésnap (1999.03.02.), 281. felszólalás
Felszólaló Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  281  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem nagyon akarom szaporítani a szót, egyedül Répássy képviselőtársam felvetésére kívánok válaszolni.

Turi képviselőtársamnak csak azt tudom mondani, hogy olvassa el az előterjesztést, és az hiszem, hogy a kételyeire választ kap.

Répássy képviselőtársamnak azonban meg kell mondanom, hogy ön vagy nem olvasta el azt a bizonyos koncepciót, amelyet itt meglobogtatott, vagy pedig nem tudja, hogy az ön pártjának mi a kriminálpolitikai koncepciója. Mert ha ön elolvasta volna ezt az igazán vaskos anyagot, amelyet még egyébként az előző kormány rendelt meg a Kriminalisztikai és Kriminológiai Intézettől, akkor kiolvashatná belőle, hogy az önök úgymond kriminálpolitikai koncepciója nagyon sok ponton pontosan ellentétes mindazokkal a javaslatokkal, amelyek ott le vannak írva. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tulajdonképpen a mi javaslatunk arra vonatkozna, hogy a szakmát is bekapcsolva minden részletkérdést próbáljunk végigvitatni azért, hogy a törvényalkotás valóban minden esetben megalapozott legyen. Mert el tudom fogadni azt, hogy az önök úgymond koncepciója szigorította a büntető törvénykönyvet, az anyag egyébként írja, hogy bizonyos bűncselekményeknél ez teljesen jogos, máshol azonban azt mondja, hogy másfajta büntetési rendszereket kellene tulajdonképpen kialakítani ahhoz képest, hogy önök egy generális szigorítás útjára léptek.

Tehát pontosan ezek azok a kérdések, amelyeket meg kellene vitatnunk, és én elfogadom, hogy majd megvárjuk az önök - úgymond - koncepciójának hatását, csak éppen a világ összes tapasztalata azt mutatja, hogy a büntető törvénykönyv szigorításával eredményesen fellépni a bűnözés ellen nem lehet. (Dr. Hende Csaba: Dehogynem!) Azt javasoljuk, hogy próbáljuk meg közösen megkeresni ennek az egész problémának minden oldalú megoldási lehetőségét, és próbáljunk ebben lehetőleg közös nevezőre jutni. Ez a szándék húzódik meg a bizottság létrehozása mögött, döntsék el, hogy érdemes-e ezt támogatni. Köszönöm. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Nem! - Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  281  Következő    Ülésnap adatai