Készült: 2020.10.23.05:13:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

130. ülésnap (2011.11.07.), 179. felszólalás
Felszólaló Novák Előd (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NOVÁK ELŐD (Jobbik): (Közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból: Nyugalom!) Természetesen, elnök úr. Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Nem szokásom öt-, vagy pláne mostanában már hatpárti konszenzusra törekedni, azonban most mégis azt gondolom, joggal remélem azt, hogy minden párt támogatni fogja azt a javaslatomat, amely (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Hiú remény!) nem vezethető le semelyik párt programjából, hiszen nem egy ideológiai kérdésről van szó, hanem sokkal inkább, mondjuk, a tulajdonhoz való jognak vagy a társadalmi igazságosság elvének egy konkrét esetben való jogszabályba ültetéséről.

Nem állítom, hogy ez a legégetőbb probléma, azonban egyet nem tehetnek, hogy ezt nem veszik tárgysorozatba. Nem azt mondjuk, hogy ezt holnap rögtön napirendre kellene venni, vagy akár a következő hetekben, azt azonban állítjuk, hogy egy olyan megoldatlan probléma, amely jogi szabályozást kíván, ezért a tárgysorozatba-vétele, úgymond a leltárba vétele, mint megoldatlan problémáé, mindenképpen indokolt.

Nincs másról szó, mint a zaklató jellegű reklámterjesztés visszaszorításáról, köznyelviesebben fogalmazva: a megtiltása annak, hogy a postaládába kéretlen reklámokat tömködjenek. A szabálysértésekről szóló törvény módosítása van tehát előttünk.

A gazdasági szereplők postai úton folytatott kéretlen reklámtevékenysége elleni védekezés napjainkban jóformán lehetetlen. A címzett reklámküldemények esetén a lemondást lehetővé tevő nyilatkozattal kell már kézbesíteni azokat, azonban más a helyzet a postaládákba a szórólapterjesztők által bedobott, címzetlen reklámkiadványokkal, amelyekből egy napon belül több fajtát, illetve ugyanazon reklámújságból vagy szórólapból több példányt is rendszeresen elhelyeznek a terjesztők.

(18.20)

Azon túl, hogy e papírmennyiség nagyfokú környezetterhelést is megvalósít az előállítás és a hulladékkezelés miatt is, a kéretlen reklámkiadványokkal teletömött postaládákban nem marad hely a fontos, címzett leveleknek és egyéb küldeményeknek, vagy elvesznek a szórólapok, reklámújságok és hasonlók között. Ráadásul a szemétszállítás költségei is az ingatlantulajdonost terhelik.

Folytathatnánk még az érvelést emellett, akár csak azzal bezárólag is, hogy a nyaralások alatt is sokszor betörésekhez vezet az, hogy ki tudják figyelni, kinek a postaládája telt meg, ki az, aki már régóta nem tartózkodik otthon.

Mindenesetre a szabálysértési törvény e módosítása lehetővé teszi azt, hogy a kéretlen, de nem névre szóló reklámküldemények, szórólapok és reklámújságok postaládába helyezőivel szemben pénzbírság kerüljön kiszabásra. Az ingatlantulajdonos ugyanis tulajdonosi jogait gyakorolva megtilthatja azt, hogy bizonyosfajta, általa nem rendelt és nem kért küldeményeket a postaládájában helyezzenek el. Amennyiben jól látható figyelmeztetés ellenére ezt a terjesztő mégis megteszi, pénzbírsággal lenne sújtható.

A Zöld Válasz nevű környezetvédő szervezettől ingyen igényelhető ez a kis matrica, amit itt láthatnak (Felmutatja.), amely egy jó kivitelezése a tiltásnak, ugyanakkor jelenleg ez kötelező jogi erővel nem bír. Ezt én magam is tudnám tanúsítani, hiszen társasházi lakásunk postaládáján hiába van kinn ez a matrica, talán csak a terjesztők figyelmetlensége miatt, vagy mert eddig nem voltak rákényszerítve ennek betartására, valóban teletömik az ember postaládáját.

Ugyanez a helyzet a gépjárművek szélvédőjén elhelyezett, hirdetéseket tartalmazó kiadványokkal. Tehát a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója, használója a gépjárművet saját elhatározásából igénybe vehetné továbbra is hirdetési célokra, például egy reklámmatrica elhelyezésére, azonban rajta kívül álló személyek reklám célú kiadványokat a gépjárművön nem helyezhetnek el, tehát rendszerint a szélvédőn, akkor sem, ha a vezető által ez könnyen eltávolítható. Nem várható el, hogy a postaládákhoz hasonlóan a gépjárműveket is ilyen tiltó feliratokkal csúfítsuk el. Ez is rendkívül komoly környezetterhelést valósít meg, hiszen nem mindenki veszi a fáradságot, hogy szemetesbe dobja ki azt, amit a szélvédőjén sokszor csak az indulás után talál, illetve általában nem is található szemetes a gépjárművek közelében.

Ezért tartjuk tehát szükségesnek a szabálysértési törvény módosítását.

A bizottságban leszavazásra került ez a javaslat, nyilvánvalóan reflexszerűen a gazdagok kormánya megint a multilobbit képviselte. Azonban egy pillanatig azt kérem önöktől, gondolják végig jól, hogy valójában, bár elsőre úgy tűnhet, hogy a multinacionális cégek érdekeit sértené ez a fogyasztóvédelmi korlátozás, azonban valójában mégsem. Ezért azt megértjük, hogy a reklámadó bevezetését például a médiatörvénynél leszavazták, és ott nem hajlandók ilyesmikről beszélni, ami a multinacionális cégek érdekeit sérti, azonban itt jelenleg, mondjuk ki, hogy a multinacionális cégeknek sem érdekük, hogy olyan helyre pazarolják a drága nyomdaköltségen előállított reklámkiadványaikat, ahol azokat nem olvassák el. Sőt, kifejezetten irritációt is kivált azokban az emberekben, akik viszolyognak ezektől a reklámoktól. Tehát ez tulajdonképpen tovább ront a jó vagy már egyébként is rossz hírnevén az adott multinacionális cégnek. Tehát nekik sem érdekük.

És mindazonáltal, különösen, mondjuk, vidéken, ahol nagyobb arányban örülnek az ilyen reklámkiadványoknak is az emberek, mondjuk, valaki ezt szeretné a jövőben is ezeket a reklámokat megkapni, ott erre továbbra is lehetőség van, Budapesten és vidéken egyaránt, hiszen aki nem tiltja meg, az továbbra is megkapja ezeket a reklámkiadványokat, tehát aki igényli ezt, annak nem tiltanánk meg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Várom hozzájárulásukat a szabálysértési törvény e módosításának a tárgysorozatba-vételéhez. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai