Készült: 2020.09.19.18:49:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Két héttel ezelőtt Mesterházy Attila azóta elhíresült mondataival durván meggyanúsította a magyar orvostársadalmat, megsértett közel 30 ezer orvost, több tízezer, közel százezer egészségügyi dolgozót. Azt mondta, idézem: "Nem olyan helyre akarom vinni az apámat orvoshoz, ahol attól kell félnem, hogy ha egy jobboldali orvoshoz kerül, akkor nem kapja meg ugyanazt az ellátást." Nem kevesebbet sugallt, mint hogy az orvosok, esküjüket megszegve, politikai hovatartozásuk alapján kezelik betegeiket. Mesterházy ezzel a méltatlan, alantas kijelentéssel durván aláásta az orvos-beteg kapcsolatot.

(14.10)

Tisztelt Államtitkár Asszony! Engedje meg, hogy felolvassak néhány mondatot az orvosi eskü szövegéből! Igaz, ön ezt jól ismeri, de párttársa, a miniszterelnök-jelölt számára újdonság lesz, morális tartalmánál fogva pedig biztosan szokatlan is. Kérem tehát a miniszterelnök-jelölt urat, hogy az átlagosnál is nagyobb figyelemmel hallgassa. "A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom."

Tisztelt Államtitkár Asszony! Értem én a szocialista miniszterelnök-jelöltet, ha az orvostársadalmat a pártjában tapasztalható erkölcsi állapotokon keresztül szemléli, de jelzem, az nem ez a társaság. A szakmában mindenki egyöntetűen tiltakozott, az orvosok pártállástól függetlenül utasították vissza a kijelentést. Így tett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány, de még az ön államtitkára, pontosabban Medgyasszay Melinda sem azonosult az előbb említett mondatokkal.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Fontos lenne, hogy az emberek az önök véleményét is, illetve az ön véleményét is megismerhessék ebben a fontos kérdésben, ezért kérdezem mint az egészségügyi ágazat egyik vezetőjét, egyetért-e a miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila kijelentésével, amely szerint az orvosok politikai hovatartozásuk alapján kezelik betegeiket. Tud olyan esetről, amikor az orvosok politikai hovatartozás miatt nem a szakma szabályai szerint kezeltek beteget? Nem gondolja, hogy a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attilának bocsánatot kellene kérnie az orvostársadalomtól?

Köszönöm szépen, és várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai