Készült: 2020.04.06.02:08:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 12. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kovács Tibor úr, én az ön hozzászólásának egy részét konstruktívnak fogom föl. Ugyanis ön azt mondta, hogy gondolkozzunk azokon a nemes célokon, amelyek finanszírozására a többletbevételek lehetőséget adnak. Képviselő úr, ezt nagyon köszönöm önnek. De meg kell említenem azt, hogy a kormány által megajánlott, a törvény módosítása kapcsán megajánlott célok közül nem igazán vett sorba egyet sem.

Úgy gondolom, nagyon nemesek azok a célok, amelyeket meghatározott a kormány és megajánlott a parlamentnek. Egypárat hadd emeljek ki, hisz úgy gondolom, ön is fontosnak tartja azokat: a köztisztviselők bérintézkedése, hisz úgy gondolom, el kell mozdulni e tekintetben a korábbi szintről. Az egyéb bérintézkedésekhez szükséges forrásokat is igyekszik biztosítani a kormány. Korkedvezményes nyugdíjaztatás rendezése, ez is egy régi adóssága a kormányoknak; a diákhitel intézménye, úgy gondolom, fontosnak véli ön is.

Kicsit többet szeretnék beszélni a Gazdasági Minisztérium fejezeténél a Széchenyi-terv pályázatainak finanszírozásáról. Ugye, kedves képviselő úr, a szociális bérlakás, amelyet ön is fontosnak tarthat, a lakáshitel, a gazdaságélénkítő támogatások, a kamattámogatás, a pályázati rendszer, a turizmus fejlesztése, a munkahelyteremtésre fordítható források nagyon fontosak ebben az országban. Úgy gondolom, a nemzeti földalaphoz is szükséges forrásokat biztosítani. Ugye, nem tartja ön sem fölöslegesnek a nyugdíjak emelését, a 6 százalékos reálérték-emelkedést, a gyógyszertámogatást, az egészségügyi alap- és szociális ellátás kérdéseiben a szükséges források biztosítását? És van még egy nem csekély dolog: a rokkantsági, baleseti hozzátartozói nyugellátás-emelése.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Úgy gondolom, azt a kérdést kellene tisztába tenni: tavaly önök azt mondták, hogy máris, azonnal intézkedjen a kormány, és ossza szét a többletbevételeket; most, amikor megajánljuk itt, a 2001. évi költségvetésben, hogy mi döntsünk, a tisztelt Ház, akkor pedig nincs ebben konstruktivitás. Szeretném, ha ebben partnerek lennének.

Köszönöm a szót, elnök úr.

 
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai