Készült: 2020.09.22.21:55:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A H1N1 okozta világjárvány minden idők leggyorsabban terjedő járványa, amely a WHO előrejelzése alapján akár a lakosság 20-30 százalékának megbetegedését is okozhatja. A világszervezet konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a felkészüléssel kapcsolatban, a mechanikus védelemtől kezdve az antivirális szereken át a védőoltásig.

Magyarország ugyan rendelkezik hazai gyártású oltóanyaggal, azonban amit a kormányzat a tájékoztatás terén, a szájon át szedhető szerek tartalékolása terén, valamint az oltóanyag beszerzése és kiszállítása terén tett, az botránynak vagy akár magyar skizofréniának is nevezhető.

Ebben a szánalmas teljesítményben soha el nem múló érdemeket szerzett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe, az EKI-be pottyantott szocialista ejtőernyős, Kárpáti Zsuzsanna, aki szakszervezeti ifjúsági szövetségi elnökként 1991-ben lépett az MSZP-be. (Dr. Géczi József Alajos: Szégyelld magad!) Minden bizonnyal a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején az MSZP parlamenti padsoraiban eltöltött évek jutalmaként kerülhetett a kulcsfontosságú Készletgazdálkodási Intézet élére, ahol először aktívan részt vett a bezárt OPNI javainak széthordásában (Dr. Géczi József Alajos: Nem vagy úriember!), majd a H1N1 elleni vakcina körüli szerencsétlenkedésben. Tehát most, világjárvány idején olyan feladatra vállalkozott, amelyet korábban nem csinált, amihez megfelelő eszközökkel nem rendelkezett, és közben bírja az ön feltétlen támogatását.

(15.00)

Az EKI - mint utóbb kiderült - szinte semmilyen hozzáadott értékkel nem járult hozzá az oltóanyag elosztásához, tárolásához, mégis ötször annyit kért a majdnem semmiért, mint a nagykereskedők a feladat teljes lebonyolításáért. A keletkezett közel egymilliárdos haszon sorsáról szinte naponta folytatnak ötletbörzét kormánypárti politikusok, de elfogadható választ mind a mai napig nem kaptunk.

Összefoglalva: adott egy közpénzből gazdálkodó országos intézmény, amelyet ön felügyel, amelyet egy volt szocialista politikus vezet, amely ötszörös áron és lassan szállítja az új influenza elleni védőoltást, és amely nem ad egyértelmű tájékoztatást arról, mi lesz a betegeken megspórolt haszonnal.

Tisztelt Miniszter Úr! Hogyan értékeli ön azt a teljesítményt, amelyet a volt szocialista képviselő, Kárpáti Zsuzsanna vezette Készletgazdálkodási Intézet mutat az influenzajárvány idején? Hogyan értékeli, hogy az EKI ötszörös áron és túl lassan szállítja a védőoltásokat a patikába? Miért nem szerepel a költségvetésben, és mi lesz a sorsa annak a közel egymilliárd forintnak, amelyet az EKI a rendkívül magas bevételben realizál?

Köszönöm szépen. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai